Sony Xperia 1 on japanilaisvalmistajan lippulaivamalli vuodelle 2019. Se jatkaa Sonyn perinteisellä ja minimalistisella muotoilulla, mutta sisältää vastapainoksi uuden ja mielenkiintoisen 21:9-näytön, joka on samalla ensimmäinen 4K-tarkkuuden OLED-näyttö älypuhelimissa.
Sony Xperia 1 on tullut jo myyntiin Suomessa 6 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla varustettuna 949 euron hintaan. Puhelin on saatavilla arvostelemamme mustan lisäksi myös valkoisena ja harmaana värivaihtoeehtona.
Sony Xperia 1
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,5" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 3x 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
- 3330 mAh akku
Älypuhelinmarkkinan ensimmäinen 4K OLED -näyttö, erottuva 21:9-kuvasuhde ja Sony-älypuhelimissa ensimmäinen kolmoistakakamera nostavat odotuksia uutuudesta. Lisäksi Xperia 1:ssä on panostettu muun muassa elokuvamaiseen videokuvaukseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony Xperia 1:n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne, Corning Gorilla Glass 6 -lasi
- 6,5 tuuman 4K OLED -näyttö HDR-tuella, 3840×1644 pikselillä ja 21:9-kuvasuhteella
- S-Force-stereokaiuttimet värähtelyjärjestelmällä ja Dolby Atmos -tilaäänellä
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Kolme kameraa takana
- 12 megapikselin pääkamera (26 millimetrin polttoväli, f/1.6-aukko, OIS, PDAF-tarkennus)
- 12 megapikselin laajakulmakamera (52 millimetrin polttoväli, f/2.4-aukko, OIS, 2x optinen zoom)
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (16 millimetrin polttoväli, f/2.4-aukko, kiinteä tarkennus)
- Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 60 / 120 / 960 fps), 720p (30 / 960 fps), tuki HDR-videokuvaukselle, Cinema Pro -elokuvatila
- 8 megapikselin etukamera kiinteällä tarkennuksella
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- 3 330 milliampeeritunnin akku
- USB Power Delivery -pikalataus
- Pöly- ja vesitiivis (IP65/IP68)
- Mitat 167 x 72 x 8,2 millimetriä
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Sony Xperia 1:ssä
- Erinomainen näyttö. Huipputarkan 4K OLED -näytön tarpeellisuudesta älypuhelimessa voidaan tietysti väitellä, mutta kyseessä on eittämättä yksi parhaista näytöistä kaikki älypuhelimen mukaan luettuna. Tarkkuus, värintoisto, kontrasti ja kirkkaus ovat kaikki huippuluokkaa, eikä näytöstä ole oikeastaan mitään negatiivista sanottavaa. Loistosuoritus Sonylta.
- Kevyt ja paranneltu käyttöliittymä. Xperia UI -käyttöliittymä on todella lähellä vakio-Androidia. Mukana on kuitenkin muutama Sonyn oma lisäys, kuten Albumit-galleriasovellus, Cinema Pro -kamerasovellus sekä monipuolinen yhden käden käyttötila. Kokonaisuudessaan Xperia UI on hiljalleen parantunut vuosi vuodelta, ja Xperia 1:n myötä keveyden ja monipuolisuuden herkkää tasapainoa on entisestään hiottu. Myös Sivutunnistus (Side Sense) on aiempaa toimivampi.
- Mainio takakamerakokonaisuus. Xperia 1:n kolmoiskamera on monipuolinen ja laadukas. Sekä valokuvat että videot kestävät vertailun muihin lippulaivamalleihin, mutta muutamia heikkouksiakin löytyy. Vaikka erillinen yötila puuttuukin, ovat myös hämärässä valokuvat parempaa kuin mitä Sonylta on aiemmin nähty. Lisäksi mukana on näppärä silmiintarkennus niin valokuvia kuin videoitakin tallennettaessa.
- Loistava multimediakokemus. Laadukasta näyttöä Xperia 1:ssä säestävät niin ikään mainiot stereokaiuttimet sekä puhelimen ylä- että alaosassa. Etenkin, kun sisältö on saatavilla 21:9-kuvasuhteessa, on sarjojen, elokuvien ja videoiden kuluttaminen Xperia 1:llä todellinen nautinto.
Huonoa Xperia 1:ssä
- Keskiverto akku. Xperia 1:n kiinteällä 3300 milliampeeritunnin akulla pärjäilee aamusta iltaan, mutta akunkesto ei ole hintaluokan kovimpien kilpailijoiden tasolla. Mukana toimitetaan kuitenkin 18 watin pikalaturi, jolla varaus kohoaa tyhjästä 50 prosenttiin noin 30 minuutissa täyden latauksen ottaessa vajaat kaksi tuntia. 4K-tarkkuutta näytössä käytetään vain, kun sille on tarve, mutta siitä huolimatta akunkesto on vain kohtuullista tasoa.
- Epäluotettava sormenjälkilukija. Xperia 1:n sormenjälkilukija on sijoitettu oikealle laidalle virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden väliin. Lukijan sijoittelu on ainakin oikeakätisen näkökulmasta onnistunut, mutta totuuden nimissä sen toimintavarmuus jättää melkoisesti parantamisen varaa. Tunnistusta saa usein yrittää moneen otteeseen, eikä hitusenkaan kostealla sormella lukituksen avaaminen onnistu käytännössä lainkaan . Hieman hämmentävästi esimerkiksi Xperia 10:n niin ikään oikeassa reunassa oleva lukija toimi testissä huomattavasti paremmin.
- Muutamat puutteet. Lippulaivamalleissa langaton lataus alkaa olla jo peruskauraa, mutta Xperia 1:stä se harmittavasti puuttuu. Lisäksi monien muiden huippumallien tavoin myös esimerkiksi 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on sekin karsittu pois. Vastapainoksi Xperia 1 on pölyltä ja vedeltä suojattu IP68-luokituksen mukaisesti.
Kaikki irti uudesta kuvasuhteesta ja huippuluokan näytöstä
Sony siirtyi ensimmäisenä älypuhelinvalmistajana pitkulaiseen 21:9-kuvasuhteeseen kuluvan vuoden uutuusmallistossaan. Aiemmin arvostelemamme edullisempi Xperia 10 oli ensimmäinen malli uudella kuvasuhteella, mutta toden teolla sen tarjoamat edut, kuten sujuvampi moniajo, pääsevät parhaiten oikeuksiinsa vasta Xperia 1:n kaltaisella kookasnäyttöisellä ja tehokkaalla huippupuhelimella. Ikävä kyllä Sonyn aiemmin lupailema peräti kolmen sovelluksen moniajo antaa ainakin toistaiseksi odottaa itseään.
Lovetonta näyttöä kiertävät etenkin ylhäältä ja alhaalta kohtalaisen paksut näytönreunukset. Sekä puhelimen ylä- että alaosassa on kaiutin, kun taas oikeassa reunassa sijaitsevat virta- ja äänenvoimakkuusnäppäimet, perinteinen kamerapainike sekä niiden väliin sijoitettu sormenjälkilukija. Helposti sormin irrotettava SIM-korttipaikka (tilaa kahdelle nanokokoiselle SIM-kortille tai yhdelle SIM-kortille ja microSD-muistikortille) löytyy puhelimen ylälaidasta, ja lasista takakuorta koristaa Sonyn ensimmäinen kolmoistakakamera LED-kuvausvalolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kehittyneen moniajon lisäksi Xperia 1 sisältää muutamia varta vasten 21:9-kuvasuhteelle suunniteltuja ominaisuuksia, joista keskeisin on Cinema Pro -elokuvasovellus. Sen avulla kuka tahansa voi ryhtyä oman elämänsä elokuvaohjaajaksi käyttämällä sovelluksen sisältämiä työkaluja, joiden kerrotaan olevan pitkälti samankaltaiset kuin Sonyn Hollywoodissakin käytettävissä tuhansien eurojen elokuvakameroissa.
Elokuvat kuvataan useimmiten 21:9-kuvasuhteessa, ja Cinema Pro tarjoaa kattavasti työkaluja vaikkapa oman kesäfilmin luojalle. Tavalliselle käyttäjälle sovellus on ensi alkuun melkoisen monimutkainen, mutta suomeksikin käännetty apuohjelma auttaa alkuun. Sovellus ei liene Xperia 1:n suurimpia myyntivaltteja, mutta sen parissa saa helposti kulumaan tunnin jos toisenkin erilaisia asetuksia testaillen. Valmiit ”elokuvat” teattereista tuttuine kuvasuhteineen näyttävät todella tyylikkäiltä kookkaalla Cinema Wide -näytöllä, kuten Sony kuvaruutua nimittää.
Moniajo on Xperia 1:n ehdottomia vahvuuksia. Kuvasuhteen ansiosta näytölle mahtuu helposti kaksi sovellusta sekä virtuaalinen näppäimistö, ja Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin ansiosta suorituskyky on kiitettävällä tasolla. Xperia 1 ei mainittavasti lämpene moniajossakaan, ja älypuhelimen tehokäyttäjälle 6,5 tuuman kuvaruutu 21:9-kuvasuhteella on varmasti tervetullut erikoisuus.
Ikävä kyllä moniajonäkymän ylempi sovellus kutistuu edelleen väliaikaisesti erittäin pieneksi, kun virtuaalinen näppäimistö avataan. Tämä on sääli, sillä kutistaminen haittaa käyttökokemusta ja tilaa näytöllä riittäisi, kuten alla olevan kuvasarjan oikeanpuoleinen kuvakaappaus osoittaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten mainittua, on Sony Xperia 1 historian ensimmäinen älypuhelin 4K-tarkkuutta tukevalla OLED-näytöllä. Silmämääräisesti näytön toiminnassa ei ole kerrassaan mitään valittamista, sillä värit ovat luonnolliset ja terävät, kontrasti kohdillaan ja kirkkaus etenkin automaattiasetuksilla huippuluokkaa. Vaikuttava 639 pikselin tuumakohtainen pikselitiheys tekee 4K HDR -elokuvien katselusta juhlaa.
Akun säästämiseksi 4K-tarkkuutta hyödynnetään vain, kun sitä on tarjolla, mutta muutoin pitäydytään maltillisemmassa 2K-tarkkuudessa. Huipputarkka 4K on läsnä esimerkiksi Albumit- ja Videot-sovelluksissa sekä erilaisissa suoratoistopalveluissa, minkä ohella Xperia 1 muuntaa standardilaatuista SDR-sisältöä automaattisesti HDR-tasoiseksi tehden myös tavallisesta sisällöstä näyttävämpää.
Sony Xperia 1:n hyödyntämää 21:9-sisältöä on jo saatavilla runsaasti. Netflixissä yli 60 prosenttia elokuvista ja sarjoista tukee jo laajaa kuvasuhdetta, minkä lisäksi esimerkiksi YouTubeen lisätään jatkuvasti lisää katseltavaa 21:9-kuvasuhteella.
Sony on lupaillut tulevaisuudessa myös esimerkiksi pelejä, jotka varta vasten hyödyntävät 21:9-kuvasuhdetta pelkän siihen skaalautumisen sijaan. Jo saatavilla olevista sovelluksista suosituimmat tukevat pääosin kuvasuhdetta, mutta esimerkiksi jotkut pienempien tuotantotalojen pelit näkyvät 16:9-kuvasuhteella laajoine mustine reunoineen myös Xperia 1:n näytöllä, mikä ei ole Sonyn syytä, mutta harmittavaa yhtä kaikki.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena 21:9-kuvasuhde on näppärä lisä, eikä pitkulaisuuteen tottuminen kestä muutamia minuutteja enempää. Jo viikon Xperia 1 -käytön jälkeen esimerkiksi 16:9-kuvasuhde tuntuu jo todella ”vanhanaikaiselta”, ja vaikkei 21:9 olekaan mitään mullistavaa, on sen tarjoamat edut helppo havaita jokapäiväisessä käytössä.
Takakamera on Sonyn parhaimmistoa
Sony Xperia 1 tarjoaa ensimmäisenä Sony-älypuhelimena kolmoiskameran takana. Kokoonpano sisältää 12 megapikselin pääkameran f/1,6-aukolla, optisella kuvanvakaimella ja PDAF-tarkennuksella, 12 megapikselin telekameran f/2,4-aukolla, optisella kuvanvakaimella ja kaksinkertaisella optisella zoomilla sekä 12 megapikselin ultralaajakulmakameran f/2,4-aukolla.
Kuvanlaadultaan etenkin Xperia 1:n pääkamera tekee mallikasta jälkeä tavallisissa olosuhteissa. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja värit tallentuvat luonnollisesti, minkä ohella dynamiikka kuvissa on hyvä. Myös hämärässä kamerat suoriutuvat huomattavasti aiempia malleja paremmin, vaikka varsinainen yökuvaustila puuttuukin. Loppujen lopuksi erot huippupuhelinten kameroissa ovat kuvaustilasta riippumatta silmämääräisesti tarkasteltuna useimmiten melko pieniä, ja myös Xperia 1 vastaa kilpailijoidensa heittämään haasteeseen tasokkaasti.
Kaksinkertaisen zoomin tarjoava telekamera on pääosin lähes pääkameran tasolla kuvanlaatua tarkasteltaessa. Harmittavasti saatavilla on vain kaksinkertainen zoom, mikä on vähemmän kuin joillakin kilpailevilla malleilla, mutta kuitenkin parempi kuin ei mitään. Kiinteätarkenteisella ultralaajakulmakameralla kuvanlaatu hieman laskee ja etenkin kohinaa ilmaantuu kuviin enemmän, mutta laajalle 135 asteen näkymällekin on omat käyttökohteensa.
Alla olevat kuvat esittelevät eroja pääkameran, telekameran kaksinkertaisen zoomin ja ultralaajakulmakameran välillä.
Kameran käyttö on tuttua viime vuodelta, sillä kamerasovellus on säilynyt pitkälti samana. Kameraa on helppo käytellä, mutta ikävä kyllä kameroiden välillä vaihtaminen ei ole yhtä nopeaa kuin saman hintaluokan haastajilla. Manuaalitila on monipuolinen, mutta ultralaajakulmakamera ei ole tällöin lainkaan käytettävissä ja telekamerankin saa aktivoitua ainoastaan zoomaamalla.
Xperia 1:n kamerasovelluksen kautta ei voi ainakaan toistaiseksi tallentaa lainkaan 21:9-kuvasuhteen valokuvia. Sen sijaan 21:9-valokuvaus hoituu Cinema Pron kautta, mikä on harmittavaa, sillä valokuvattaessa Cinema Pro ei ole monipuolisuudessaan kamerasovelluksen tasolla. Päätöksestä tekee erikoisen se, että sekä edullisemmat Xperia 10 että Xperia 10 Plus sisältävät 21:9-kuvaustilan suoraan kamerasovelluksessa.
Toinen rajoittava tekijä on manuaalisen HDR-tilan saatavuus ainoastaan manuaalitilassa. HDR kytkeytyy päälle tai pois vallitsevien olosuhteiden mukaisesti, ja vaikka pääosin automaattinen HDR toimiikin mallikkaasti, olisi toisinaan manuaaliselle kytkimellekin tarvetta.
Xperia 1:n 8 megapikselin etukamera kiinteällä tarkennuksella ajaa sekin asiansa, mutta ei ole kokonaisuutena takakameran tasolla. Päivänvalossa kuvissa ei ole moitteen sijaa, mutta yksityiskohdat sumenevat jonkin verran hämärän laskeutuessa. Etenkin muotokuvat ovat kuitenkin laadukkaita, kuten takakamerallakin. Kohde erottuu sumeasta taustasta selkeästi ja tarkat yksityiskohdat miellyttävät silmää.
Kokonaisuutena Xperia 1:n kolmoistakakamera on pienoisista puutteistaan huolimatta Sonyn älypuhelinhistorian parhaimmistoa. Sekä valokuvat että videot ovat laadukkaita olosuhteissa kuin olosuhteissa, myös hämärässä, joten itse kuvanlaadussa Xperia 1 ei silmämääräisesti tarkasteltuna horju muiden huippumallien heittämän haasteen edessä.
Onko Sony Xperia 1 hintansa arvoinen?
Sony Xperia 1 on japanilaisvalmistajan paras lippulaivamalli vuosiin. Se tarjoaa 949 euron hintansa vastineeksi markkinoiden ensimmäisen 4K OLED -näytön, joka on markkinoiden johtotähtiä. Mielenkiintoinen 21:9-kuvasuhde tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja Sonyn ensimmäinen kolmoistakakamera hoitaa leiviskänsä hienosti.
Ei Sony Xperia 1 tietenkään täydellinen ole. Sen pienet puutteet esimerkiksi kamerasovelluksessa luovat särön tyylikkään lippulaivan muutoin siloiteltuun ulkokuoreen, mutta eivät millään muotoa pilaa jokapäiväistä käyttökokemusta.
Xperia 1 on kauttaaltaan kyllästetty huippuluokan tekniikalla järjestelmäpiiriä ja stereokaiuttimia myöten. Markkinoilla on tällä hetkellä kuitenkin runsaasti kilpailevia tarjokkaita, ja esimerkiksi noin 900 euron Samsung Galaxy S10+ ja vajaan 850 euron Huawei P30 Pro tarjoavat Xperia 1:n kaltaisen vaihtoehdon hitusen halvemmalla. P30 Pron kameraa on kehuttu markkinoiden parhaaksikin, mutta Huawein haastava tilanne heijastaa ikävän varjon kiinalaisvalmistajan malliston ylle. Myös 749 euron hinnallaan huomattavasti edullisempi, mutta silti huippuominaisuudet tarjoava OnePlus 7 Pro on yksi erinomainen vaihtoehto.
Sony Xperia 1 tarjoaa kaikista kilpailijoistaan poiketen 21:9-kuvasuhteen ja 4K-tasoisen OLED-näytön, minkä lisäksi se on IP68-luokiteltu ja vedenpitävä. Mikäli Sonyn minimalistinen muotokieli miellyttää ja hakusessa on huippuluokan älypuhelin, on Xperia 1 ehdottomasti tutustumisen arvoinen uutuus. Runsaasti mediaa älypuhelimella kuluttavalle Xperia 1 on hyvin lähellä parasta, mitä 949 eurolla tänä päivänä saa.
Arvostelun lopuksi vielä muutamia esimerkkikuvia Sony Xperia 1:n kolmoistakakameralla. Kuvat on otettu automaattiasetuksilla, ellei toisin mainita. Kuvia tarkemmin tarkasteltaessa kannattaa huomata sisällönhallintajärjestelmän pakkaavan niitä runsaasti.
Kuvat löytyvät lisäksi alkuperäisinä tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »