Useat yhdysvaltalaisyritykset, kuten Intel ja Micron, myyvät edelleen komponentteja Huaweille huolimatta Yhdysvaltojen kieltolistapäätöksestä, kertoo New York Times.
Yhdysvallat asetti Huawein toukokuussa kieltolistalle, joka kieltää yhdysvaltalaisen teknologian, kuten komponenttien ja ohjelmistojen, myynnin Huaweille. Toistaiseksi voimassa on 19. elokuuta asti väliaikainen poikkeuslupa, joka mahdollistaa esimerkiksi komponenttitoimitukset ja avustavien palvelujen tarjoamisen jo olemassa oleviin tuotteisiin liittyen muttei kuitenkaan lainkaan yhteistyötä tulevien tuotteiden osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
New York Timesin mukaan yhdysvaltalaisyritykset voivat myydä komponentteja Huaweille yhä jos ne valmistetaan Yhdysvaltojen ulkopuolella eivätkä mahdolliset muut syyt estä myyntiä. Tässä tapauksessa ne eivät kuulu kieltolistapäätöksen piiriin lain mukaan. Esimerkiksi suoritinpiirin myynti Huaweille on yhä mahdollista, jos se valmistetaan muualla kuin Yhdysvalloissa eikä sisällä teknologiaa, joka vaarantaa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden. Piirivalmistaja ei myöskään saa tarjota Huaweille palveluja esimerkiksi ongelmien ratkaisemiseen tai ohjeistusta Yhdysvalloista, vaan tässä tapauksessa koko piirin myyminen olisi kiellettyä.
Tietolähteet arvioivat, että yhdysvaltalaisyritykset ovat kiellon aikana toimittaneet Huaweille komponentteja jo sadoilla miljoonilla dollareilla. Komponenttitoimitusten jatkuminen mahdollistaa Huawein nykyisten tuotteiden tuotannon jatkumisen. Esimerkiksi Micron toimittaa Huaweille muistipiirejä ja Intel muun muassa suorittimia.
Lähteet eivät osaa arvioida, kuinka suuri toimituksista liittyy jo olemassa oleviin ja kuinka suuri osa tuleviin laitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen hallinto on tietoinen toimitusten jatkumisesta Huaweille. New York Timesin mukaan hallinnon sisällä mielipiteet tilanteesta vaihtelevat. Osa näkee toiminnan rikkovan Yhdysvaltojen lain henkeä ja vähentävä hallinnon Huawei-vastaisten toimien tehokkuutta, kun taas joidenkin mielestä ratkaisu on hyvä keino vähentää tilanteesta yhdysvaltalaisyrityksille aiheutuvaa haittaa niiden voidessa jatkaa rajattua kaupankäyntiä Huawein kanssa.
Tulevaisuudessa kieltolistapäätöksen pysyessä voimassa tilanne on kuitenkin muuttumassa hankalammaksi Huaweille, sillä se on menettämässä tulevista laitteistaan muun muassa Googlen palveluilla varustetun Android-käyttöjärjestelmän ja kehittää nyt vimmatusti tilalle omaa käyttöjärjestelmäänsä.
Kukaan ei vielä tiedä, miten tilanne Huawein ympärillä tulee etenemään.
On kuitenkin mahdollista, että Yhdysvallat myöntyy helpotuksiin Huawein vastaisissa toimissa osana sen ja Kiinan välisten laajempien kauppaneuvottelujen edistymistä. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump itse on väläyttänyt tämän olevan mahdollista. Yhdysvaltojen mukaan sen toimet Huaweita vastaan perustuvat sen kansalliselle turvallisuudelle luomiin uhkiin mutta Huawein nosto mukaan kauppaneuvotteluihin kertoo toista – Huawei näyttää vain olevan yksi pelinappula, jonka avulla Yhdysvallat pyrkii kohentamaan neuvotteluasemiaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Seuraava merkittävä käänne Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä neuvotteluissa voidaan nähdä loppuviikon aikana 28.-29. kesäkuuta G20-maiden kokouksessa Japanissa, jossa presidentit Donald Trump ja Xi Jinping tapaavat.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »