Android-taulutietokoneiden kirjo markkinoilla on melkoisen laaja. Kalleimmissa riittää ruutia ja ominaisuuksia enemmän kuin halvimmissa markettiläppäreissä, mutta toisaalta valikoiman toisessa päässä, perustoimintoja kaipaaville, tarjolla on hyvinkin edullisia ratkaisuja. Kiinalaisista verkkokaupoista tilattavia muutaman kympin kikkareita on vaikea suositella, ihan vaikkapa tietosuojasyistä, mutta tunnettujen valmistajien laitteitakin saa luotettavilta jälleenmyyjiltä jo hyvin järkevillä hinnoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi Lenovon edulliset Tab E10 ja Tab M10.
Tab E10 WiFi
- 10,1-tuumainen HD-näyttö, 1280×800 pikseliä
- Qualcomm Snapdragon 210 -järjestelmäpiiri
- Yksi gigatavu DDR3 RAM-muistia
- 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, micro SD -muistikorttipaikka
- Kahden megapikselin etukamera, viiden megapikselin takakamera automaattitarkennuksella
- Kaksi eteen suunnattua stereokaiutinta, Dolby Atmos -tuki
- Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
- 4850 milliampeeritunnin akku, micro-USB-lataus
- 247 x 171 x 8,9 millimetriä, paino 530 grammaa
- Android Oreo 8.1.0 (Go Edition) -käyttöjärjestelmä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaikkein edullisin Lenovo Tab E10 on reilun satasen hinnallaan jo varsin sopivan hintainen 10-tuumainen tabletti. Edullisin malli sisältää yhden gigatavun RAM-muistin, 16 gigatavua tallennustilaa ja Wi-Fi-yhteyden sekä juuri tämänkaltaisille edullisille laitteille suunnitellun Android Oreo (Go Edition) -käyttöjärjestelmän. Go Edition vie vähemmän tallennustilaa ja on suunniteltu toimimaan laitteilla, joissa on RAM-muistia 512 megatavusta yhteen gigatavuun. Näillä eväillä E10 on oiva laite esimerkiksi aamun uutisten lukemiseen tai YouTuben katseluun.
Androidin Go Edition -version mukana on tuttuun tapaan liuta Googlen omia sovelluksia, mutta esimerkiksi Google-haku ja YouTube ovat tavallista kevyempiä Go-versioita. Ne toimivat joutuisammin heikkotehoisilla laitteilla ja auttavat vähentämään datansiirtoa, mutta samalla joitain erikoisimpia ominaisuuksia on saatettu karsia. Google Play -sovelluskaupasta löytyy oma osionsa Go Edition -ystävällisille sovelluksille, jotka on suunniteltu juuri tällaisille edullisille laitteille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lenovon edullinen tabletti ei ole millään tavalla tajunnanräjäyttävä kokemus, mutta hintaansa nähden se hoitaa tehtävänsä hyvin. Laitteen toiminta ei ole yhtä nopeaa kuin selkeästi kalliimmilla laitteilla, eli rauhallista otetta laitteen käytössä vaaditaan. Kuitenkin vaikkapa uutisten lukeminen, videoiden katselu ja yksinkertaisten pelien pelaaminen sujuvat mukavasti. Fortnitea sillä ei tahkota, mutta simppeleitä ajanvietepelejä löytyy esimerkiksi perheen pienimpien viihdyttämiseksi.
Videotestissä laite jaksoi yhtämittaista videotoistoa noin kahdeksan tuntia yhdellä latauksella, näytön kirkkauden ollessa 50%:ssa. Akkukestoa voi tämän hintaiselle laitteelle pitää vähintäänkin hyvänä. Valmiustilassa akkukesto ei tosin ole yhtä hyvä kuin kalliimman hintaluokan laitteissa, eli muutaman päivän välein kannattaa laitetta laturissa käyttää.
Laitteesta on helposti huomattavissa, että se on edulliseksi suunniteltu. Se ei ole markkinoiden siroin tai kevyin, näyttöä kiertävä musta kehys ei ole muodoltaan symmetrinen ja näytön pintakin tuntuu hieman tahmeammalta kuin kalliimmissa laitteissa. Peruskäyttäjä tosin ei välttämättä tällaisista välitä, ja laite on kuitenkin helppo ja kätevä käsiteltävä.
Jonkinlaista moitetta Lenovolle voi antaa laiskasta ohjelmistotuesta. Tätä kirjoitettaessa, toukokuussa 2019, on laitteen viimeisin Android-tietoturvapäivitys tammikuulta 2019, eikä uudempaa päivitystä odottaessa kannata hengitystä pidätellä. Juuri tämä onkin yksi yleinen ongelma edullisissa laitteissa. Asia kannattaa pitää mielessä laitetta hankkiessa, ja tietysti maalaisjärjen käyttö on sallittua, eli haittaohjelmien suhteen kannattaa olla hereillä ja epäilyttäviä sivustoja ja sovelluksia välttää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tab E10 WiFi on näppärä koko perheen medialaite, jos hinta on ratkaiseva tekijä. Reilulla satasella saa tabletin, joka tyydyttää yleisimmät käyttötarpeet kotioloissa, kodin langattoman verkon kantoalueella.
Hyvää Lenovo Tab E10:ssä
- Hinta. Reilulla satasella saa asiallisesti toimivan tabletin.
- Tunnettu valmistaja ja luotettavat jälleenmyyjät. Tässä hintaluokassa ei kannata sortua epämääräisistä verkkokaupoista tilattuihin muutaman kympin halpiksiin, sillä E10:n voi ostaa suomalaiselta jälleenmyyjältä, valmistaja on tunnettu ja laitteessa takuu sekä asiakastuki.
Huonoa Lenovo Tab E10:ssä
- Suorituskyky varauksin. Laite toimii peruskäytössä asiallisesti, mutta esimerkiksi vähänkään raskaampia pelejä tai sovelluksia se ei jaksa pyörittää.
- Heikko Android-tuki. Tabletti käyttää Android 8.1 Oreota, joka on julkaistu jo vuonna 2017, ja tätä kirjoitettaessa, toukokuussa 2019, on laitteen viimeisin Android-tietoturvapäivitys peräisin tammikuulta 2019.
Tab M10 LTE
- 10,1-tuumainen Full HD -näyttö, 1920×1200 pikseliä
- Qualcomm Snapdragon 450 -järjestelmäpiiri
- Kaksi gigatavua DDR3 RAM-muistia
- 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, micro SD -muistikorttipaikka
- Kahden megapikselin etukamera, viiden megapikselin takakamera automaattitarkennuksella
- Kaksi eteen suunnattua stereokaiutinta, Dolby Atmos -tuki
- Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, LTE 4G
- 4850 milliampeeritunnin akku, USB-C-lataus
- 242 x 168 x 8,1 millimetriä, paino 480 grammaa
- Android Oreo 8.1.0 -käyttöjärjestelmä
Lenovon tablettimallistossa 10-tuumaisia laitteita saa reilulla satasella, mutta vain muutaman kympin lisäsatsauksella saa jo kohtuullisen paljon enemmän potkua ja ominaisuuksia. Tab M10 -mallia saa jo alle 150 eurolla, ja LTE-mobiilidatayhteydellä varustettu mallikin irtoaa kaupasta reilusti alle kahdellasadalla eurolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tällaista laitetta voi hyvinkin suositella budjettitablettia etsivälle. Kuten edellä mainittu E10, ei M10-mallikaan raskaiden pelien ystävälle sovellu, mutta laite toimii kaikin puolin edullisempaa sisarustaan jouhevammin ja tarjoaa tarkemman näytön. LTE-versiossa voi käyttää omaa SIM-korttia, jolloin laite toimii myös reissussa, eikä kotonakaan ole riippuvainen langattomasta lähiverkosta.
Muotoilultaan M10 ottaa harppauksen premium-suuntaan, sillä laite on kohtuullisen ohut ja muuutenkin siroksi muotoiltu. Tausta on muovia, mutta miellyttävän tuntuinen ja tarjoaa hyvän tuntuman.
Full HD -näyttö tarjoaa miellyttävää kuvanlaatua ja äänentoistoakin voi pitää vähintäänkin asiallisena. Netflixin sovellus ei tässä laitteessa HD-kuvanlaatua tarjoa, mutta videoita laitteella katselee silti ihan mielellään, niin Netflixistä kuin muistakin palveluista. Akkukesto videotoistossa oli noin kahdeksan tuntia yhdellä latauksella. Ei poikkeuksellisen hyvä tulos, mutta ei missään nimessä huonokaan.
Tabletin mukana saapui testattavaksi myös suojakotelo ja -kalvo. Moni jälleenmyyjä myy pakettia varsin kuvaavalla Bumper and Film -nimellä, mutta Lenovon omilla sivuilla paketti näyttäisi olevan nimellä Kids Bumper, joka antaa aika hyvän käsityksen suojakotelon luonteesta. Kotelo on huomattavan paksu ja tukeva, eli se suojannee tablettia tehokkaasti, vaikka perheen nuori ilopilleri juoksisi tabletti kourassa päin seinää. Erityisen näppärä kotelo ei peruspyörittelyssä ole, mutta varmasti siis tukeva. Lisäksi sen takaosasta on mahdollisuus kääntää esiin värikäs lisäsiipi, jonka avulla tabletin saa pöydälle pystyyn vaikkapa videoita katsellessa.
Lenovon Tab M10 on huokeasti hinnoiteltu tabletti koko perheen peruskäyttöön. Perheen pienimmille löytyy oma Kid’s Mode -tila ja perheen varttuneemmat käyttäjät voivat luoda itselleen omat tilit omine sovelluksineen ja asetuksineen. Hintaeroa edellä mainittuun E10:een on muutamasta kympistä vajaaseen sataseen, riippuen siitä, onko M10:ssä mobiilidatamahdollisuuksia vai ei. Jos nuo lisäkympit pystyy laitteeseen sijoittamaan, saa M10:ssä hyvin vastinetta rahoilleen.
Hyvää Lenovo Tab M10:ssä
- Hinta-laatusuhde. Alle parinsadan laite pyörittää nettisivuja, videoita sekä peruspelejä ja -sovelluksia mukavasti.
- Muotoilu ja materiaalit. M10 on ohut ja mukava käsiteltävä sekä tuntuu miellyttävältä käsissä.
Huonoa Lenovo Tab M10:ssä
- Heikko Android-tuki. Tabletti käyttää Android 8.1 Oreota, joka on julkaistu jo vuonna 2017, ja tätä kirjoitettaessa, toukokuussa 2019, on laitteen viimeisin Android-tietoturvapäivitys peräisin tammikuulta 2019.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »