ZTE Axon 10 Pro 5G ehti Suomessa markkinoille ensimmäisenä uuden sukupolven 5G-verkkoja tukevana älypuhelimena. Elisa aloitti puhelimen toimitukset heinäkuun alussa.
Kattavasti viimeisimmillä tekniikalla, muun muassa Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä, varustettu Axon 10 Pro on saatavilla 5G-version ohella myös perusversiona ilman 5G-tukea. Mallien välillä toinen ero on SIM-korttipaikkojen lukumäärässä, sillä 5G-malli tukee vain yhtä SIM-korttia.
ZTE Axon 10 Pro
- 6,47" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 20 + 8 Mpiks. kamera
- 20 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
- 4000 mAh akku
ZTE Axon 10 Pro 5G
- 6,47" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 20 + 8 Mpiks. kamera
- 20 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
- 4000 mAh akku
ZTE Axon 10 Pro 5G:n hinta on 899 euroa ja 4G-verkkoja tukevan perusversion 300 euroa vähemmän eli 599 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ZTE on Axon 10 Pro -mallien palaa vahvasti mukaan Suomen puhelinmarkkinoille, joilla se ei ole ollut suuri nimi viime vuosina. Ominaisuuksiinsa nähden Axon 10 Pro -perusversio on hinnoiteltu kilpailukykyisesti, ja 5G-versio on tietenkin myös mielenkiintoinen Suomen ensimmäisenä 5G-älypuhelimena.
Puhelinten myyntiä ZTE pyrkii lisäksi vauhdittamaan VIP-paketilla, joka sisältää pidennetyn takuun ja tarjoaa tarvittaessa yhden ilmaisen näytönkorjauksen ensimmäisen kuukauden aikana ostopäivästä sekä yhden ilmaisen nestevahingon korjauksen takuuaikana.
ZTE Axon 10 Pro 5G:n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,47 tuuman AMOLED-näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (398 PPI), pienikokoinen vesipisaralovi etukameralle
- Näytönalainen sormenjälkilukija
- Stereokaiuttimet
- Kolme kameraa takana
- Pääkamera 48 megapikselin Samsung GM1 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 125 asteen ultralaajakulmakamera 20 megapikselillä ja f/2,2-aukolla
- 3x optisen zoomin telekamera 8 megapikselillä, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Etukamera 20 megapikselillä ja f/2,0-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Yksi SIM-korttipaikka
- 5G-mobiiliverkkoyhteys (erillinen Snapdragon X50 -5G-modeemipiiri)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 16, 1000/150 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / BDS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 2.0), ei erillistä kuulokeliitäntää
- 4 000 milliampeeritunnin akku Qualcomm Quick Charge 4+ -pikalataustuella (mukana 18 watin laturi)
- Langaton lataus
- Mitat 159,2 x 73,4 x 7,9 millimetriä
- Paino 175 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää ZTE Axon 10 Pro 5G:ssä
- Hyvä näyttö. Axon 10 Pro -puhelinten etupuolta hallitsee kookas 6,47 tuuman AMOLED-näyttö, joka on kevyesti kaareva sivureunoiltaan. Näyttö on kaikin puolin hyvä: tarkkuudeltaan riittävä, kirkas, väritoistoltaan erinomainen, ja AMOLED-näyttönä myös kontrasti on näytössä loistava. Näyttöreunukset ovat myös kokonaisuutena melko pienet, ja näin kookkaasta näytöstä huolimatta puhelin on kooltaan kohtuullinen.
- Kattava kamerakokonaisuus. Kolme takakameraa ovat hyvä yhdistelmä, sillä tarjolla on 48 megapikselin pääkameran lisäksi myös 125 asteen ultralaajakulmakamera ja telekamera, joka tuo mukaan 3x optista zoomia. Teknisiltä lähtökohdiltaan kamerakokonaisuus on näin ollen lähellä ideaalia yhdistelmää, joka tarjoaa monipuoliset kuvausmahdollisuudet.
- Hyvä akunkesto. Axon 10 Pron akunkesto on hyvällä tasolla, ainakin 4G-verkossa. Johtuen 5G-verkkojen suppeista peittoalueista pääosan testistämme puhelin oli 4G-verkossa. 5G-verkoissa toiminta-ajat voivat jäädä heikommiksi, muun muassa verkkojen ja puhelinten keskeneräisen optimoinnin takia. Aktiivisessa peruskäytössä 4G-verkossa akunkesto yltää toiselle päivälle, tai jopa sen läpi. Langallisen pikalatauksen ohella tuettuna on myös langaton lataus.
- Lähes puhdas Android. ZTE on muokannut käyttöjärjestelmää vain melko kevyesti, ja käyttöliittymä on useimmilta osin lähellä vakio-Androidia ja muutenkin kevyt. Myös muita kuin Google-sovelluksia on esiasennettuna vain vähän. Kritiikkiä ohjelmisto ansaitsee paikoin luokattoman heikoista käännöksistä suomen kielelle, joskin useimmissa tilanteissa käytettävyys ei tästä kuitenkaan onneksi merkittävästä kärsi.
- Huippuluokan suorituskyky. Sisuksista löytyy Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, joka on tällä hetkellä selvästi tehokkain järjestelmäpiiri Android-puhelimissa. Suorituskyvyltään ZTE:n Axon 10 Prot lukeutuvat näin markkinoiden kärkeen. Testin aikana ZTE Axon 10 Pro 5G toimi myös käytännössä kaikin puolin sulavasti.
- 5G-mobiiliverkkotuki. 5G-tuki on vielä merkittävä erikoisuus, ja luonnollisesti hyvä lisä älypuhelimessa tulevaisuutta silmällä pitäen. Parhaimmillaan 5G nostaa tiedonsiirtonopeudet moninkertaisiksi. Vielä toistaiseksi 5G-verkkojen hyvin niukoilla peittoalueilla ja verkon toiminnan optimoinnin ollessa vielä kesken 5G jää kuitenkin enemmän kuriositeetiksi.
Huonoa ZTE Axon 10 Pro 5G:ssä
- Korkea 5G-lisähinta. 300 euron lisähinta 5G-tuesta on ZTE Axon 10 Pro 5G:ssä liikaa perusversioon verrattuna, vaikka toki samalla saa myös suuremman RAM-käyttömuistin (8 vs. 6 gigatavua) ja tallennusmuistin (256 vs. 128 gigatavua). Lisähinta on sen verran korkea, että järkisyillä 5G-ostosta on vaikea vielä perustella. Parempi vaihtoehto on säästää rahat nyt, ja odottaa 5G:n muuttumista huippupuhelinten perusominaisuudeksi 1-2 vuodessa samalla 5G-verkkojen laajentuessa ja laitteiden toiminnan myös parantuessa.
- Kameroiden kuvanlaatu ei terävintä kärkeä. Annoimme edellä Axon 10 Prolle kiitosta kattavasta kamerakokonaisuudesta, joka tarjoaa monipuoliset kuvausmahdollisuudet. Kameroiden kuvanlaatu ei kuitenkaan ole parasta mahdollista, vaan jää melko keskiverrolle tasolle. Erityisesti hämärämmissä olosuhteissa kameroiden suorituskyky heikkenee, minkä lisäksi väritoisto kuvissa tuntuu välillä ylikorostuneelta ja välillä puolestaan valjulta.
- Päivitysten saatavuus ja nopeus kysymysmerkkejä. ZTE ei ole hieman tuntemattomampi älypuhelinmerkki pelkästään Suomessa, vaan myös laajemmin Euroopassa. ZTE ei ole antanut Axon 10 Pro -puhelintensa päivityksistä erillistä yksityiskohtaista lupausta, joten päivitystuen pituus ja päivitysten ajankohtaisuus ovat osittain kysymysmerkkejä verrattuna tunnetumpiin valmistajiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Axon 10 Pro on muotoilultaan ja yleisilmeeltään moderni huippupuhelin. Yllätyksettömästi myös laatutuntuma on moitteeton: etu- ja takalasin yhdistelmä alumiinirungon kanssa on kaikin puolin erinomaisen jämäkkä.
Myös käteen puhelin istuu hyvin, ja kooltaan puhelin on kookkaaseen näyttöön suhteutettuna kohtuullinen. Oikealta kyljeltä löytyvät äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet on sijoitettu ergonomian kannalta onnistuneesti.
Ominaisuuksista ZTE on jättänyt pois 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, jota tosin ei löydy enää monista kilpailijoistakaan. Ilahduttavasti mukana on kuitenkin stereokaiuttimet, joista lähtevä äänenvoimakkuus vaikuttaa keskivertoa voimakkaammalta. Toinen kaiuttimista löytyy pohjasta ja toinen puhelinkuulokkeen yhteydestä etukameran yläpuolelta.
Lisäksi Axon 10 Pro -puhelimet tukevat myös langatonta latausta. Axon 10 Pro 5G:n 900 euron hintaluokassa langaton lataus ei ole enää harvinaisuus mutta Axon 10 Pro -perusversion 600 euron tasolla se on vielä enemmän poikkeuksellista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sormenjälkilukijan ZTE on sijoittanut näytön alle. Optista lukijaa voi kuvailla toimintanopeudeltaan sekä -varmuudeltaan keskitasoiseksi – se häviää esimerkiksi testaamistamme puhelimista OnePlus 7 Pron ja Huawei P30 Pron näytönalaisille sormenjälkilukijoille muttei toisaalta ole heikoimmastakaan päästä ja toimii kuitenkin kokonaisuutena kohtuullisen hyvin.
Lisäksi mahdollista on käyttää etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta.
Kameroiden osalta Axon 10 Pro -puhelimet ovat varustettu kattavalla kokonaisuudella, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta Samsung GM1 -kennolla, 125 asteen ultralaajakulmakamerasta 20 megapikselin tarkkuudella sekä 8 megapikselin telekamerasta, joka tarjoaa 3x optista zoomia pääkameraan verrattuna. Kameroista pää- ja telekamera on varustettu myös optisella kuvanvakaimella. Videokuvausta tuetaan parhaimmillaan 4K-tarkkuudella ja 30 ruudun sekuntinopeudella.
Kolmen eri polttovälin kameran ansiosta tarjolla on laajat kuvausmahdollisuudet eri tilanteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
48 megapikselin pääkameralla kuvat tallennetaan oletuksena 12 megapikselin koossa neljä pikseliä yhdeksi yhdistäen mutta tarjolla on myös täyden 48 megapikselin kuvakokoasetus.
Pääkameran kuvanlaatu on kirkkaissa olosuhteissa hyvää, ja kuviin tallentuu tarkasti yksityiskohtia. Hämärämmissä olosuhteissa kameran kyky tallentaa kuviin valoa ja yksityiskohtia ei enää pärjää markkinoiden parhaimmistolle. Ultralaajakulmakameran kuvat jäävät pääkameraa jonkin verran pehmeämmiksi ja epätarkemmiksi, mikä on monissa älypuhelimissa hyvin tyypillistä.
Telekamera tuo mukaan tärkeän lisänsä mahdollistaessa kauempana sijaitsevien kohteiden kuvaamisen tarkemmat yksityiskohdat säilyttäen. 3x optisen zoomin lisäksi ZTE puhuu 5x hybridizoomista ja kokonaisuutena zoom-valinta kamerasovelluksessa ulottuu 20x-tasolle asti.
Etukamera on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja on kuvanlaadultaan perushyvää tasoa.
ZTE:n kamerasovellus on erittäin monipuolinen ja tarjoaa käytännössä kaikki kuviteltavissa olevat erilaiset kuvaustilat. Käyttöliittymältään kamerasovellus muistuttaa Huawei-puhelimissa nähtyä. Mukana on myös superyövalokuvaus- sekä hidastuskuvaustilat. Jälkimmäisessä tarjolla olevat vaihtoehdot ovat 720p-tarkkuudella 120 tai 240 ruutua sekunnissa eli 4- tai 8-kertainen hidastus.
5G vielä alkuvaiheessa
ZTE Axon 10 Pro 5G ehti ensimmäisenä 5G-älypuhelimena markkinoille Suomessa. Elisa aloitti puhelimen toimitukset 3. heinäkuuta.
Testasimme Axon 10 Pro 5G:tä myös 5G-verkossa Elisan testikäyttöön toimittamalla liittymällä.
Elisan 5G-verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet sekä Vantaalla Tikkurilan aluetta sekä Espoossa Karaportin ja Otaniemen aluetta. Elisan mukaan 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla eri puolilla Suomea. Elisan sivuilta löytyvät yksityiskohtaiset peittoaluekartat.
5G-verkossa testauksemme rajoittui ZTE Axon 10 Pro 5G:n kanssa Helsingin keskustaan, jonka verkko on Elisan mukaan toistaiseksi vasta pilottikäytössä Espoon verkkojen tavoin. Tämä myös näkyi saavutetuissa tuloksissa, sillä useimmiten latausnopeudet asettuivat 100-200 megabitin välille sekunnissa.
Elisan mukaan sen kattavin ja paras 5G-verkko on Turussa, ja siellä testeissä onkin saavutettu yli 1 000 megabitin latausnopeuksia. Elisa käyttää myös 5G-verkossaan useita verkkolaitetoimittajia, ja Turussa käytössä ovat Huawein laitteet, kun taas tiettävästi pääkaupunkiseudulla Elisan verkossa on käytössä Nokian 5G-verkkolaitteita. Verkkojen eri kehitysvaiheet voivatkin johtua juuri laitetoimittajavalinnoista ja tilanne tasoittua tältä osin ajan myötä.
Suurempien tiedonsiirtonopeuksien lisäksi 5G-verkoissa odotetaan myös viiveiden painumista yleisesti muutamiin millisekunteihin 4G-verkoissa yleisestä 10-20 millisekunnista. Toistaiseksi kuitenkin kokeiluissamme viiveet olivat 5G-verkossakin yhä reilua kymmentä millisekuntia. Elisan mukaan verkon optimointi myös viiveen osalta jatkuu.
Kokonaisuutena voidaan todeta, että vielä toistaiseksi 5G-verkkojen peittoalueet ovat hyvin niukkoja. Lisäksi 4G-verkoissakin saavutetaan yleisesti jo yli sadan tai parhaimmillaan vielä huomattavasti parempia nopeuksia, ja muuten kuin täysin optimaalisissa olosuhteissa 5G-verkoissa päästään tästä ehkä noin tuplatasolle mitä kuitenkaan ei jokapäiväisessä käytössä ole useimmissa käyttötilanteissa enää edes kovin helppoa huomata käytännön nopeuserona jo 4G-verkon ollessa myös jo varsin nopea.
Vielä kehitysvaiheessa olevien verkkojen lisäksi epäilemättä myös 5G-laitteissa on vielä huomattavasti kypsymisen varaa nyt nähtävistä ensimmäisen sukupolven laitteista.
5G-älypuhelimen korkeamman hinnan lisäksi 5G:stä hyötyminen edellyttää myös kympin kaksi kuukaudessa 4G-liittymää kalliimpaa 5G-liittymää. Lisähintoja puhelimesta ja liittymästä on vielä toistaiseksi varsin vaikea perustella järkisyillä.
Lopulta 5G tulee kuitenkin olemaan jatkossa tärkeä, sillä se tuo käyttöön muun muassa Suomessa uuden 3,5 gigahertsin taajuusalueen ja mahdollistaa huomattavasti uutta kapasiteettia verkkoon niin, että mobiilidataliikenne voi jatkossakin jatkaa kasvuaan. Suurta kiirettä 5G-älypuhelimen hankinnalle ei kuitenkaan ensikokemusten perusteella toistaiseksi ole, vaan sen voi hyvin lykätä ensi tai seuraavaan vuoteen.
Kannattaako hankkia?
ZTE Axon 10 Pron perusversio 4G-verkkotuella hintaan 599 euroa vaikuttaa huomattavasti järkevämmältä ostokselta kuin ZTE Axon 10 Pro 5G hintaan 899 euroa. Lisähinta 5G-tuesta, huolimatta myös samalla tulevista suuremmista muistimääristä, tuntuu liian tyyriiltä.
599 euron hintaiselle ZTE Axon 10 Prolle kovia kilpailijoita ovat esimerkiksi 549 euron OnePlus 7 sekä Asus ZenFone 6, jonka suositushinta samalla muistimäärällä on 559 euroa. Kaikissa näissä on tehokas Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri ja muutenkin samankaltaisia ominaisuuksia. ZenFone 6:n etu on kääntyvä kameraratkaisu, jonka ansiosta pää- ja ultralaajakulmakamera ovat käytettävissä myös selfieihin. Lisäksi siinä on suurempi akku ja kuulokeliitäntä. OnePlus 7:n vahvuutena on hyvä OxygenOS-ohjelmisto ja todennäköisesti paras päivitystuki. Axon 10 Pron valttikortteja vertailussa ovat sekä tele- että ultralaajakulmakameran löytyminen ja tuki langattomalle lataukselle.
Kaikki kolme ovat joka tapauksessa hyvä valintoja vajaan 600 euron älypuhelinten joukossa.
899 euron hintainen ZTE Axon Pro 5G puolestaan kohtaa hintaluokassaan jo huomattavasti kovempia kilpailijoita niin Huaweilta, OnePlussalta kuin Samsungiltakin. Näistä OnePlus 7 Prosta on aivan lähiaikoina tulossa markkinoille myös 5G-versio, joka heittää samalla 899 euron hintalapulla ensimmäisen kovan haasteen ZTE:lle 5G-älypuhelinten kilpailussa.
Alta löytyy vielä muutamia esimerkkikuvia ZTE Axon 10 Pro 5G:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä vaikuttaa kuvien tarkkuuteen, minkä takia tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella alkuperäiskoossaan. Kaikki kuvat löytyvät lisäksi myös tästä Dropbox-kansiosta.
Pääkameralla:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Telekamera:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Telekamera:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Telekamera:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Telekamera:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »