Paremmin älypuhelimistaan tunnettu Huawei on jo muutamien vuosien ajan yrittänyt aktiivisesti mukaan myös tietokonemarkkinoille. Kiinalaisyhtiön tuorein kannettava tietokone, ensi kertaa jo helmikuussa esitellyssä ja esiin nousevalla webbikamerallaan säväyttäneessa MateBook X Prossa on nyt pyritty parantamaan tiettyjä yksityiskohtia edeltäjistä sekä tarjoamaan huippuluokan käyttökokemuksen lisäksi myös muun muassa parempi akunkesto sekä tarkempi kosketuslevy.
Suomessa MateBook X Prosta on saatavilla kolme versiota:
- 1 399 euroa: Intel Core i5-8250U -suoritin, 8 gigatavua RAM-muistia, 256 gigatavua tallennustilaa ja Intel UHD Graphics 620 -näytönohjain
- 1 499 euroa: Intel Core i5-8350U -suoritin, 8 gigatavua RAM-muistia, 256 gigatavua tallennustilaa ja Nvidia GeForce MX 150 -näytönohjain
- 1 899 euroa: Intel Core i7-8550U -suoritin, 16 gigatavua RAM-muistia, 512 gigatavua tallennustilaa ja Nvidia GeForce MX 150 -näytönohjain
Aiemmasta poiketen Huawei on päätynyt tuomaan MateBook X Pro:sta markkinoille ainoastaan metallinharmaan vaihtoehdon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Arvostelemamme versio MateBook X Prosta on 1 899 euron malli kehittyneimmillä ominaisuuksilla.
Huawei MateBook X Pron tekniset tiedot
- Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmä
- Alumiinirunko
- 13,9 tuuman LTPS -näyttö 3:2-kuvasuhteella ja 3000×2000 pikselillä (sRGB-väriskaala 100 %, kontrasti 1500:1, kirkkaus 450 nitiä), Corning Gorilla Glass -lasi
- Sormenjälkilukija
- Taustavalaistu näppäimistö
- Intel Core i7-8550U (4,0 GHz) tai Core i5-8350U (3,4 GHz) -neliydinsuoritin (Kaby Lake -arkkitehtuuri)
- Nvidia GeForce MX 150 – tai Intel UHD Graphics 620 -näytönohjain
- 8 tai 16 gigatavua RAM-muistia (LPDDR3)
- 256 tai 512 gigatavua SSD-tallennusmuistia (PCIe)
- Stereokaiuttimet Dolby Atmos -tilaäänituella
- 720p-tarkkuuden web-kamera ja kaksi mikrofonia
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2×2 MIMO (2,4 ja 5 GHz) ja Bluetooth 4.1 -yhteydet
- Kaksi USB Type-C -porttia, USB-A-portti ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- MateDock 2 -adapteri (USB-A, USB-C, VGA, HDMI)
- Valoisuuden tunnistin / Kiihtyvyysanturi / Hall-anturi
- 57,4 wattitunnin akku
- Mitat 30,4 x 21,7 x 1,46 senttimetriä
- Paino 1,33 kilogrammaa
Ensiluokkainen näyttö ja äänentoisto
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edeltäjä MateBook X:n tavoin myös uudessa Pro-mallissa on erinomainen näyttö häviävän ohuilla reunuksilla. Virallisten tietojen mukaan MateBook X Pron näyttö-runkosuhde onkin huikeat 91 prosenttia, minkä ansiosta Huawein uutuus on markkinoiden pienikokoisimpia läppäreitä 13,9-tuumaisella kuvaruudulla. Tällä kertaa kyseessä on myös kosketusnäyttö, mikä helpottaa tietokoneen käyttöä ja monipuolistaa ilahduttavalla tavalla sen tarjoamia mahdollisuuksia.
Kuten odottaa sopiikin laitteen hintaluokka huomioiden, on näyttö erittäin hyvä ja siitä on vaikea keksiä moitittavaa. Mukavalla 3 000 x 2 000 pikselin tarkkuudella varustettu kuvaruutu tarjoaa myös erinomaiset kontrastit, kirkkaat ja eläväiset värit sekä riittävästi kirkkautta (450 nitiä) kirkkaampiinkin olosuhteisiin. Järkevä 3:2-kuvasuhde puolestaan tekee MateBook X Prosta entistä houkuttavamman valinnan työkäyttöön. Suhteessa matalampiin näyttöihin verrattuna 3:2-kuvasuhde antaa enemmän tilaa esimerkiksi Excel-taulukoiden muokkaamiseen, ja, kuten mainittua, tällä kertaa myös kosketusominaisuudet ovat mukana helpottamassa työskentelyä. Näytön soisi kuitenkin avautuvan hieman enemmän. Toisinaan, kun tietokonetta pitää sylissä, jää näyttö hieman turhan pystyyn ideaalia työskentelyasentoa ajatellen. Laajat katselukulmat kuitenkin paikkaavat tilannetta mallikkaasti.
MateBook X Pro on enimmillään 14,6 millimetriä ja ohuimmillaan 4,9 millimetriä paksu. Painoa laitteella on vain 1,33 kiloa, mutta pieniin raameihin on saatu mahdutettua valtavasti kehittynyttä teknologiaa. Tietokoneessa on neljä molemmin puolin näppäimistöä sijoiteltua Dolby Atmos -stereokaiutinta, jotka tarjoavat kenties puhtaimman äänen, mitä tämän kokoluokan tietokoneissa on kuultu. Paljon musiikkia ilman kuulokkeita kuuntelevalle kyseessä on ehdottomasti markkinoiden parhaimpiin lukeutuva valinta.
Näppäimistö on edelleen loistava – myös kosketuslevy on nostanut tasoaan
MateBook X Pron näppäimistö on pitkälti aiemmassa MateBook X:ssä nähdyn kaltainen, joskin tietenkin kookkaampi. Kyseessä on yhä todella hyvä näppäimistö, jonka painikkeet erottuvat toisistaan mukavasti ja tarjoavat varsinkin tietokoneen ohuuden huomioiden mainion liikeradan. Musta näppäimistö on edelleen myös taustavalaistu, ja valon kirkkautta voi itse säätää asetuksista. Vaihtoehtoisesti itsestään tarvittaessa syttyvän valaistuksen voi myös kytkeä kokonaan pois päältä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mikäli puutteita etsimällä etsii, voi taustavalon huomata edelleen ”vuotavan” hieman tietyistä kulmista tarkasteltuna, mikä jättää hiuksenhienon naarmun muutoin siloteltuun ja arvokkaaseen laatutuntumaan. Lisäksi web-kameralle varattu näppäin – web-kamera on mielenkiintoisesti sijoitettu näppäimistöön, josta se tarvittaessa nousee esiin – ei muista painikkeista poiketen ole taustavalaistu, mikä on ratkaisuna hieman omituinen.
Näppäimistön oikeaa ja vasenta puolta reunustavat kaiutinritilät erinomaisine stereokovaäänisineen virtapainikkeen paikantuessa totuttuun tilaansa näppäimistön oikean yläkulman läheisyyteen. Painikkeeseen upotettua sormenjälkilukijaa ei alkuasennusten jälkeen oikeastaan edes huomaa, sen toiminta kun on Huawein älypuhelimistakin tutulla tavalla verrattoman tarkkaa ja nopeaa.
Viimevuotisen MateBook X:n suurimpia puutteita oli testissämme vaihtelevasti toiminut kosketuslevy. Tänä vuonna myös tämä ongelma on korjattu: MateBook X Pron kosketuslevy on nimittäin varsin toimiva. Vahinkopainalluksia ei testirupeaman aikana sattunut ainuttakaan, vaan levy toimi odotetunlaisesti ensikäynnistyksestä lähtien. Kosketuslevy tukee tietenkin myös useamman sormen eleitä, mutta, mikä tärkeintä, on itse peruskäyttö erittäin sujuvaa ja miellyttävää.
Entäs se web-kamera?
MateBook X Pron kenties eniten puhuttanut ominaisuus sen julkistuksen yhteydessä oli näppäimistön yläosaan leveyssuunnassa keskelle upotettu web-kamera, joka tarvittaessa nousee, tai pikemminkin taittuu, esille. Muun muassa tietoturvasyistä piilotettu kamera on sinänsä näppärä ratkaisu, mutta sen kuvakulman säätäminen ei ole mahdollista millään tavalla. Omalla kohdallani kameran suuntaus on kohdillaan, mutta osa tietokonetta testanneista joutui asettamaan esimerkiksi kynän tietokoneen alle, jotta kamera kuvaisi tarpeeksi ylös. Helppo ratkaisu on siis olemassa, mutta lähemmäs 2 000 euron tietokoneella luulisi pärjäävän ilman ulkoisiin apuvälineisiin turvautumista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Web-kamera ei kuitenkaan ole millään tavalla erityisen huono. Systeemi on etenkin tietoturvamielessä kätevä, mutta mikäli kameran käyttö vaikkapa kokoustamistarkoituksessa on omalla kohdalla tärkeää, kannattaa sitä ehdottomasti testata ennen ostopäätöksen tekemistä. Itse toimintojensa puolesta kamerassa ei puolestaan ole moitteen sijaa, mutta kameran piilottamisen takia Windows Hello -kasvojentunnistusta ei edelleenkään tueta.
Huipputason suorituskykyä – akkukin on parempi
Huawei on varustanut MateBook X Pro -mallistonsa kahdeksannen sukupolven Intel-suorittimilla ja muutenkin tasokkaalla tekniikalla. Testaamassamme mallissa on Intel Core i7-8550U -suoritin, 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua SSD-tallennustilaa. Mukana on lisäksi astetta kehittyneempi Nvidia GeForce MX 150 -näytönohjain, minkä ansiosta läppärillä onnistuu jotenkuten myös pelaaminen, joskin grafiikoista ja ruudunpäivitysnopeudesta joutuu tietenkin tinkimään.
Toimisto- ja reissukäytössä kokoonpano on kuitenkin rautaa. Esimerkiksi Office-ohjelmiston ja netin käyttö onnistuvat todella ripeästi, kuten odottaa saattaakin. Viime vuodesta poiketen tietokoneessa on nyt mukana erillinen tuuletin, joka hyrisee hienoisesti etenkin vaativimpia tehtäviä suoritettaessa. Latauksen aikana korostuva hurina ei kuitenkaan ole missään vaiheessa edes lähellä ärsyttävää desibelitasoa, mutta aivan hiirenhiljainenkaan MateBook X Pro ei ole. Lisäksi näppäimistöllä kirjoitettaessa saattaa toisinaan kuulua pientä sirinää, mutta sen erottamiseksi ympäristön pitää olla todella hiljainen. Selvyyden vuoksi todettakoon, että millään tavalla häiritseviä ääniä MateBook X Pron käyttö ei missään vaiheessa aiheuta.
Läppärin sisään on mahdutettu 57,4 wattitunnin akku, jonka täyteen ladattuna luvataan tarjoavan 12 tuntia videoiden toistoa, 14 tuntia toimistotyöskentelyä tai 15 tuntia nettiselailua. Tietokone ladataan USB-C-portin kautta, ja pikalatauksen ansiosta jo puolen tunnin lataus takaa useita tunteja käyttöaikaa. Mukana on myös toinen USB-C-liitäntä ulkoisia laitteita varten, kuulokeliitäntä sekä ilahduttavasti myös perinteinen USB-A-liitäntä. Mukana tulevalla adapterilla onnistuvat tarvittaessa myös HDMI- ja VGA-ulostulot sekä useamman USB-liitännän käyttäminen samanaikaisesti.
MateBook X Pro lunastaa akkukestolle ladatut odotukset viime vuotta paremmin. Luvattuihin lukemiin ei nytkään aivan todellisuudessa päästä, mutta esimerkiksi toimistokäytössä yhdellä latauksella pärjäilee mukavasti yhden työpäivän ajan – parhaimmillaan akunkesto kun on noin kymmenen tunnin luokkaa.
Yhteenveto: Huawei paransi – MateBook X Pro on pienine puutteineenkin loistava
Huawei on viimeistään MateBook X Pron kanssa onnistunut tuomaan myös tietokoneitaan lähelle markkinoiden kärkeä. MateBook X Prosta ei löydy merkittäviä vikoja, mutta sen sijaan kehuttavaa riittää: näyttö on erinomainen, näppäimistö kaikin puolin mallikas ja viime vuodelta tutut heikkoudet on pääosin korjattu. Akunkesto ei kaikesta huolimatta edelleenkään ole aivan terävintä huippuluokkaa, minkä lisäksi web-kameran erikoisuus kannattaa ottaa huomioon, jos MateBook X Pron hankinta on harkinnassa.
Viime vuonna kompaktiudessa mentiin MateBook X:n kanssa kenties hieman liian pitkälle, mutta nyt MateBook X Prolla on löydetty kultainen keskitie. MateBook X Pro on riittävän iso, mutta silti siro, minkä lisäksi todella korkea näyttö-runkosuhde takaa sen, ettei työskentelytila ihan heti lopu kesken. Kokonaisuutena Huawei-uutuutta on helppo suositella, mikäli markkinoiden kärkikastin toimistoläppäri on hakusessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »