Yhdysvallat jatkaa hyökkäystään kiinalaista Huaweita kohtaan. Nyt Yhdysvalloissa on nostettu rikossyytteet Huawein toiminnasta kahdessa kokonaisuudessa. Yrityssalaisuuksien varastamiseen liittyvässä haarassa on esitetty 10 syytekohtaa ja pakotteiden rikkomiseen liittyvässä haarassa vielä 13 lisää.
Yhdysvalloissa Huawei koetaan mahdollisena tietoturvauhkana, koska sen nähdään olevan lähellä Kiinan hallintoa ja saattavan olla sen ohjattavissa. Yhdysvallat on jo aiemmin läpi viime vuoden muun muassa lobannut liittolaismaitaan luopumaan Huawein teknologian käytöstä maidensa verkoissa – ja pikku hiljaa vastarinta ja lisäksi epävarmuuden aiheuttama varovaisuus onkin johtanut Huawein kannalta ikäviin päätöksiin monessa maassa ja operaattorien hankinnoissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uudet syytteet Yhdysvalloista eivät liity vakoiluepäilyihin, vaan niissä käsitellään muita epäkohtia Huawein toiminnassa.
Huawein talousjohtaja ja yhtiön perustajan tytär Meng Wanzhou pidätettiin jo loppuvuodesta Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä. Nyt Yhdysvallat on esitellyt syytöksensä myös Meng Wanzhouta vastaan. Yhdysvallat hakee Meng Wanzhuon luovuttamista Yhdysvaltoihin.
Yhdysvaltalaissyyttäjien mukaan Huawei on Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden vastaisesti käynyt kauppaa Iranissa ja valehdellut liiketoimiensa luonteesta niin yhdysvaltalaisille pankeilleen kuin myös hallinnon edustajille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Huawei ja sen talousjohtaja rikkoivat Yhdysvaltojen lakia ja ovat osallistuneet vilpilliseen taloudelliseen juoneen, joka on haitallinen Yhdysvaltojen turvallisuudelle”, kommentoi Yhdysvaltojen turvallisuudesta vastaavaa virastoa johtava ministeri Kirstjen Nielsen. ”He ovat tietoisesti suorittaneet miljoonien dollarien edestä transaktioita, jotka suoraan rikkoivat Iranin transaktioista ja sanktioista annettuja määräyksiä, eikä tällaista toimintaa tulla sallimaan.”
Syyttäjien mukaan Skycom-niminen yritys, joka on käynyt kauppaa Iranissa, on jatkuvasti ollut todellisuudessa Huawein kontrolloima. Vastaajia Huaweita, sen tytäryhtiöitä, Skycomia ja Meng Wanzhuota syytetään useista eri rikoksista, kuten muun muassa petoksista, liittyen tapaukseen heidän annettua totuudenvastaisia tietoja Huawein toiminnasta ja suhteesta Skycomiin. Lisäksi saatuaan tiedon tutkinnasta, Huawei pyrki vaikeuttamaan sitä siirtämällä työntekijöitään turvaan Kiinaan sekä tuhoamalla asiaan liittyviä asiakirjoja Yhdysvalloissa.
Toisessa haarassa Huaweita syytetään yrityssalaisuuksien varastamisesta yhdysvaltalaiselta T-Mobile-operaattorilta. 10 syytekohtaa koostuvat yrityssalaisuuksien varastamisen ohella sen yrittämisestä, seitsemästä petoksesta sekä lisäksi oikeuden toiminnan estämisestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syyttäjät kertovat Huawein vuonna 2012 aloittaneen pyrkimykset varastaa tietoa liittyen T-Mobilen Tappy-nimiseen puhelintestausrobottiin. Huawei-insinöörit rikkoivat syyttäjien mukaan luottamuksellisuus- ja salassapitosopimuksia ottamalla kuvia Tappy-robotista, mittaamalla sen osia sekä yhdessä tapauksessa myös varastamalla robotin osan.
T-Mobilen havaittua ja keskeytettyä tämän rikollisen toiminnan ja uhatessa Huaweita oikeusjutulla, ”Huawei esitti raportin, joka virheellisesti väitti varkauden olleen itsepäisten toimijoiden tekosia” eikä Huawein ja sen yritysten yhteinen laajempi hanke.
Syyttäjät kuitenkin toteavat tutkinnassa hankittujen sähköpostien osoittavan tietojen varastamisen T-Mobilelta olleen yhtiön laajuinen hanke, johon osallistuivat monet insinöörit ja työntekijät.
Lisäksi Huawein kerrotaan sähköposteissa tarjonneen työntekijöilleen jopa bonuksia perustuen tietoihin, joita nämä varastivat muilta yhtiöiltä ympäri maailman ja toimittivat Huaweille salatun sähköpostiyhteyden kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yrityssalaisuuksien varastamista T-Mobilelta on jo aiemmin käsitelty oikeudessa T-Mobilen nostettua oikeusjutun Huaweita kohtaan 2014. Vuonna 2017 oikeus tuomitsi Huawein sopimusrikkomuksesta ja yrityssalaisuuksien väärinkäytöstä.
Molemmissa haaroissa toistaiseksi on esitetty vasta syytteitä. Vastaajia on pidettävä syyttöminä oikeuden päätöksiin asti.
Huawei on kommentoinut syytteitä muun muassa Bloombergille. ”Yhtiö kiistää, että se tai sen tytäryhtiö tai osakkuusyhtiö ovat syyllistyneet mihinkään syytteissä esitetyistä Yhdysvaltojen lakien rikkomisista, ei ole tietoinen mistään Mengin väärinkäytöksistä ja uskoo yhdysvaltalaisten oikeuksien lopulta päätyvän samaan loppupäätelmään”, todettiin Huaweilta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »