Google on julkaissut ensimmäisen Beta 1 -testiversion seuraavasta Android Q -käyttöjärjestelmäversiosta, jonka julkaisua vakaana versiona päivityksenä odotetaan tavalliseen tapaan syksyllä. Google on vahvistanut julkaisun olevan suunnitelmissa vuoden kolmannen neljänneksen eli heinä-syyskuun aikana.
Ensimmäinen Beta-testiversio on aluksi ladattavissa Googlen omille Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 ja Pixel 3 XL -älypuhelinmalleille. Android Q Beta 1 on tarkoitettu ainoastaan testauskäyttöön sovelluskehittäjille, ei vielä tavanomaiseen päivittäiseen käyttöön. Android Q -testiversioon pääsee päivittämään liittymällä Android Beta -ohjelmaan. Ladattavat järjestelmätiedostot ovat myös jo saatavilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhteensä Googlen mukaan Beta-testiversioita tullaan Android Q:sta julkaisemaan kuusi kappaletta. Lopulliset rajapinnat ja virallinen SDK-kehitysympäristö ovat valmistumassa neljänteen Beta-versioon, joka julkaistaan kesäkuussa.
Android Q tuo muutamia merkittäviä käyttöjärjestelmätason käyttäjälle näkyviä uudistuksia useiden tavanomaisten pinnan alla tapahtuvien, sovelluskehittäjille merkityksellisten muutosten ohella.
Yksityisyys keskiössä – useita muutoksia
Tänä vuonna Android Q:ssa yksi keskeinen osa-alue on yksityisyys.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sijaintitiedon osalta uutta on mahdollisuus valita sallia pääsy sijaintitietoon sovellukselle vain silloin, kun sovellusta aktiivisesti käytetään. Aiemmin Androidilla ainoa valinta on ollut avata sijaintitieto kokonaisuudessaan, jolloin sovellukset ovat saaneet oikeuden käyttää sijaintia myös taustalla. Nyt Google ottaa mallia Applen iOS:n toimintatavasta.
Android Q uudistaa myös pääsyä kuviin, videoihin ja äänitiedostoihin, sekä ladattuihin tiedostoihin.
Sovellukset eivät voi Android Q:ssa käynnistää uutta aktiviteettia taustalla ollessaan näytön kaappaamiseksi, vaan Google kehottaa sovelluskehittäjiä lähettämään tarvittaessa korkean tärkeysasteen ilmoituksen käyttäjän huomion saavuttamiseksi. Tällaisia tapauksia voivat olla esimerkiksi saapuvat puhelut tai laukeavat hälytykset.
Kehittäjille merkittävä muutos on myös se, miten sovellukset voivat käyttää jaettua tallennustilaa. Samoin Android Q:n myötä Google tiukentaa jälleen ei-julkisten rajapintojen käyttöä sovelluksissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Android Q rajoittaa pääsyä käsiksi laitteen IMEI-koodiin, sarjanumeroon ja muihin tunnisteisiin sekä käyttää satunnaistettua MAC-osoitetta Wi-Fi-verkossa oletusasetuksena. Android Q lisää Wi-Fi-tuen myös uusille WP3- ja OWE-standardeille tietoturvaa parantamaan.
Google kertoo muutenkin laajasti uudistaneensa Wi-Fi-yhteydet Android Q:ssa yksityisyyden ja suorituskyvyn parantamiseksi. Sovellukset, kuten pelit, voivat vaatia käyttöön korkean suorituskyvyn tai matalan viiveen Wi-Fi-yhteyttä.
Yhteyksien osalta Android Q tukee myös TLS 1.3 -salausta, jonka ansiosta turvallinen yhteys syntyy jopa 40 prosenttia TLS 1.2 -versiota nopeammin minkä lisäksi TLS 1.3 tuo myös tietoturvaparannuksia.
Uusi nopeampi jakonäkymä
Merkittävä uudistus on myös jakonäkymän uudistuminen ja jakamisen oikotiet, jotka helpottavat jakamista tarjoamalla pääsyn suoraan toiseen sovellukseen. Lisäksi uusi jakonäkymä avautuu aiempaa selvästi nopeammin, koska sovelluskehittäjät voivat määritellä jakovalinnat etukäteen.
Järjestelmäasetuksia saataville sovellusten sisälle
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google hyödyntää myös aiemmin esiteltyä Slices-toimintoa, ja tuo sen avulla sovelluksille mahdollisuuden esittää asetusnäkymiä esimerkiksi verkkoyhteyksiin, NFC-lähiyhteyteen ja äänenvoimakkuuteen liittyen sovelluksen sisällä, jolloin käyttäjän ei tarvitse siirtyä erikseen asetusvalikkoon.
Muutoksia ilmoituksiin ja moniajoon
Android Q tuo myös muutamia muutoksia ilmoituksiin liittyen.
Ilmoitusten poistaminen ei enää onnistu kumpaan tahansa suuntaan pyyhkäisemällä, vaan vain oikealle pyyhkäisy toimii tältä osin. Vasemmalle pyyhkäistäessä esiin tulevat ilmoitusten estämisen, hiljentämisen ja hälytyksen valinnat.
Uudet saapuneet ilmoitukset merkitään nyt kellokuvakkeella, joka säilyy niiden yhteydessä vain 30 sekuntia. Tämä helpottaa erottamaan uuden ilmoituksen useiden joukosta, sillä Android ei esitä ilmoituksia aika- vaan arvioimassaan tärkeysjärjestyksessä.
Ilmoituksena näkyvistä mediatoistopainikkeista pääsee myös Android Q:ssa vaihtamaan suoran äänentoiston ulostuloa esimerkiksi kuulokkeisiin tai kaiuttimeen.
Android Q tuo myös parannetun moniajoeleen, jolla voi vaihtaa viimeisimpien sovellusten välillä aiempaa nopeammalta tuntuvalla tavalla.
Uudet teemavalinnat
Kehittäjäasetusten alla Android Q:n ensimmäinen testiversio sisältää myös uuden teemaosion, josta pääsee muuttamaan käyttöliittymän korostusväriä ja fonttia. Lisäksi sovelluskuvakkeiden muotoasetus on siirretty myös samaan yhteyteen.
Parempi tuki taittuville näytöille
Android Q tuo myös edistyneemmän tuen käyttöliittymän toiminnalle taittuvanäyttöisissä laitteissa, erityisesti mitä tulee siirtymään pienen ja suuren näytön välillä. Android Q tukee monen sovelluksen toiminnan jatkumista sekä tiedoksiantoa sovelluksille niiden aktiivisena olosta.
Kamerakuviin Dynamic Depth -muoto
Kameran osalta Android Q lisää tuen dynaamiselle syvyydelle kuvissa, joka mahdollistaa edistyneet kuvien sumennus- ja bokeh-efektitoiminnot sovelluksissa. Dynamic Depth on uusi tapa tallentaa syvyysinformaatio kuvien yhteyteen.
Paljon uutta pinnan alla – lopputuloksena parempaa suorituskykyä
Android Q tukee myös uutta AV1-videokoodekkia, Opus-audiokoodausta sekä HDR10+:aa paremman dynaamisen alueen sisällöille.
AV1-videokoodekki mahdollistaa jälleen paremman kuvanlaadun ja bittivirran suhteen, eli samanlaatuinen video kulkee vähemmällä tiedonsiirrolla. Laajemman väriskaalan HDR10+-näytöt alkavat yleistyä älypuhelimissa – ensimmäisenä sellaiset nähtiin jo Samsungin Galaxy S10 -puhelimissa.
Graafisten sovellusten osalta Android Q tukee OpenGL ES 2.0 -rajapintaa. Uutta on kokeellisella tasolla oleva tuki ANGLE-kerrokselle, joka pyrkii tarjoamaan OpenGL ES:llä rakennetuille sovelluksille tehokkaamman Vulkan-kehikon etuja yksinkertaisella tavalla.
Lisäksi Googlen mukaan yhdessä laitevalmistajien kanssa se aikoo tehdä Vulkan 1.1 -tuesta vaatimuksen 64-bittisissä Android Q -laitteissa ja suosituksen 32-bittisissä.
Tekoälylaskennan osalta Neural Networks API -rajapinnasta Android Q sisältää 1.2 -version, joka tuo mukaan yli 60 uutta operaatiota.
Sovellusten ART-ajoon Android Q tuo parannuksia, jotka nopeuttavat kaikkien sovellusten käynnistymistä ja vähentävät niiden muistinkäyttöä ilman mitään muutostarvetta sovelluskehittäjiltä.
Muita Android Q:sta paljastuneita uudistuksia:
- Uusi käyttöjärjestelmän ruudun videotallennustoiminto
- Mahdollisuus jakaa Wi-Fi-yhteyden tiedot QR-koodilla (toimii jo) tai NFC:llä tai Bluetoothilla (eivät vielä toiminnassa)
- Muutoksia aina päällä näyttö -tilaan – mukana tieto parhaillaan toistettavasta musiikki- tai muusta sisällöstä
- Uudet värinäpalautetoiminnot tekstiä valittaessa – tuovat esiin Pixel 3 -puhelinten värinäpalautteen paremman toiminnan
- Ja paljon muuta
Kaikkea ei vielä kerrottu – lisää uudistuksia luvassa
Android Q:n testiversio vuoti jo aiemmin tammikuussa verkkoon. Tuolloin jo paljastui muun muassa uusi käyttöjärjestelmän laajuinen tumma teema, jonka tuloa Google ei vielä nyt virallisesti vahvistanut. Todellisuudessa se on kuitenkin mukana, ja otettavissa jo käyttöön tai automaattisesti päällä, jos ennen päivitystä Android Q:n testiversioon Android 9 Piessa käytössä oli tumma yötila.
Myös monista muista käyttäjälle näkyvistä uudistuksista tullaan kertomaan vasta myöhemmin tulevien Android Q Beta -julkaisujen myötä. Lisätietoa Android Q:sta on odotettavissa muun muassa Google I/O -tapahtumassa, joka alkaa 7. toukokuuta.
Päivitetty 14. maaliskuuta kello 9.50: Lisätty tietoja paljastuneista uudistuksista Android Q:n ensimmäisessä testiversiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »