Samsungin viimeisimmät huippupuhelimet, S Pen -kynällä edelleen erottautuvat Galaxy Note10 ja Galaxy Note10+ tulivat Suomessa myyntiin 23. elokuuta.
Suomessa 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla Galaxy Note10:n suositushinta on 999 euroa. Galaxy Note10+:n suositushinta 256 gigatavun tallennusmuistilla on 1 149 euroa ja 512 gigatavun tallennusmuistilla 1 249 euroa. Galaxy Note10+:n kummassakin versiossa on peräti 12 gigatavua RAM-käyttömuistia.
Samsung Galaxy Note10
- 6,3" Dynamic AMOLED + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 12 + 12 + 16 Mpiks. kamera
- 10 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 9825 -piiri
- 3500 mAh akku
Samsung Galaxy Note10+
- 6,8" Dynamic AMOLED + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 12 + 12 + 16 Mpiks. + 3D ToF kamera
- 10 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 9825 -piiri
- 4300 mAh akku
Galaxy Note10 sekä Galaxy Note10+ tulevat molemmat Suomessa saataville kahtena värivaihtoehtona, jotka ovat musta Aura Black sekä Aura Glow -erikoisväri joka näyttää erilaiselta valon osuessa siihen eri kulmista. Muut värit eivät ainakaan toistaiseksi kuulu valikoimiin Suomessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note10+:stä on esitelty myös 5G-versio mutta sen saatavuudesta Suomessa ei ole vielä tietoa. Samsung ei ole vielä esitellyt 5G-puhelimiaan Suomen markkinoille.
Testiimme saimme huippupuhelimista suuremman Galaxy Note10+:n. Suuremman ja tarkemman näytön sekä kookkaamman akun lisäksi Galaxy Note10+ sisältää Galaxy Note10:een verrattuna lisänä myös 3D ToF -syvyyskameran, enemmän muistia ja muistikorttipaikan sekä tuen tehokkaammalle lataukselle. Kaikki Galaxy Note10:n ja Galaxy Note10+:n erot on lueteltu alla.
Galaxy Note10+:n erot Galaxy Note10:stä
- Suurempi koko: mitat 162,3 x 77,2 x 7,9 vs. 151 x 71,8 x 7,9 millimetriä ja paino 196 vs. 168 grammaa
- Suurempi ja tarkempi näyttö: koko 6,8 vs. 6,3 tuumaa ja tarkkuus 3040×1440 vs. 2280×1080 pikseliä, pikselitiheys 498 vs. 401 pikseliä tuumaa kohti
- Lisänä neljäntenä takakamerana 3D ToF -syvyyskamera
- Enemmän RAM-käyttömuistia, 12 vs. 8 gigatavua
- Saatavilla 256 gigatavun lisäksi myös 512 gigatavun tallennusmuistilla
- Lisänä microSD-muistikorttipaikka
- Suurempi akku, 4 300 vs. 3 500 milliampeerituntia
- Tuki tehokkaammalle pikalaturille, 45 vs. 25 wattia
- Tuki tehokkaammalle langattomalle lataukselle, 15 vs. 12 wattia
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note10+:n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,8 tuuman Infinity-O Dynamic AMOLED -näyttö 19:9-kuvasuhteella ja 3040×1440 pikselillä (498 pikseliä tuumaa kohti), kamerareikä keskellä näytön yläreunaa, Gorilla Glass 6 -lasi
- Ultraäänisormenlukija näytön alla
- S Pen -kynä uusilla ilmaohjauseleillä
- Neljä takakameraa
- 12 megapikselin pääkamera 77 asteen kulmalla dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, vaihtuvalla f/1,5//2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kulmalla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 2x optisen zoomin telekamera 45 asteen kulmalla, f/2,1-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 3D ToF -syvyyskamera
- 4K 60 fps / HDR10+ -videokuvaus
- 10 megapikselin etukamera 80 asteen kulmalla, dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella ja f/2,2-aukolla, 4K 30 fps / HDR10+ -videokuvaus
- AKG-stereokaiuttimet Dolby Atmos -tilaäänituella
- 7 nanometrin kahdeksanytiminen Samsung Exynos 9825 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 tai 512 gigatavua sisäistä tallennusmuisia (UFS 3.0) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 (802.11a/b/g/n/ac/ax, 1,2 Gbit/s) / Bluetooth 5.0 / ANT+ / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää
- 4 300 milliampeeritunnin akku
- Tuki 45 watin pikalataukselle, myyntipakkauksessa 25 watin laturi
- 15 watin langaton lataus ja PowerShare-virranjako
- Pöly- ja vesitiivis (IP68)
- Android 9 Pie + Samsung One UI
- Mitat 162,3 x 77,2 x 7,9 millimetriä
- Paino 196 grammaa
Hyvää Samsung Galaxy Note10+:ssa
- Äärirajoille viety design. Galaxy Note10+ on varustettu erittäin pienillä näytönreunuksilla ja myös kamerareikää näytössä on onnistuttu pienentämään. Kylkiä kiertävä alumiinirunko on puristettu hyvin kapeaksi kaistaleeksi sivuille kaartuvien etu- ja takalasien välissä, ja painikkeita on vain puhelimen vasemmalla laidalla. Kokonaisuutena Galaxy Note10+ tarjoaa kookkaan 6,8 tuuman näytön puhelimessa, jonka koko ei ole paljoa suurempi kuin 6,4 tuuman näytöllä varustetun edeltäjämalli Galaxy Note9:n.
- Erinomainen näyttö. Samsungin huippupuhelimet ovat tulleet tunnetuksi laadukkaista AMOLED-näytöistään, eikä Galaxy Note10+ ole tästä poikkeus. Näyttö edustaa markkinoiden kärkeä ja on erinomainen niin tarkkuuden, kirkkauden, kontrastin, väritoiston kuin myös katselukulmiensa osalta. Kookas näyttö tarjoaa myös erinomaisen videoiden katselukokemuksen – yhdessä Note10+:n hyvien stereokaiutinten kanssa. Jos jotain saisi toivoa, niin muun muassa OnePlus 7 Prosta tuttu korkeampi virkistystaajuus olisi tehnyt näytöstä sulavamman ja vieläkin paremman.
- S Pen -kynä. Kynä on erottanut Galaxy Note -puhelimet muista, eikä Noteille ole oikein ikinä ilmaantunut tässä suhteessa varsinaista kilpailijaa. Jos arvostaa muistiinpanojen tekemistä tai piirtämistä kynällä, on Galaxy Note -sarjan huippupuhelin ehdoton valinta älypuhelimista. Tämän vuoden ilmaohjauslisätoiminnot S Penissä vaikuttavat turhilta mutta viime vuonna mukaan tulleet kauko-ohjaintoiminnot ovat edelleen käteviä.
- Huippuluokan suorituskyky. Suorituskyvyltään Galaxy Note10+ lukeutuu kärkiluokkaan. Exynos 9825 -järjestelmäpiirin suorituskyky ei yllä mittauksissa aivan Qualcommin Snapdragon 855:n tai 855+:n tasolle mutta todellisessa eroa on käytännössä mahdoton havaita. Lisäksi jokapäiväistä käyttöä jouhevoittaa myös nopea UFS 3.0 -tallennusmuisti.
- Nopea akun pikalataus. Galaxy Note10 -puhelinten yhteydessä Samsung on lähtenyt korottamaan tukemaansa pikalatauksen tehoa. Galaxy Note10 -puhelinten mukana toimitetaan 25 watin laturi, jolla 4 300 milliampeeritunnin akku täyttyy puolessa tunnissa noin 65 prosentin varaukseen mitä voidaan pitää vahvana suorituksena. Lisäksi erikseen myyntiin on tulossa 45 watin laturi, joka tehostaa latausta vielä hieman. Pikalataus perustuu USB-PD-standardiin mutta sekä laturille että latauskaapelille on erityisvaatimuksia.
- Onnistunut kamerakokonaisuus. Kameroiden kuvanlaatu on pienten erojen osalta aina myös makukysymys mutta Galaxy Note10+ tarjoaa joka tapauksessa erinomaisen kamerakokonaisuuden. Tarjolla on sekä pääkamera, ultralaajakulmakamera että telekamera eri kuvaustilanteisiin sekä lisäksi syvyystarkennusta parantava 3D ToF -kamera. Samsungin kamerasovellus on monipuolinen, ja on saanut myös uusia ominaisuuksia, kuten mahdollisuuden kuvauskohteen taustan sumentavaan bokeh-efektin käyttöön myös videokuvauksessa.
Huonoa Samsung Galaxy Note10+:ssa
- Sormenjälkilukijan käytettävyys tyydyttävä. Galaxy Note10 -puhelimet ovat varustettu edelleen kevään Galaxy S10 -puhelinten tavoin näytönalaisella, ultraääniteknologiaan pohjautuvalla sormenjälkilukijalla ilman merkittäviä muutoksia. Sormenjälkilukija lukeutuu toimintavarmuudeltaan ja -nopeudeltaan keskikastiin – se ei ole lähelläkään markkinoiden heikoin näytönalainen sormenjälkilukija muttei myöskään toimi niin hyvin, ettei lukijan toiminta välillä ärsyttäisi. Galaxy Note10+ häviää tässä suhteessa käytettävyydessä esimerkiksi Huawei P30 Prolle ja OnePlus 7 Prolle. Lisäksi kasvojentunnistus perustuu vain pelkkään etukameraan.
- Puuttuva kuulokeliitäntä. Galaxy Note10 -puhelimet eivät ole enää ensimmäisiä Samsung-puhelimia ilman 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää mutta toistaiseksi merkittävimpiä. Kolmisen vuotta sen jälkeen, kun Apple jätti erillisen kuulokeliitännän pois, myös Samsung on päättänyt ajan olevan nyt kypsä vanhasta luopumiselle. Monia tutun kuulokeliitännän puuttuminen kuitenkin yhä harmittaa.
- Android-versiopäivitysten oletettu julkaisuhitaus. Samsung tunnetaan hitaana uusien Android-versiopäivitysten julkaisijana, eikä toistaiseksi ole ainakaan merkkejä tai lupauksia siitä, että tilanne olisi parantunut. Eri ohjelmistojen ratkaisut jakavat mielipiteitä mutta päivitysnopeus on kiistaton fakta, ja siinä Samsung häviää useimmille tärkeimmistä kilpailijoistaan.
Tyylikäs design
Samsungin Galaxy Note -sarjassa nähdään nyt ensimmäistä kertaa kaksi mallia kerralla, kun tarjolla on kompaktimpi Galaxy Note10 sekä suurempi Galaxy Note10+. Verrattuna Galaxy Note9:ään, on Galaxy Note10+ käytännössä yhtä suuri (pituus +0,4 ja leveys +0,8 millimetriä), vaikka näytön koko onkin kasvanut 6,4 tuumasta 6,8 tuumaan. Näytönreunukset ovat aiempaa selvästi pienemmät, ja näyttöön upotettu etukamera sijaitsee nyt keskellä ylhäällä eikä oikeassa yläkulmassa kuten Galaxy S10 -puhelimissa.
Käteen myös Galaxy Note10+ istuu melko hyvin suuresta koostaan huolimatta. Osaltaan tässä auttaa sekä etu- että takalasin kaartuminen pidemmiltä sivurenoiltaan. Suurikokoinen puhelin Galaxy Note10+ kuitenkin on, mutta pienempää haluavillehan on tarjolla myös Galaxy Note10.
Vasemmalla kyljellä Galaxy Note10 -puhelimissa sijaitsee nyt äänenvoimakkuuden säätökytkimen lisäksi painike, johon on yhdistetty virta- ja Bixby-painikkeiden toiminnot. Painikkeen tuplapainalluksen ja pitkän painalluksen toiminnot ovat valittavissa asetuksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimen lukituspainikkeen sijainti vasemmalla kyljellä vaatii hieman totuttautumista mutta on lopulta varsin onnistunut ratkaisu. Oikeassa kädessä puhelinta pidettäessä virtapainike osuu kätevästi etusormen alle ja puhelimen ollessa vasemmassa kädessä puolestaan peukalo on juuri sopivalla kohdalla.
Galaxy Note10+:n yli tonnin hintaluokka huomioiden puhelimen laatutuntuma on luonnollisesti erinomaisella tasolla. Viimeistely on tarkkaa ja rakenne ohuudesta huolimatta erittäin vankka. Tyylikästä vaikutelmaa hieman laskee sormenjälkien näkyminen takalasipinnassa. Väritys ja kiiltävä lasipinta ovat tässä suhteessa heikko yhdistelmä.
Rakenne on edelleen IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis, eli Galaxy Note10+:n pitäisi kestää upotus 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi.
Samsungin uusi Aura Glow on värinä varsin poikkeuksellinen. Puhelimen vaalea takapinta näyttää hyvin erilaiselta valon ja värien osuessa pintaan eri kulmista. Vastauksena kilpailijoiden liukuväreihin on Aura Glow omanlaisensa ja erottuu hienosti massasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note10 -puhelinten rakenteessa yksi merkittävä uudistus on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitännän jääminen pois. Samsungilta kuulokeliitännästä luopumista perustellaan tutuin sanankääntein. Trendi kulkee kohti langattomuutta ja langattomien kuulokkeiden käyttö on kasvanut. Kuulokeliitännän jättäminen pois antaa myös lisätilaa suuremmalle akulle, jota asiakkaat arvostavat Samsungin mukaan enemmän. Myyntipakkauksessa mukana toimitetaan puhelimen kanssa yhteensopivat USB-C-liitännälliset kuulokkeet muttei adapteria 3,5 millimetrin kuulokkeille.
Kuulokeliitännän lisäksi Samsung on luopunut myös huippupuhelintensa pitkän linjan erikoisuudesta sykemittarianturista samalla, kun kamerat ovat Galaxy Note 10 -puhelimissa sijoitettu takana keskiosan sijaan yläkulmaan.
S Pen -kynän ja DeXin uudet temput turhia – kynä edelleen Note-sarjan valttikortti
S Pen -kynä on edelleen Samsungin Galaxy Note -puhelinten erikoisuus, jolla ne erottuvat käytännössä kaikista muista älypuhelimista.
Muistiinpanotoimintojen osalta merkittävin uudistus on käsinkirjoituksen helppo muuntomahdollisuus tekstimuotoon ja vienti haluttaessa Word-asiakirjaan, PDF-tiedostoon, tekstiksi tai kuvaksi. Tämä on mukava lisä.
Galaxy Note10 -puhelinten yhteydessä Samsung esittelee S Penissä myös uusia ilmaohjaustoimintoja, ja S Pen sisältää nyt liikettä kuuteen suuntaan seuraavat kiihtyvyys- ja gyroskooppianturit. Ilmaohjauksella voi esimerkiksi hallita kamerasovellusta. Pitämällä kynän painiketta pohjassa ja heilauttamalla ylös, alas tai sivuille voidaan liikkua kamerasovelluksessa eri kuvaustiloihin. Lisäksi pyörittämällä kynää ilmassa onnistuu myös zoomin käyttö. Jos tämä kuulostaa hankalalta tai turhalta, niin sitä se myös on. Todellisia käyttötarpeita puhelimen ohjaamiselle kynää heiluttamalla on vaikea keksiä.
Sen sijaan jo viime vuonna Galaxy Note9:ssä esitellyt ja edelleen mukana olevat S Penin yksinkertaisemmat kauko-ohjaintoiminnot voivat olla ajoittain hyödyllisiä eikä niiden käyttäminen tunnu yhtä hankalalta. S Penin painiketta kerran painamalla saa edelleen kamerassa otettua kuvan ja kahdella painalluksella vaihdettua taka- ja etukameran välillä. Lisäksi Galleriaa selatessa tai esimerkiksi esitystä pidettäessä yksi painallus S Penillä vie eteen- ja kaksi painallusta taaksepäin.
S Pen latautuu aiempaan tapaan puhelimen sisällä säilytyskolossaan ollessaan eikä kynän akkukesto käytännössä aseta rajoitteita sen käytölle, sillä siinä on kyse jopa tunneista.
S Pen -kynän uusien ilmaohjaustemppujen ohella myös Samsungin DeX-työpöytätila on saanut lisäyksen, jonka käytännön hyödyllisyys jää suureksi kysymysmerkiksi.
Jo aiemmista Samsungin huippulaitteista tutun DeX-tilanhan tarkoitus on ollut mahdollistaa mobiililaitteen kytkeminen suurempaan näyttöön, näppäimistöön ja hiireen, ja tietokonetta muistuttavan työpöytänäkymän tarjoaminen käytettäväksi mobiililaitteen toimiessa keskusyksikkönä.
Samsung on pikku hiljaa helpottanut DeXin käyttöä – alkuperäisen telakan ohella liittäminen suurempaan näyttöön tullut mahdolliseksi jo aiemmin HDMI-kaapelilla. Nyt Galaxy Note10 -puhelinten yhteydessä uutta on liittäminen USB-C-kaapelilla Windows 7, Windows 10 tai macOS-tietokoneeseen. Tämän jälkeen tutun DeX-työpöytänäkymän saa avattua tietokoneen näytölle.
Ainakaan itse en keksinyt tälle mitään järkevää käyttöä. Samsung itse mainitsee puhelimen sisältämien tiedostojen siirto- ja muokkausmahdollisuuksien paranevan, kun DeX on käytössä myös tietokoneilla, mutta tiedostojen siirtäminen on ollut varsin helppoa jo aiemminkin, ja lisäksi monet tiedostot elävät tätä nykyä pilvipalveluissa. Lisäksi uutena Windows/Mac-sovellusversiona DeX tuntuu hitaammalta kuin muuten ja käyttökokemuskin jättää näin toivomisen varaa – sen lisäksi, ettei koko ideassa ole juuri järkeä.
Galaxy Note10 -puhelinten yhteydessä Samsung tiivistää yhteistyötään myös Microsoftin kanssa. Puhelimet sisältävät esiasennettuina Office Mobilen, LinkedInin ja Outlookin. Samsungin ja Microsoftin yhteistyö näkyy puhelimissa muutenkin, sillä esimerkiksi Galleria-sovellukseen on integroitu OneDrive-pilvipalvelu.
Galaxy Note10 -puhelimet voi myös käytännössä erillistä Oma Puhelin -sovellusta vastaavalla tavalla linkittää Windows 10 -tietokoneiden kanssa, jolloin esimerkiksi ilmoitukset, viestit ja kuvat puhelimesta näkyvät tietokoneen näytöllä. Myöhemmin on tulossa myös mahdollisuus soittaa puheluja tietokoneella puhelimen kautta. Valitettavasti emme voineet testata Galaxy Note10:n yhteistoimintaa Windows 10 -tietokoneen kanssa, koska sellaista ei ollut käytettävissä.
Alta löytyy kuitenkin Samsungin video, jolla linkitystä Windowsin kanssa esitellään.
https://www.youtube.com/watch?v=qp99EPh92Og
Suorituskyky kärkitasoa
Viime vuosina syksyisin esitelty Galaxy Note -sarjan huippupuhelin on perinteisesti ollut varustettu samalla järjestelmäpiirillä kuin kevään Galaxy S -sarjalaiset. Tällä kertaa Galaxy Note10:ssä on kuitenkin hienoisesti parannettu Exynos 9825 -järjestelmäpiiri. Kevään Exynos 9820:stä merkittävin muutos on valmistusprosessin vaihtuminen 8 nanometristä 7 nanometrin EUV-prosessiin, mikä auttaa lämmöntuotannon ja virrankulutuksen vähentämisessä. Erot suorituskyvyssä Exynos 9820:n ja Exynos 9825:n välillä ovat käytännössä vähäisiä. Molemmat kuuluvat kuitenkin suorituskyvyltään terävimpään kärkijoukkoon älypuhelimissa.
Galaxy Note10 -puhelimet ovat myös ensimmäiset Samsung-puhelimet markkinoilla uudella nopeammalla UFS 3.0 -tallennusmuistilla, joka on aiemmin tuttua Suomessa myydyistä puhelimista vasta OnePlus 7 Prosta. Nopeammalla tallennusmuistilla on oma vaikutuksensa sujuvaan jokapäiväiseen käyttökokemukseen. Testin aikana Galaxy Note10+ ei kertaakaan hidastellut yllättävällä tavalla ja puhelin pysyi myös yllättävän viileänä raskaampiakin pelejä pelatessa.
Kevään Galaxy S10 -puhelimissa akkukesto osoittautui vain kohtuulliseksi, jopa suurimmalla akulla varustetussa Galaxy S10+ -mallissa. Galaxy Note10+:n kanssa akunkestosta on jäänyt parempi kokonaiskuva. Akku riittää nyt Galaxy Note10+:ssa pidemmälle myös toiselle käyttöpäivälle, ajoittain yltäen läpi jopa kaksi kohtuullisen aktiivista päivää.
Yhteyksien osalta Galaxy Note10 -puhelinten kohokohta on tuki uudelle nopeammalle Wi-Fi 6 -yhteydelle (802.11ax). Wi-Fi-yhteydellä tiedonsiirron kerrotaan onnistuvan jopa 1,2 gigabitin sekuntinopeudella. Emme kuitenkaan päässeet testaamaan Wi-Fi 6 -yhteyden toimintaa, koska käytössä ei ollut sitä tukevaa reititintä. Galaxy Note10 -puhelimet tukevat myös nopeaa jopa 2 gigabittiin sekunnissa yltävää 4G LTE -verkkoyhteyttä.
Aiemmin Samsung on huippupuhelimissaan tukenut vasta teholtaan 15 watin latausta mutta nyt Galaxy Note10 -puhelinten mukana toimitetaan 25 watin pikalaturi. Lisäksi Galaxy Note10+ tukee myös vielä tehokkaampaa 45 watin latausta erikseen hankittavalla laturilla, jonka hinnaksi Suomessa on kerrottu 49 euroa.
45 watin laturilla lataus ei ole niin paljon nopeampaa kuin pelkistä teholukemista voisi päätellä, ja 25 watin laturin nopeus yllätti testissä positiivisesti. Samsungin mukaan Galaxy Note10+:n akku latautuu 25 watin laturilla tyhjästä täyteen 65 minuutissa, ja 45 watin laturilla täyden latauksen pitäisi nopeutua vain alle 10 prosentilla, noin 7-8 minuutilla.
Mukana toimitettavalla 25 watin laturilla Galaxy Note10+:n akku latautuu tyhjästä puolessa tunnissa noin 65 prosentin varaukseen, mitä voidaan pitää erinomaisena tasona – erityisesti huomioiden akun kookas 4 300 milliampeeritunnin kapasiteetti.
Vaikka Galaxy Note10+:n pikalataus perustuu USB Power Delivery -standardiin, on Samsung tehnyt sen osalta tiettyjä laajennuksia ja 45 watin pikalataus vaatii erityisiä latureita ja kaapeleita. Laturin tulee täyttää USB Power Delivery 3.0 -version vielä varsin harvinainen Programmable Power Supply -määritys ja kaapelin olla 5A-luokiteltu, e-merkitty kaapeli.
Sekä Galaxy Note10 että Galaxy Note10+ tukevat myös langatonta latausta sekä virranjakoa PowerShare-toiminnolla muille laitteille, kuten Galaxy Buds -kuulokekotelolle, Samsungin älykelloille sekä Qi-latausta tukeville älypuhelimille.
Varsin vahva kamerakokonaisuus
Galaxy Note9:ään verrattuna Galaxy Note 10 -puhelimet tuovat mukaan lisänä ultralaajakulmakameran, joka tuli jo tutuksi kevään Galaxy S10 -puhelimista.
Optisella kuvanvakaimella varustettu pääkamera on edelleen tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja aukon kooltaan vaihtuva f/1,5/2,4. Lisäksi sekä Galaxy Note10:ssä että Galaxy Note10+:ssä on 2x optisen zoomin tarjoava 12 megapikselin telekamera optisella kuvanvakaimella sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen näkymällä. Telekameran aukon kokoa Samsung on kasvattanut nyt f/2,4-arvosta kokoon f/2,1.
Keväällä esitellyn Galaxy S10 5G:n tavoin neljäntenä lisäkamerana Galaxy Note10+:ssa on 3D ToF -syvyyskamera, joka mittaa laserin avulla etäisyyksiä tavallista kameraa paremmin. Syvyyskamera auttaa muun muassa muotokuvatilan toiminnassa sekä tuo tuen erikseen asennettavalle Samsungin 3D Scanner -sovellukselle, jolla voi luoda 3D-malleja.
Videokuvaukseen Samsung on tuonut uudistuksena etualalla olevan kuvauskohteen taustan sumentavan bokeh-efektin, Samsung-kielellä reaaliaikaisen tarkennuksen videon (kamerasovelluksessa tämä on lyhennetty vähemmän selkeästi ”R.aik. tark. video”). Muutamien kokeilujen perusteella taustan sumennus toimii videoissa varsin hyvin ja tuo niihin oman tyylikkään lisänsä. Enemmän liikettä tai useampia kohteita sisältävissä videoissa taustan sumennus ei kuitenkaan pysy täysin mukana.
Videoita kuvatessa kuvan lähentämisen ohella zoom toimii Galaxy Note10 -puhelimissa myös ääneen: puhelin vahvistaa ääniä zoomin kohteesta, mikä voi olla hyödyllistä esimerkiksi meluisissa ympäristöissä tai muissa tilanteissa, joissa halutaan tallentaa ääntä tietystä suunnasta. Tämän testaaminen osoittautui testijaksolla hankalaksi, sillä sopivia käyttötilanteita jossa äänizoomin toiminnasta olisi havaittu todellista merkittävää eroa hyödyllisellä tavalla, ei tullut vastaan.
Hauska uusi ominaisuus kuvaamisessa on myös AR-piirros, joka mahdollistaa kasvoihin tai ympäristöön piirtämisen S Pen -kynällä niin, että piirrokset pysyvät kiinnitettyinä kohteisiinsa liikutettaessa kameraa tai kohteen kasvojen liikkuessa. AR-piirros tuntui toimivan kohtuullisen hyvin, ja se voi olla hauska ominaisuus esimerkiksi videoita some-palveluihin kuvattaessa.
Kuvanlaadultaan Galaxy Note10+:n kamerat yllättivät lopulta positiivisesti, ja Samsung tuntuu onnistuneen parantamaan myös hämäräkuvausta sitten kevään Galaxy S10 -puhelinten, vaikkei kameroiden teknisissä määreissä suuria muutoksia olekaan. Verrokkina tällä kertaa olleisiin Apple iPhone XS Maxiin ja Huawei Mate 20 Prohon verrattuna hämärässä Galaxy Note10+:n kuvat onnistuivat nyt paremmin.
Etukamera Galaxy Note10+:ssa on tarkkuudeltaan 10 megapikseliä ja myös automaattitarkenteinen. Tällä viikolla tullut ohjelmistopäivitys tuntuu hieman parantaneen etukameran toimintaa mutta ajoittain hämärämmässä selfie-kuvat kärsivät yhä hienoisesta pehmeydestä liiallisen käsittelyn takia.
Seuraavissa Samsung-huippupuhelimissa olisi mukava nähdä jo enemmän kuin 2x-tason verran optista zoomia tarjoava telekamera, minkä lisäksi Samsung on jäämässä jälkeen yhä enemmän käyttämiensä kamerakennojen koossa esimerkiksi Huaweista. Samsungille onkin olemassa varsin selkeät askelmerkit parantaa edelleen kameroitaan tulevaisuudessa Galaxy Note10+:n hyvältä tasolta.
Esimerkkikuvia Galaxy Note10+:lla löytyy alta jutun lopusta.
Kannattaako hankkia?
Melkein sanomatta selvää on, että Galaxy Note10+ on erinomainen älypuhelin. Se on tyylikäs, tehokas, ja varustettu sekä erinomaisella näytöllä että myös hyvällä kamerakokonaisuudella.
Lisäksi Galaxy Note -sarjan puhelinten erikoisuus S Pen -kynä erottaa yhä edelleen myös Galaxy Note10+:n käytännössä kaikista kilpailijoistaan.
Samanaikaisesti Galaxy Note10+ on kuitenkin kallis. Puhelimen hinta on tallennusmuistin määrästä riippuen joko 1 149 (256 Gt) tai 1 249 euroa (512 Gt), joka on jopa satoja euroja enemmän kuin parhaimmissa Android-puhelinverrokeissa. Vaikka Galaxy Note10+ on erinomainen älypuhelin, on sen useamman sadan euron lisähintaa esimerkiksi suhteessa Huawei P30 Prohon tai OnePlus 7 Prohon vaikea perustella, kun ominaisuuksissa ei ole valtavaa eroa eikä Samsungin ohjelmistokaan perustavaa laatua olevalla tavalla eroa edukseen Huawein tai OnePlussan Android-toteutuksista. Samsungia ei myöskään tunneta nopeudesta Android-versiopäivitysten tarjoamisessa, mikä on myös heikkous sille ohjelmiston osalta.
Lisäksi Galaxy Note10+ ei myöskään ole ominaisuuksiltaan täydellinen, vaan parannettavaa löytyy yhä. Yksittäisistä puhelimessa olevista ominaisuuksista turhauttavin on sormenjälkilukija, joka ei edelleenkään tarjoa ilahduttavaa käyttökokemusta. Lisäksi kuulokeliitännästä luopuminen iskee nyt eteen myös Samsung-puhelimen ostajalle, joten sitäkään ei enää ole etuna kilpailijoihin verrattuna.
Galaxy Note10+:lle yksi vaihtoehto on myös pienempi Galaxy Note10, mutta siinä näyttö jää puolestaan kilpailijoita pienemmäksi vaikka hintaa myös Galaxy Note10:llä on 999 euroa, eivätkä ominaisuudet muutenkaan täysin vastaa Galaxy Note10+ -huippumallia. Samsungin omasta mallistostakin kevään Galaxy S10+:n saa jo alle 850 euron 8+128 gigatavun muistilla, eikä se kyvyiltään S Peniä lukuun ottamatta jää paljoa jälkeen Galaxy Note10 -puhelimista.
Tällä kertaa Mobiili.fi suosittelee -maininta on Galaxy Note10+:lle erittäin lähellä mutta jää kuitenkin lopulta saamatta ennen kaikkea selvästi edullisempien kovien kilpailijoiden takia, ei sen takia etteikö Galaxy Note10+ itsessään olisi erinomainen älypuhelin.
Kamerakuvia
Alta löytyy esimerkkikuvia Galaxy Note10+:lla sekä aivan lopussa myös hämärässä vertailukuvia Apple iPhone XS Maxin ja Huawei Mate 20 Pron kanssa.
Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioinaan. Kaikki kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Telekamera (2x):
Loput kuvat pääkameralla.
Alla hämäräkuvissa mukana vertailussa myös Apple iPhone XS Max ja Huawei Mate 20 Pro.
Galaxy Note10+:
iPhone XS Max:
Mate 20 Pro:
Galaxy Note10+:
Galaxy Note10+ erillisellä Yö-tilalla:
iPhone XS Max:
Mate 20 Pro:
Mate 20 Pro erillisellä Yö-tilalla:
Galaxy Note10+:
iPhone XS Max:
Mate 20 Pro:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »