Nokia-puhelinyhtiö HMD Global on panostanut alkuvuonna älypuhelinmallistonsa edullisemman pään uudistamiseen.
200 euron hintaluokassa uutena tulokkaana helmikuun lopulla julkistettiin ja toukokuussa myös Suomessa 199 euron suositushinnalla myyntiin tuli Nokia 4.2.
Nokia 4.2
- 5,71" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 2 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 439 -piiri
- 3000 mAh akku
Suomessa myytävässä Nokia 4.2 -versiossa on 3 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia. Maailmalla saatavilla on myös 2 ja 16 gigatavun versio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja takaa lasipintaisesta Nokia 4.2:sta on kaksi, perinteinen musta sekä kevyen pinkki Pink Sand, jollainen testipuhelimemme on.
Nokia 4.2:n tekniset tiedot
- Lasi-polykarbonaattimuovirakenne
- 5,71 tuuman ja 19:9-kuvasuhteen a-Si TFT LCD -näyttö 1520×720 pikselin tarkkuudella (270 PPI), pienikokoinen vesipisaralovi yläreunassa etukameralle
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana
- 13 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin kiinteätarkenteinen syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- LED-kuvausvalo
- 1080p Full HD -videokuvaus
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla, 1080p Full HD -videokuvaus
- 2 mikrofonia
- Qualcommin Snapdragon 439 -järjestelmäpiiri (2x 2,0 GHz ARM Cortex-A53 + 6x 1,45 GHz ARM Cortex-A53, Adreno 505 -grafiikkasuoritin)
- 2 tai 3 gigatavua RAM-muistia
- 16 tai 32 gigatavua tallennusmuistia (eMMC) ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 400 Gt)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4, 150/50 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet, FM-radio
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- Micro-USB ja 3,5 mm -liitännät
- 3 000 milliampeeritunnin akku, mukana 5 watin laturi (5V/1A)
- Mitat 148,95 x 71,3 x 8,39 millimetriä
- Paino 161 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)
Hyvää Nokia 4.2:ssa
- Jämäkkä rakenne ja laatutuntuma. Nokia 4.2 tarjoaa moitteettoman laatutuntuman – huolimatta siitä, että kyljet eivät ole alumiinia vaan polykarbonaattimuovia, on rakenne erittäin jämäkkä. Hintaisekseen Nokia 4.2 tuntuu näyttää ja tuntuu hyvältä.
- Puhdas vakio-Android ja selkeä lupaus päivityksistä. Kaikkien Nokia-älypuhelinten tuttu vahvuus toistuu myös Nokia 4.2:ssa. Puhdas vakio-Android tarjoaa kokonaisuutena hyvän käyttökokemuksen, minkä lisäksi Android One -ohjelmaan kuuluminen takaa Nokia 4.2:lle hyvän päivitystuen. HMD Global lupaa puhelimelle kaksi tulevaa Android-käyttöjärjestelmäversiota sekä kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä. Erityisesti alle 200 euron hintaluokassa kattava ja selkeä lupaus päivityksistä ei ole tavanomainen.
Huonoa Nokia 4.2:ssa
- Vain kohtuullinen näyttö. Näyttö Nokia 4.2:ssa ei ole ihmeellinen mutta puhelimen hintaluokka huomioiden kuitenkin ihan OK. Näytön tarkkuus on vain HD-tasoa, mikä ei vielä oikeastaan ole ongelma, mutta näyttö kaipaisi myös hieman lisää kirkkautta. Nyt luettavuus kirkkaassa auringonvalossa jättää toivomisen varaa.
- Hinnan ja suorituskyvyn suhde. Nokia 4.2 ei ole oikea vaihtoehto puhelimeksi, jos haetaan suorituskyvyssä parasta vastinetta rahalle. Erityisesti monet kalliimpina esitellyt mutta sittemmin hinnaltaan tarjouksissa edullisemmaksi painuneet älypuhelimet voivat olla tässä suhteessa parempia valintoja. Nokia 4.2:n Snapdragon 439 -järjestelmäpiirin suorituskyky on vain tyydyttävää tasoa.
- Micro-USB-liitäntä eikä pikalatausta. Nokia 4.2 sisältää liitäntöinä Micro-USB:n ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännän. 200 euron hintaluokassa modernimpi ja kätevämpi USB-C-liitäntä ei enää ole erikoisuus, ja sen sekä akun pikalatauksen puuttumista voidaan pitää jo selkeänä heikkoutena. Nokia 4.2:n mukana toimitetaan vain vähätehoinen 5 watin laturi.
- Puuttuvat ominaisuudet, kuten gyroskooppi. Nokia 4.2:ssa on karsittu joistakin toiminnoista hinnan pitämiseksi kurissa. Muutamiin kilpaileviin vaihtoehtoihin verrattuna puuttuu esimerkiksi gyroskooppianturi, joka on tärkeä joissakin liikeseurantaa vaativissa peleissä.
Nokia 4.2:n muotokieli on tuttua jo muista Nokioista, ja sitä voi kuvailla eleettömän tyylikkääksi. Ulkonäössä kenties erottuvin elementti on melko kookas näytön alareunus, josta löytyy Nokia-logo. Tämä on muodostunut jo eräänlaiseksi ”tavaramerkiksi” viimeaikaisille Nokia-älypuhelimille. Kuten jo edellä mainittu, rakenteeltaan Nokia 4.2 on erittäin jämäkkä ja laadun tunne on puhelimessa läsnä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön yläreunan etukameralovi Nokia 4.2:ssa on pienikokoinen mutta muuten näytönreunuksia ei puhelimessa voi kehua kovin pieniksi. Käteen hyvin istuvan kokoinen puhelin tarjoaa kuitenkin kooltaan 5,71 tuuman näytön.
Ulkoisesti Nokia 4.2:sta voi mainita kaksi erikoisuutta.
Virta/lukituspainikkeeseen on sijoitettu myös LED-ilmoitusvalo, joka viestii pehmeästi vilkkuen saapuneista ilmoituksista erittäin helposti näkyvällä tavalla. Valon sijoitus painiketta kiertämään on hauska ja kekseliäs yksityiskohta. Ilmoitusten ohella valo vilkkuu myös ladattaessa puhelinta.
Vasemmalta kyljeltä Nokia 4.2:sta löytyy Google Assistant -painike. Puhuen käytettävä Google Assistant ei ole saatavilla vielä suomen kielellä, ja suomeksi puhelinta käytettäessä painikkeesta avautuu eri sisältöjä ja tietoja listaava Google Discover -näkymä, joka löytyy tavallisesti myös pyyhkäisemällä aloitusnäkymän vasemmalta puolelta. Google Assistant -painikkeen voi halutessaan kytkeä pois käytöstä mutta muuten sen toiminnot eivät ole suoraan asetuksista muutettavissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 4.2:n takaa löytyvä sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus toimivat molemmat kohtuullisen hyvin. Kasvojentunnistus on hitaampi kuin monissa muissa älypuhelimissa mutta HMD Global kertoo panostaneensa sen osalta erityisesti myös turvallisuuteen. Sormenjälkilukija sijaitsee lähes samalla tasolla kuin muu takapinta, mikä hieman vaikeuttaa sormen nopeaa asettamista lukijalle.
Suorituskyvyllään Nokia 4.2 ei häikäise. Tehot riittävät sujuvaan peruskäyttöön ja esimerkiksi tavallisten some-palvelujen tai verkkosivujen selaaminen sujuu suhteellisen vaivattomasti mutta jos puhelimella aikoo pelata yhtään graafisesti raskaampia pelejä, kannattaa katse suunnata tehokkaammalla järjestelmäpiirillä varustettuihin älypuhelimiin.
Sama pätee myös kameroihin. 200 euron hintaluokassa ei voikaan odottaa ihmeitä mutta ei Nokia 4.2 myöskään sellaisia esitä. 13 megapikselin takakamera ja 8 megapikselin etukamera ovat perustasoa. Kuvissa on kohtuulllisesti yksityiskohtia mutta ajoittain ne jäävät hieman tummiksi. Lisäksi kameran automaattitarkennus toimii hitaanpuoleisesti. Pääkameran lisäksi takaa löytyy 2 megapikselin syvyyskamera, joka auttaa muun muassa syväterävyysefektin luomisessa Live Bokeh -kuvaustilassa. Kamerat eivät juuri ulone muusta pinnasta, vaan kamerakohouma on Nokia 4.2:ssa todella hillitty.
Kamerasovellus on edullisessa Nokia 4.2:ssakin monipuolinen ja tarjoaa muun muassa Ammattilainen-manuaalikuvaustilan. Kamerasovelluksesta saa avattua myös Google Lensin (joka on kuvakkeessaan suomennettu vähän hassusti Objektiiviksi).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Videokuvaus Nokia 4.2:lla onnistuu korkeintaan 1080p Full HD -tarkkuudella.
Alta jutun lopusta löytyy muutamia esimerkkikuvia Nokia 4.2:lla.
Kannattaako hankkia?
Nokia 4.2:n asema markkinoilla on ainakin arvosteluhetkellä 199 euron suositushinnalla ja muut vaihtoehdot huomioon ottaen hankala. Tarjolla on paremman hinta-ominaisuussuhteen vaihtoehtoja ihan Nokia-puhelinten omassakin valikoimassa.
Vasta 20. toukokuuta myyntiin tulleen Nokia 4.2:n hinta onkin ehtinyt jo lipsua Elisalla ja Gigantilla 179 euroon. Luonnollisesti mitä edullisempi hinta, sitä paremmin Nokia 4.2 tarjoaa sille vastinetta. Toistaiseksi Nokia-puhelinvalikoimasta löytyy vielä parempia diilejä.
Alun perin viime vuonna peräti 379 euron suositushinnalla myyntiin tulleen Nokia 7.1:n hinta on painunut tarjouksissa jo myös alle 200 euron, jolla se tarjoaa suorastaan erinomaisen hinta-ominaisuussuhteen. Verrattuna Nokia 4.2:een Nokia 7.1 tarjoaa enemmän suorituskykyä, paremman näytön, enemmän sekä RAM- että tallennusmuistia sekä USB-C-liitännän ja akun pikalatauksen, eikä siitä puutu perustoimintoja kuten gyroskooppianturia. Jos Nokia 7.1:n saa (lähes) samalla hinnalla kuin Nokia 4.2:n, on vaikea keksiä järkisyitä jälkimmäisen valitsemiseksi.
Toisaalta jo alle 150 euron saa puolestaan esimerkiksi Nokia 5.1 Plus -mallia, joka ei myöskään häviä Nokia 4.2:lle oikeastaan millään laajemmalla osa-alueella mutta sisältää esimerkiksi USB-C-liitännän ja myös paremman suorituskyvyn järjestelmäpiirin. Nokia 5.1 Plussan paha puute on NFC-lähiyhteydessä, eli lähimaksaminen ei puhelimella onnistu. Nokia 4.2:sta NFC löytyy.
Luonnollisesti parin sadan euron hintaluokasta Nokia 4.2:lle löytyy runsaasti vaihtoehtoja myös muun muassa Huawei-, Honor- ja Samsung-älypuhelinmallistoista.
Kokonaisuutena Nokia-älypuhelinten kehitys edullisessa 150-200 hintaluokassa tuntuu nyt polkevan hieman paikallaan. Kaikki mallit tarjoavat järjestäen tutut HMD Globalin Nokia-älypuhelinten vahvuudet eli laadukkaan rakenteen sekä puhtaan vakio-Androidin hyvällä päivitystuella. Niiden jatkona on sitten vaihteleva määrä ominaisuuksia ja toisaalta myös puutteita malleissa, joita esitellään tiheään tahtiin ja joista vanhemmat on markkinoilla hinnoiteltu jo uusia kilpailukykyisemmin.
Sinällään myös Nokia 4.2 on älypuhelin, jossa on perusasiat kunnossa ja joka riittää monelle edullista älypuhelinta hakevalle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »