Mobiilialan patenttitaistoista merkittävintä käydään tällä hetkellä Applen ja piirisuunnittelija Qualcommin välillä. Yhtiöt ovat ajaneet itsensä keskelle monimuotoista kiistaa, jonka osana oikeutta käydään useista eri asioista useissa eri oikeusistuimissa.
Yhtenä toimena Qualcomm haki Applen iPhoneille tuontikieltoa Yhdysvaltoihin patenttiloukkausten perusteella. Kansainvälisen kaupan komissio, ITC, on usein suosittu patenttitaistojen kohde, koska sen tuomiot tulevat yleensä tavallisia oikeusistuimia nopeammin ja sillä on mahdollisuus määrätä tuotteita patenttiloukkausten perusteella tuontikieltoon.
Perjantaina saadussa päätöksessä tuomari vapautti Applen iPhonet tuontikiellon uhan alta, vaikka näkikin Applen loukanneen yhtä Qualcommin patenttia liittyen virranhallintateknologiaan, kertoo uutistoimisto Reuters.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuomarina asiassa toimineen Thomas Penderin mukaan yleisen edun mukaista ei ole, että iPhonet määrättäisiin tuontikieltoon yhden patenttiloukkauksen perusteella. Penderin päätös joutuu vielä muiden tuomarien arvioitavaksi, minkä lisäksi Qualcommilla on meneillään vielä toinen ITC-oikeusjuttu Applea vastaan.
Applen ja Qualcommin välinen kiista sai alkunsa, kun Apple keskeytti patenttilisensimaksunsa Qualcommille sen jälkeen, kun tämä oli vetäytynyt sovituista maksunpalautuksista Applen vastattua Qualcommin vastaiseen kilpailuviranomaistutkintaan Etelä-Koreassa.
Lisäksi Apple on ollut tyytymätön Qualcommin tapaan veloittaa patenttilisensseistä prosenttiperusteella laitteen myyntihinnasta. Keskihinnaltaan korkeahintaisia iPhoneja myyvälle Applelle saman teknologian lisensointi on tästä syystä maksanut selvästi enemmän kilpailijan edullisempaan älypuhelimeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusissa iPhone-malleissaan Apple käyttää vain Intelin modeemipiirejä. Aiemmin tällä viikolla uudessa oikeusjutussa Qualcomm syytti Applea myös sen piirisalaisuuksien varastamisesta ja välittämisestä Intelin käyttöön.
Todennäköistä on, että Applen ja Qualcommin väliseen kiistaan saadaan aikanaan ratkaisu kertasopimuksella oikeusjuttujen ulkopuolella, mutta milloin ja minkälaisin ehdoin se tapahtuu on vielä täysin avoinna. Jokaisen oikeusjutun päätöksellä on vaikutusta yhtiöiden keskinäiseen neuvotteluasemien vahvuuteen – ja viimeisin päätös nyt tuontikiellon uhan alta vapauttamisesta hyödyttää Applea.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »