Huawein oma käyttöjärjestelmä on nyt suuren mielenkiinnon kohteena, kun Googlen palveluilla varustetun Androidin tulevaisuus Huawei-laitteissa näyttää vähintään epävarmalta.
Aiemmin tänään maailmalle levisivät Huawein Lähi-idästä vastaavan johtajan TechRadarille antamat kommentit, joiden mukaan käyttöjärjestelmä voisi olla valmis jo kesäkuussa. Tämä kuulosti yllättävältä aikataululta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin kiinalaismedioista esiin nousivat Huawein kuluttajaliiketoiminnan toimitusjohtajan Richard Yun kommenteista, joiden mukaan Huawein uusi käyttöjärjestelmä voisi valmistua jo syksyksi ja se olisi yhteensopiva Android-sovellusten kanssa.
TechRadar on sittemmin päivittänyt artikkeliaan: Huaweilta saadun vahvistuksen mukaan aikataulusta on ollut sisäistä epäselvyyttä, eikä uusi käyttöjärjestelmä valmistu täksi kesäkuuksi. Huawei toisti Richard Yun kommentit aiemmasta aikataulusta valmistumisesta loppuvuodeksi, aluksi Kiinan kotimarkkinoille ja kansainvälisille markkinoille 2020.
The Informationin aiemman raportin mukaan Huawei on kehittänyt uutta käyttöjärjestelmäänsä jo vuosia, mutta tästä huolimatta se on vielä ”kaukana valmiista”. Androidin käytön mahdollinen estyminen Googlen palveluilla varustettuna kiihdyttää nyt uuden käyttöjärjestelmän kehitystyötä, mutta silti aikataulu voi tuottaa suuria haasteita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toki ei ole vielä varmaa, onko Huaweilla lopulta käyttöä sen uudelle käyttöjärjestelmälle jos tilanne ratkeaa muuten, ja yhteistyö Googlen kanssa voi jatkua, Yhdysvaltojen mahdollisesti muuttaessa tekemiään päätöksiä osana laajempaa kauppasopimusta Kiinan kanssa kuten Donald Trump on väläyttänyt.
Alun perin Huawein oman käyttöjärjestelmän pääfokuksen kerrotaan olleen Huawein Kiinan kotimarkkinoissa ja useammissa erilaisissa laitteissa – puhelinten ohella puettavissa laitteissa ja erilaisissa kodin laitteissa. Nyt painopisteitä joudutaan kuitenkin nopeasti muuttamaan. Yhdysvaltojen päätöstä ja Googlen palveluilla varustetun Androidin käytön estymistä nyt Huawei-pomo Richard Yu kuvaili kiinalaismedioiden mukaan ”suureksi yllätykseksi” ja totesi käyttöjärjestelmän ympärille syntyvän ekosysteemin olevan keskeisessä roolissa.
Tavaramerkkihakemusten perusteella Huawein käyttöjärjestelmän nimeksi voi tulla Ark OS.
Uuden käyttöjärjestelmän edetessä Huawei voi myös poimia mukaan kumppaneita kehitystään jouduttamaan. Esimerkiksi Aptoide-sovelluskaupan toimitusjohtaja Paulo Trezentos on vihjannut yhtiönsä olevan auttamassa Huaweita korvaamaan sen laitteista tulevaisuudessa puuttuvan Google Play -sovelluskaupan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on jo aiemmin tuonut laitteisiinsa oman Huawei App Gallery -sovelluskaupan, jonka suosio on kuitenkin toistaiseksi jäänyt marginaaliseksi. Huawei on pyrkinyt houkuttelemaan sovelluskehittäjiä tuomaan sovelluksena tarjolle kaupassa lupaamalla niille suurta kohdeyleisöä ja myös pääsyä Kiinan markkinoille.
Huawein oman käyttöjärjestelmän menestyksen tiellä on paljon hidasteita tai jopa esteitä. Toistaiseksi on esimerkiksi epäselvää sekin, voisivatko Yhdysvaltojen kieltolistapäätöksen voimassa ollessa yhdysvaltalaiset yhtiöt tuoda sovelluksiaan edes saataville Huawein sovelluskaupan kautta. Suurin osa länsimaissa käytetyistä suosituimmista sovelluksista on yhdysvaltalaisyhtiöiden kehittämiä.
Koko tapahtumasarja Huawei-puhelinten ympärillä lähti liikkeelle puolitoista viikkoa sitten, kun Yhdysvaltojen kauppaministeriö viime viikolla presidentti Donald Trumpin valtuutuksen jälkeen asetti Huawein kieltolistalle. Yhdysvaltalaiset yhtiöt eivät enää saa myydä Huaweille teknologiaa, eivät laitteita eivätkä palveluja. Tosin tiistaina tästä päätöksestä annettiin myös 90 päivän väliaikainen vapautus, mahdollistaen toistaiseksi tietoturvapäivitykset olemassa oleviin Huawei-puhelimiin.
Kieltolistapäätöksestä johtuen, ja sen tullessa voimaan, Google on kuitenkin pidemmällä aikavälillä lopettamassa kehittämänsä käyttöjärjestelmän osalta jatkossa kaiken yhteistyön Huawein kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei ei ole olisi jatkossa saamassa Googlelta minkäänlaista apua Androidiin liittyen ja lisäksi monet Googlen palvelut poistuvat tämän hetken ymmärryksen mukaan uusista Huawei- ja Honor-laitteista. Näin päätöksen odotetaan tällä hetkellä vaikuttavan Huawei ja Honor-laitteisiin:
- Uusissa laitteissa ei enää mukana Googlen sovelluksia, kuten Google Play -sovelluskauppa, Google Chrome -selain, Gmail-sähköposti ja monet muut. Käytännössä sovellukset saattaa saada toimimaan laitteissa itse asentaen, mutta myös tämä voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta.
- Uusissa laitteissa ei enää Googlen taustalla toimivia Play-palveluja (Play Services) ja muita Googlen taustapalveluja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi, etteivät monien Android-sovellusten sisältämät sijainti- ja karttatoiminnot toimi ilman kehittäjien tekemiä muutoksia, kuten eivät myöskään ilmoitukset. (Juuri tämän ongelman Huawei yrittää ratkaista tarjoamalla vaihtoehtoisia ratkaisuja kehittäjille, mutta tämä vaatii kehittäjän kääntävän sovelluksensa uudelleen Huawein alustalle.)
Huawei oli nousemassa maailman suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi tämän vuoden aikana ennen muutaman viime päivien dramaattisia käänteitä. Huawein puhelinmyynnistä karkeasti puolet menee Kiinan kotimarkkinoille, joissa Googlen palveluja ei ole tähänkään asti ollut käytössä. Kansainvälisillä markkinoilla Huawei kohtaa kuitenkin vaikean tilanteen ilman niitä ja mahdollisesti muita yhdysvaltalaisyhtiöiden palveluja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »