Nokian näkymät kuluvalle vuodelle 2019 olivat kuitenkin hieman pehmeämpiä kuin mitä odotettiin. Nokia odottaa nyt ensisijaisen kohdemarkkinansa verkkoliiketoiminnassa pysyvän tasaisena, kun aiemmin odotettiin kasvua. Nokia itse uskoo kuitenkin pystyvänsä edelleen peittoamaan markkinakasvun tänä vuonna viime vuoden tavoin.
Nokia ohjeistaa vuoden 2019 oikaistuksi liikevoittoprosentikseen 9-12 prosenttia liikevaihdosta ja osakekohtaiseksi tuloksekseen 0,25-0,29 euroa, kun ennen tulosjulkistusta analyytikot odottivat Inderesin mukaan keskimäärin 11,9 prosenttia ja 0,32 euroa. Nokian näkemys tämän vuoden kehityksestä on siis vaisumpi kuin mitä markkinoilla ennakkoon odotettiin. Vuoden 2020 jo aiemmin annetun ohjeistuksensa Nokia piti ennallaan 12-16 prosentin liikevoittoprosentissa 0,37-0,42 euron osakekohtaisessa tuloksessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisää epävarmuutta tälle vuodelle tuo se, että Nokia lataa jälleen odotukset loppuvuoteen johtuen ”tiettyjen erityisesti 5G-teknologiaan liittyvien projektien valmistumisten ja hyväksymisten ajoituksen, 5G-ekosysteemin kehittyvän valmiusasteen ja johtavien maiden 5G-käyttöönottojen epätasaisen ajoittumisen perusteella”. Nokia odottaa vuoden 2019 noudattavan samanlaista kaavaa kuin nähtiin vuonna 2018: heikohkoa ensimmäistä vuosipuoliskoa seuraa vahva toinen vuosipuolisko, ja ensimmäinen vuosineljännes on erityisen heikko.
Alimmillaan Nokian osakekurssi kävi tänään Helsingin pörssissä yli 7 prosentin laskussa, josta se toipui 2-3 prosentin laskulukemiin jo ennen Nokian järjestämää analyytikkopuhelua. Analyytikkopuhelun sisältö ei tällä kertaa piristänyt kurssia juurikaan kurssin pyöriessä sen aikana ja päättyessä 2 prosentin laskussa. Nokian osakekurssi nousi jo tulosjulkistuksen alla, kun loppuvuotta varjostanut tulosvaroitusriski poistui. Vuodenvaihteesta Nokian kurssi on yhä yli 10 prosenttia plussalla.
Iltapäivän analyytikkopuhelussa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kuvaili, kuinka 5G-verkkojen käyttöönotto tulee tapahtumaan vaiheittain. Ensimmäisenä operaattorit päivittävät aiemmalta pohjalta verkkojen radio-osia ja taustalla toimivia siirtoyhteyksiä 5G-valmiiseen aikakauteen. Tätä seuraavat uudenlaista verkkosuunnittelua vaativat käyttöönotot millimetriaaltotaajuuksilla sekä lopulta 5G-verkossa mahdolliset uudet ratkaisut, kuten verkon viipalointi ja siihen liittyvät ohjelmisto- ja muut tuotteet. Verkon viipalointi eri asiakasryhmille on juuri se osa-alue, jossa 5G-standardit ovat vielä kesken.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Loppuvuonna 2018 5G-siirtymä lähti liikkeelle ensimmäisillä markkinoilla, joita ovat Pohjois-Amerikka, Etelä-Korea ja Japani. Erityisesti Pohjois-Amerikassa Nokia teki vahvan tuloksen. 5G-päätelaitteita on toistaiseksi saatavilla kuitenkin todella niukasti, mikä yhdessä vielä osittain kesken olevien standardien ja piirisarjojen kehittymisen kanssa luo paineita 5G-markkinan kehittymisnopeudelle.
Suri myös totesi esimerkiksi, että Nokialla on 5G-valmiita laitteistoja valmiina odottamassa ohjelmistojen valmistumista ja toimittamista asiakkaille, mikä tulee mahdolliseksi, kunhan 5G-standardimäärittelyn seuraava vaihe valmistuu tänä vuonna.
Lisäksi vuoden 2019 markkinan painottumista loppuvuoteen ajaa ensimmäisiä 5G-markkinoita seuraavien muiden maiden mukaantulo vuoden edetessä ja vahvemmin loppuvuodesta.
Joka tapauksessa haasteista ja riskeistä huolimatta Nokia uskoo markkinan paranevan tänä vuonna viime vuodesta ja Nokian jatkavan vahvistuvaa suorittamista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Näemme vuoden 2019, joka on parempi kuin 2018”, summasi Rajeev Suri Nokian näkymät tälle vuodelle.
Jonkin verran epävarmuutta verkkomarkkinoille luo myös Huawein tilanne. Yhdysvaltojen ajamana Huaweita vastaan on ollut nousevaa vastarintaa, ja Huawein verkkolaitteille on asetettuja kieltoja muutamissa maissa Yhdysvaltojen ulkopuolellakin, minkä lisäksi jotkin operaattorit ovat kertoneet pidättäytyvänsä Huawein laitteisiin investoimisesta. Huawein ongelmien on nähty parantavan sen kilpailijoiden Nokian ja Ericssonin asemaa.
Surin mukaan Nokian ei syytä ole kommentoida Huawein tilannetta ja sen vaikutuksia, koska asia on vielä kesken eikä suoraan Nokian käsissä. ”Me seuraamme kehitystä, ja tarvittaessa olemme valmiita auttamaan asiakkaitamme”, totesi Suri.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »