Huawein Suomen johto tapasi eilen suomalaista mediaa kertoakseen yhtiötä ympäröivän tilanteen vaikutuksista sen toimintaan.
Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää jatkossa yhdysvaltalaisen teknologian – esimerkiksi komponenttien ja ohjelmistojen – myynnin Huaweille. Lisäksi Yhdysvallat on myös kieltänyt virastojaan ja niiden alihankkijoita tekemään hankintoja Huaweilta. Ja jo viime vuoden puolella Kanada pidätti Yhdysvaltojen pyynnöstä Huawein talousjohtajan Meng Wanzhuon liittyen Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden väitettyyn rikkomiseen Iranin kaupassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tilanne on herättänyt paljon kysymyksiä, joihin Huawei on pyrkinyt vastaamaan ja selvittämään monimutkaista kokonaisuutta.
Ei vaikutusta jo myytyihin ja myynnissä oleviin laitteisiin
Poikkeuksellisessa tilanteessa Huawein ympärillä on liikkunut myös jonkin verran virheellistä tai ainakin harjaanjohtavaa tietoa.
Huawei vakuuttaa, että koko tilanteella ei ole mitään vaikutusta jo myytyihin ja käytössä oleviin tai kaupoista ostettavissa oleviin Huawein tai sen toisen brändin Honorin laitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nykyiset laitteet tulevat jatkossakin saamaan elinkaarensa ajan ajantasaisesti tietoturvapäivityksiä, tulevat päivittymään normaalin suunnitelman mukaan uusilla Android-käyttöjärjestelmäversioilla kuten loppuvuodesta odotettavalla Android Q:lla sekä jatkamaan toimintaa Googlen palveluilla varustettuna. Myös muut sovellukset esimerkiksi pankeilta jatkavat toimintaansa täysin normaalisti.
Huawei-laitteiden omistajilla ei ole siis mitään syytä huoleen laitteidensa käytettävyyden suhteen.
Huawein tuotekehitystyö Suomessa jatkuu ja jopa vahvistuu
Suomi on Huaweille myös merkittävä tutkimus- ja tuotekehityspaikka. Huawein tuotekehityskeskukset Helsingissä ja Tampereella työllistävät yli 300 ihmistä.
Huawei on investoinut tutkimukseen ja tuotekehitykseen Suomessa kaikkiaan 150 miljoonaa dollaria vuodesta 2012 lähtien, jolloin ensimmäinen tutkimus- ja kehityskeskus avattiin Helsingin Ruoholahteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänä vuonna Huawei aikoo kasvattaa tutkimus- ja tuotekehitysinvestointejaan Suomessa 30 prosentilla. ”Nykyinen tilanne tarkoittaa investointien suuntautumista Yhdysvalloista yhä vahvemmin Eurooppaan”, kommentoi Huawein Suomen toimitusjohtaja David Liu.
Huawein tuotekehitystä Suomessa vetää ex-nokialainen Mikko Terho, joka kertoi eilen Huawein tuotekehityksen painopistealueista Suomessa.
Huawei kehittää ja testaa Suomessa esimerkiksi kamera- ja ääniominaisuuksia sekä tekee antennisuunnittelua. Huawein älypuhelinten kamerat ovat saaneet kiitosta viime aikoina, ja niitä pidetään jopa markkinoiden parhaimpina. Suuri rooli tässä on ollut Tampereen tuotekehitysyksiköllä, jonka osaamisen perusta on suurelta osin aiemmin Nokialla työskennelleessä henkilöstössä.
Yksittäisestä Suomessa kehitetystä asiasta Terho nosti esiin Huawein 5G-modeemipiiri Balong 5000:n radiotaajuusosan, jota Terho kuvaili myös piirin vaikeimmaksi palaseksi. ”Sen kehitystyö tuli valmiiksi jo vuotta aiemmin kuin 5G valmistui”, myhäili Terho eilen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Terhon mukaan Huawein viime vuoden 58 miljoonan euron Suomessa käyttämästä tutkimus- ja tuotekehityspotista 49 miljoonaa euroa kului sen omiin kuluihin ja 9 miljoonaa euroa ostoihin yhteistyökumppaneilta, joista tärkeimpiä ovat olleet Tampereen yliopisto ja VTT.
Tulevaisuuden laitteiden osalta paljon kysymysmerkkejä
Toistaiseksi Huawei jatkaa esimerkiksi markkinointikampanjoitaan tavalliseen tapaan ja tuo myyntiin myös tuoteuutuuksia, kuten näinä päivinä myyntiin tulevan uuden hehkuvanpunaisen auringonnousuvärin Huawei P30 ja P30 Pro -huippupuhelimista. Lisäksi Huawein kuluttajaliiketoimintaa Suomessa johtava Roger Yu vihjasi myös Huawein ensimmäisen 5G-älypuhelimen lähestyvästä lanseerauksesta Suomessa.
Huawein toinen brändi Honor julkisti uudet Honor 20 -sarjan älypuhelimensa toukokuussa vain pari päivää sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen kieltolistapäätöksen vaikutukset kävivät ilmi.
Honor 20 -sarjan uutuuspuhelimista Honor 20 Lite tuli myyntiin samantien. Kolmesta esitellystä puhelimesta huippumalli Honor 20 Pron myyntiintulo on kuitenkin nyt epävarmaa, sillä siltä puuttuu myyntiintuloon Googlen palveluilla varustettuna vaadittava Googlen sertifiointi. Sitä ei oltu ehditty puhelimelle vielä hakea, sillä alun perinkin Honor 20 Pron piti tulla saataville vasta heinäkuussa.
Puhelinmalleista Honor 20 oli ehditty sertifioida ja sitä odotellaan myyntiin lähiaikoina. Myös Honor 20 Lite ja Honor 20 saavat jatkossa päivityksiä ja toimivat normaalisti kuten aiemminkin myyntiin ehtineet laitteet.
Seuraavien Huawein älypuhelinmallien tulevaisuus onkin sitten melkoisen epäselvä eikä siitä keskusteltu juuri eilenkään Huawein johdon toimesta.
Huawei on aiemmin vahvistanut kehittävänsä omaa käyttöjärjestelmää, jonka tarkasta aikataulusta ja ominaisuuksista ei kuitenkaan ole tietoa. Käyttöjärjestelmään on viitattu Hongmeng ja Ark OS -nimillä, ja puheiden mukaan se voisi olla valmis markkinoille Kiinassa vielä tänä vuonna ja kansainvälisesti ensi vuoden aikana.
Yhdysvaltojen kieltolistapäätöksen pysyessä voimassa Huawei ei voi jatkossa käyttää uusissa laitteissa Googlen palveluilla varustettua Androidia. Tiettävästi Huawein kehittämä käyttöjärjestelmä pystyy kuitenkin hyödyntämään Android-sovelluksia, mutta kehittäjien tulee tehdä pieniä muutostöitä taatakseen yhteensopivuuden ja toimivuuden Huawein järjestelmässä.
Käyttöjärjestelmämuutoksen ohella vielä suurempia kysymysmerkkejä Huawein tulevien älypuhelinten kannalta ovat ARM-yhteistyön katkeaminen, minkä myötä Huawei ei voi kehittää uusiin älypuhelimiinsa näillä näkymin uusien arkkitehtuurien mukaisia tehokkaampia nykyistä tehokkaampia järjestelmäpiirejä.
Lisäksi sovellusten saatavuus tuleviin Huawein omalla käyttöjärjestelmällä varustettuihin laitteisiin on epäselvää, sillä monet suosituimmista sovelluksista ovat yhdysvaltalaisyhtiöiden kehittämiä eivätkä ne välttämättä voi tuoda niitä saataville Huawein sovelluskauppaan jatkossa.
Merkittävä vaikutus vain osaan Huawein liiketoiminnasta
Haasteista huolimatta Huawei selviää tästä tilanteesta kyllä, vakuutti eilisessä tapaamisessa Huawei Suomen toimitusjohtajana toimiva David Liu.
Liun mukaan Yhdysvaltojen toimien vaikutus Huawein operaattoriliiketoimintaan on vähäinen. Huawei on maailman suurin verkkolaiteyhtiö ja se pystyy jatkamaan operaattoriasiakkaidensa palvelemista käytännössä normaalisti jatkossakin.
Huawei voi verkkolaitteissaan turvautua omiin sekä muiden Yhdysvaltojen toimien ulkopuolisten kumppaneiden komponentteihin. ”Strategianamme on ollut, ettemme ole riippuvaisia mistään yhdestä maasta tai valmistajasta”, korosti Liu eilen.
Myös Huawein puhelinmyynnistä karkeasti puolet suuntautuu Kiinan kotimarkkinoille, joilla Googlen palvelut eivät ole tähänkään asti olleet käytössä niiden ollessa estettyjä Kiinassa. Näin käyttöjärjestelmiin liittyvät rajoitukset eivät vaikuta suoraan Kiinaan.
Kuluttajaliiketoiminta kokonaisuutena on noin puolet Huawein koko liiketoiminnasta. Yhdysvaltojen toimien osuessa ennen kaikkea vain Kiinan ulkopuoliseen puolikkaaseen sen liikevaihdosta, on vaikutus koko Huawein tasolla tarkasteltuna rajallinen.
Toimitusjohtaja Liu arvioi negatiivisen vaikutuksen olevan kokonaisuutena kenties 10-20 prosenttia Huawein toiminnasta. Tällaisen iskun Huawei kestää eikä yhtiön selviäminen näytä olevan uhattuna.
Huawei pelinappulana osana laajempia kauppaneuvotteluja
Kukaan ei vielä tiedä, miten tilanne Huawein ympärillä tulee etenemään.
On kuitenkin mahdollista, että Yhdysvallat myöntyy helpotuksiin Huawein vastaisissa toimissa osana sen ja Kiinan välisten laajempien kauppaneuvottelujen edistymistä. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump itse on väläyttänyt tämän olevan mahdollista.
Jos sopu syntyisi, voisi Huawei mahdollisesti esimerkiksi jatkaa Googlen palveluilla varustetun Android-käyttöjärjestelmän käyttöä tulevissakin laitteissaan ja liiketoiminta jatkua kenties muutenkin entiseen tapaan.
Viime vuonna, tuolloin Yhdysvaltojen asettamien Iranin pakotteiden rikkomisen ja sen jälkeisen sovintosopimuksen noudattamatta jättämisen jälkeen Yhdysvallat esti kaupankäynnin yhdysvaltalaisyhtiöiltä toisen merkittävän kiinalaisen verkkolaite- ja älypuhelinyhtiö ZTE:n kanssa eri prosessin kautta mutta pitkälti vastaavalla tavalla kuin mitä nyt Huawein kanssa. Tämä ehti halvaannuttamaan ZTE:n liiketoiminnan jopa kuukausien ajaksi. Tuolloin osana kauppaneuvottelujen silloista edistymistä Yhdysvallat kuitenkin luopui alkuperäisestä rangaistuksesta ja muutti sen vain reilun miljardin dollarin sakoiksi ja tietyiksi valvontatoimenpiteiksi.
Huawei on tunnetuin kansainvälinen brändi Kiinasta ja erittäin merkittävä yritys myös koko maalle. Nyt se on joutunut keskelle peliä, jossa suurvallat ottavat mittaa toisistaan.
Yhdysvallat ei ole esittänyt missään vaiheessa julkisesti minkäänlaisia todisteita siitä, että Huawei olisi suorittanut vakoilua Kiinan eduksi, vaikka on samalla sinnikkäästi pitänyt esillä Huawein aiheuttamia uhkia maan turvallisuudelle.
Huawein nostaminen Yhdysvaltojen toimesta osaksi kauppaneuvotteluja kertoo kuitenkin myös siitä, etteivät huolet turvallisuudesta ole välttämättä oikeasti niin vakavia.
Esimerkiksi myös Googlen on raportoitu lobanneen yhdysvaltalaispäättäjiä kumoamaan päätöksen, joka estää siltä jatkossa yhteistyön Huawein kanssa, ja todenneen ennemmin Yhdysvaltojen kieltopäätöksen aiheuttavan uhan tietoturvalle.
Seuraava merkittävä käänne Yhdysvaltojen ja Kiinan välisissä neuvotteluissa voidaan nähdä 28.-29. kesäkuuta G20-maiden kokouksessa Japanissa. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole vielä varmaa, tulevatko Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaamaan tässä yhteydessä – ja jos tapaavatkin, tulisiko se olemaan positiivinen askel maiden välisissä neuvotteluissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »