ABB:n Helsingin Pitäjänmäelle sijaitsevalle taajuusmuuttajatehtaalle toteutetaan maailman ensimmäinen 5G-verkkoa hyödyntävä teollinen tekoälysovellus.
Uusi sovellus on tietokoneavusteinen reaaliaikainen laadunvalmistusjärjestelmä, jonka ytimessä on viiveettömän 5G-yhteyden kautta pilvipalveluun kytkettävä konenäkösovellus. Robotin ja työntekijöiden kokoonpanotyön tukena toimivan ratkaisun odotetaan parantavan tuotannon laatua ja opastaa työntekijöitä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi ratkaisu toimii työntekijän tukena seuraamalla videokameran avulla taajuusmuuttajien kokoonpanoa ja varmistamalla, että laite on oikein koottu asiakastilauksen ja tuotteen työohjeen mukaisesti. Työvaihe, johon uusi videosovellus toteutetaan, on kriittinen laadun kannalta. Työvaiheen kerrotaan olevan myös työntekijälle vaativa, koska samalla tuotantolinjalla kootaan kymmeniä eri versioita samoista tuotteista. Nopeat yhteydet mahdollistavat asentajalle reaaliaikaisen ja viivettömän palautteen omasta työstä, minkä odotetaan merkittävästi helpottavan kokoonpanoa käytössä olleeseen paperiseen työohjeeseen verrattuna.
”Uusien tekoäly- ja automaatiosovellusten käyttöönotossa olennaista on se, miten tekniikka voi toimia ihmisen työn tukena”, Suomen ABB:n digitalisaatiojohtaja Simo Säynevirta kertoo. ”Parhaimmillaan tietokoneavusteinen reaaliaikainen laadunvarmistusjärjestelmä paitsi parantaa tuotantolinjan laatua ja tuottavuutta, myös vähentää inhimillisiin virheisiin liittyvää stressiä ja siten parantaa työhyvinvointia.”
ABB:n taajuusmuuttajatehtaan projekti on toteutettu yhteistyössä vaativiin teollisuussovelluksiin erikoistuneen Atostekin sekä Telian kanssa. Atostek vastaa hankkeen konenäkö- ja tekoälysovelluksesta, ja Telia toteuttaa järjestelmän huippunopeat 5G-mobiiliyhteydet sekä vastaa tekoälysovelluksen tarvitsemasta laskentakapasiteetista datakeskuksessaan. Hanke toteutetaan vaiheittain, ja ratkaisu on täysimittaisessa tuotantokäytössä kuluvan vuoden kesällä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”ABB:lle toteutettu 5G-ratkaisu on esimerkki seuraavaa teollista vallankumousta vauhdittavista tekijöistä eli nopeista yhteyksistä, datakeskusten tukemista pilvipalveluista ja analytiikasta. Kokonaisuus vauhdittaa asiakkaan teollisen prosessin digitalisaatiota tavalla, joka kansantalouden tasolla tarkoittaa merkittävää kilpailukyvyn ja tuottavuuden parannusta”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.
”Yhtenä jatkokehitysajatuksena on ollut, että järjestelmään voitaisiin lisätä kokoonpanotyötä ohjaavia ominaisuuksia esimerkiksi työkohteeseen heijastettavan videoprojisoinnin avulla”, Atostek Oy:n toimitusjohtaja Mika Torhola sanoo.
ABB:n aajuusmuuttajatehdas Pitäjänmäellä on ABB:llä taajuusmuuttajien tuotekehityksen johtava yksikkö. Tehtaalla työskentelee noin 1 300 henkilöä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »