Alkuperäinen, keväällä lanseerattu Huawei P Smart on ollut yksi vuoden 2018 myydyimpiä älypuhelimia Suomessa – useampana kuukautena jopa koko Suomen myydyin Huawein antamien tietojen mukaan. Alkuperäinen P Smart tarjosikin jo alkujaan järkevän vaihtoehdon 250 euron hintaluokassa, ja sittemmin sen hinta on painunut alle kahdensadan euron, viime aikoina jo varsin selvästikin.
Alkuperäinen maaliskuun alussa myyntiin tullut P Smart saa nyt seuraajan varsin nopeasti. Uuden P Smart 2019:n myynti alkaa Suomessa tänään 17. joulukuuta ensimmäisten maiden joukossa maailmassa. Suositushinta puhelimelle on 249 euroa.
Huawei P Smart 2019
- Android
- Muovi
- 6,21" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 2 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 710 -piiri
- 3400 mAh akku
P Smart 2019 tuo edeltäjäänsä verrattuna suuremman näytön, jonka yläreunassa on nyt pieni lovi etukameralle, sekä laajemminkin uudistetun designin. P Smart 2019:ssä toisessa värivaihtoehdossa nähdään nyt Huawein huippumalleista tutuksi tullutta liukuväriviimeistely. Alkuperäisen P Smartin alumiinirakenteen sijaan pintamateriaalina on nyt muovi. Testipuhelimemme Aurora Blue -revontulivärin lisäksi toinen värivaihtoehto P Smart 2019:stä on musta Midnight Black.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi uudistuksena P Smart 2019:n sisuksista löytyy uudempi ja tehokkaampi Kirin 710 -järjestelmäpiiri. Kahden takakameran, 13 ja 2 megapikseliä, ja 8 megapikselin etukameran tarkkuudet sen sijaan on säilytetty P Smart 2019:ssä ennallaan verrattuna alkuperäiseen.
Huawei P Smart 2019:n tekniset tiedot
- Muovipintainen rakenne
- 6,21 tuuman IPS LCD -näyttö pyöreällä lovella yläreunassa, 2340×1080 pikseliä 19,5:9-kuvasuhteella
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana: pääkamera 13 megapikseliä f/1,8-aukolla, lisäksi 2 megapikselin apukamera syvyystietojen keräämiseen
- 1080p Full HD -videokuvaus
- Etukamera 8 megapikseliä f/2,0-aukolla
- Kahdeksanytiminen Kirin 710 -järjestelmäpiiri (4x 2,2 GHz ARM Cortex-A73 + 4x 1,7 GHz ARM Cortex-A53, ARM Mali-G51 MP4 -grafiikkasuoritin)
- 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- FM-radio
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- Micro-USB ja 3,5 mm -liitännät
- 3 400 milliampeeritunnin akku, 10 W -lataus (5V / 2A)
- Mitat 155,2 x 73,4 x 7,95 millimetriä
- Paino 160 grammaa
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 9
Hyvää Huawei P Smart 2019:ssä
- Tyylikäs design. P Smart 2019 näyttää tyylikkäältä ja hintaistaan kalliimmalta. Puhelimen pinta on muovia, mutta tämä ei ole huono asia: rakenne on toteutettu laadukkaasti ja materiaalivalinnan ansiosta pinta on täysin saumaton takaa kylkien kautta aina etupuolen reunaan asti. Käteen P Smart 2019 istuukin mainiosti. Liukuväritys tuo tyyliin oman lisänsä. Rakenteen ja designin ikävämpi puoli on sormenjälkien runsas näkyminen kiiltävällä muovipinnalla.
- Kookas, kelpo näyttö. Älypuhelinten näytöt ovat kasvaneet, ja näin edullisessakin älypuhelimessa saa nyt jo kookkaan näytön, jossa ei ole enempää moitittavaa. P Smart 2019:n 6,21 tuuman näyttö on kirkas, tarkka (2340×1080 pikseliä, 415 pikseliä tuumaa kohti), katselukulmat ovat kohtuullisen hyvät ja väritoistokin on ihan asiallista. Näytön yläreunan loven saa halutessaan piilotettua mustalla yläreunan tilapalkilla.
- Ajantasainen Android 9 Pie -ohjelmisto. P Smart 2019 on varustettu suoraan Googlen elokuun alussa julkaisemalla Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla, joka löytyy vasta varsin harvasta älypuhelimesta tässä hintaluokassa. Pie on kuorrutettu Huawein omalla EMUI 9 -ohjelmistolla, joka on läpi historiansa jakanut mielipiteitä mutta on kuitenkin kehittynyt jatkuvasti paremmaksi. Uusimmassa EMUI 9 -versiossakin on tapahtunut edistystä muun muassa sovellusten yhden käden käytettävyydessä välilehtipainikkeiden siirryttyä näytön alareunaan.
Huonoa Huawei P Smart 2019:ssä
- Micro-USB-liitäntä ja nopean pikalatauksen puute. Perinteinen Micro-USB-liitäntä uudemman, kätevämmän ja kestävämmän USB-C:n sijaan sekä jokapäiväistä käyttöä helpottavan akun nopean pikalatauksen puuttuminen on edelleen valitettavan yleinen ongelma edullisemmissa alle 300 euron älypuhelimissa. Tämä on myös selkein heikkous Huawei P Smart 2019:ssä.
- Keskiverrot kamerat. Kamerat eivät ole P Smart 2019:n vahvin osa-alue, vaan sekä takakamerakaksikko että etukamera ovat kuvanlaadultaan varsin keskinkertaisia. Positiivista kameroiden osalta on kuitenkin Huawein hyvä ja kattavilla ominaisuuksilla varustettu kamerasovellus.
P Smart 2019:n 6,21 tuuman näyttö kattaa etupuolen melko laajasti mutta alapuolella on hieman muita suurempi reunus. Näytön yläreunan lovi on pienikokoinen sisältäen vain etukameran ja on muodoltaan pyöristetty. Halutessaan loven saa piilotettua mustalla yläreunan tilapalkilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Rakenteen muovipintaisuus on P Smart 2019:ssä ennemmin jopa vahvuus kuin heikkous. Rakenne on onnistuttu tekemään hyvin jämäkäksi ja materiaali on mahdollistanut saumattoman rakenteen takaa kyljille asti. Kädessä P Smart 2019 tuntuukin hyvältä – kylkireunojen pyöristykset ovat kohdallaan. Kestävyyden kannalta muovi on tietenkin myös vahva verrattuna lasiin.
Sormenjälkilukija on sijoitettu takana sopivaan kohtaan. Tuttuun Huawei-tapaan lukija toimii nopeasti ja varmasti, joskin näppituntumalta ei P Smart 2019:ssä aivan yhtä nopeasti kuin kalliimmissa älypuhelimissa. Lisäksi halutessaan käyttöön voi ottaa myös etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen, jolla lukitus aukeaa käytännössä huomaamattoman nopeasti.
Akku P Smart 2019:ssä kestää kohtuullisen hyvin – ehkä hieman keskivertoa paremmin. 3 400 milliampeeritunnin akku riittää hyvin yhden päivän läpi raskaammallakin käytöllä. Lataaminen käy hitaasti, koska tukea nopealle pikalataukselle ei ole.
P Smart 2019:n sisuksista löytyvä Kirin 710 -järjestelmäpiiri tulee uutuuden myötä saataville Suomessa edullisemmassa hintaluokassa. Samaa järjestelmäpiiriä on aiemmin käytetty esimerkiksi 350 euron hintaluokan Mate 20 Litessä sekä 300 euron hinnoissa pyörivässä Honor 8X:ssä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein itsensä mukaan Kirin 710 tarjoaa muun muassa alkuperäisestä P Smartista löytyvään Kirin 659:een verrattuna 75 prosenttia paremman suorituskyvyn yhtä suoritinydintä hyödyntävässä testissä ja 68 prosentin parannuksen moniydintesteissä. Lisäksi Kirin 710:n grafiikkasuorituskyky on Huawein mukaan 130 prosenttia parempi kuin Kirin 659:ssä.
Eron monta kertaa kalliimpiin huippupuhelimiin huomaa P Smart 2019:ssä raskaammassa käytössä eri sovellusten välillä nopeasti vaihdellessa ja selatessa, kuin myös tietenkin peleissä, mutta hintaluokassaan P Smart 2019:n suorituskykyä voi pitää passelina.
Oletuksena P Smart 2019:ssä on käytössä yhä näytön alareunasta löytyvät tutut toimintopainikkeet, mutta asetuksista ne voi korvata Huawein kehittämillä eleillä. Niillä sovelluksista kotinäkymään siirrytään pyyhkäisemällä sormella näytön alareunasta ylöspäin ja avoinna olevien sovellusten näkymään vetämällä alareunasta ylös ja pysäyttämällä sormi. Taaksepäin-painikkeen korvaajana puolestaan toimii pyyhkäisy näytön kummasta tahansa reunasta. Huawein eleet toimivat kokonaisuutena hyvin. P Smart 2019:n lisäksi itse olen käyttänyt niitä Mate 20 Pro -huippumallissa, jossa näyttö on kaareva pidemmiltä sivureunoiltaan. P Smart 2019:n tasaisella näytöllä taaksepäin-pyyhkäisyt näytön reunoilta onnistuvat huomattavasti helpommin.
P Smart 2019:n kameroissa hyödynnetään myös tekoälyä, minkä takia takaa kameroiden yhteydestä löytyy myös AI Camera -teksti (AI, artificial intelligence = tekoäly). Käytännössä kyse on kuvauskohteen tunnistamisesta sekä kuvan optimoinnista sen perusteella. Lisäksi tekoälyä hyödynnetään myös kuvanvakautuksessa, ja mukana on erillinen pidemmän valotusajan käytön mahdollistava Yö-kuvaustila. Kameran yhteydestä löytyy myös HiVision-älytoiminto, jossa on mukana QR-koodien, esineiden ja ruoan kalorimäärän tunnistus sekä tekstin käännösmahdollisuus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuvanlaadultaan P Smart 2019:n kamerat eivät tarjoa mitään ihmeellistä. Kamera hallitsee huonosti tilanteet, joissa kuvassa on kirkkaita ja tummia kohtia. Myös tarkennus toimii melko hitaasti ja hankalammissa tilanteissa tarkentaminen ei meinannut välillä onnistua lainkaan. Selvemmin kameran kykyjen rajallisuus tulee tavanomaiseen tapaan esiin hämärässä kuvatessa. Erillinen Yö-kuvaustilakaan ei onnistu pelastamaan kuin pienen osan näistä kuvaustilanteista.
Yhteenvetona P Smart 2019 on hintaluokassaan kameroiltaan varsin keskiverto. Muuten varsin hyvässä puhelimessa kamerat jäävät kuitenkin tällä kertaa heikkoudeksi.
Alta jutun lopusta löytyy muutamia esimerkkikuvia P Smart 2019:llä. Alkuperäisinä kuvat löytyvät lisäksi tästä Dropbox-kansiosta.
Kannattaako hankkia?
Huawei P Smart 2019 on edeltäjänsä tavoin hyvä älypuhelin, joka tarjoaa melko hyvin vastinetta 249 euron hinnalleen ja on järkevä vaihtoehto uudeksi älypuhelimeksi omassa hintaluokassaan.
Samsungilta P Smart 2019:n kanssa samaan tai hieman edullisempaan hintaluokkaan sijoittuvia malleja ovat muun muassa Galaxy J6+, Galaxy A6 ja Galaxy A6+. Niissä on kuitenkin pienempi ja Galaxy A6+:ta lukuun ottamatta huomattavasti epätarkempi näyttö. Samanaikaisesti nämä Samsungit eivät tarjoa ominaisuuksissa juuri mitään parempaa kuin P Smart 2019, joten ne eivät vaikuta kovin järkeviltä ostoksilta.
Huawein mallistosta samaan hintaluokkaan osuu P20 Lite. Siinäkin on pienempi näyttö ja akku, mutta toisaalta yksi gigatavu enemmän RAM-käyttömuistia ja USB-C-liitäntä. Kokonaisuutena valinnan P Smart 2019:n eduksi kääntää kuitenkin sen uudempi piiri (Kirin 710 vs. 659), joka tuo hieman tarpeellista lisäpotkua.
Huawein toinen brändi Honor puolestaan on tuomassa Suomessakin myyntiin Honor 10 Liten, joka on teknisesti lähes sama puhelin kuin Huawei P Smart 2019. Honor 10 Litessä kuitenkin on tarkkuudeltaan suurempi 24 megapikselin etukamera sekä erilainen muotoilu. Valinta P Smart 2019:n ja Honor 10 Liten välillä riippuu siis erittäin paljon omasta mausta ulkonäön suhteen sekä puhelinten keskinäisestä hinnoittelusta.
Kenties vakuuttavin kaupoista nyt löytyvä vaihtoehto P Smart 2019:lle on alle 200 euron hintaan painunut Nokia 6.1. Siinäkin näyttö on pienempi, mutta rakenne vankkaa alumiinia, käyttöjärjestelmänä puhdas vakio-Android nopeilla päivityksillä, tehoa erityisesti peleihin enemmän paremman järjestelmäpiirin myötä sekä liitäntänä USB-C pikalatauksen kera. Toisena vaihtoehtona HMD Globalilta on myös tulossa markkinoille tammikuussa uusi Nokia 5.1 Plus -malli, joka on näytöltään lähempänä P Smart 2019:n mallia 5,86 tuuman lovinäytöllään.
Yksi vähemmän tunnettu potentiaalinen vaihtoehto voi olla vielä esimerkiksi Motorola Moto G6 Plus, jonka edut muistuttavat Nokia 6.1:tä mutta lisäksi näyttö on sitä kookkaampi 5,9 tuuman koollaan.
Kuten edeltä jo kävi varmasti ilmi, löytyy älypuhelinten 200-300 euron alemmasta keskihintaluokasta useita erilaisia vaihtoehtoja, joilla on omia vahvuuksia ja heikkouksia.
Kokonaisuutena Huawei P Smart 2019 on hintaisekseen ihan hyvä älypuhelin ja tyylikäs kehitysaskel eteenpäin edeltäjästään alkuperäisestä P Smartista. P Smart 2019:n suurimpia vahvuuksia onnistuneen ja käteen sopivan muotoilun ohella ovat hyvä ja kookas näyttö sekä julkaisu ajantasaisella, useimpia kilpailijoita uudemmalla Android-versiolla.
Alkuperäisen tavoin myös P Smart 2019:lle on näistä lähtökohdista helppo ennustaa vahvaa myyntimenestystä.
Esimerkkikuvia Huawei P Smart 2019:llä
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »