G20-maiden, eli maailman 19 rikkainta maata ja Euroopan unionin edustus, valtiovarainministerit sopivat viikonloppuna aikomuksesta yhteisten sääntöjen luomiselle tavoitteena sulkea porsaanreiät, joita suuret, pääasiassa yhdysvaltalaiset teknologia-alan jättiyhtiöt ovat käyttäneet maksamiensa verojen vähentämiseen.
G20-maihin kuuluvat Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.
G20-maiden suunnitelmista kertoo uutistoimisto Reuters.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applea, Facebookia, Googlea ja myös Amazonia on kritisoitu niiden verosuunnittelusta, jonka ne ovat tehneet muun muassa kirjaamalla voittoja matalan veroasteen maissa. G20-maat haluaisivat jatkossa nähdä voittoja kirjattavan enemmän loppuasiakkaan kohdemaassa.
Kenties eniten huomiota teknologiajättien veronmaksu on toistaiseksi saanut Euroopan komission Applea vastaan kohdistamien toimien myötä. EU-komissio määräsi Applen maksettavaksi yli 13 miljardin euron verot sekä lisäksi viivästysseuraamuksia elokuun lopulla 2016. Apple on valittanut päätöksestä.
Euroopassa erityisesti Iso-Britannia ja Ranska ovat ajaneet uudistuksia teknologiajättien ja muiden digitaalisesti kansainvälisesti toimivien yritysten verotukseen. Yhdysvallat puolestaan on suhtautunut nihkeästi uudistuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Yhdysvalloilla on huomattavia huolia Ranskan ja Ison-Britannian ehdottamista yritysveroista”, kommentoi Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin G20-tapaamisen yhteydessä.
Verotusperusteen loppuasiakkaan kohdemaahan muuttamisen lisäksi ehdotuksissa esillä on ollut globaalin vähimmäisveron määrä. Nyt päämääristä sopimisen jälkeenkin yksityiskohtien neuvottelu ja muutosten toteuttaminen tulevat olemaan vielä kovan työn takana.
Pienemmät maat, kuten Suomi, olisivat mahdollisia häviäjiä, jos verotusperusteena alettaisiin vahvemmin suosia loppuasiakkaan sijaintimaata. Tämä tarkoittaisi, että myös kansainvälisesti digitaalisesti toimivien suomalaisyritysten, kuten peliyhtiöiden, tuloksista suurempi osa verotettaisiin ulkomailla asiakkaiden sijaintimaissa Suomen sijaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »