Yhdysvaltojen, tai paremminkin presidentti Donald Trumpin hallinnon, päätös asettaa Huawei kaupankäynnin kieltolistalle on yksi mobiilialan suurimpia yksittäisiä tapahtumia ikinä – jos kielto lopulta ehtii käytännössä vaikuttamaan ennen sen mahdollista muuttamista syystä tai toisesta.
Yhdysvaltalaiset yhtiöt eivät voi päätöksen myötä tehdä yhteistyötä ja käydä kauppaa Huawein kanssa enää jatkossa ilman kauppaministeriön erillistä hyväksyntää. Tämä tarkoittaa, että Googlen monet suositut palvelut tulevat näillä näkymin poistumaan uusista Huawei- ja Honor-laitteista eikä Google myöskään tarjoa mitään tukea Huaweille laitteiden kehittämisen, niiden käyttöjärjestelmän tai käyttöjärjestelmäpäivitysten osalta.
Lisäksi myös yhdysvaltalaisyhtiöiden komponenttitoimitukset Huaweille päättyvät. Näistä mobiililaitteissa keskeisimpiä ovat tietokonesuorittimet Inteliltä, Huawein joissakin laitteissa käytetyt järjestelmäpiirit Qualcommilta sekä muun muassa eri yhteyksiä hoitavat piirit Broadcomilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei oli tiellä kasvaakseen tämän vuoden aikana Samsungin ohi maailman suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Yhdysvalloissa sen markkinaosuus on olematon hallinnon jo entuudestaan nuivan suhtautumisen myötä, ja tuotteisiin Kiinassa uusilla käänteillä ei ole yhtä suurta merkitystä, sillä siellä Googlen palveluita ei ole laitteissa käytössä tähänkään asti. Muun muassa Euroopassa erityisesti Google-yhteistyön katkeamisella ja Google-palvelujen puuttumisella Huawei- ja Honor-laitteista tulee olemaan oletettavasti valtava merkitys markkinoihin, sillä keskeisten palvelujen puuttuminen asettaa Huawein laitteet todella selvään alakynteen verrattuna kaikkiin kilpaileviin vaihtoehtoihin, joista ei ole älypuhelinten tiukasti kilpailluilla markkinoilla ole pulaa.
Toistaiseksi Google ei ole vielä kattavasti vahvistanut kaikkia tapoja, joilla yhteistyön katkeaminen tulee käytännössä vaikuttamaan jo käytössä oleviin ja tuleviin Huawei- ja Honor-laitteisiin. Se on vain todennut, että esimerkiksi Google Play -sovelluskauppa ja Google Play Protect -tietoturvapalvelu tulevat jatkossakin toimimaan nykyisissä, käytössä olevissa Huawei- ja Honor-laitteissa.
Voi siis olla, että jo käytössä olevilta jopa useilta sadoilta miljoonilta Huawein Android-laitteilta jäävät jatkossa puuttumaan käyttöjärjestelmäpäivitykset, sillä yleensä uudet ohjelmistoversiot vaativat Googlen sertifioinnin sen palvelujen toiminnan jatkumiseksi. Monien aiemmin ostaman ja käyttöön ottaman Huawei- tai Honor-laitteen päivitystuki saattoi siis juuri heiketä merkittävästi. Vähimmäiskäsitys tilanteesta on, että päivitysjulkaisut hidastuvat ainakin huomattavasti kun Google ei tarjoa Huaweille enää ennakkotietoa niistä eikä mitään tukea kehitystyössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa on pitkään suhtauduttu epäillen Huaweihin ja sen suhteisiin Kiinan valtionhallintoon ja maata hallitsevaan kommunistiseen puolueeseen. Yhdysvaltalaisnäkemyksen mukaan Huawein laitteet voivat aiheuttaa merkittäviä tietoturvauhkia tietojen mahdollisesti paljastuessa niiden kautta Kiinan valtiolle ja hallinnolle. Yhdysvallat ei kuitenkaan missään vaiheessa ole esittänyt epäilystensä tueksi minkäänlaisia varsinaisia todisteita julkisesti Huawein väärinkäytöksistä tai vakoilutoiminnasta.
Aiemmin Yhdysvallat on keskittynyt kampittamaan Huawein verkkoliiketoiminnan etenemistä. Huawei on maailman suurin verkkolaiteyhtiö, ja mobiiliverkoissa selvästi Nokian ja Ericssonin edellä. Yhdysvallat on pyrkinyt vaikuttamaan liittolaismaihinsa, etteivät nämä käyttäisi Huawein teknologiaa 5G-verkoissaan. Eniten vastakaikua on toistaiseksi tullut Australiasta ja Uudesta-Seelannista, joskin muuallakin, kuten Briteissä, Huawei on rajattu jo ulos verkkojen ydinosien toimittamisesta.
Viime aikoina myös Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset laajemmat kauppaneuvottelut ovat kärjistyneet, ja Yhdysvallat korotti tulleja tuonnille Kiinasta mihin Kiina vastasi puolestaan omilla tullikorotuksillaan.
On selvää, että myös paine Huaweita kohtaan on osa laajempaa kiistaa Kiinan kanssa. Tulleilla ja muilla kaupan esteillä Yhdysvallat pystyy vaikuttamaan vain maiden väliseen kauppaan, mutta rajoittamalla yhdysvaltalaisen teknologian käyttömahdollisuutta Huaweilta se pystyy painostamaan laajemmin. Kuluttajaliiketoiminta eli käytännössä älypuhelimet, tabletit ja kannettavat tietokoneet toivat Huaweille viime vuonna 45 miljardin euron edestä liikevaihtoa. Tähän bisnekseen Yhdysvaltojen kieltolistapäätös ja esimerkiksi Google-palvelujen poistuminen Huawei-laitteista tulevat käytännössä toteutuessaan iskemään suuren loven.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi ei ole kuitenkaan lainkaan selvää, mitä lopulta käytännössä ehtii tapahtua. Paljon riippuu nyt koko Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan mahdollisesta ratkeamisesta.
Jo viime vuonna, tuolloin Yhdysvaltojen asettamien Iranin pakotteiden rikkomisen ja sen jälkeisen sovintosopimuksen noudattamatta jättämisen jälkeen Yhdysvallat esti kaupankäynnin yhdysvaltalaisyhtiöiltä toisen merkittävän kiinalaisen verkkolaite- ja älypuhelinyhtiö ZTE:n kanssa pitkälti vastaavalla tavalla kuin mitä nyt Huawein kanssa. Tämä ehti halvaannuttamaan ZTE:n liiketoiminnan jopa kuukausien ajaksi.
Tuolloin osana kauppaneuvottelujen edistymistä Yhdysvallat kuitenkin luopui alkuperäisestä rangaistuksesta eli kaupankäynnin keskeyttämisestä ja rangaistus muutettiin vain reilun miljardin dollarin sakoiksi eli mitättömän vähäiseksi alun perin kaavailtuun rangaistukseen verrattuna.
Nyt nähtäväksi jää, miten tilanne etenee Huawein osalta. Toistuuko ZTE:n kanssa aiemmin nähty liennytys kauppaneuvottelujen edetessä ja kieltolistapäätöksen vaikutukset Huawein osaltakin ehtivät jäädä vain hetken peloksi? Vai toteutuvatko päätöksen vaikutukset käytännössä eli Googlen palveluja ei enää jatkossa nähdä Huawei-laitteissa? Ja jos näin käy, mitä tekee Kiina? Selvin vaihtoehto sille on keksiä jotakin rajoitteita Applelle, jolle Kiina on merkittävä markkina-alue mutta mikä vielä merkittävämpää, lähes kaiken valmistuksen keskus. Voi siis olla, että pian koko tapahtumasarja vaikuttaa Huawein laitteiden ja asiakkaiden lisäksi myös Apple-laitteiden kauppaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »