Facebook on ajautunut viime vuosina useiden kohujen keskelle. Venäjältä on tehty vaikuttamisyrityksiä Yhdysvaltojen vaaleihin, käyttäjätietoja on paljastunut Cambridge Analyticalle ja onpa palvelussa tapahtunut myös merkittävä tietomurto.
Ympäri maailman mietitään nyt, millaisia lakeja ja muuta sääntelyä internetin jättien toimintaa ohjaamaan pitäisi luoda.
Nyt Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on listannut neljä ideaa, miten hänen ja Facebookin näkemyksen mukaan internetin palveluja pitäisi säännellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Uskon, että tarvitsemme aktiivisemman roolin valtioilta ja sääntelijöiltä”, toteaa Zuckerberg.
Zuckerberg nostaa esiin neljä osa-aluetta:
- Haitallinen sisältö. Zuckerbergin mukaan Facebook on valmis ulkopuoliseen apuun sen määrittelyssä, mitä sisältöjä palvelun pitäisi sallia ja mitä ei. Se on jo perustanut itsenäisen paneelin, jolle ihmiset voivat valittaa rajoituspäätöksistä. Uutena ideana Facebook ehdottaa laajempia standardeja ja yhtiöiden suoriutumisen mittaamista niiden osalta.
- Vaalien todenmukaisuus. ”Järjestelmämme olisivat tehokkaampia, jos sääntely loisi yleiset standardit poliittisten toimijoiden todentamiseksi”, toteaa Zuckerberg.
- Yksityisyys. Tehokas yksityisyydestä huolehtiminen vaatii maailmanlaajuisen sääntelykehikon. Zuckerberg ehdottaa, että muut maat maailmassa seuraisivat Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen esimerkkiä.
- Tietojen siirrettävyys. Zuckerbergin mukaan sääntelyllä pitäisi myös taata tietojen siirrettävyys palvelusta toiseen. ”Jos jaat dataa palveluun, sinulla pitäisi olla mahdollisuus siirtää se toiseen”, toteaa Zuckerberg.
”Uskon, että Facebookilla on vastuu auttaa näiden kysymysten ratkaisemisessa, ja odotan keskustelua niistä lainsäätäjien kanssa ympäri maailmaa. Olemme rakentaneet kehittyneet järjestelmät haitallisen sisällön löytämiseksi, vaalien häirinnän estämiseksi ja mainosten läpinäkyvyyden parantamisessa. Mutta ihmisten ei tulisi joutua luottamaan yksittäisten yhtiöiden ratkaisevan näitä ongelmia itsekseen”, kirjoittaa Zuckerberg kirjeensä lopuksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uutta sääntelyä internet-jäteille on varmasti tulossa, ja nyt yhtiöt kuten Facebook pyrkivät suuntaamaan sitä itselleen kannattavaan suuntaan – tekemään jonkin verran myönnytyksiä, jotta pahimmilta skenaarioilta vältyttäisiin. Esimerkiksi Facebookin osalta se varmasti pelkää puheita, joissa on nostettu esiin yhtiön pakottaminen pilkotuksi osiin eli Instagramin ja WhatsAppin erottaminen emo-Facebookista.
Lisäksi osa sääntelystä vain vankistaa jo suurten jättien kuten Facebookin valtaa ja tekee uusien kilpailevien palvelujen noususta huomattavasti aiempaa vaikeampaa. Yleensä sääntely markkinoilla aina suosii jo olemassa olevia, resursseiltaan suuria toimijoita pienten aloittelevien yritysten sijaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »