Samsung Galaxy A40 on korealaisjätin vuoden 2019 A-sarjan uutuuksista pienikokoisemmasta päästä. Noin 250 euron suositushinnallaan älypuhelin sijoittuu myös hintahaitarin alempaan päähän, mutta tarjoaa silti kehittyneen ominaisuuskattauksen.
Galaxy A40:n suurimpia myyntivaltteja ennakkoon ovat sen 5,9-tuumainen Super AMOLED -näyttö ja nykypäivän älypuhelinmarkkinoilla erittäin siro ja pieni koko. Samsung Galaxy A40 on jo myynnissä Suomessa, ja värivaihtoehtoja on neljä: musta, sininen, koralli sekä valkoinen, jollaisena saimme puhelimen testiimme.
Samsung Galaxy A40
- 5,9" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 16 + 5 Mpiks. kamera
- 25 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 7885 -piiri
- 3100 mAh akku
Suomessa Galaxy A40 on varustettu Samsungin omalla Exynos 7885 -järjestelmäpiirillä, 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 64 gigatavun tallennusmuistilla. Takana on kaksoiskamera 16 ja 5 megapikselin kameroilla ja edessä 25 megapikselin etukamera pyöreään loveen istutettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy A40:n tekniset tiedot
- Muovirakenne
- 5,9 tuuman Super AMOLED -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana
- 16 megapikselin pääkamera (f/1,7-aukko, PDAF-tarkennus, 1080p 30 fps -videokuvaus)
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera (123 astetta, f/2,2-aukko, kiinteä tarkennus)
- 25 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera (f/2,0-aukko, 1080p 30fps -videokuvaus)
- Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 7885 -järjestelmäpiiri
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 9)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- 3 100 milliampeeritunnin akku
- Mitat 144,4 x 69,2 x 7,9 millimetriä
- Paino 140 grammaa
- Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversio + Samsung One UI -käyttöliittymä
Hyvää Galaxy A40:ssä
- Raikkaan kompakti. Pienikokoiset älypuhelimet ovat nykyaikana harvinaisia, mutta Galaxy A40 on mukava poikkeus. Pieniin raameihin mahtuu pienillä reunuksilla kuitenkin kookas 5,9-tuumainen näyttö, jonka käyttö on helppoa myös yhdellä kädellä.
- Mainio näyttö. Super AMOLED -näytöstä lupailtiin myyntivalttia, eikä hyvistä näytöistään tuttu Samsung taaskaan petä odotuksia. Väritoisto on tarkkaa, pikselitiheys kohdillaan ja kun kirkkauskin riittää auringossa, on kyseessä ehdottomasti yksi hintaluokkansa parhaista näytöistä.
- Hyvä kamera. Galaxy A40:n kamera on parempi kuin mitä hinta antaa odottaa. Ultralaajakulmalinssi ei yllä 16 megapikselin pääkameran tasolle, mutta kokonaisuutena kuvanlaatu on hyvällä tasolla ja valokuvia on ilo katsella tarkalta näytöltä.
Huonoa Galaxy A40:ssä
- Keskinkertainen akunkesto. Galaxy A40:ssä on 3 100 milliampeeritunnin akku, jonka tarjoama käyttöaika ei päätä huimaa. Ei akku täysin huonokaan ole – aamusta iltaan pärjäilee kohtalaisen mukavasti – mutta hieman parempaa olisi silti odottanut.
Upea käyttötuntuma tasokkaalla näytöllä
Kuten tiedetään, on kauneus katsojan silmissä myös älypuhelimista puhuttaessa. Samsungin minimalistinen ja vuosia varsin perinteisenä pysynyt muotoilu ei varmasti miellytä kaikkia, mutta Galaxy A40 on yhtä kaikki näppärän ja siistin näköinen. Puhelin on kauttaaltaan muovia niin takaa kuin reunoiltakin – vain itse näytön pinta on luonnollisesti lasia. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä materiaalistaan huolimatta puhelin tuntuu tukevalta ja on sen ansiosta erittäin kevyt. Näppäintuntuma on hyvä, eikä takakamerakaan juuri ulkone puhelimesta, joten Galaxy A40 istuu pöydällä enempiä keinahtelematta.
Galaxy A40:n etupuolta koristaa Samsungin 5,9-tuumainen Super AMOLED -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2 340 x 1 080 pikselin tarkkuudella, mikä tarkoittaa 437 pikselin tiheyttä. Näytönreunukset ovat ohuet ja pienikokoiseen loveen on muiden A-sarjalaisten tavoin sijoitettu etukamera, joka on tarkkuudeltaan peräti 25 megapikseliä. Takana on kaksoiskameran ja LED-kuvausvalon lisäksi luotettavasti ja nopeasti lukituksen avaava sormenjälkilukija.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö on Galaxy A40:n parhaita puolia miellyttävän käyttötuntuman ohella. Noin 250 euron hintaluokassa näin tasokkaat kuvaruudut ovat harvassa, eikä Galaxy A40:n kanssa oikeastaan joudu tinkimään mistään, näytön kokoa lukuun ottamatta. Näyttö toistaa värit kirkkaina ja eläväisinä, ja värimaailmaa voi kattavasti muokata älypuhelimen asetuksista. Katselukulmat ovat laajat ja älypuhelimen käytettävyys myös auringossa on huippuluokkaa. Näytöstä ei ole juuri pahaa sanottavaa. Alle 300 euron hintaluokassa näyttö on ehdotonta priimaa.
Galaxy A40 sisältää Samsungin oman Exynos 7885 -järjestelmäpiirin 4 gigatavun RAM-muistilla ja 64 gigatavun tallennusmuistilla, eikä muita muistivaihtoehtoja ole. Kyseessä ei ole markkinoiden, eikä edes tämän hintaluokan, tehokkain yhdistelmä, joten kaikkein raskaimmat pelit kannattaa suosiolla jättää sovelluskaupan hyllylle. Muutoin käyttö on pääosin sujuvaa, mutta puhelin lämpenee jonkin verran pidempään käytettäessä, etenkin videoita katseltaessa.
Samsungin uudistettu One UI -käyttöliittymä on luonnollisesti mukana myös Galaxy A40:ssä, ja älypuhelin sisältää myös toistaiseksi uusimman Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversion. One UI on kevyt, helppokäyttöinen ja optimoitu yhden käden käyttöön. Jokainen voi valita perinteisten Android-näppäinten tai pyyhkäisyeleisiin perustuvan ohjauksen välillä ja molempien toimiessa sujuvasti jää päätös yksinomaan omien mieltymysten varaan.
Lisätietoja Samsungin monipuolisesta One UI -käyttöliittymästä voit lukea aiemmasta artikkelistamme.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena Galaxy A40:n käyttäminen on päivästä toiseen varsin mukavaa. Puhelin mahtuu helposti pienempäänkin taskuun ja toimii sujuvasti. Harmittavasti akunkesto jää odotuksista, ja sen toivoisi olevan hieman parempi. Nykystandardeilla mitattuna 3 100 milliampeeritunnin akku ei toki ole suuri, mutta myös itse älypuhelin on pienikokoinen. Yhdellä latauksella pärjäilee pääosin aamusta iltaan, mutta etenkin suoratoistopalveluiden käyttö ja verkon selaaminen kuluttavat akkua nopeasti, jolloin lisävirralle saattaa tulla tarve jo ennen nukkumaanmenoaikaa.
Hintaluokassaan pätevä kamera
Samsung Galaxy A40 on varustettu kaksoiskameralla ja LED-kuvausvalolla. Pääkamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä (f/1,7-aukko, PDAF-tarkennus), mutta mukana on myös 5 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera (f/2,2-aukko). Etupuolella puolestaan on 25 megapikselin kamera f/2.0 aukolla.
Kameran käyttöliittymä on yksinkertainen ja perustuu helppoihin pyyhkäisyeleisiin. Mukana on perinteiset kuvaustilat valokuville ja videoille, muotokuvia varten suunniteltu reaaliaikainen tarkennus -tila ja harvinaisempi hyperlapse-tila (ajastettu kuvaus). Ammattilainen-manuaalitila on jokseenkin rajoittunut, mutta ISO-arvon, valkotasapainon ja valotuksen säätäminen on yhtä kaikki mahdollista.
Etenkin hyvissä kuvausolosuhteissa Galaxy A40:n takakameran valokuvat ovat miellyttävää katseltavaa. Monista edullisista älypuhelimista poiketen myös hämäräkuvaus on mukiinmenevällä tasolla, eikä kamera millään osa-alueella petä käyttäjäänsä, jos kohta ei varsinaisesti yllätäkään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ultralaajakulmakamera ei pärjää tarkkuudessa pääkameralle, mutta 123 asteen laajakulma mahdollistaa toisaalta suuremman alueen kuvaamisen yhdellä kerralla. Ominaisuus on kätevä, mutta yleensä kohteesta etäämmälle käveleminen sen ollessa mahdollista ja pääkameran käyttö vaikuttaisi tuottavan paremman lopputuloksen. Laajakulmakuvissa on enemmän kohinaa, minkä lisäksi yksityiskohdat näyttävät hieman suttaantuvan. Pienessä tilassa kuvattaessa laajakulmasta on kuitenkin paikoitellen iloa.
Videoita kuvaavien kannattaa huomioita, ettei Galaxy A40 tue lainkaan 4K-kuvausta. Sekä etu- että takakamera kykenevät parhaimmillaan 1080p-laatuiseen videokuvaukseen 30 ruudun sekuntinopeudella, mutta muutoin videot ajavat asiansa.
Galaxy A40:n kamerakokoonpanon parasta antia on 25 megapikselin etukamera, joka räpsii oletuksena omakuvia 12 megapikselin tarkkuudella. Valokuvat ovat tarkkoja ja myös taustan sumennus onnistuu kiitettävästi. Niin ikään hämärässä selfiet näyttävät jopa yllättävän hyvältä.
Kokonaisuutena Galaxy A40:n kamerakokoonpano vastaa varmasti useimpien odotuksiin noin 250 euron älypuhelimesta. Kamera on tarpeeksi monipuolinen, ja etenkin tasokas selfie-kuvaus yllättää positiivisesti. Arvostelun lopussa on nähtävissä muutamia esimerkkiotoksia.
Onko pieni Galaxy A40 pienen hintansa väärti?
Samsung Galaxy A40:lle on helppo povata menestystä kesän älypuhelinmarkkinoilla. Se tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen ja Samsungin ennestään hyvä maine suurena valmistajana vauhdittaa varmasti myyntiä. Etenkin Galaxy A40:n Super AMOLED -näyttö ylittää odotukset, mutta myös kamera on hintaluokassaan varsin pätevä. Lisäksi ultralaajakulmakamera on tässä hintaluokassa vielä melkoisen harvinainen.
Galaxy A40:n heikohko akku sekä 4K-valokuvauksen ja kuvanvakaimen puute ovat suurimmat heikkoudet. Se, muodostuuko akkukesto ongelmaksi, riippuu pitkälti puhelimen käyttötarkoituksesta. Niin kutsuttuun tavalliseen puhelinkäyttöön (puhelut, viestit, kamera, sosiaalinen media) akku riittää mainiosti, mutta paljon esimerkiksi YouTubea tai Netflixiä katselevalle lisävirta saattaa tulla tarpeeseen, sillä videotoisto syö akkua nopeasti puhelimen lämmetessä. Toisaalta pienikokoinen Galaxy A40 ei varsinaisesti muutenkaan liene videoiden suurkuluttajan ykkösvalinta.
Galaxy A40:n hintaluokassa ei juuri ole haastajia, jotka tarjoaisivat yhtä vahvan kattauksen yhtä kompaktissa paketissa. Toinen Samsungin uutuus, Galaxy A50 tarjoaa 300 euron hintaluokassa muun muassa tehokkaamman järjestelmäpiirin ja paremman akkukeston, mutta ei ole likimainkaan yhtä näppärä kooltaan. Lisäksi kannattaa myös Honor-mallisto ja HMD Globalin jo alle 200 euron hinnalla myytävä Nokia 7.1 paremmalla kameralla ottaa mukaan vaihtoehdoiksi uutta älypuhelinta valittaessa. Näyttö on Galaxy A40:ssä kuitenkin 250 euron puhelinrykelmässä parhaimmistoa.
Mikäli hakusessa on peruspätevä älypuhelin, joka mahtuu pienempäänkin taskuun, ei Galaxy A40 varmasti petä odotuksia. Samsungin erinomainen One UI -käyttöliittymä ja vahva kokonaispanos oikeastaan alueella kuin alueella tekevät Galaxy A40:stä ehdottomasti hyvän vaihtoehdon alle 250 euron älypuhelinta haettaessa.
Alla vielä muutama esimerkkikuva automaattiasetuksilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »