Huawein juuri julkistama uusi P30 Pro -huippupuhelin esittelee P-sarjalle tyypilliseen tapaan Huawein viimeisimmät askeleet kamerakehityksen saralla.
Nyt P30 Prossa on panostettu erityisesti parempaan hämäräkuvaukseen uudenlaisella kamerakennolla sekä aiempaa suurempaan optiseen zoomiin, jonka on mahdollistanut poikkeuksellinen periskooppiprisma osana kameran rakennetta.
Huawei P30 Pro
- 6,47" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 40 + 20 + 8 Mpiks. + 3D ToF -kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- HiSilicon Kirin 980 -piiri
- 4200 mAh akku
P30 Pro sekä sen edullisempi, hieman pienempi sekä myös tietyiltä osin teknisesti vaatimattomampi P30-sisarmalli tulevat myyntiin samantien – jo tästä julkistuspäivästä tiistaista 26. maaliskuuta kello 17 alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa P30 Pron suositushinta on 849 euroa (muistia 6+128 Gt) ja 949 euroa (muistia 8+256 Gt). Edullisempi P30 on suositushinnaltaan 699 euroa (6+128 Gt). Värivaihtoehtoja on kolme: kiiltävä musta sekä liukuvärit kristalli ja revontuli. Kristalli yhdistää vaaleansinistä ja violettia, revontuli vihreää ja sinistä.
Vaikka ennakkomyyntiä ei nyt P30-puhelimille olekaan, tarjoaa Huawei sen Watch GT -älykellosta kaupan päälle uuden Active-version vihreällä rannekkeella viimeistään 7. huhtikuuta puhelimen ostaville.
Saimme P30 Pron testiin ainoana mediana Suomessa jo ennakkoon hyvissä ajoin ennen tämänpäiväistä julkistusta. Napakan testirupeaman perusteella P30 Pro vaikuttaa onnistuneelta jatkolta Huawein viime vuoden P20 Pro ja Mate 20 Pro -huippupuhelinmalleille: kameroissa on tapahtunut luvattua kehitystä, eikä P30 Prosta löydy muutenkaan merkittäviä heikkouksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla on arvostelu Huawei P30 Prosta. Jos perusfaktat P30:sta ja P30 Prosta kiinnostavat, ne löytyvät tiiviimmin erillisestä julkistuksesta kertovasta artikkelistamme.
Huawei P30 Pron tekniset tiedot
- Takaa lasipintainen rakenne
- 6,47 tuuman kaarevareunainen OLED HDR -näyttö vesipisaralovella näytön yläreunassa, tarkkuus 2340 x 1080 pikseliä
- Sormenjälkilukija näytössä
- Neljä kameraa takana Leica-linsseillä
- 40 megapikselin SuperSpectrum-pääkamera 27 mm -polttovälillä, f/1,6-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 20 megapikselin ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä ja f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin telekamera 125 mm -polttovälillä, f/3,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella (5x optinen zoom)
- 3D ToF -syvyyskamera (Time of Flight)
- Laser-tarkennus ja värilämpötila-anturi
- Etukamera 32 megapikseliä f/2,0-aukolla
- Kirin 980 -järjestelmäpiiri
- 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (valikoimassa Suomessa, muualla myös 512 Gt) ja Huawei NM Card -muistikorttipaikka
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 21, 1,4 Gbit/s)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS (L1+L5) -paikannus
- Infrapunalähetin
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- Dolby Atmos -tilaäänituki
- 4 200 milliampeeritunnin akku ja 40 watin Huawei SuperCharge -pikalataus
- 15 watin langaton lataus ja käänteinen langaton lataus
- Pöly- ja vesitiivis (IP68-luokitus)
- Mitat 158,0 x 73,4 x 8,41 millimetriä
- Paino 192 grammaa
- Android 9 Pie + EMUI 9.1 -ohjelmisto
Hyvää Huawei P30 Prossa
- Erittäin hyvä näyttö. P30 Pron näyttö on erinomainen. Näyttö on tarvittaessa hyvin kirkas, katselukulmat ovat erittäin laajat ja myös väritoisto on onnistunutta. Tarkkuuskin on kaikin puolin riittävä (398 PPI), vaikka onkin ”vain” Full HD+ -tasoa. Kokonaisuutena näyttö kuuluu ehdottomasti markkinoiden parhaimpiin.
- Huippuluokan laatutuntuma. Viimeistely on odotetulla tavalla kohdallaan kuten lähemmäs tonnin huippupuhelimessa pitääkin olla. P30 Pron ulkoisesta olemuksesta ei ole mitään huonoa sanottavaa: se on hyvin jämäkkä ja vankkarakenteinen, ja kaikki yksityiskohdat on tyylikkäästi toteutettu. Myös painikkeet on ergonomisesti sijoitettu.
- Markkinoiden johtava kamerakokonaisuus. P30 Pro nappaa itselleen valtikan markkinoiden kärkeä edustavana kamerapuhelimena. Kameran kuvanlaatu on hyvä monissa eri olosuhteissa. Hämäräkuvauksessa P30 Pro löytää kuviin valoa välillä jopa hämmästyttävällä tavalla ja optista zoomia on nyt tarjolla 5x-tasolla aiempaa pidemmälle. Huawein kamerasovellus on myös erittäin monipuolinen, mutta silti samalla myös melko helppokäyttöinen.
- Akunkesto ja nopea lataus. P30 Pro tukee tehokasta 40 watin pikalatausta, jolla sen akku täyttyy nopeasti. Akunkesto puhelimessa on myös hyvä: perusaktiivisella käytöllä onnistuu selvitä läpi kahdestakin päivästä.
- Yllättävän hyvä näyttösormenjälkilukija. Tähän asti älypuhelimissa näytön alla nähdyt sormenjälkilukijat ovat olleet käyttökokemukseltaan heikkoja, mutta P30 Pron myötä tilanne alkaa kääntyä paremmaksi. Myöskään P30 Pron lukija ei ole täydellinen, mutta se on sen verran nopeampi sekä mikä tärkeintä, myös varsin varmatoiminen, että ensimmäistä kertaa ratkaisua voidaan pitää kokonaisuutena onnistuneena.
Huonoa Huawei P30 Prossa
- Ei 3D-kasvojentunnistusta vs. Mate 20 Pro. Vaikka näyttösormenjälkilukija on P30 Prossa ihan hyvä, aiemmasta Mate 20 Prosta löytyvää erittäin nopeaa, vaivatonta ja turvallista 3D-kasvojentunnistusta voi jäädä kaipaamaan. Se kun toimii lähes täysin huomaamatta. Etuna 3D-tunnistuksesta luopumisessa toki on pienempi näyttölovi, kun tilaa ei tarvita kuin etukameralle.
- Muistikorttituki rajoittuu harvinaisiin NM Card -kortteihin. Huawei toi loppuvuodesta Mate 20 Pro -puhelimen kanssa markkinoille uuden itse kehittämänsä NM Card -muistikorttityypin. NM Card -muistikortit ovat nano-SIM-kortin kokoisia ja perinteisiä microSD-muistikortteja pienempiä. Toistaiseksi NM Card -korttien saatavuus eri kapasiteeteissa on kuitenkin heikko (tarjolla on käytännössä vain 128 gigatavun korttia) ja hinnat ovat korkeampia kuin microSD-korteilla.
P30 Pro on rakenteeltaan tyypillinen nykypäivän huippupuhelin. Lasia edestä ja takaa, ja välissä jykevä alumiinirunko. Huawei on syystä tai toisesta päätynyt P30:ssä ja P30 Prossa tasaisiin ylä- ja alapäätyihin. Tosin alapääty ei ole aivan täysin tasainen, vaan kulmissa on aivan minimaaliset kohotukset. Tästä syystä P30 Pro pysyy kyllä hyvin pystyssä yläpääty alaspäin tasaiselle pinnalle asetettuna mutta huomattavasti hankalammin toisin- eli oikeinpäin.
P30 Pron pohjasta löytyy USB-C-liitännän lisäksi kaiutin- ja mikrofoniaukot sekä korttikelkka. Käyttöön saa joko kaksi SIM-korttia tai SIM-kortin ja NM-muistikortin. Yläpäässä on yhden mikrofonin aukko sekä lisäksi infrapunalähetin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mielenkiintoinen uusi tekninen ratkaisu P30 Prossa on äänen välittyminen näytön värähtelyn kautta. Tällä on korvattu tavanomainen puhelinkuulokekaiutin ja sen erillinen aukko puhelimen yläreunassa. Muutamien kokeilujen perusteella ratkaisu vaikuttaa onnistuneelta: ääni toistuu miellyttävästi puheluissa myös näytön kautta ja äänenvoimakkuus vaikuttaa riittävältä useimpiin olosuhteisiin. Ennen Huaweita vastaava ratkaisu esiteltiin aiemmin tänä vuonna myös LG:n uudessa G8-huippupuhelimessa. Huawein kehitystyötä tältä osin on tehty yhtiön Suomen tuotekehityskeskuksessa.
Näytön läpi toimiva puhelinkuulokekaiutin ei toimi äänentoistossa toisena kaiuttimena, joten P30 Prossa ei ole stereokaiuttimia. Tuki Dolby Atmos -tilaäänelle on kuitenkin mukana.
P30 Pro on rakenteeltaan luokitellusti pöly- ja vesitiivis (IP68, 1,5 metrin syvyys 30 minuuttia) erona edullisemmasta P30:sta, joka on vain roiskesuojattu.
Kooltaan P30 Pro lukeutuu nykypäivänkin mittapuulla kookkaampaan päähän älypuhelimia. Näytön koko on 6,47 tuumaa, mutta hieman kompaktimman tuntuisen puhelimesta tekee näytön kaartuminen reunoille. Kädessä tuntuma on pyöristetyn muotoilun ansiosta ihan mukava. Kyljeltä löytyvä virta- ja lukituspainike on onnistuneesti sijoitettu eikä se ole liian ylhäällä kuten joissakin kookkaammissa älypuhelimissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
P30 Pron näytöstä ei ole huonoa sanottavaa, vaan 6,47 tuuman OLED-näyttöpaneeli HDR-tuella ja 2340×1080 pikselillä on ilo silmälle. Kaikki osa-alueet näytössä edustavat huipputasoa.
Sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alle lähelle näytön alareunaa. Sijainti ei ole paras mahdollinen, mutta kuitenkin käyttökelpoinen. Useammassa aiemmin testatussa puhelimessa näytönalainen sormenjälkilukija on osoittautunut pettymykseksi, mutta nyt P30 Prossa tilanne on paljon, paljon parempi: P30 Pron lukija toimii nopeasti ja myös riittävällä varmuudella. Tämä oli positiivinen yllätys, eikä näyttösormenjälkilukija P30 Prossa ole enää heikkous kuten aiemmin esitellyissä kilpailijoissaan.
Oman EMUI-käyttöliittymänsä Huawei on tässä yhteydessä pitänyt pitkälti ennallaan, joskin sovelluskuvakkeissa nähdään hieman uudistunutta tyyliä P30 Pron teemoissa. EMUI-ohjelmistoversion numero on 9.1, alla on tietenkin Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio ja testipuhelimessamme on jo 1. maaliskuuta 2019 päivätyt tietoturvakorjaukset.
Huawei teki EMUI-käyttöliittymään muutamia muutoksia loppuvuoden 9-version julkaisun yhteydessä. Se uudisti jonkin verran omien sovellustensa käyttöliittymien rakenteita pyrkien helpottamaan yhden käden käyttöä. Lisäksi EMUI 9 toi uudet kosketuseleet, jotka voi ottaa käyttöön myös P30 Prossa. Oletuksena käytössä on yhä näytön alareunan tutut takaisin-, koti- ja avoimet sovellukset -painikkeet, mutta ne voi korvata pyyhkäisyeleillä. Huawein eleissä takaisinpäin vie pyyhkäisy kummalta tahansa näytön reunalta. Kotinäkymään pääsee alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä, avoimiin sovelluksiin keskeyttämällä ylöspäin pyyhkäisemisen ja pitämällä sormea painettuna. Eletoiminnot ovat hetken tottumisen jälkeen luontevat.
Uutena sovelluksena Huawei on tuonut mukaan P30 Pron EMUI 9.1:ssä oman verkkoselaimensa, nimeltään Huawei Selain. Huawein mukaan selain on vaihtoehto yhä myös mukana tulevalle Google Chromelle.
Suorituskyvyssä P30 Pro vastaa viime loppuvuoden Mate 20 Pro -mallia, koska molemmista löytyy aivan sama Kirin 980 -järjestelmäpiiri. Se pysyy Huawein tehokkaimpana vielä odotetusti loppuvuodesta tulossa oleviin Mate 30 -sarjan puhelimiin asti, ja on suorituskyvyltään vielä tehokasta tasoa – joskaan ei enää markkinoiden aivan terävintä kärkeä. Kirin 980 on peruskäytön osalta melko tasavertainen Qualcommin Snapdragon 845:n kanssa ja peleissä tärkeässä graafisessa suorituskyvyssä yltää lähelle samaa tasoa, mutta molemmilta osin Qualcommin uudempi Snapdragon 855 on edellä jo selvemmin.
Ensimmäisiä Snapdragon 855:llä varustettuja puhelimia saapuu markkinoille nyt kevään aikana. Samoin raa’assa suorituskyvyssä P30 Pro häviää myös Samsungin omalla Exynos 9820 -piirillä varustetuille uusille Galaxy S10 -puhelimille, mutta käytännössä todellisessa käytössä mitään eroa on vaikea huomata.
Sen sijaan akunkestossa P30 Pro pesee lähimmät kilpailijansa, eli Applen iPhone XS Maxin ja Samsungin Galaxy S10+:n. Niistä kummallakaan on vaikea selvitä läpi kahdesta päivästä, mikä P30 Prolla onnistuu.
P30 Pro on kilpailijoitaan edellä myös lataamisessa: Huawein 40 watin SuperCharge on nopeudessa kärkeä mitä on Suomessa myytävissä puhelimissa nähty. 40 watin maksimiteholla toimiva lataus täyttää akun tyhjästä yli 70 prosenttiin 30 minuutissa, 90 prosentin raja ylittyy noin 40 minuutissa ja täynnä akku on noin tunnissa, vaikka akun kapasiteettikin on kookkaat 4 200 milliampeerituntia.
Lisäksi P30 Pro tukee langatonta latausta, 15 watin enimmäisteholla, sekä Mate 20 Pron ja Samsungin Galaxy S10 -puhelinten tavoin myös käänteistä langatonta latausta eli virranjakoa muille laitteille kuten Qi-standardia tukeville älypuhelimille, joita voidaan ladata asettamalla ne P30 Pron lasisen takapinnan päälle.
Huawei esitteli 40 megapikselin kameransa viime keväänä P20 Prossa ja loppuvuoden Mate 20 Prossa se vaihtoi kolmen kameran järjestelmästä monokromikameran ultralaajakulmakameraan. Nyt P30 Prossa Huawei on tehnyt kokonaisuuteen kolme keskeistä muutosta:
- 40 megapikselin pääkamerassa on nyt uudenlainen kenno, jossa keltaisten pikselien avulla tavoitteena tarkemmat värit sekä yksityiskohdat valokuvissa ja videoissa – erityisesti vähäisessä valossa. Lisäksi pääkamerassa on nyt optinen kuvanvakain.
- Telekamera tarjoaa nyt 3x sijaan suuremman 5x optisen zoomin. Tämän toteuttamiseksi Huawei on siirtynyt periskoopirakenteeseen, jonka avulla puhelimen paksuus saadaan pidettyä kurissa suuremmasta polttovälistä huolimatta.
- Mukaan on lisätty neljäntenä kamerana 3D ToF -syvyyskamera, joka auttaa lähellä muutaman metrin säteellä olevien kohteiden muotojen hahmottamisessa.
Huawein mukaan vihreiden tilalle tulleilla keltaisilla pikseleillä pystytään absorboimaan sekä punaista että sinistä, eli kahta väriä yhden sijaan. Yksityiskohdat uuden kennon osalta ovat osittain monimutkaisia, mutta tärkeässä roolissa on itse kennon lisäksi algoritmi, joka jakaa keltaisen pikselin keräämän valoinformaation punaiseen ja siniseen väriin mahdollistaen näin Huawein mukaan tarkemman väritarkkuuden sekä yksityiskohdat valokuvissa ja videoissa.
Huawein viime vuoden P20 Pro ja Mate 20 Pro -malleja on pidetty vähintään parhaimpiin lukeutuvina, tai jopa aivan parhaimpina kamerapuhelimina markkinoilla, joten lähtökohta ja samalla myös odotukset P30 Pron kameroille olivat kovat.
Edeltäjiensä tavoin 40 megapikselin kennolla varustetun pääkameran kuvat P30 Pro tallentaa 10 megapikselin koossa pikseleitä yhdistäen. Haluttaessa käyttöön saa myös täyden 40 megapikselin kuvakoon. Testissämme kuvasimme kuitenkin 10 megapikselin oletusasetuksella.
Kamerasovellus hyödyntää myös tuttuun tapaan tekoälyä kuvauskohteen tunnistamisessa ja kuvasäätöjen optimoinnissa tämän perusteella. Halutessaan Master AI -tilan saa kytkettyä helposti pois päältä kamerasovelluksen yläreunasta.
Huawein kamerasovellus on hyvin monipuolinen – voisi jopa sanoa, että se sisältää lähes kaikki älypuhelimissa nähdyt erilaiset kuvaustilat ja -ominaisuudet. Tuoreimpia muttei nyt kuitenkaan täysin uusia lisäyksiä ovat esimerkiksi esineiden tunnistus, kalorilaskuri, AR-objektiivi eli animoidut emojit, videoefektit kuten AI-väri (tausta mustavalkoinen, henkilö värillinen), taustan pehmennys ja muut tyylimuunnokset, 960 fps -nopeuden hidastusvideokuvaus sekä jopa erillinen kuvaustila vedenalaiseen kuvaukseen yhdessä erikseen myytävän suojakotelon kanssa.
Tarjolla on yhä myös ultralaajakulmakameraa hyödyntävä supermakrokuvaustila, jolla kuvaaminen onnistuu jo vain 2,5 senttimetrin etäisyydeltä.
Kuten olettaa sopii niin suotuisissa olosuhteissa P30 Pron kamerat tuottavat hyvää jälkeä, joten testissä kiinnitimme erityisesti huomiota hämärä- sekä zoom-kuvaukseen. Alta jutun lopusta löytyy lisäksi joitakin sekalaisia kuvia P30 Prolla.
Vähäisessä valossa P30 Pro kuuluu parhaimmistoon. Kuvanlaadun arviointi on aina subjektiivista, mutta P30 Pro löytää yleisiin hämäräkuviin hyvin valoa ja yksityiskohtia. Huawei on myös säätänyt algoritmejaan niin, että monissa tilanteissa P30 Pron kuva on nyt lähempänä todellisuutta eikä samalla tavalla liian kirkas kuin ajoittain on ongelmana vielä Mate 20 Prossa.
Samanaikaisesti vähäisen valon lähikuvissa P30 Pro on melkoinen taikuri, ja välillä sen kanssa kuviin löytyy uskomattoman paljon valoa ja selkeyttä – vaikka kuvat olisi otettu todellisuudessa lähes säkkipimeässä.
Monissa kuvissa Huawein tallentamat kuvat tarjoavat enemmän valoa kuin mitä silmällä on tilanteessa nähtävissä. P30 Prossa tässä tuntuu löytyneen hyvä tasapaino: laajemmissa hämäräkuvissa P30 Pro ei tee kuvista ylikirkkaita, mutta lähikuvissa ja jos lopputuloksena tavanomaisesti olisi lähes täysmusta ja näin ollen hyödytön kuva, tekee P30 Pro kuvista todellisuutta kirkkaampia. Tämä on kokonaisuutena hyvä ratkaisu, koska näin lopputuloksena on enemmän ylipäänsä käyttökelpoisia kuvia.
Hämäräkuvaus perustilassa on myös viimeistään nyt edennyt sille tasolle, ettei erillistä pidemmän valotusajan yökuvaustilaa tarvitse oikeastaan enää juuri koskaan käyttää.
Alla P30 Pro eroaa muusta kolmikosta melkoisesti. Sen avulla näkee asioita, joita ei muiden kuviin tallennu.
Alta löytyvä vertailukuvaviisikko oli ehkäpä testin hämmästyttävin. On vaikea ymmärtää, mistä P30 Pro onnistui löytämään näin paljon valoa ja yksityiskohtia kuvaan. Kaikkien muiden suoritus on huono.
Sama ilmiö toistuu alla.
On kuitenkin todettava, että useimmissa hämärässä mutta kuitenkin kohtuullisesti valoa sisältävissä tilanteissa lopputulos on usein monien huippupuhelinten välillä varsin tasavertainen. Kaikissa vähäisen valon tilanteissa P30 Pro ei siis ole mitenkään ylivoimainen. Alla pari vertailukuvaa, joissa erot jäivät pienemmiksi.
Muutama vähäisen valon vertailukuva lisää löytyy alta jutun lopusta. Kaikki hämärävertailukuvat alkuperäisinä löytyvät myös tämän Dropbox-kansion kautta.
Zoomin osalta P30 Pron 8 megapikselin telekamerassa on nyt tarjolla 5x optinen zoom. Sen lisäksi P30 Pro tarjoaa 10x hybridizoomin, jonka pitäisi olla häviötöntä eli hyvälaatuista, sekä 50x-tasolle asti yltävän digitaalisen zoomin. Zoomin ulottuvuudessa P30 Pro on älypuhelinten joukossa näin aika lailla omassa sarjassaan. Tämä näkyy myös vertailukuvissa alla.
Kamerasovelluksessa P30 Prossa on tarjolla pikavalinnat ultralaajakulmalle, pääkameralla (1x), telekameralle (5x) ja hybridizoomille (10x). 5x zoom on useimpiin tilanteisiin melko paljon, monesti jopa liikaa, ja kamerasovelluksen käytettävyyttä parantaisi pikavalinta edelleen myös esimerkiksi 2x- tai 3x-zoom-tasolle.
Suoraan kamerasovelluksessa P30 Prolla digitaalista zoomia saa käytettyä aina 50x-tasolle asti.
Alla Huawei P30 Prolla zoom 0,6x (ultralaajakulma), 1x, 2x, 5x, 10x ja 50x:
Alla Huawei P30 Prolla zoom 1x, 2x, 5x ja 50x:
5x zoom:
Huawei P30 Pron kuva on lähemmässä tarkastelussa selvästi paras, ja Nokia 9 PureView’n selvästi heikoin. iPhone XS Max ja Huawei Mate 20 Pro ovat kohtuullisia.
10x zoom:
Erot tarkkuudessa käyvät yhä selvemmiksi Huawei P30 Pron ja Apple iPhone XS Maxin välillä 10x zoom -tasolla.
5x zoom hämärässä:
P30 Pro tekee selvästi yksityiskohtaisinta jälkeä, mikä ei ole yllätys sen päästessä käyttämään suoraan 5x optisen zoomin telekameraa.
Zoom-vertailun alkuperäiskuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Kamerajärjestelmään on P30 Prossa lisätty 3D ToF -syvyyskamera näkyy käytössä ainakin toistaiseksi melko vähän. ToF- eli time of flight -kamera mittaa etäisyyksiä edessä avautuvan näkymänsä eri kohteisiin mittaamalla lähettämänsä laser-säteen takaisin kimpoamiseen kuluvaa aikaa.
P30 Prossa 3D ToF -kamera avustaa kameran muotokuvatilassa, jossa kuvauskohteen taustan sumentava boke-syväterävyysefekti on Huawein mukaan nyt aiempaa kehittyneempi ja monitasoinen. Muutamissa kokeiluissa muotokuvat P30 Prolla olivat hyviä, muttei kuitenkaan mullistavia aiempaan verrattuna.
Huawein mukaan P30-puhelimet hyödyntävät nyt muotokuvissa myös jopa 10 osaan jakautuvaa valotuskarttaa, jonka ansiosta haastavien kuvauslosuhteiden muotokuvien pitäisi onnistua aiempaa paremmin. Parin haastavamman muotokuvakokeilun perusteella väitteissä on perää.
Lisäksi P30 Pro tukee myös jo aiempien puhelinten yhteydessä esiteltyä 3D Live Maker -sovellusta, jolla voi kuva erilaisia esineitä puhelimen näytöllä katseltaviksi ja animoitaviksi 3D-malleiksi. Esimerkiksi pehmolelunallen voi 3D Live Makerilla ikään kuin herättää henkiin puhelimen näytöllä.
Tulossa on myöhemmin lisäksi mittaussovellus Huawei AR Measure, joka esittää kuvattavan kohteen mitat kamerakuvan päällä.
Videokuvaaminen P30 Prolla hyötyy pääkameraan lisätystä optisesta kuvanvakaimesta. Videot vaikuttavat summittaisessa vertailussa vakaammilta kuin esimerkiksi Mate 20 Prolla, jossa optista kuvanvakainta ei pääkamerassa ole.
P30 Pro ei edelleenkään tue 4K-videokuvausta korkeammalla 60 ruudun sekuntinopeudella, vaan 4K-video rajoittuu 30 ruutuun sekunnissa. 1080p-tarkkuuden videon osalta tuetaan 60 ruutua sekunnissa.
Videokuvaukseen P30 Pro on saamassa myöhemmin tulevassa päivityksessä uuden kuvaustilan, joka tallentaa vierekkäin videota samanaikaisesti sekä pääkameralla että 5x optisen zoomin telekameralla.
Alla esimerkkivideo P30 Prolla. Kuvattu 1080p Full HD 30 fps -tarkkuudella.
P30 Pron 32 megapikselin etukamera vaikutti myös pikaisessa kokeilussa melko hyvältä, joskin erityisesti sen osalta on todettava, ettei megapikselien määrää tule yhdistää tarkoittamaan suoraan kuvien laatua. Kuvanlaatu etukamerassa vaikutti samanlaiselta kuin Huawein aiemmissa 24 megapikselin etukameroissa.
P30:n ja P30 Pron erot
Tämän P30 Pro -arvostelun lopuksi on vielä hyvä kerrata P30 Pron erot edullisemmasta P30:sta. P30:n saa 150 euroa edullisemmalla 699 euron hinnalla kuin P30 Pron samalla 6 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla.
- P30 Pro on kookkaampi – näyttö on kooltaan 6,47 tuumaa vs. P30:n 6,1 tuumaa
- Mitat P30 Pro, 158,0 x 73,4 x 8,41 mm ja P30, 149,1 x 71,36 x 7,57 millimetriä
- Paino P30 Pro 192 grammaa ja P30 165 grammaa
- Yksikään takakamera ei ole täysin samanlainen
- Pääkamerassa optinen kuvanvakain vain P30 Prossa, lisäksi suurempi aukon koko – f/1,6 vs. f/1,8 P30:ssa
- Ultralaajakulmakameran tarkkuus 20 megapikseliä P30 Prossa, 16 megapikseliä P30:ssa (kinovastaavat polttovälit 16 ja 17 millimetriä)
- Telekamera 5x optisella zoomilla P30 Prossa, 3x optinen zoom P30:ssa
- 3D ToF -syvyyskamera lisänä P30 Prossa
- 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä vain P30:ssa
- Infrapunalähetin vain P30 Prossa
- Kookkaampi akku P30 Prossa – 4 200 vs. 3 650 milliampeerituntia
- Nopeampi pikalataus vain P30 Prossa – 40 watin Huawei SuperCharge vs. 22,5 watin Huawei SuperCharge
- Langaton lataus vain P30 Prossa
- Pöly- ja vesitiivis rakenne P30 Prossa vs. roisketiivis P30:ssa (IP68 vs. IP53)
- Parempi 4G LTE -mobiiliverkkotuki P30 Prossa – maks. 1,4 Gbit/s vs. 1 Gbit/s P30:ssa
- Puhelinkuulokekaiutin näytön alla P30 Prossa
Eroa puhelinten välillä on siis melko paljon, mutta myös P30 voi olla oikea valinta, jos hakee pienempää puhelinta eikä esimerkiksi kaipaa tukea langattomalle lataukselle. Myös P30:ssa on sama uusi 40 megapikselin pääkamera uudenlaisella kennolla, joka tuo parannusta hämäräkuvaukseen – tosin P30:ssa ilman optista kuvanvakainta.
Kannattaako P30 Pro hankkia?
Huawei on onnistunut tekemään P30 Prosta hienon älypuhelimen, jossa varsinaiset heikkoudet ovat hyvin vähissä. Näyttö on erittäin hyvä, kamerat ovat loistavat – jopa aivan terävintä kärkeä – ja laatuntuntuma on odotetulla tavalla huipputasoa. Akunkesto on kilpailijoita parempi, ja puhelimen solakkaan kokoon suhteutettuna erinomainen. Myös pikalataus on kilpailijoita yhä tehokkaampi.
Kovin paljoa ominaisuuksia ei P30 Prosta ei myöskään puutu. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole, mutta se löytyy muutenkin jatkuvasti yhä harvemmista älypuhelimista. Toinen puutelistalta löytyvä ominaisuus on stereokaiuttimet.
Huawein omaan loppuvuoden Mate 20 Pro -malliin verrattuna P30 Prosta puuttuu 3D-kasvojentunnistus, mutta samalla on myös helppo ymmärtää miksei sitä Huawein mielestä enää mukana tarvita – näytönalainen sormenjälkilukija toimii P30 Prossa sen verran nopeammin ja varmalla tavalla, että se riittää jo hyvin ainoaksi turvalliseksi biometriseksi tunnistautumistavaksi. Lisäksi P30 Pro on suunnattu eri kohderyhmälle – ja Mate 20 Prokin pysyy yhä kaupoissa niille, jotka kokevat sen itselleen sopivimmaksi vaihtoehdoksi. Paljon voi olla kiinni myös tyyliseikoista, jossa suhteessa P30 Pro on kenties astetta rohkeammalla ja nuorekkaammalla linjalla muun muassa värivalinnoissa.
P30 Pron hinta Suomessa on myyntiin tullessa 849 euroa (6+128 Gt) ja 949 euroa (8+256 Gt). Samalla tallennusmuistin määrällä P30 Pro on siis 200 euroa edullisempi kuin pahin kilpailijansa Samsungin Galaxy S10+ (ja myös 100 euroa edullisempi kuin pienempi Galaxy S10). On vaikea keksiä syitä, miksi kannattaisi valita Samsung eikä Huawein uutuutta. Lisäksi 7. huhtikuuta asti kaupan päälle Huawei-ostaja saa vielä 249 euron Huawei Watch GT Active -kellon.
Kokonaisuutena Huawei P30 Pro on markkinoiden johtava kamerapuhelin – ja muutkin ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Kun merkittäviä kompastuskiviä puhelimessa ei ilmennyt ja hintakin on kovimpia Samsung- ja Apple-kilpailijoita jonkin verran alhaisempi, on Huawei P30 Prota helppo suositella.
Lisää hämärävertailukuvia:
Lisää sekalaisia kuvia P30 Prolla:
(Huom! Erityisesti alta löytyvistä kuvista muistutus, että sisällönhallintajärjestelmä on pakannut kuvia melko rajulla tavalla. Kannattaa lähemmässä tarkastelussa avata alkuperäiskuva painamalla tai erikseen uuteen ikkunaan.)
Kaikki kuvat löytyvät lisäksi alkuperäisinä tästä Dropbox-kansiosta.
1x:
5x:
10x:
1x:
5x:
10x:
Ultralaajakulma (0,6x):
1x:
5x:
10x:
50x:
1x:
5x:
5x:
Peruskuvaustila:
Erillinen Yö-kuvaustila:
Aukko-kuvaustila:
Aukko-kuvaustila:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »