Telia kertoo, että ensimmäiset sen lakkautettavan lankapuhelinverkon liittymät suljettiin kesäkuun alussa. Osa liittymistä on Telian mukaan ollut käyttämättömiä, mutta puolet kuluttajista jatkaa vanhan lankapuhelinnumeron käyttämistä mobiilitekniikalla.
Telia ilmoitti jo vuodenvaihteen jälkeen lopettavansa lankapuhelinpalvelujen tarjoamisen vuoden 2019 kuluessa. Lankapuhelinpalveluiden alasajo on edennyt kevään aikana suunnitellusti runsaan 4 000 kuluttajaliittymän irtisanomisella. Asiakkaat ovat lopettaneet irtisanottuja liittymiä ja Telia on järjestänyt korvaavia palveluita niitä halunneille asiakkaille.
”Olemme luvanneet toteuttaa kaikki lankapuhelinpalvelut nykyaikaisemmilla vaihtoehdoilla. Lankapuheluiden siirtymisestä mobiiliksi kertoo se, että yli neljännes nyt kontaktoiduista asiakkaista ei ole tarvinnut lainkaan korvaavaa palvelua lankapuhelimen tilalle. Vajaa puolet on jatkanut vanhan lankapuhelinnumeron käyttöä pöytä-gsm-puhelimella”, kertoo Telia Finlandin teknologiajohtaja Jari Collin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Telian mukaan myös yritysasiakkaiden lankaliittymien päättäminen on edennyt vauhdilla. Yritysasiakkailla on tyypillisesti käytettävissään monipuolinen valikoima mobiili- ja nettipuhepalveluita poistuvien lankapuheluiden tilalle.
Alkuvuodesta Telia kertoi, että sillä on lankapuhelinliittymiä yhteensä noin 30 000, joista kuluttajaliittymiä vain joitakin tuhansia.
Telian mukaan lankapuhelinverkossa käytettävät laitteet ovat vanhentuneita, ja verkon ylläpito ja korjaaminen on jo pitkään tukeutunut vanhoista laitteista saataviin varaosiin. ”Kaikki lankapuhelinpalvelut pystytään toteuttamaan nykyaikaisemmilla vaihtoehdoilla. Lankaverkossa on myös erityispalveluita hyödyntäviä asiakkaita, ja tulemme keskittymään erityisesti heidän sekä senioriasiakkaiden ratkaisuihin”, Collin lupaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lankaverkon erityispalveluita ovat muun muassa turvapuhelimet, kuulo- ja näkövammaisten erikoislaitteet, hälyttimet sekä valvontakamerat.
Lankapuhelinten osuus puheliikenteestä on Suomessa enää noin 3 prosenttia, ja Telian verkossa lankapuheluiden ja -minuuttien määrä on laskenut tällä vuosikymmenellä 20 – 25 prosenttia vuodessa.
Lankapuheluiden päättyessä Telia purkaa lankapuhelinverkon keskuksia, keskittimiä ja muita laitteita. Purettava verkko on jo pitkälti tyhjillään, sillä suomalaisten siirtyminen langattomaan puheeseen on ollut jo useamman vuoden loppusuoralla.
Lankapuhelinpalveluiden päättyminen ei koske kupariyhteydellä toimivia laajakaistaliittymiä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »