Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei on ehdottanut yllättävää ratkaisua sen ongelmiin Yhdysvaltojen kanssa: Huawei voisi lisensoida kehittämänsä 5G-teknologian ulkopuoliselle yhtiölle, joka voisi olla amerikkalainen. Näin Yhdysvallat pääsisi mukaan mukaan kilpailuun uuden sukupolven verkoissa.
Ren kertoi ajatuksestaan tuoreissa haastatteluissa, ainakin The New York Timesin ja The Economistin kanssa.
Ajatuksen tasolla ilmaan heitetyssä järjestelyssä Huawei voisi myydä kertamaksua vastaan ostajalle pysyvän lisenssin Huawein 5G-patentteihin, koodiin, teknisiin suunnitelmiin ja tuotanto-osaamiseen. Ostaja voisi tehdä myös muutoksia hankkimaansa ohjelmistokoodiin. Yritys voisi valmistaa, asentaa ja operoida verkkolaitteita Huawein lisensoimaan teknologiaan perustuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Jos Yhdysvallat ottaa meihin yhteyttä hyvässä tahdossa ja lupaa muuttaa irrationaalista lähestymistään Huaweihin, me olemme valmiita dialogiin. Yhdysvaltojen ei pitäisi yrittää tuhota Huaweita jonkin pikkuasian takia”, kommentoi Ren New York Timesille. ”Sille ei ole mitään rajoitteita mistä olemme valmiita keskustelemaan oikeusministeriön kanssa.”
Huawein Renin mukaan hän on ”avoin jakamaan 5G-teknologioita ja tekniikoita yhdysvaltalaisten yhtiöiden kanssa, jotta ne voivat rakentaa oman 5G-teollisuudenalansa mikä loisi tasapainoisen tilanteen Kiinan, Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä”. Nyt Yhdysvallat on ulkona 5G-verkkojen toimittamisesta, sillä kiinalaisen Huawein lisäksi merkittävimmät toimijat markkinoilla ovat suomalainen Nokia sekä ruotsalainen Ericsson.
Toistaiseksi Huawein perustajan Ren Zhengfein esiin tuoma idea vaikuttaa olevan lähinnä ajatuksen tasolta. Esimerkiksi mahdollisesti lisensoijan rooliin sopivista yhtiöistä saati maksettavasta korvauksesta ei ole esittää mitään konkreettista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ehdotus tuo kuitenkin esille yhden vaihtoehdon, joka voisi olla mukana osana lopputulemaa, jolla Huawein tilanne ratkaistaan Kiinan ja Yhdysvaltojen välisten kauppaneuvottelujen yhtenä keskeisenä asiana.
Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka kieltää yhdysvaltalaisen teknologian myymisen Huaweille ilman erillistä lupaa kauppaministeriöltä. Yhdysvaltojen mukaan Huawei aiheuttaa uhan sen kansalliselle turvallisuudelle johtuen sen väitetyistä kytköksistä Kiinan hallintoon.
Kieltolistaaminen on jo vaikuttanut merkittävästi Huawein liiketoimintaan. Vaikutukset ovat näkyneet nopeammin sen älypuhelimista tunnetussa kuluttajaliiketoiminnassa mutta myös verkkobisneksen odotetaan alkavan jatkossa kärsiä enemmän Huawein ympärille nousseesta epävarmuudesta.
Huawei on myös Yhdysvalloissa suljettu ulos hankinnoista, johon liittyen Huawei on myös haastanut aiemmin Yhdysvaltojen lainsäädännön (National Defense Authorization Act) oikeudessa perustuslain vastaisena mitä tulee Huawein vastaisiin kirjauksiin. Huawei on käytännössä ulkona koko Yhdysvaltojen markkinoilta, jotka ovat kuitenkin maailman mittakaavassa erittäin merkittävät.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Huawein talousjohtaja Meng Wanzhuo pidätettiin loppuvuodesta 2018 Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä ja odottaa nyt luovutuspäätöksen käsittelyä. Meng pidätettiin epäiltynä Yhdysvaltojen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta osallistumalla kiellettyyn kauppaan Iranin kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »