Motorolan uusi keskihintaluokan Moto Z3 Play -älypuhelin saapui myyntiin Suomessa elokuussa.
Suomessa laitetta myydään 499 euron suositushinnalla, ja myyntipaketin mukana toimitetaan Moto Power Pack -akkukuori, jossa on 2 200 milliampeeritunnin lisäakku. Moto Z3 Play akkukuorineen sijoittuu kilpailtuun hintaluokkaan, jossa on tarjolla kovia puhelimia lähes kaikilta puhelinvalmistajilta.
Jämäkkä rakenne – näppäimien asettelu vaatii totuttelua
Motorola Moto Z3 Play
- 6,01" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 5 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 636 -piiri
- 3000 mAh akku
Motorolan Moto Z3 Play on valmistettu alumiinista ja lasista. Etu- ja takakuoret ovat lasia ja reunukset ovat 6000-sarjan kiiltävää alumiinia. 6,75 millimetrin paksuudellaan Moto Z3 Play on todella ohut puhelin, mutta se on silti jämäkkä. Laitteen takapinta on hyvin tasainen ilman pyöristyksiä reunoilta – Moto Mod -lisäkuorien yhteensopivuuden takia – eikä puhelin istu käteen yhtä hyvin kuin monet muut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Moto Z3 Playssa näppäimien asettelu on hieman mielenkiintoinen. Sormenjälkilukijaa ei ole sijoitettu näyttöön, suuren 18:9-kuvasuhteen näytön takia se ei mahdu puhelimen etupuolelle eikä Moto Mod -kuorien takia sitä voi sijoittaa myöskään puhelimen takapuolelle. Lukija sijaitseekin puhelimen oikeassa kyljessä äänenvoimakkuusnäppäimien alapuolella, muttei toimi virtanäppäin. Sormenjälkilukijalla Moto Z3 Playn lukituksen saa kyllä avattua, mutta sillä ei puhelinta saa lukittua. Virtanäppäin on sijoitettu laitteen vasemmalle kyljelle, ja tämä tavallisesta poikkeava asettelu vaatii hieman totuttelua.
Näyttö ja kamera ovat laadukkaita
Moto Z3 Playssa on 6,01 tuuman AMOLED-kosketusnäyttö 18:9-kuvasuhteella ja Full HD+ -tarkkuudella eli 2160 x 1080 pikselillä. Näyttö on Moto Z3 Playn parhaita puolia – se toistaa värit hyvin, kirkkautta riittää auringonpaisteessakin ja katselukulmatkin ovat laajat. Näytön reunukset ovat maltilliset ja näyttö peittääkin noin 80 prosenttia puhelimen etupuolesta. Moto Z3 Playn näyttö ei tue esimerkiksi HDR-tekniikkaa eikä se luonnollisestikaan pärjää esimerkiksi Samsungin huippumallien Super AMOLED -näytöille. Kyseessä on kuitenkin varsin laadukas näyttö.
Moto Z3 Playssa takana on kaksoiskamera, kun taas etupuolella on 8 megapikselin kamera Full HD -videokuvauksella. 12 megapiselin päätakakameran lisäksi käytössä on viiden megapikselin kamera, joka ei tarjoa optista zoomia tai laajakulmakuvia, vaan ainoastaan auttaa laadukkaamman boke-efektin tuottamisessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kameroiden tekniset tiedot:
- Kaksoiskamera takana: 12 megapikselin pääkamera 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella
- 5 megapikselin toinen kamera
- Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- 4K 30 fps / 1080p 30 fps / 720p 120 fps -videokuvaus
- Etukamera 8 megapikseliä kiinteällä tarkennuksella, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla, 1080p 30 fps -videokuvaus
Kokonaisuudessaan takakamera tuottaa varsin hyvää jälkeä, muttei mitenkään erityisesti erotu massasta. Kivoja lisäkameratiloja kuitenkin ovat esimerkiksi hieman erilaiset Spottiväri ja Cinemagraph.
Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edelleen hyvin puhdas Android-kokemus
Moto-puhelimissa on jo pitkään ollut käytössä hyvin puhdas Android-käyttöliittymä, ja laitteet ovat saaneet päivitykset melko vikkelästi. Moto Z3 Playssa on tällä hetkellä Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä ja heinäkuun tietoturvapäivitykset. Jälkimmäiset ovat hieman perässä, sillä monet puhelimet ovat saaneet jo syyskuun tietoturvapäivityksetkin. Moto Z3 Playn pitäisi saada Android 9 Pie -päivitys vielä tämän vuoden puolella, mutta tarkempaa aikataulua ei ole vielä kerrottu.
Käyttöjärjestelmän perusteet on otettu suoraan puhtaasta Androidista, ja Motorola on lisännyt puhelimeen omia lisäyksiään kuten Moto Toiminnot ja Moto Näyttö. Moto Toiminnot mahdollistavat muun muassa näyttökuvan ottamisen painamalla näyttöä kolmella sormella, taskulampun laittamisen päälle heilauttamalla puhelinta kahdesti tai toimintopainikkeiden korvaamisen yhdellä näppäimellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuudessaan käyttöjärjestelmä toimii sulavasti ja ongelmitta. Vaikka Moto Z3 Playssa ei ole tehokkainta ja tuoreinta järjestelmäpiiriä, ei sitä peruskäytössä huomaa.
Vaikka käyttöjärjestelmä onkin hyvin puhdas, ei Moto Z3 Play kuitenkaan kuulu Googlen Android One -ohjelmaan eikä sille näin ole taattu sen kautta päivitystukea.
Alla kuvakaappauksia Moto Z3 Playn käyttöjärjestelmästä.
Moto Z3 Playssa on 3 000 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa hyvin keskinkertaisen akunkeston. Peruskäytössä parin tunnin näytön päälloloajalla pärjää hyvin yhden päivän, mutta raskaammalla käytöllä Moto Z3 Playn saa laittaa kesken päivän lataukseen. Paketin mukana tuleva Moto Power Pack -lisäakkukuori on mukava lisä ja onkin tehokäyttäjille tarpeen.
Moto Mod -kuoret ovat kivoja lisiä – mutta käytetäänkö niitä?
Motorola on jo muutaman vuoden ajan tarjonnut Moto Mod -kuoria sen Z-sarjan älypuhelimille. Tarjolla on niin kaiutinkuoria, kamerakuoria, akkukuoria, suojakuoria ja jopa Polaroid-printterikuori. Niiden hinnat vaihtelevat muutamista kympeistä satoihin euroihin toiminnoista riippuen.
Moto Z3 Playn ohella testiimme saapui Polaroid Insta-Share Printer -kuori, jolla voi tulostaa 2 x 3 tuuman kuvia. Kyseessä on ihan hauska Moto Mod -lisä, jonka avulla voi ikuistaa eri hetket perinteisin menetelmin. Omalla kohdalla käyttö kuitenkin oli pitkälti sitä, että tulostettiin jo otettu kuva printterillä ja kuorta pidettiin puhelimessa kiinni tulostuksen ajan. En usko, että kovinkaan moni käyttäjä pitää Polaroid-kuorta puhelimessa jatkuvasti, sillä se lisää puhelimeen noin kaksi senttiä paksuutta ja painoakin tulee lisää vajaat 200 grammaa – kyllä puhelin kuorenkin kanssa vielä housujen taskuun menee, muttei enää mitenkään kovin mukavasti.
Monet Moto Mod -kuoret ovat mukavia lisiä, mutta on vaikea sanoa, kuinka paljon niitä käytetään. Moto Z3 Playn myyntipaketin mukana tuleva Power Pack -lisäakkukuori oli hyödyllinen, sillä se pidensi puhelimen akunkestoa paljon. 2 200 milliampeeritunnin lisäakku kasvattaa akkukapasiteettia jopa 73 prosentilla. Akkukuori tuo puhelimelle noin viisi millimetriä lisää paksuutta ja 72 grammaa painoa. Senkin kyllä huomaa, mutta tuhdimpaan kokonaisuuteen tottui nopeasti.
Yhteenveto: Laadukas puhelin tiukassa kilpailussa – lisäkuoret ainoa erikoisuus
Motorolan Moto Z3 Play on varsin laadukas puhelin, mutta se on markkinoilla varsin vaikeassa paikassa. 500 euron hintaluokka on Suomessa kovin kilpailtu ja Moto Z3 Playlla ei ole puolellaan suurta kilpailuvalttia. Moto Z3 Play kilpailee tasokkaiden puhelinten kanssa, joita ovat muun muassa OnePlus 6, Honor 10, Huawei Nova 3 ja Asus ZenFone 5z.
Motorola on luvannut, että kolme sukupolvea Moto Z -puhelimia tukevat samoja Moto Mod -lisäkuoria. Nyt käsissämme on tästä lupauksesta viimeinen sukupolvi, joten Moto Mod -puhelinten yllä leijuu kysymysmerkkejä tulevaisuuden suhteen.
Moto Z3 Playssa on laadukas näyttö, perushyvä kamera ja akunkesto on hyvällä tasolla paketin mukana tulevan akkukuoren kanssa. Pelkkä puhelin ei tarjoa mitenkään erityistä akunkestoa, sillä 3 000 milliampeeritunnin akku on näytön kokoon nähden melko pieni. Qualcommin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri ei ole hintaluokan tehokkaimmasta päästä, mutta peruskäytössä ja hieman raskaammissa peleissäkin se toimii ongelmitta. Kamera ei tarjoa lopulta mitään ihmeellistä ja apukamerakaan ei tarjoa laajakulmalinssiä tai zoom-linssiä. Ilman lisäkuorta puhelin on hyvin ohut, mutta käteen istuvuus jättää toivomisen varaa.
Motorola Moto Z3 Play on kokonaisuudessaan kelpo puhelin, mutta hintaluokassaan se jää kilpailijoidensa jalkoihin. Jos on hankkinut aiemmin esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Moto Z -puhelimen ja Moto Mod -lisäkuoria, päivitys on varmasti perusteltu. Jos kuitenkaan ei ole liiemmin kiinnostunut Moto Mod -kuorista, Moto Z3 Playn sijaan katse kannattaa suunnata muihin vaihtoehtoihin.
Motorola Moto Z3 Playn tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirunko
- 6,01 tuuman AMOLED-näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä, Gorilla Glass 3 -lasi
- Sormenjälkilukija kyljessä
- Kaksoiskamera takana
- 12 megapikselin pääkamera 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella
- 5 megapikselin toinen kamera
- Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- 4K 30 fps / 1080p 30 fps / 720p 120 fps -videokuvaus
- Etukamera 8 megapikseliä kiinteällä tarkennuksella, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla, 1080p 30 fps -videokuvaus
- Qualcomm Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri (8x Kryo 260 @ 1,8 GHz, Adreno 509 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, microSD-muistikorttipaikka
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä (ei 3,5 mm -kuulokeliitäntää)
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / valoisuuden tunnistin / läheisyyden tunnistin
- 3 000 milliampeeritunnin akku ja TurboPower-pikalataustuki (15 W)
- Mitat 156,5 x 76,5 x 6,75 millimetriä
- Paino 156 grammaa
- Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »