Huawein ongelmat Yhdysvaltojen kaupankäynnin kieltolistalle päättymisen jälkeen eivät rajoitu vain Googlen Android-yhteistyön päättymiseen. Monet yhtiöt ovat kertoneet lopettaneensa komponenttitoimitukset Huaweille.
Bloombergin mukaan yhdysvaltalaiset Intel, Qualcomm, Xilinx ja Broadcom ovat kertoneet työntekijöilleen, etteivät ne toistaiseksi toimita enää Huaweille.
Samoin myös Saksassa pääkonttoriaan pitävä Infineon Technologies on Nikkein mukaan keskeyttänyt toimitukset Huaweille. Ilmeisesti samoin on tehnyt myös Alankomaissa pääkonttoriltaan sijaitseva STMicroelectronics. Yhtiöiden pörssikurssit ovat laskeneet kaupankäynnissä tänään tärkeän asiakkaan kohtaamien ongelmien vuoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on tiettävästi viime kuukausien aikana kerännyt komponentteja tavallista enemmän varastoon valmistautuessaan mahdollisiin toimenpiteisiin sitä vastaan. Todennäköisesti varastot eivät kuitenkaan riitä kuin viikoiksi, korkeintaan kuukausiksi. Bloombergin mukaan valmistustoiminta voisi jatkua normaalina kolmen kuukauden ajan.
Intel toimittaa Huaweille suorittimia sen MateBook-tietokoneisiin, joiden valmistus jatkossa estyy jopa kokonaan koska Huaweilla ei ole niihin vaihtoehtoisia sopivia suoritinvaihtoehtoja Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Älypuhelimissaan ja tableteissaan Huawei voi käyttää omia HiSilicon-yksikkönsä piirejä, joita valmistetaan taiwanilaisen TSMC:n tehtailla.
Huawei on myös käyttänyt omien HiSilicon Kirin -järjestelmäpiiriensä sijaan Qualcommin piirejä valituissa edullisemman pään älypuhelimissaan, joiden valmistus jatkossa myös vaarantuu ilman muutoksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sen lisäksi, että Google-palvelujen poistuminen uusista Huawei- ja Honor-laitteista tekee niistä epähoukuttelevia asiakkaiden silmissä, Yhdysvaltojen kova linja voi tarkoittaa myös siis Huawein laitteiden valmistuksen estymistä tulevina kuukausina.
Lisäksi Intel on tärkeä toimittaja myös mitä tulee Huawein verkkolaitteisiin, kuin myös Xilinx.
Uusin käänne eli kieltolistapäätös on jatkoa Yhdysvaltojen pitkälle Huawei-ajojahdille.
Yhdysvalloissa on vallalla epäilys erityisesti Huaweita kohtaan. Huawein epäillään olevan Kiinan valtionhallinnon ohjauksessa ja tämän voivan aiheuttaa tietoturvauhan amerikkalaisten tietojen siirtymisestä ja paljastumisesta Kiinalle. Huawei on maailman suurin verkkolaiteyhtiö sen lisäksi, että se on jo toiseksi suurin älypuhelinmarkkinoilla ja oli kasvamassa ennen viimeisimpiä tapahtumia tänä vuonna Samsungin ohi markkinoiden kärkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on viime aikoina lobannut ankarasti myös sen liittolaismaitaan ympäri maailmaa esimerkiksi estämään Huawein pääsyn mukaan toimittajaksi 5G-verkoissa. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Huawei onkin jäämässä ulos 5G-toimituksista. Euroopassa Yhdysvaltojen viesti ei ole purrut yhtä tehokkaasti.
Kumppanimaidensa Huawei-vastaiseen rintamaan houkuttelun lisäksi Yhdysvallat syyttää oikeudessa Huaweita Iranin vastaisten pakotteiden loukkaamisesta sekä yhdysvaltalaisteknologian varastamisesta. Yhdysvallat hakee Kanadassa pidätetyn Huawein talousjohtajan Meng Wanzhuon luovuttamista Yhdysvaltoihin.
Yhä koveneva Huawei-painostus voidaan nähdä myös yhdeksi haaraksi Yhdysvaltojen laajemmassa kauppasodassa Kiinan kanssa. Kauppasodan ratkeaminen voisi liennyttää myös Yhdysvaltojen halua käydä Huawein kimppuun. Viime aikoina neuvottelujen maiden välillä on kuitenkin raportoitu ajautuneen huonompaan suuntaan ja viimeisten viikkojen aikana ne ovat kertoneet muun muassa uusista ja korotetuista tuontitulleista. Myös Huaweita vastaan aivan uudelle tasolle nostettu paine voi olla yksi neuvottelukeino Yhdysvalloille tilanteen ratkaisemiseksi heidän kannaltaan suotuisalla tavalla.
Lue tästä kommentista lisää Yhdysvaltojen ja Kiinan kiistasta ja sen mahdollisesta jatkosta!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »