Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin aiemmin tällä viikolla myöntämät valtuudet kauppaministeriölle estää viestintäteknologioihin liittyvä kaupankäynti ulkomaalaisten vihollisten kanssa Yhdysvaltojen turvallisuuden joutuessa kauppojen vuoksi riskin kohteeksi, on ajamassa Huawein ennennäkemättömiin vaikeuksiin.
Kauppaministeriö asetti Huawein heti kieltolistalle ja tämä tulee tiettävästi estämään siltä niin piirien hankinnan yhdysvaltalaisilta yhtiöiltä kuin nyt tuoreen raportin mukaan yhteistyön myös Googlen kanssa. Tämä on merkittävää, koska kaikki Huawein ja sen toisen brändin Honorin älypuhelimet perustuvat Googlen kehittämälle Android-käyttöjärjestelmälle. Huawein on odotettu nousevan tämän vuoden aikana myös maailman suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi, joten päätöksellä voi olla suuret vaikutukset koko alan kehitykseen.
Reutersin mukaan Google on keskeyttänyt liiketoimintansa Huawein kanssa lukuun ottamatta ohjelmistoja, jotka ovat avoimen lähdekoodin alaisia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Huawei Technologies Co Ltd menettää välittömästi pääsyn Android-käyttöjärjestelmän päivityksiin, ja seuraava versio älypuhelimista Kiinan ulkopuolella menettää myös pääsyn suosittuihin sovelluksiin ja palveluihin, kuten Google Play -kauppaan ja Gmail-sovellukseen”, kuvailee Reuters tilanteen vaikutuksia.
Päätöksen tarkoista yksityiskohdista ja käytännön toteutuksesta kerrotaan yhä keskusteltavan Googlen sisällä. Samoin Huaweilla tutkitaan, myös lakimiesten toimesta, kauppaministeriön päätöksen vaikutuksia.
Huawei ei ole toistaiseksi kommentoinut uutisia Google-yhteistyön päättymiseen liittyen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koska Android-käyttöjärjestelmää kehitetään avoimen koodin projektina, ei koko käyttöjärjestelmän hyödyntäminen esty Huaweilta. Käytännössä Huawein pitää kuitenkin jatkossa tukeutua Androidin avoimen koodin AOSP-versioon eikä se esimerkiksi saa Googlelta ennakkotietoa ja tukea uusien Android-versioiden suhteen, mikä oletettavasti hidastaa päivityksiä uusiin käyttöjärjestelmäversioihin merkittävästi. Huawei ei välttämättä myös käytännössä pysty päivittämään laitteisiinsa uutta käyttöjärjestelmäversiota ilman, että niistä samalla katoaisi pääsy Googlen palveluihin, tarvittavan Googlen laitesertifioinnin jäädessä puuttumaan.
Reutersin raportti jättää toistaiseksi vielä hieman epäselväksi, kuinka laajasti Huawei-laitteiden pääsy Googlen sovelluksiin on estymässä, eli eikö niitä enää vain jatkossa löydy laitteista esiasennettuna vai eikö niitä olisi laitteisiin saatavilla lainkaan – ainakaan helpolla tavalla – tai lähteekö Google jopa aktiivisesti estämään niiden käyttöä Huawein laitteissa. Vähintään sovellusten saaminen Huawei-laitteisiin tulee olemaan hankalaa jo pelkästään puuttuvan Play-kaupan takia.
Lisäksi merkittävää on, ettei Huawei ilmeisesti voi enää jatkossa asentaa puhelimiinsa Googlen taustalla toimivia Play-palveluja (Play Services), jotka vastaavat monista keskeisistä toiminnoista ja luovat myös yhteensopivuutta Android-laitteiden välille.
Epäselvää on myös, tulisiko yhteistyön lopettamisella olemaan tulevaisuudessa vaikutuksia myös jo käytössä oleviin Huawein laitteisiin – muuten kuin päivitysten venymisellä ja luonteen muuttumisella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on aiemmin kommentoinut, että se on myös jatkuvasti kehittänyt omaa käyttöjärjestelmäänsä taustalla varasuunnitelmana. ”Olemme kehittäneet oman käyttöjärjestelmämme. Jos käy niin, että ne (Android ja Windows) eivät enää ole saatavilla, käännymme B-suunnitelman puoleen. Käyttöjärjestelmä on valmis, mutta toivottavasti emme joudu kääntymään sen puoleen”, Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu totesi haastattelussa maaliskuussa.
Uusin käänne on jatkoa Yhdysvaltojen pitkälle Huawei-ajojahdille.
Yhdysvalloissa on vallalla epäilys erityisesti Huaweita kohtaan. Huawein epäillään olevan Kiinan valtionhallinnon ohjauksessa ja tämän voivan aiheuttaa tietoturvauhan amerikkalaisten tietojen siirtymisestä ja paljastumisesta Kiinalle.
Yhdysvallat on viime aikoina lobannut ankarasti myös sen liittolaismaitaan ympäri maailmaa esimerkiksi estämään Huawein pääsyn mukaan toimittajaksi 5G-verkoissa. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Huawei onkin jäämässä ulos 5G-toimituksista. Euroopassa Yhdysvaltojen viesti ei ole purrut yhtä tehokkaasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kumppanimaidensa Huawei-vastaiseen rintamaan houkuttelun lisäksi Yhdysvallat syyttää oikeudessa Huaweita Iranin vastaisten pakotteiden loukkaamisesta sekä yhdysvaltalaisteknologian varastamisesta. Yhdysvallat hakee Kanadassa pidätetyn Huawein talousjohtajan Meng Wanzhuon luovuttamista Yhdysvaltoihin.
Yhä koveneva Huawei-painostus voidaan nähdä myös yhdeksi haaraksi Yhdysvaltojen laajemmassa kauppasodassa Kiinan kanssa. Kauppasodan ratkeaminen voisi liennyttää myös Yhdysvaltojen halua käydä Huawein kimppuun. Viime aikoina neuvottelujen maiden välillä on kuitenkin raportoitu ajautuneen huonompaan suuntaan ja viimeisten viikkojen aikana ne ovat kertoneet muun muassa uusista ja korotetuista tuontitulleista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »