Nokia kertoi viisi vuotta sitten, 3. syyskuuta vuonna 2013, puhelinliiketoimintansa myynnistä Microsoftille, jonka kanssa Nokia oli liittoutunut kaksi ja puoli vuotta aiemmin. Merkityksellisen ilmoituksen viisivuotispäivästä on nyt muistuttanut NokiaMob-sivusto.
Microsoftin kerrottiin tuolloin maksavan Nokialle 5,44 miljardia: summasta 3,79 miljardia oli kauppahintaa Nokian Devices & Services -yksiköstä ja 1,65 miljardia patenttilisenssimaksu Nokian patenttien 10 vuoden lisensoinnista.
Sittemmin on ehtinyt tapahtua paljon. Microsoftin alla Windows-puhelinten menestys ei ollut yhtään sen parempi kuin Nokian yrittämänä, ja koko puhelinbisnes ajautuikin nopeasti kuriositeetiksi Microsoftin muuttaessa suuntaa yhä vahvemmin ensisijaisesti yrityksiä pilvipalveluillaan palvelevaksi yritykseksi uuden johtajan Satya Nadellan alaisuudessa. Lopulta Microsoft päätti ajaa Windows-puhelinten käyttöjärjestelmäkehityksen alas ja lopettaa uusien tuotteiden esittelyn markkinoille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia-brändi palasi älypuhelimiin puolestaan, kun Microsoft-kaupassa sovitun sopimuksen ”kilpailukielto” päättyi, Nokia teki sopimuksen HMD Globalin kanssa, ja se hankki Microsoftilta yhdessä Foxconnin kanssa myös Nokia-peruspuhelinten liiketoiminnan. Ensimmäiset uuden ajan Nokia-älypuhelimet Android-käyttöjärjestelmällä nähtiin markkinoilla viime vuonna ja kuluvan vuoden aikana HMD Global on Nokia-älypuhelimillaan noussut jo älypuhelinvalmistajien TOP10-joukkoon.
Jälkikäteen voidaan todeta, että puhelinliiketoiminnan myynti oli Nokialle itselleen uskomattoman hyvä kauppa. Alkuperäinen siirtyminen Windows Phone -leiriin ei ehkä ollut päätöksenä järkevin, mutta lopulta Nokia selvisi ulos koko yrityksen jatkoa uhanneesta tilanteesta hämmästyttävällä tavalla, joka kävi kalliiksi Microsoftille. Samanaikaisesti Microsoft-kaupan kanssa Nokia oli jo neuvotellut ostavansa Nokia Siemens Networksin toisenkin puolikkaan itselle – tästä kaupasta kerrottiin jo edeltävänä kesänä ennen Microsoft-järjestelyä – ja luonut näin perustan jatkolleen verkkoyhtiönä. Sittemmin Nokia yhdistyi vielä Alcatel-Lucentin kanssa, mikä varmisti Nokian aseman yhtenä kolmesta suuresta verkkoyhtiöstä Huawein ja Ericssonin rinnalla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »