Huawei julkisti tänään uudet Mate 30 Pro ja Mate 30 -huippupuhelimensa Münchenissä, Saksassa järjestetyssä tilaisuudessa.
Tämänpäiväiseen julkistukseen kohdistui ennakkoon suurta mielenkiintoa, sillä uudet Mate 30 -puhelimet ovat Huawein ensimmäinen merkittävä julkistus sitten Yhdysvaltojen asetettua yhtiön kieltolistalla – ja jo ennakkoon oli käynyt selväksi, ettei Yhdysvaltojen rajoituksista johtuen Google voi enää myöntää puhelimille Googlen palvelujen esiasentamiseksi vaadittavaa sertifiointia.
Mate 30 -puhelimet ovat varustettu viimeisimmällä Android 10 -käyttöjärjestelmäversiolla ja Huawein EMUI 10 -ohjelmistolla mutta Googlen sovelluksia, mukaan lukien Google Play -sovelluskauppaa, tai tärkeitä taustapalveluja ei niissä esiasennettuna ole.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei ei ainakaan julkistustilaisuudessa tarjonnut myöskään mitään helpotettua ratkaisua Googlen palvelujen saamiseksi laitteisiin, vaikka toki käsipelillä sovellusten asentaminen itse onkin mahdollista.
Sen sijaan Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu kertoi, että Google Mobile Services -kokonaisuuden sijaan Mate 30 -puhelimet ovat varustettu Huawei Mobile Services -palveluilla. Huawei tarjoaa sovelluskehittäjille rajapintoja ja toiminnallisuuksia, jotka on suunniteltu korvaamaan Googlen tarjoamat ratkaisut esimerkiksi mitä tulee käyttäjätileihin, karttoihin ja sijaintipalveluihin, pilvitallennukseen, push-ilmoituksiin tai sovellusten sisäisiin ostoihin.
Huawei kertoi, että yli 45 000 sovellusta on integroinut Huawei Mobile Services -palvelujen ydintoiminnallisuuksia sovelluksiinsa. Sitä Huawei ei kuitenkaan kertonut, kuinka suuri osa näistä sovelluksista on peräisin Kiinasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinassahan Googlen palveluja ei Android-laitteissa ollut tähänkään asti, joten siellä niiden käytön estyminen Huaweilta ei aiheuta sille käytännössä mitään ongelmia. Maailmanlaajuisesti tilanne on kuitenkin tyystin erilainen.
Lisäksi Huawei Mobile Servicesin osa ovat myös Huawein omat sovellukset, kuten selain, Huawei Mobile Cloud -pilvipalvelu sekä teemavalikoima.
Huaweilla on jo aiemmin ollut myös oma AppGallery-sovelluskauppansa, jonka merkitys Huaweille on nyt uudessa tilanteessa kasvanut merkittävästi. Huawein mukaan kaupasta tehdään yli 180 miljardia latausta vuodessa ja se on saatavilla yli 170 maassa tai alueella.
Huawei pyrkii myös tukemaan sovelluskehittäjiä ja kertoi yli miljardia dollaria ylittävästä panostuksesta yhteistyöhön sovelluskehittäjien kanssa. Lisäksi Huawei tarjoaa sovelluskaupassaan kehittäjillee 85 prosenttia myyntituloista verrattuna Applen ja Googlen 70 prosenttiin. Osittain Huawei pyrkii paikkaamaan sovellusongelmaansa siis rahalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Silti toistaiseksi on epäselvää, miten hyvin kolmansien osapuolten sovelluksia on saatavilla jatkossa uusiin Huawein puhelimiin ilman Googlen palveluja ja toimivatko sovellukset samalla tavalla niissä kuin Androidin Google-versiossa. On myös epäselvää, esimerkiksi missä laajudessa yhdysvaltalaisille yhtiöille on sääntelyn puitteissa mahdollista kehittää sovelluksiaan yhteensopiviksi Huawein taustapalvelujen kanssa.
Tämä kaikki epäselvääys on myös keskeinen syy sille, miksi Huawei Mate 30 ja Mate 30 Pro -puhelinten lanseerauksen osalta suunnitelmat ovat osittain auki. Esimerkiksi Suomen osalta myyntiintulosta ei ole toistaiseksi kerrottu mitään, vaan myynnin aloitus Suomessa on kerrottu vahvistettavan myöhemmin
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »