Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on allekirjoittanut keskiviikkona pitkään uumoillun määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisilta yhtiöiltä liiketoiminnan vihollismielisiksi katsottujen ulkomaalaisten yhtiöiden kanssa.
Käytännössä Trumpin määräys on suunnattu kiinalaisia verkkolaiteyhtiöitä, ennen kaikkea Huaweita vastaan.
Kiinalaista verkkolaiteteknologiaa ei ole ollut tähänkään asti ollut kovin laajasti käytössä Yhdysvalloissa, jossa vallalla on epäilys erityisesti Huaweita kohtaan. Huawein epäillään olevan Kiinan valtionhallinnon ohjauksessa ja tämän voivan aiheuttaa tietoturvauhan amerikkalaisten tietojen siirtymisestä ja paljastumisesta Kiinalle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Presidentti on tehnyt selväksi, että tämä hallinto tekee mitä tarvitaan Amerikan pitämiseksi turvallisena ja menestyvänä, ja suojelee Amerikkaa ulkomaalaisilta vihollisilta, jotka aktiivisesti ja kasvavissa määrin luovat ja hyödyntävät haavoittuvuuksia tieto- ja viestintäteknologian infrastruktuurissa ja palveluissa Yhdysvalloissa”, kommentoi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders.
Trumpin määräys antaa Yhdysvaltojen kauppaministerille valtuutuksen estää viestintäteknologioihin liittyvän kaupankäynnin ulkomaalaisten vihollisten kanssa, jos Yhdysvaltojen turvallisuus joutuu kauppojen vuoksi hyväksymättömän riskin kohteeksi.
Kauppaministeriöstä vahvistettiin, että Trumpin allekirjoittaman määräyksen jälkeen se on jo asettanut Huawein kieltolistalle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo viime vuonna Trump allekirjoitti lain, joka kielsi liittovaltiolta ja sen sopimuskumppaneilta liiketoiminnan Huawein ja valittujen muiden kiinalaisyritysten kanssa kansalliseen turvallisuuteen vedoten.
Osa pienemmistä, rajattuja alueita palvelevista operaattoreista on käyttänyt Yhdysvalloissakin Huawein verkkolaitteita. Jatkossa tämä käy käytännössä mahdottomaksi.
Yhdysvallat on viime aikoina lobannut ankarasti myös sen liittolaismaitaan ympäri maailmaa esimerkiksi estämään Huawein pääsyn mukaan toimittajaksi 5G-verkoissa. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Huawei onkin jäämässä ulos 5G-toimituksista. Euroopassa Yhdysvaltojen viesti ei ole purrut yhtä tehokkaasti.
Kumppanimaidensa Huawei-vastaiseen rintamaan houkuttelun lisäksi Yhdysvallat syyttää oikeudessa Huaweita Iranin vastaisten pakotteiden loukkaamisesta sekä yhdysvaltalaisteknologian varastamisesta. Yhdysvallat hakee Kanadassa pidätetyn Huawein talousjohtajan Meng Wanzhuon luovuttamista Yhdysvaltoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei-painostus voidaan nähdä myös yhdeksi haaraksi Yhdysvaltojen laajemmassa kauppasodassa Kiinan kanssa. Kauppasodan ratkeaminen voisi liennyttää myös Yhdysvaltojen halua käydä Huawein kimppuun.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »