Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi pian kaksi viikkoa sitten, että Yhdysvallat höllentää Huawei-rajoituksiaan ja sallii yhdysvaltalaisyhtiöille jälleen kaupankäynnin sen kanssa.
Trump teki myönnytykset tavattuaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin ilmassa on ollut hieman epäselvyyttä Yhdysvaltojen toimien yksityiskohdista mutta pikku hiljaa ne ovat alkaneet selvitä. Yhdysvallat pitää Huawein edelleen kieltolistallaan mutta myöntää yhdysvaltalaisyhtiöille lisenssejä kaupankäyntiin Huawein kanssa, mikäli siitä ei ole vaaraa kansalliselle turvallisuudelle, Yhdysvaltojen kauppaministerii Wilbur Ross vahvisti tiistaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.
”Toteuttaaksemme presidentin G20-kokouksessa kaksi viikkoa sitten antaman ohjeistuksen, kauppaministeriö tulee myöntämään lisenssejä silloin kun siitä ei ole haittaa Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle”, kommentoi kauppaministeri Ross.
Yhdysvallat puolustaa ratkaisulla myös omia etujaan, sillä esimerkiksi yhdysvaltalaisten piirivalmistajien odotetaan nyt voivan jatkaa kaupankäyntiä Huawein kanssa eivätkä ne näin menetä myyntiä kilpailijoilleen muista maista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen uutta linjaustakin on kritisoitu edelleen epäselvyydestä. Käytännössä se mikä kaupankäynti on sallittua ja mikä ei selviää vain lisenssiä hakemalla.
Vielä toistaiseksi voimassa on myös 19. elokuuta asti ulottuva väliaikainen yleinen lisenssi, joka mahdollistaa laajemmin kaupankäynnin Huawein kanssa liittyen jo olemassa oleviin tuotteisiin. Yleisesti arvioidaan, että tämänkin lisenssin kestoa voidaan pidentää.
Kieltolistapäätöksen, joka vaikuttaa yhdysvaltalaisyhtiöiden toimituksiin Huaweille, lisäksi Yhdysvallat on lainsäädännöllä estänyt hallintoa hankkimasta Huawein laitteita. Tältä osin muutoksia ei ole tehty alkuperäisen päätöksen jälkeen. Yhdysvaltojen mukaan Huawein väitetty läheinen suhde Kiinan hallinnon kanssa aiheuttaa uhan vakoilusta. Missään vaiheessa minkään vakoilun tapahtumisesta ei kuitenkaan ole esitetty minkäänlaisia todisteita julkisesti, ja lisäksi Huawein kohtalon nosto pelimerkiksi myös kauppaneuvotteluissa viestii kyseen olevan enemmän politiikasta kuin aidosta huolesta kansallisesta turvallisuudesta.
Huawei tulee nousemaan keskustelunaiheeksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä kauppaneuvotteluissa myös jatkossa. Trump totesi jo Xi-tapaamisen jälkeen, että Huawein kokonaistilannetta tullaan vielä tarkastelemaan osana Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiä kauppaneuvotteluja niiden päätteeksi.
Yhdysvallat asetti Huawein kieltolistalle pian kaksi kuukautta sitten. Monien arvioiden mukaan todennäköisintä on koko ajan ollut jonkinlaiseen sopuun pääseminen niin, että Huawein liiketoiminta voi jatkua melko vähäisin muutoksin. Alkuperäisen kieltolistapäätöksen pysyessä voimassa Huawein olisi ollut tulevaisuudessa erittäin vaikea jatkaa menestyksekästä liiketoimintaa kansainvälisillä markkinoilla älypuhelimissa ja muissa kuluttajaliiketoimintayksikön laitteissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »