5G-aikakausi on tänä vuonna alkanut, kun verkot ovat avautuneet ja kauppoihin ovat saapuneet myös ensimmäiset 5G-älypuhelimet.
ZTE Axon 10 Pro 5G
- 6,47" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 20 + 8 Mpiks. kamera
- 20 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
- 4000 mAh akku
Huawei Mate 20 X 5G
- 7,2" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 40 + 20 + 8 Mpiks. kamera
- 24 Mpiks. etukamera
- HiSilicon Kirin 980 -piiri
- 4200 mAh akku
OnePlus 7 Pro 5G
- 6,67" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 16 + 8 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
- 4000 mAh akku
Vielä 5G:n kanssa ollaan kuitenkin vasta aivan alussa. Suomessa vasta yksi operaattori on todella avannut verkkonsa eikä puhelinvaihtoehtojakaan ole juuri nyt kuin vasta kolme erilaista.
5G-verkko varsinaisesti auki vasta Elisalla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ainoastaan Elisa on toistaiseksi Suomessa avannut verkkonsa vapaasti kuluttaja-asiakkaille ja tuonut myös verkkonsa kanssa yhteensopivia 5G-päätelaitteita yleisesti saataville. Muut kaksi operaattoria, DNA ja Telia, lähtevät 5G:n kanssa liikkeelle verkkaisemmin. Telia on kertonut avanneensa verkon mutta 5G-liittymiä tai -päätelaitteita se ei ole lanseerannut. DNA puolestaan on keskittynyt aluksi kiinteän mobiililaajakaistan pilotointiin ja aikoo avata 5G-verkkonsa toden teolla vasta ensi vuonna päätelaitteiden määrän kasvaessa.
Elisa luovutti ensimmäisen myymänsä 5G-älypuhelimen asiakkaalle heinäkuun alussa.
Elisalla 5G-verkko on nyt auki Tampereen, Turun ja Jyväskylän keskustoissa. Lisäksi verkko on avattu pilottiluonteisesti myös Helsingin keskustassa sekä Espoon Karaportin ja Otaniemen alueilla. Elisan mukaan verkkoa on tarkoitus laajentaa nopeasti suurimmissa kaupungeissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisan sivuilta löytyvät tarkat ja ajantasaiset peittoaluekartat.
Elisa tarjoaa 5G-liittymiä kahtena enimmäisnopeusvaihtoehtona, 600 ja 1000 Mbit/s, kun Elisan myymä nopein 4G-liittymä rajoittuu 300 Mbit/s -nopeuteen. 5G-liittymät toimivat myös 4G-verkoissa niiden maksiminopeudella. Elisan mukaan sen 5G-liittymien arvioitu nopeus 5G-verkossa 10-600/1000 Mbit/s, 4G-verkossa 5-600 Mbit/s ja 3G-verkossa 0,4-35 Mbit/s.
Elisan 5G-liittymät yksityisasiakkaille jakautuvat puhelin- ja toisaalta mobiililaajakaistaliittymiin. 5G-liittymästä älypuhelimeen joutuu pulittamaan vajaasta kympistä pariin kymppiin enemmän kuin vaihtoehtona tarjottavasta nopeimmasta 4G-liittymästä.
Elisa Saunalahti Huoleton 5G -liittymät älypuhelimiin:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Normaalihintaiset kotimaan puhelut ja viestit sisältyvät kaikkien Huoleton-liittymien kuukausihintaan, minkä lisäksi datakäytön määrä on rajatonta Pohjolassa ja Baltiassa ja muissa EU- ja ETA-maissa sitä sisältyy liittymätyypistä riippuen 21-23 gigatavua kuukaudessa.
Elisan Saunalahti Mobiililaajakaista 5G -liittymät datakäyttöön:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Datakäytön määrä rajaton Pohjolassa ja Baltiassa ja muissa EU- ja ETA-maissa 20 gigatavua kuukaudessa.
Elisan 5G-verkko pääkaupunkiseudulla vasta pilottivaiheessa
Pääkaupunkiseudulla Elisan 5G-verkko on sen itsensä mukaan vasta pilottivaiheessa. Vahvistamattomien tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla Elisan 5G-verkossa käytössä ovat Nokian 5G-verkkolaitteet, kun muualla se on käyttänyt toimittajana myös Huaweita. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Huawein laitteilla toteutetut 5G-verkot toimivat Elisalla toistaiseksi huomattavasti paremmin.
Esimerkiksi Turussa yli gigabitin latausnopeudet sekunnissa Elisan 5G-verkossa eivät ole poikkeuksellisia vaan arkipäivää mutta Helsingin keskustassa useiden testien perusteella latausnopeudet 5G-verkossa jäävät toistaiseksi yleisesti 100-200 megabitin välille sekunnissa, ja välillä jopa tämän allekin. Tämä tarkoittaa, että Helsingin keskustassa 4G-verkossa voi päästä samassa sijainnissa usein samanaikaisesti jopa suurempiin nopeuksiin.
Pääkaupunkiseudulla Elisan 5G-verkko on vielä siis hyvin raakilemaisessa tilassa, eikä Elisan antama pilottileima verkolle tunnu lainkaan liioittelulta.
Nähtäväksi jää, millaisella aikataululla 5G-verkon toiminta myös pääkaupunkiseudulla ja Helsingin keskustassa tulee nousemaan paremmalle tasolle mutta muutamien viikkojen aikana tilanteessa ei näytä tapahtuneen vielä suuria muutoksia.
Onko 5G:stä hyötyä?
On melko selvää, että pidemmällä aikavälillä 5G-verkot tulevat olemaan tärkeitä. Niiden myötä esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön uusi 3,5 gigahertsin taajuusalue mobiiliverkoille, ja se tuo verkkoihin lisää kipeästi kaivattua kapasiteettia. Ilman uusia taajuusalueita entiset verkot olisivat vaarassa tukkeutua entistä pahemmin, mikä rajaisi verkon toimintanopeutta ruuhka-aikoina.
Lisäksi historia on osoittanut, että ainakin tähän asti yleensä kaikelle tarjolle tulleelle tiedonsiirron ja laskentatehon kapasiteetille on ajan myötä löytynyt käyttökohteita. Tänä päivänä valtaosa verkkoliikenteestä on liikkuvaa kuvaa, jonka osalta siirrytään jatkuvasti tarkempiin formaatteihin mikä luo kysyntää myös nopeammille yhteyksille.
Vielä hetki sitten 720p HD:tä pidettiin videoissa hyvänä tarkkuutena, sitten 1080p Full HD:tä ja nyt ollaan siirtymässä 4K UHD -kuvan aikaan. Jatkossa esimerkiksi virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden yleistyminen voi myös kasvattaa ladattavan materiaalin tarkkuutta – 4K-kuvasta muuten mobiililaitteessa tuskin on suurta hyötyä mutta se tai korkeampikin tarkkuus ovat tarpeellisia näyttöjen siirtyessä vajaan metrin katseluetäisyydeltä puettaviksi versioiksi muutamien senttimetrien päähän silmistä. Tämän myötä myös tarve nopeammalle 5G-yhteydelle voi jatkossa merkittävästi kasvaa.
Vielä toistaiseksi 5G-yhteys älypuhelimessa ei vaikuta kovin tarpeelliselta. Toki, mitä nopeampi sen parempi, mutta videoiden katselussakaan lisänopeudesta ei ole apua, jos ja kun 4G-verkon nopeus jo riittää katseltavan tarkkuuden suoratoistoon. Suurikokoista materiaalia ladataan kerralla yhä harvemmin paikalliseen muistiin, joten jokapäiväisen käytön kannalta ei ole kovin relevanttia kuinka monta sekuntia nopeammin esimerkiksi elokuva teoriassa latautuisi 5G-verkon kuin 4G:n kautta.
Hyvin toimiessaan 5G-verkot ovat nyt 3-10 kertaa nopeampia kuin 4G-verkot yleisesti Suomessa. Jatkossa nopeuksien pitäisi vielä entisestään kasvaa kuten on nähty pikku hiljaa myös 4G-verkoissa.
Tiedonsiirtonopeuksien lisäksi 5G-verkkojen toinen lupaus ovat pienemmät viiveet. Tältä osin lupaus on vielä pitkälti lunastamatta, sillä Elisan 5G-verkossa pääkaupunkiseudulla mutta myös muualle yli 10 millisekunnin viiveet ovat vielä yleisiä. Tältä osin taso ei ole siis juuri 4G-verkkoja parempi. Ajan myötä viiveiden painuessa yleisesti vain korkeintaan muutamiin millisekunteihin pitäisi 5G-verkon tarjoaman käyttökokemuksen myös parantua.
5G-älypuhelimissa kolme eri vaihtoehtoa
5G-älypuhelimia Suomen markkinoilla on toistaiseksi kolme kappaletta. 999 euron Huawei Mate 20 X 5G, 899 euron OnePlus 7 Pro 5G sekä myös 899 euron ZTE Axon 10 Pro 5G. Puhelimia myy Elisa, jonka 5G-verkon kanssa yhteensopiviksi puhelimet on testattu. 5G-verkkojen ollessa vielä alkuvaiheessa kaikki 5G-älypuhelimet eivät välttämättä toimi kaikissa 5G-verkoissa eikä ole varmuutta tulevatko esimerkiksi kolme edellä mainittua puhelinta toimimaan jatkossa myös DNA:n ja Telian 5G-verkoissa.
Toistaiseksi saatavilla olevissa 5G-älypuhelimissa erot ovat huomattavasti suurempia kaiken muun kuin 5G-verkkoyhteyden toiminnan osalta. 5G-verkkojen osalta tuntuu siltä, että enemmän kehittymisen varaa on tällä hetkellä verkon puolella ennemmin kuin päätelaitteissa, eikä 5G-verkon käytön kannalta ole niin väliä mikä 5G-älypuhelimista on käytössä – ainakaan saavutettujen latausnopeusten osalta.
5G-verkkoja ja -puhelimia ei ole vielä onnistuttu optimoimaan yhtä hyvin kuin esimerkiksi toimintaa 4G-verkoissa, mikä voi näkyä suurempana virrankulutuksena sekä samalla myös lämmöntuottona. Näppituntumalta sekä OnePlus että ZTE tuntuvat lämpenevän käytössä enemmän kuin Huawei. OnePlus ja ZTE perustuvat Qualcommin teknologialle, kun taas Huawei käyttää omaa itse kehittämäänsä modeempiiriä. Tällä hetkellä käytännön kokemusten perusteella näyttää siltä, että teknologian toimivuudessa Huaweilla olisi ainakin Elisan 5G-verkossa hienoinen etulyöntiasema.
5G-puhelimista Huawei Mate 20 X 5G tukee sekä nykyisin käytettäviä, verkon ohjauksessa vielä 4G:tä hyödyntäviä NSA-tyypin (Non-Standalone) 5G-verkkoja kuin myös tulevia itsenäisiä 5G-verkkoja (SA, Standalone). Yksikään puhelimista ei sen sijaan tue myöhemmin myös Suomessa käyttöön odotettavia korkeampia millimetriaaltotaajuuksia, vaikka OnePlussan ja ZTE:n Snapdragon X50 -modeemipiireissä siihen valmius olisikin. Näin voidaan sanoa, että kattavin 5G-tuki puhelimista on Huaweissa. Tosin myöskin SA-tuen todellinen merkitys erityisesti lyhyellä vuoden parin aikavälillä voi jäädä vähäiseksi.
5G-älypuhelinten kolmikosta Huawei Mate 20 X 5G erottuu joukosta koollaan. Se on huomattavasti kahta muuta vaihtoehtoa kookkaampi 7,2 tuuman näytöllään. OnePlus 7 Pro 5G ja ZTE Axon 10 Pro 5G puolestaan ovat monilta ominaisuuksiltaan samankaltaisia. Kummassakaan ei ole merkittäviä puutteita, vaan kyse on vahvoista Android-huippupuhelimista vuonna 2019.
Suuren näytön ohella Mate 20 X 5G:n ehdoton vahvuus on sen markkinoiden kärkeä edustava kamerakokonaisuus. Koko kolmikossa on korkean tarkkuuden pääkamera (Huaweissa 40 megapikseliä, OnePlussassa ja ZTE:ssä 48 megapikseliä), ultralaajakulmakamera ja telekamera, mutta kuvanlaadultaan Huawei vaikuttaa parhaalta.
OnePlussan valttikortteja on vahva OxygenOS-ohjelmisto sekä kuvanlaadultaan ja sulavuudeltaan kolmikon paras näyttö.
ZTE Axon 10 Pro 5G on tasavahva kokonaisuus, jossa samanhintaiseen ja -kaltaiseen OnePlussaan verrattuna lisänä on esimerkiksi akun langaton lataus.
Voit lukea aiemman ZTE Axon 10 Pro 5G -arvostelumme tästä ja Huawei Mate 20 X 5G -arvostelumme tästä.
OnePlus 7 Pro 5G on ominaisuuksiltaan 5G-tukea ja puuttuvaa toista SIM-korttipaikkaa lukuun ottamatta identtinen OnePlus 7 Pron kanssa, joten sen osalta arvostelumme OnePlus 7 Prosta kertoo kattavasti puhelimesta.
Kannattaako nyt ostaa 5G-älypuhelin?
5G-tuki on tietenkin mukava lisä älypuhelimessa. Valitettavasti sitä ei saa ilmaiseksi, vaan kaikkien kolmen Suomessa saataville tulleen 5G-älypuhelimen hintalappu on varsin korkea.
Konkreettisimmin 5G:n hintalisä näkyy OnePlus 7 Pro 5G:ssä, jossa käytännössä ainoa ero perusmallin ja 5G-mallin välillä on juuri 5G-verkkotuki. Lisähinta siitä on 150 euroa, kun tavallisen OnePlus 7 Pron saa 749 eurolla ja 5G-malli maksaa 899 euroa samalla muistimäärällä.
ZTE Axon 10 Pro 5G:n osalta 5G-version lisähinta on 300 euroa mutta samalla puhelimeen saa myös enemmän RAM-käyttömuistia sekä tallennusmuistia.
Huawei Mate 20 X 5G on kolmikon kallein, ja myös jopa useamman sata euroa kalliimpi kuin Huawein parhaimmat puhelimet ilman 5G-tukea eli Mate 20 Pro sekä P30 Pro.
Vielä toistaiseksi todelliset hyödyt 5G-verkkotuesta jäävät vähäisiksi. Verkkojen peittoalueet ovat vielä kapeita eikä myöskään 5G-verkon lisänopeudesta useimmissa käyttötilanteissa ole valtavaa hyötyä. Juuri mitään järkeä hankkia 5G-älypuhelinta ei vielä ole, jos ei asu verkon peittoalueella ja mieluummin vieläpä Tampereella, Turussa tai Jyväskylässä Elisan pääkaupunkiseudun 5G-verkon toiminnan vielä parhaimmillaankin vain vastatessa 4G-verkkoa.
Kokonaisuutena 5G-älypuhelimen hankintaa on vielä vaikea perustella järkisyillä. Toistaiseksi 5G-älypuhelimen ostamista voi perustella ennemminkin halulla kokeilla uutta tekniikkaa ensimmäisten joukossa.
Toki osittain 5G-tuen tarpeellisuus voi riippua myös siitä, kuinka pitkään aikoo nyt ostamaansa puhelinta käyttää. 5G-verkot laajenevat ja paranevat muutaman vuoden säteellä todennäköisesti merkittävästi, joten ehkä parin vuoden päästä 5G:stä pääsee myös jo hyötymään enemmän.
Minkäänlainen pakko 5G-älypuhelinta ei kuitenkaan ole nyt ostaa. 4G-älypuhelin on vielä ainakin tänä ja ensikin vuonna erinomainen valinta, jonka ostoa ei ainakaan 5G-tuen puuttumisen takia tarvitse tulla katumaan.
Todennäköisesti ensi vuoden loppupuolelta lähtien 5G-verkkotuki alkaa vakiintua jo vakio-ominaisuudeksi useimmissa uusissa huippuluokan älypuhelimissa. Lisäksi viimeistään ensi vuonna 5G-tuki alkaa laajentua myös hieman edullisempiin 400-600 euron älypuhelimiin ja sen jälkeen vielä alempiin hintaluokkiin.
Verkkojen ohella myös 5G-älypuhelinten tekniikka luonnollisesti kehittyy uusien sukupolvien myötä, ja näin hetken päästä edullisemmalla hinnalla saa paremman 5G-älypuhelimen kuin nyt. Tästäkin syystä etupainotteinen panostaminen 5G-tukeen ennen kuin siitä on juuri hyötyä ei vaikuta järkevältä ratkaisulta.
Lopulta käynee niin, että vain harva lähtee erikseen ostamaan 5G-älypuhelinta mutta moni hankkii sellaisen huomaamattaan vaihtaessaan puhelintaan tulevina vuosina.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »