Mobvoin edullisten älykellojen TicWatch-sarja on täydentynyt kahdella uutuudella. Arvostelemamme TicWatch E2 ja sen sisarmalli TicWatch S2 ovat teknisesti lähestulkoon identtisiä, mutta TicWatch E2:n ulkonäkö on astetta pelkistetympi.
Edeltäjämalleihin verrattuna TicWatch E2 lupaa muun muassa parempaa akunkestoa sekä kattavasti ominaisuuksia terveellisen elämäntavan tueksi. Aiemmin muita käyttöjärjestelmiä suosinut Mobvoi siirtyi viime vuonna Googlen käyttöjärjestelmiin, ja myös TicWatch E2 on varustettu Android-pohjaisella Wear OS:llä, joka tunnettiin aiemmin nimellä Android Wear.
Mobvoi TicWatch E2 on saatavilla mustana ja kellon suositushinta on kilpailukykyinen 169 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ticwatch E2:n tekniset tiedot
- Google Wear OS -käyttöjärjestelmä
- 1,39 tuuman AMOLED-värikosketusnäyttö 400×400 pikselillä
- Kaksiytiminen Qualcomm Snapdragon 2100 -järjestelmäpiiri
- 512 megatavua RAM-käyttömuistia
- 4 gigatavua tallennusmuistia
- Mikrofoni
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.1 -yhteydet
- Optinen rannesykemittari
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin
- 415 milliampeeritunnin akku, lataus magneettisesti kiinnittyvällä kaapelilla
- 5 ATM-vedenkestävyys, vesitiivis 50 metriin asti
- Halkaisija 46 millimetriä, paksuus 12,9 millimetriä, paino 55 grammaa
Hyvää Mobvoi TicWatch E2:ssa
- Hinta-laatusuhde. TicWatch E2 tarjoaa täyden älykellokokemuksen kilpailukykyiseen hintaan ja soveltuu näin ollen hyvin myös Android-käyttäjän ensimmäiseksi älykelloksi. Kellossa on monipuolisesti ominaisuuksia, ja parannettu vesitiiviys mahdollistaa sen käytön myös uitaessa. Myös rannehihna on nyt 22 millimetrin standardikokoa.
- Näyttö. Kellon 1,39-tuumainen AMOLED-näyttö on hyvä ja pärjää kohtalaisesti myös kirkkaassa auringonvalossa. Kirkkaus riittää toimeen kuin toimeen ja luonnolliset värit tekevät käyttökokemuksesta miellyttävän.
- Akunkesto. Akunkestosta on aina puhuttava varauksella, sillä käyttötottumukset vaikuttavat runsaasti. TicWatch E2 kestää kuitenkin raskaammassakin käytössä helposti yhden vuorokauden ja peruskäytöllä 418 milliampeeritunnin akku riittää myös luvattuun kahteen vuorokauteen.
Huonoa Mobvoi TicWatch E2:ssa
- Koko. TicWatch E2 on virtaviivainen, mutta melko kookas. Ohuemmassa ranteessa se näyttää melkoisen tuhdilta, etenkin kun sitä verrataan joihinkin kilpailijoihin.
- Vanha järjestelmäpiiri. TicWatch E2:ssa on Qualcommin Snapdragon Wear 2100 -järjestelmäpiiri, joka on peräisin vuodelta 2016. Snapdragon Wear 3100 julkaistiin syksyllä 2018, mutta TicWatch E2:n sisuksiin se ei silti ehtinyt – Mobvoin mukaan säästösyistä kellon myyntihinnan pitämiseksi kurissa.
- Ei NFC- tai mobiilidatayhteyksiä. Mukaan ei ole saatu NFC-yhteyksiä eikä mobiilidatan käyttö ole mahdollista. Google Pay olisi jo saatavilla myös Suomessa, mutta NFC:n puuttuminen tarkoittaa sitä, ettei lähimaksu onnistu TicWatch E2:lla. Mobiilidatan puuttuessa älykello on myös on riippuvainen älypuhelimen läheisyydestä. Hinta huomioiden tämä on kuitenkin odotettuakin.
Pelkistetty ulkoasu
Mobvoi TicWatch E2 on älykello hintahaitarin edullisemmasta päästä, mutta sen tarjoama käyttötuntuma on silti kohtalaisen korkealla. Sisuksissa sykkivä Qualcommin varta vasten älykelloja varten suunniteltu Snapdragon Wear 2100 varmistaa 512 megatavun RAM-käyttömuistin avittamana pääosin sujuvan käyttökokemuksen, vaikka piirillä onkin jo ikää.
Käytännössä kellon vanha järjestelmäpiiri näkyy eniten akkukestossa. Syksyllä 2018 julkaistu Snapdragon Wear 3100 on energiatehokkuudeltaan kehittyneempi, mutta vanhasta piiristä huolimatta TicWatch E2 pärjäilee kyllä kevyesti aamusta iltaan. Toisinaan, kun uusia sovelluksia on runsaasti asennettuna, hidastuu Wear OS:n käyttö hienokseltaan, mutta mitenkään merkittävästä ongelmasta ei piirivalinnan kohdalla ole kysymys. Mobvoin mukaan uuden piirin käyttäminen olisi selvästi nostanut kellon myyntihintaa optimoinnin aiheuttamien kulujen vuoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti musta TicWatch E2 on pelkistetty ja urheilullinen. Se sisältää kirkkaan 1,39-tuumaisen AMOLED-näytön 400 x 400 pikselin tarkkuudella, joka on älykelloon täysin riittävä. Kellossa on ainoastaan yksi painike, joka sijaitsee kellotaulun oikealla puolella muiden toimintojen hoituessa pyyhkäisyeleiden avulla. Painike herättää kellon tai palauttaa kellotaulunäkymään, josta oikealle pyyhkäisemällä pääsee tarkastelemaan Google Assistant -avustajaa ja vasemmalle pyyhkäisemällä muun muassa aktiivisuusnäkymää, säätietoja sekä pikavalintoja treeneille.
Ylhäältä alas suuntautuva ele avaa pika-asetukset, kun taas alhaalta ylös pyyhkäistäessä avautuu Wear OS:n kattava ilmoitusvalikko.
Vaikkei Google Assistant täysipainoisesti suomea tuekaan, voi sen avulla helposti esimerkiksi asettaa muistutuksen, kysäistä säästä tai lähettää yksinkertaisia viestejä. TicWatch E2 tunnistaa nopeasti äänikomennot ja Wear OS toimii luotettavasti niiden mukaisesti.
TicWatch E2:n takana on optinen ja paranneltu sykeanturi, ja ilahduttavasti kellon silikoninen ranneke on 22 millimetrin standardikokoa ja näin helposti vaihdettavissa.
Sujuva Wear OS -käyttökokemus
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mobvoi TicWatch E2 toimii Androidiin pohjautuvalla Wear OS:llä, joka aiemmin myös Android Wearina tunnettiin. Toisin kuin esimerkiksi älypuhelimilla, ei ”älykellojen Androidia” voi mukauttaa kovinkaan vapaasti. Tästä syystä myös Mobvoi TicWatch E2:n käyttöliittymä on pitkälti identtinen muiden Wear OS -älykellojen kanssa, joskin mukana on muutamia Mobvoin omia sovelluksia ja kellotauluja.
Käyttöjärjestelmän vahvuus on edelleen monipuolisissa ilmoituksissa. Suoraan älykellolla voi tarkastella sähköposteja, sosiaalisen median ilmoituksia, tekstiviestejä ja vaikkapa kalenterin muistutuksia. Viesteihin vastaaminen on mahdollista joko oletusviestien tai itse kirjoitettujen vastausten avulla, minkä lisäksi muitakin toimintoja, kuten poisto ja arkistointi, on saatavilla.
Android-pohjaisen Wear OS:n vahvuuksiin lukeutuu myös kattava Google Play -kauppa, joka sisältää tuhansittain erilaisia sovelluksia muun muassa aktiiviseen elämäntapaan, musiikin toistamiseen tai uutisten lukemiseen. Saatavilla on tietysti myös lukematon määrä itse muokattavia kellotauluja.
Ikävä kyllä Mobvoi TicWatch E2 ei sisällä lainkaan kaiutinta, joten musiikkitoisto tai puheluiden soittaminen eivät älykellolla onnistu. Myös NFC-yhteydet puuttuvat, mikä tarkoittaa, ettei Suomeenkin Nordean ja Danske Bankin asiakkaille rantautunutta Google Pay -lähimaksua voi TicWatch E2:lla käyttää.
Mobvoin omat sovellukset treeniseurana
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Wear OS:n oletussovellusten lisäksi Mobvoi TicWatch E2 sisältää myös liudan valmistajan omia sovelluksia, jotka on suunnattu lähinnä aktiivisuuden ja liikunnan seurantaan. Mobiilidatayhteyden puutteesta huolimatta älykellolla voi sisäänrakennetun GPS:n ansiosta seurata harjoituksia ilman älypuhelinta.
Googlen Wear OS:n sisältämien Fit-treenisovellusten lisäksi Mobvoin Ticwatch E2:ssa on valmistajan mukaan lisäämät TicHealth, TicFitness, TicPulse ja TicRanking -sovellukset. Koko nelikon tallentamat tiedot kerätään kätevästi yhteen Mobvoi-sovellukseen, jonka käyttäminen on helppoa ja nopeaa.
Mobvoi-sovellus esittää yksinkertaisella ympyräkuvakkeella päivän aktiivisuuden, sen keston sekä tyypin. Vaihtoehtoja seurattavalle harjoitukselle TicFitness-sovelluksessa ovat kävely tai juoksu ulkona, sisäjuoksu, pyöräily, allasuinti sekä vapaamuotoinen freestyle-valinta muulle urheilulle. Harjoituksen aikana kellon näytöllä näkyvät selkeästi muun muassa vauhti, kesto, poltetut kalorit sekä syke, jotka kaikki tallennetaan samaiseen Mobvoi-sovellukseen myöhempää tarkastelua varten.
Mikäli Mobvoin TicFitness-sovelluksen lajitarjonta tuntuu kapealta, kannattaa ottaa huomioon, että Wear OS -kellona TicWatch E2 toimii täydellisesti yhteen myös Google Fit -sovelluksen ja sen tarjoaman huomattavasti laajemman lajivalikoiman kanssa.
TicPulse-sovellus puolestaan on yksinkertainen sykemittari TicHealthin luodessa älypuhelinsovelluksestakin löytyvän yhteenvedon päivän aktiivisuudesta.
Mobvoin mukaan sykemittaria on parannettu viime vuoden malleihin verrattuna. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi siinä, että sykkeen nousut ja laskut näkyvät nyt myös kellon näytöllä aiempaa vikkelämmin. Näppituntumalta kellon anturien lukemat vaikuttavat pitävän paikkansa ja ovat samoilla linjoilla esimerkiksi Samsungin älykellojen kanssa. Niin ikään GPS-paikannus on edelleen kiitettävän tarkka, joten treenit tallentuvat ongelmitta myös kartalle. Ilahduttavasti myös GPS-signaali löytyy aiempaa nopeammin.
Ikävä kyllä Mobvoin omat sovellukset tai Mobvoi-hallintasovellus eivät ole käytettävissä suomeksi.
Viime vuoden mallistoon nähden on parannettu myös vesi- ja pölytiiviyttä, joka on nyt IP68-luokituksen mukainen. Tämä tarkoittaa, että TicWatch E2 voi nyt seurata myös uintireissulla poltettuja kaloreita, matkaa ja muita tietoja.
Hauskan lisän päivittäiseen kuntoiluun tarjoaa yksinkertainen TicRanking-sovellus, joka kannustaa käyttäjäänsä kilpailemaan lähiseudun muiden Mobvoi-älykellokäyttäjien kanssa siitä, kuka on päivän aikana kerännyt eniten askelia.
Kenelle Mobvoi TicWatch E2 sopii?
Mobvoi TicWatch E2 on kaiken kaikkiaan kelpo älykello. Kilpailukykyiseen 169 euron suositushintaan saa pääosin sulavan käyttökokemuksen, monipuolisen Wear OS:n ja kattavat työkalut oman aktiivisuutensa seurantaan. Etenkin hinta-laatusuhteeltaan TicWatch E2 on mainio lisä markkinoille.
Heikkouksiakin toki on, niistä suurimpana vanhaksi käynyt järjestelmäpiiri. Tällä hetkellä piiri vaikuttaa kaikkein näkyvimmin akunkestoon, joka olisi uudella Snapdragon Wear 3100:lla ollut nykyistä parempi. Nähtäväksi jää, onko piirivalinnalla tulevaisuudessa vaikutusta esimerkiksi päivitystukeen. TicWatch E2 ei myöskään ole älykelloista siroimpia, ja NFC:n puute Google Payn rantauduttua Suomeenkin saattaa harmittaa joitakin käyttäjiä.
Haastajat ovat kuitenkin kortilla, ainakin Wear OS:n puolella. Mobvoilta itseltään on tarjolla pitkälti samankaltainen TicWatch S2, joka 179 euron hinnallaan on sporttisempi vaihtoehto älykelloa etsivälle. Mikäli lähimaksu kiinnostaa, kannattaa myös NFC-yhteydellä varustettu, mutta 225 euron hinnallaan kalliimpi TicWatch C2 ottaa harkintalistalle.
Samsungilta puolestaan on tarjolla jo arvostelemamme Galaxy Watch Active, joka on noin 250 euron hintaisena kalliimpi, mutta huomattavasti virtaviivaisempi ja akkukestoltaan parempi. Myös NFC-yhteydet ovat mukana, mutta sovellustuki on itsessään monipuolisella Tizen-käyttöjärjestelmällä heikompi.
Applen iPhoneja käyttäville Wear OS:ää on edelleen vaikea suositella, sillä akunkesto huononee merkittävästi iPhonen kanssa käytettäessä, minkä lisäksi osa toiminnoista on saatavilla vain Androidilla.
Edullista älykelloa etsivälle Mobvoin 169 euron TicWatch E2 on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto ja mainio tasonnosto edeltäjämalleihin verrattuna.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »