Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa kertoo uudessa tänään perjantaina 12. lokakuuta ilmestyvässä kirjassaan Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa seikkaperäisesti Nokian viime vuosien merkittävistä käänteistä sekä pohdinnoista ja neuvotteluista niiden takana.
Tilanteiden eteneminen on lukemattomien aiempien paljastusten perusteella jo varsin hyvin tiedossa, mutta silti kirja onnistuu koukuttamaan mukaan monimutkaisiin kuvioihin.
Lue tästä myös: Siilasmaa kertoo kirjassaan kuinka Nokia tukehtui ensin mahtavuuteensa – mutta selvisi sitten uudella ajattelulla
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muutamana maistiaisena tuoreesta kirjasta poimin alle muutaman mielenkiintoisen lainauksen siitä.
Windows Phonen ymmärrettiin olevan high risk, high reward -tilanne
Nokia pohti tulevaa strategiaansa omien käyttöjärjestelmiensä kanssa jatkamisen, Googlen Androidin ja Microsoftin Windows Phonen välillä. Lopulta viimeksi mainittuun päädyttiin ennen kaikkea Microsoftin tarjoaman tuen ja yhteistyön takia.
Jos Windows Phone olisi onnistunut, olisi Nokia singahtanut jälleen todennäköisesti sen avulla älypuhelinmarkkinoiden kärkipeluriksi. Valitettavasti tällä kertaa palkinnon saamisen sijaan toteutui kolikon kääntöpuoli, ja Windows Phone -strategian suureksi tiedetty riski.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siilasmaan mukaan syy MeeGo-suunnitelmien lässähtämiseen oli se, että ennen vuotta 2014 kauppoihin saataisiin vain kolme tuotetta. Merkittävä syy tähän oli, että MeeGo-tiimi oli laiminlyönyt täysin pidemmän aikavälin kehityksen keskittyessään todennäköisesti lyhyemmän aikavälin ongelmien ratkaisemiseen.
Surface-julkistus järkytti – Microsoftiin laitevalmistajana ei oltu valmistauduttu lainkaan
Jos Windows Phone tiedettiin alun alkaenkin joko onnistumiseksi tai suureksi pettymykseksi, niin suuri yllätys matkan varrella oli Microsoftin halu ryhtyä laitevalmistajaksi. Microsoftin Surface-tablettilaitejulkistus kesällä 2012 tuli Siilasmaan mukaan myös Nokialle täytenä yllätyksenä.
Siilasmaa kertoo, kuinka Nokian ja Microsoftin välisessä sopimuksessa Microsoftilta ei kielletty kilpailevien laitteiden valmistamista, koska sitä ei oltu lainkaan ajateltu tapahtuvaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia tutki Android-älypuhelinvalmistajan hankintaa
Surface-julkistus ja Windows-puhelinstrategian jääminen tavoitteista sai Nokian kesästä 2012 alkaen tutkimaan tulevaisuuden vaihtoehtoja.
Yhtenä näistä vaihtoehdoista oli myös Android-älypuhelinvalmistajan yritysosto.
Siilasmaan listaamista ostokohdekandidaateista Huawei saattaa nousta ensi vuoden aikana suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi maailmassa ja myös Xiaomin markkina-arvo lasketaan kymmenissä miljardeissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tämä on ehkä hyvä esimerkki siitä, että tilanne olisi helposti voinut edetä aivan toiseenkin suuntaan. Lopulta Nokia kuitenkin myi puhelinliiketoimintansa Microsoftille, mitä voitaneen pitää sekä erinomaisena että parhaimpana mahdollisena ratkaisuna surkeassa tilanteessa.
Microsoft neuvotteli myös HTC:n ostamisesta erittäin vakavasti
Nokian puhelinliiketoiminnan osto ei ollut ainoa vaihtoehto Microsoftillekaan, vaan myös se tutki muita vaihtoehtoja. Näihin kuului mahdollinen taiwanilaisen HTC:n yritysosto. HTC oli merkittävä Android-laitevalmistaja, mutta kehitti ja myi myös Windows Phone -puhelimia.
Microsoftin päätyminen ostamaan HTC olisi ollut Nokialle katastrofi.
Siilasmaan mukaan Microsoft teki HTC:sta jo due diligence -selvitystä, joka viittaa siihen, että HTC oli todella pitkälle vaihtoehto Microsoftille Nokia-kaupan sijaan.
Ballmerin lähtö korismatsiin oli kaataa koko Nokia-kaupan
Neuvottelut Microsoftin kanssa katkesivat 3-4 kertaa, ja kun kaupasta oli johdon kanssa päästy sopuun kaiken luultiin jo olevan selvää.
Microsoftin hallitus kuitenkin hylkäsi alkuperäisesti neuvotellun kaupan kesällä 2013. Tuolloin kaupassa oli mukana vielä myös HERE-karttayhtiö.
Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer oli neuvotellut Nokia-kaupan niin sanotusti omin päin, eikä Microsoftin hallitus tästä pitänyt vaan nousi perustaja Bill Gatesin johdolla vastarintaan ensin kaupan hyväksyttyään. Ballmer oli lähtenyt poikansa koripallopeliä katsomaan.
Lopulta, kuten tiedetään, kauppa saatiin herätettyä uudelleen henkiin. Kaupasta jäi pois HERE-karttayhtiö, jonka Nokia myi myöhemmin autonvalmistajille hyvään 2,8 miljardin euron hintaan.
Elop saa kiitosta
Jorma Ollilan toiminta saa kirjassa kritiikkiä enemmän kuin tarpeeksi. Nokian toimitusjohtajaksi sen vaikeuksien jo alettua valittu Stephen Elop sen sijaan saa Siilasmaalta kiitoksia.
Loppujen lopuksi Elop teki paljon ja myös varsin hyvää työtä. Lähtötilanne vain niin oli niin vaikea, että lopputulos – lukuunottamatta Microsoft-kaupan onnistumista – ollut hyvä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »