Facebook on jo vuosien ajan maksanut teinikäyttäjilleen heidän henkilökohtaisista tiedoistaan, TechCrunch raportoi. Nuorten käyttäjien puhelimia on yksityiskohtaisesti seurattu parin kympin kuukausimaksua vastaan.
Facebook on kirjaimellisesti ostanut yksityiskohtaisia käyttötietoja 13-35-vuotiailta käyttäjiltään. Nuorille on maksettu noin 20 dollarin suuruinen kuukausittainen ”palkka” vastineeksi siitä, että nämä antavat ”some-käyttöä tutkivalle taholle”, käytännössä Facebookille täydet oikeudet tarkkailla puhelinkäyttöä.
Hälyttävän tilanteesta tekee se, että oikeudet koskevat toden totta aivan kaikkea älypuhelimella tapahtuvaa toimintaa. Facebook on saanut ostettua haltuunsa yksityisiä teksti- ja pikaviestejä, kuvia ja videoita, tarkkoja sijaintitietoja, lähetettyjä ja saapuneita sähköpostiviestejä sekä Internetin käyttötietoja yksityiskohtaisine hakusanoineen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebook on maksanut tiedoista jo vuodesta 2016, ja toiminta on hoidettu sovelluskauppojen ulkopuolisen, Facebookin operoiman Research -sovelluksen kautta, jota Project Atlakseksikin on kutsuttu. Näin tarkasti puhelinkäyttöä seuraavat sovellukset rikkovat luonnollisesti esimerkiksi Applen App Storen käyttöehtoja, joten sovelluksen on voinut asentaa vain Facebookin verkkosivujen kautta.
Asennusvaiheessa sovellus tekee selväksi, että se haluaa oikeudet kaikkiin käyttötietoihin, yksityisyydestä piittaamatta.
Facebook on pyörittänyt sovellusta kolmansien osapuolten, BetaBoundin, uTestin ja Applausen kautta. Kaikki kolme ovat sovellusten betatestauspalveluita tarjoavia tahoja, ja TechCrunchin raportin mukaan juuri tämä onkin mahdollistanut salakavalan yksityistietokaupan jatkumisen näinkin pitkään. Facebook on pyrkinyt piiloutumaan kolmannen osapuolen taakse, eikä Research-sovellus milloinkaan viittaa suoranaisesti Facebookiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Research-sovelluksen kautta yksityiset tietonsa Facebookille antaneet ovat saaneet palkkioksi noin 20 dollarin arvosta e-lahjakortteja kuukausittain. Vastineeksi Research-sovellus on saanut luvan toimia taustalla puhelimen toimintaa seuraten. Lahjakortteja on jaeltu myös sellaisille, jotka suosittelevat ystäviään lataamaan sovelluksen.
Facebook ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa, mutta lisää kuultaneen lähitulevaisuudessa.
Päivitys 30.1.2019 kello 9.45: Facebook on julkaissut tapauksesta tiedotteen ja kertonut lakkauttavansa Research-sovelluksen jakelun iOS-laitteilla välittömästi. Samalla Facebook kielsi TechCrunchin raportin väitteet siitä, että toimintaa olisi pyritty jollakin tavalla salaamaan. Yhtiö mainitsi myös, että vain vajaat viisi prosenttia osallistuneista oli teini-ikäisiä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »