Testipenkkiimme saapui kiinalaisen Elephonen A5-puhelin. Vajaan parinsadan euron hintainen Elephone A5 tarjoaa muun muassa suuren 6,18 tuuman näytön, jämäkän rakenteen ja jopa viisi kameraa. Elephone A5:ssä on paljon hyvää, mutta myös muutamia parannusta vaativia kohtia.
Elephone A5:n tekniset tiedot
- Lasi-teräsrakenne
- 6,18 tuuman LCD-näyttö lovella, 2246×1080 pikselillä ja 18,7:9-kuvasuhteella
- Sormenjälkilukija kyljessä, kasvojentunnistus
- Kolmoiskamera takana: pääkamera 12 megapikseliä, 5 ja 0,3 megapikselin apukamerat
- Full HD -videokuvaus
- Kaksoiskamera edessä: 20 megapikselin pääkamera, 2 megapikselin apukamera
- MediaTekin Helio P60 -järjestelmäpiiri (4x ARM Cortex-A73 @ 2,0 Ghz + 4x ARM Cortex A-53 @ 2,0 Ghz), Mali-G72 MP3
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2
- GPS / GLONASS
- USB-C ja 3,5 mm -liitännät
- 4 000 milliampeeritunnin akku 16,2 watin pikalatauksella
- Mitat 155 x 75,5 x 8,8 millimetriä
- Paino 200 grammaa
- Android 8.1 Oreo + Elephonen käyttöliittymä
Hyvää Elephone A5:ssä
- Rakenne. Elephone A5:n rakenne on todella jämäkkä ja etenkin alle 200 euron hintaluokassa tällainen rakenne ei ole arkipäivää.
- Hyvä näyttö. 6,18 tuuman Full HD -näyttö on kokonaisuudessaan varsin laadukas, vaikka kirkkautta kaipaisi aina välillä lisää. Näytön katselukulmat ovat erinomaiset.
- Rutkasti tallennusmuistia ja muistikorttipaikka. 64 gigatavun tallennusmuisti riittää varmasti suurimmalle osalle ja alle 200 euron puhelimelle se on erittäin hyvä määrä.
- Mainio akunkesto. 4 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa pitkät käyttöajat. Pikalatauksen ansiosta lisävirtaa Elephone A5 saa mukavan vikkelästi.
- Ei juuri esiasennettuja sovelluksia. Googlen sovelluksien lisäksi A5:ssä on vain muutama Elephonen sovellus. Aivan Android One -puhelimien tasolle ei päästä, mutta on hyvä juttu, ettei Elephone ole täyttänyt puhelinta omilla sovelluksillaan.
Huonoa Elephone A5:ssä
- Päivitykset. Kuukausittaiset tietoturvapäivitykset eivät tunnu tulevan Elephone A5:lle kovinkaan nopeasti eikä luvattua Android 9 Pie -päivitystä ole vielä tullut.
- Vajaat suomennokset. Elephone A5:n kieleksi voi valita suomen, mutta suomennokset ovat paikoin todella kömpelöitä – jos niitä on siis tarjolla. Joissain kohdissa suomennosta ei ole ollenkaan tarjolla.
- Käyttöjärjestelmässä ongelmia. Käyttöjärjestelmä ei ole sulavimmasta päästä ja tietyissä perusjutuissa huomaa pätkimistä jatkuvasti. Esimerkiksi ilmoitusvalikon avaamisessa on havaittavissa käytännössä aina takkuamista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elephonen verkkosivujen mukaan A5:n reunukset ovat ruostumatonta terästä ja takapuoli lasia. 200 gramman painollaan A5 ei ole kovinkaan kevyt puhelin, mutta se on todella jämäkkä. Näyttö- ja takalasit eivät sulaudu runkoon yhtä sulavasti kuin kalliimmissa puhelimissa, mutta teräviä reunoja laitteessa ei kuitenkaan ole. Takapinnan liukuväri on hieno keino erottautua, muttei ole yhtä viimeistellyn näköinen kuin esimerkiksi Huawein P20 Prossa.
Oikeaan kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija yllätti positiivisesti. Se on todella vikkelä, sijoitettu hyvään paikkaan ja myös toimintavarmuus on hyvällä tasolla.
Elephone A5:n 6,18 tuuman Full HD -näyttö on hintaan nähden varsin hyvällä tasolla. LCD-näyttö tarjoaa kelvollisen värientoiston ja laajat katselukulmat. Kirkkautta etenkin auringonvalossa kaipaisi hieman lisää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elephone A5:ssä on jopa viisi kameraa: kaksi edessä, kolme takana. Etupuolella 20 megapikselin pääkameran tukena on 2 megapikselin kamera, jota hyödynnetään boke-efektin tuottamisessa. 12 megapikselin päätakakameran takana tukena on 5 ja 0,3 megapikselin kamera. Takapuolen apukameroilla parannetaan boke-efektiä ja hämäräkuvausta. Ultralaajakulmakameraa tai zoom-kameraa ei ole siis tarjolla.
Kamera on Elephone A5:n hintaan nähden varsin hyvä. Se suoriutuu hyvin eri valaistusolosuhteissa, muttei luonnollisesti pärjää kalliimpien puhelimien kameroille. Lisäkameroiden tuottamaa hyötyä voi aina hieman epäillä, ja Elephone A5:n tapauksessa varsinkin 0,3 megapikselin kamera on kolmantena mukana lähinnä markkinointikikkana.
Käyttöjärjestelmässä suurimmat ongelmat
Elephone A5:n suurimmat ongelmat löytyvät käyttöjärjestelmästä ja sen toiminnasta. Alkuun voi kuitenkin mainita, että Elephone A5:ssa ei ole juuri yhtään ylimääräisiä esiasennettuja sovelluksia, vaan ladattuina on Googlen sovelluksien lisäksi on vain muutama Elephonen oma sovellus.
Kokonaisuudessaan käyttöjärjestelmä ei toimi sulavasti, vaan pieniä pätkimisiä on havaittavissa jatkuvasti. Esimerkiksi kun ilmoitusvalikon vetää alas, käytännössä joka kerta huomaa pienen jämähdyksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elephone ei ole paljoa muokannut käyttöliittymää, ja A5 tarjoaa suhteellisen puhtaan Android-kokemuksen. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan näy nopeina päivityksinä, sillä ne laahaavat pahasti. Tällä hetkellä Elephone A5:ssä on Android 8.1 Oreo ja tietoturvapäivitykset ovat lokakuulta 2018.
Verkkosivuillaan Elephone on luvannut Android 9 Pien Elephone A5:lle, mutta aikataulusta ei ole mitään tietoa – toivottavasti päivityksen mukana tulisi myös astetta tuoreemmat tietoturvapäivitykset. Joka tapauksessa voi huoletta sanoa, ettei Elephone A5 saa uusia päivityksiä kovinkaan nopealla aikataululla.
Elephone A5:n tehoista vastuussa on MediaTekin Helio P60 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa ihan kelvollisen suorituskyvyn. Raskaita pelejä pelatessa Elephone A5 kuumenee merkittävästi, mutta pelit toimivat ihan kohtuullisesti. AnTuTu-testiohjelmassa Elephone A5 sai 124 870 pistettä ja on näin ollen astetta tehokkaampi kuin Snapdragon 636:lla varustettu Moto G7 Plus, joka sai 114 883 pistettä. Galaxy A9 ja Snapdragon 660 saivat testissä 141 354 pistettä.
Valitettavasti Geekbench 4 -testiohjelma ei toiminut Elephone A5:ssä.
Yhteenveto: Paljon hyvää, mutta käyttöjärjestelmän ongelmat pilaavat kokonaisuuden
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alle 200 euron puhelimeksi Elephone A5 vaikuttaa varsin pätevältä, mutta jo lyhyen käytön jälkeen käyttöjärjestelmän ongelmat käyvät ilmi. Suomessa 200 euron hintaluokassa on paljon tarjontaa ja tarjolla on paljon hyviä puhelimia. Hyvä näyttö, jämäkkä rakenne ja toimiva kamera ovat Elephone A5:n parhaita puolia, mutta käyttöjärjestelmä ja hitaat päivitykset selviä heikkouksia.
Suomessa esimerkiksi samalla järjestelmäpiirillä varustettu Nokia 5.1 Plus maksaa 199 euroa ja on hyvä kilpailija Elephone A5:lle. Android One -ohjelmaan kuuluva Nokia 5.1 Plus saa päivitykset huomattavasti vikkelämmin kuin Elephone A5, ja päivityksiä tulee ainakin kaksi vuotta. Jos budjettia nostaa 250 euroon, on tarjolla myös esimerkiksi Honor Play, joka tarjoaa sitten jo rutkasti enemmän tehoa.
Alla automaattiasetuksilla Elephone A5:llä otettuja esimerkkikuvia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »