15. elokuuta Suomessa myyntiin tullut Honor Play on varsin mielenkiintoinen älypuhelinuutuus, sillä se näyttää tarjoavan erinomaisesti vastinetta teknisillä ominaisuuksillaan 349 euron suositushinnalleen.
Pelipuhelimeksi asemoitu Honor Play on varustettu kookkaalla 6,3 tuuman näytöllä, laadukkaalla alumiinirakenteella sekä Honorin omistavan Huawein toistaiseksi viimeisimmistä huippupuhelimista sekä Honor 10:stä aiemmin tutulla Kirin 970 -järjestelmäpiirillä.
Honor Play
- 6,3" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 16 + 2 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- HiSilicon Kirin 970 -piiri
- 3750 mAh akku
Mustaa väriä edustavan testipuhelimemme lisäksi Honor Play on Suomessa saatavilla myös sinisenä sekä violettina värivaihtoehtona.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Playn tekniset tiedot (COR-L29)
- Alumiinirakenne
- 6,3 tuuman IPS LCD -näyttö lovella näytön yläreunassa ja 19,5:9-kuvasuhteella (2340×1080 pikseliä)
- Sormenjälkilukija takana, kasvojentunnistus etukameralla
- Kaksoiskamera takana: 16 megapikselin pääkamera f/2,2-aukolla ja 2 megapikselin apukamera f/2,4-aukolla
- 4K-videokuvaus, 1080p Full HD 120 fps -hidastuskuvaus
- Etukamera 16 megapikseliä f/2,0-aukolla
- Kirin 970 -järjestelmäpiiri tekoälymoottorilla (4x ARM Cortex-A73 @ 2,36 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,8 GHz, ARM Mali-G72 MP12 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- GPS / GLONASS -paikannus
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- 3 750 milliampeeritunnin akku ja 18 watin pikalataus
- Mitat 157,9 x 74,3 x 7,5 millimetriä
- Paino 176 grammaa
- Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 8.2
Alumiinirakenne ja kookas 6,3 tuuman näyttö
Lasi on yleistynyt keski- ja ylemmän hintaluokan älypuhelinten materiaalina on viime aikoina, mihin nähden Honor Play alumiinirunkoisena alkaa tuntua jo virkistävältä poikkeukselta.
Kuten jo mainittu, on Honor Play ajateltu asemoida pelipuhelimeksi. Sopivan kookas näyttö onkin hyvä lähtökohta hyvän pelipuhelimen luomisessa. Honor Playn 6,3 tuuman IPS LCD -näytössä on 2340×1080 pikseliä kuvasuhteen ollessa 19,5:9. Näytön yläreunassa leveä lovi etukameralle, puhelinkuulokkeelle ja antureille. Laadultaan näyttö on kaikin puolin varsin hyvä: niin kirkkaus, tarkkuus kuin myös väritoisto ovat riittävän hyvällä tasolla – joskaan tietenkään musta ei ole täysin mustaa, kun kyse ei ole AMOLED-näytöstä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kookas näyttö tekee myös Honor Playsta kookkaan puhelimen. Käteen puhelin istuu kuitenkin mukavasti sopivasti pyöristettyjen kylkiensä ansiosta – lisäksi paksuutta on vain 7,5 millimetriä. Toki suuren näytön ongelmia ei pyöreyskään pysty ylittämään: näin suurta puhelinta normaalisti yhdellä kädellä pideltäessä peukalolla yltää hädin tuskin puoliväliin näyttöä.
Kokonaisuutena Honor Play on muotoiltu varsin eleettömästi ja elegantisti. Puhelimessa ei ole muotoilullisesti juuri mitään turhaa, vaan kaikella on ikään kuin tarkoituksensa. Erityisesti mustana väriversiona Honor Playn matta metallipinta ja eleettömät muodot tekevät puhelimesta tylyllä tavalla tyylikkään näköisen, ainakin omaan silmääni – toki makuasioista voidaan aina kiistellä. Mustan mattapinnan hienoisena heikkoutena on pidettävä sormenjälkien ja muun rasvaisuuden erottumista pinnalla selvästi.
Sormenjälkilukija sijaitsee takana onnistuneella paikalla ja puhelimen suuresta koosta huolimatta varsin hyvin ulottuvilla. Sormenjälkilukija on erittäin nopea ja toimintavarma. Lisäksi Honor Play tukee myös kasvojentunnistusta etukamerallaan. Kasvojentunnistus toimii myös nopeasti ja varmasti – myös yllättävän hyvin jopa hämärissä olosuhteissa, mutta toki pelkkään etukameraan perustuva tunnistus on aina turvallisuudeltaan kysymysmerkki.
Keskitytty tehoihin – kameroissa hieman tingitty
Honor Playn sisältämä Kirin 970 -järjestelmäpiiri ja sen suorituskyky ovat jo tuttuja muun muassa Huawein Mate 10 Prosta, P20:stä ja P20 Prosta sekä Honor 10:stä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor Playn myötä Kirin 970 -järjestelmäpiiri tulee nyt saataville edullisemmassa, keskihintaluokan älypuhelimessa hieman ennen kuin Huawei esittelee pian uuden Kirin 980 -piirinsä loppuvuoden Mate 20 -huippupuhelimissaan.
Honor Playta markkinoidaan myös hiljattain lanseeratulla GPU Turbolla, joka on myös muihin Huawei- ja Honor-älypuhelimiin päivityksenä tuleva grafiikkasuorituskykyä tehostava ominaisuus. Honor Playssa GPU Turbo on mukana jo valmiina heti alusta alkaen. GPU Turbo vaatii erikseen tuen peleiltä, ja tuki on toistaiseksi varsin kapea. Graafista laskentaa uudelleen järjestelevän ominaisuuden vaikutus vaihtelee myös jonkin verran, mutta GSMArena-sivuston aiemman testauksen perusteella GPU Turbosta on kuitenkin myös todellisuudessa hyötyä sitä tukevissa peleissä, kuten PUBG Mobilessa. Testeissä havaittiin parista muutamaan piirretyn ruudun parannuksia sekuntia kohden ruudunpäivitysnopeudessa raskaissa peleissä – ennen kaikkea GPU Turbon kanssa ruudunpäivitysnopeus pysyi huomattavasti tasaisempana ilman yhtä suuria pudotuksia. Lisäksi GPU Turbon arvioitiin myös testin perusteella pienentävän virrankulutusta – yhden mittauksen perusteella akku kesti GPU Turbon myötä 13 prosenttia pidempään.
Olipa GPU Turbon vaikutus sitten kuinka suuri tahansa, on Kirin 970 -järjestelmäpiiri erityisesti Honor Playn hintaluokassa hyvin kilpailukykyinen suorituskyvyltään. AnTutu-suorituskykytestissämme puhelin keräsi 206 125 pistettä, joka on karkeasti samaa tasoa monien Qualcomm Snapdragon 835 -piirillä varustettujen älypuhelinten (Nokia 8, OnePlus 5 / 5T…) kanssa sekä hieman korkeampi lukema kuin vaikkapa Samsungin Galaxy S8 -puhelimilla Suomessa myytyinä Exynos 8895 -versioina.
Lyhyissä pelikokeiluissa Honor Playn kanssa suorituskyvyssä ei myöskään ilmennyt mitään ongelmia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kirin 970:n rinnalla Honor Playssa on 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, joka on laajennettavissa muistikortilla.
Akku Honor Playssa kestää kohtuullisen hyvin. 3 750 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa vielä toisellekin päivälle, ja käytön aktiivisuudesta riippuen ehkä myös toisen päivän loppuun asti. Pikalatausta Honor Play tukee 18 watin teholla, eli ei aivan Huawein ja Honorin toistaiseksi parhaimmalla 22,5 watin ratkaisulla, mutta kuitenkin varsin tehokkaasti ja nopeasti.
Kamerat eivät ole varsinaisesti Honor Playn vahvuus. Kokonaisuudesta jää tunnelma, että monesta muusta asiasta ei ole juuri tingitty, mutta kameroista jonkin verran. Ei kamerakaan kuitenkaan ole Honor Playssa mitenkään heikko, ennemminkin vain perushyvä eikä laadultaan mitenkään poikkeuksellinen.
Sekä pääkameran takana että ainoan etukameran tarkkuus on 16 megapikseliä. Takakaksoiskameran täydentää 2 megapikselin apukamera, jonka merkitys jää varsin vähäiseksi – se on mukana tallentamassa syvyysinformaatiota, mutta Honor Play ei kuitenkaan tarjoa mitään ihmeellistä muotokuvatilassaan.
Kamerasovelluksesta löytyvät myös erilliset Hidastus- (maks. 120 fps), Yö- ja 3D Creator -kuvaustilat tavanomaisempien kuvaustilojen lisäksi. Viime mainittu luo 3D-hahmon kasvojen kuvaamisen jälkeen. Lisäksi tarjolla on AR-objektiivitilassa kuviin ja videoihin lisättäväksi erilaisia 3D-objekteja, kasvoihin kiinnittyviä tehosteita ja taustoja.
Kirin 970 -järjestelmäpiiri sisältää myös erillisen neuroverkkolaskentaan erikoistuneen osion, jota aiemmista puhelinmalleista tuttuun tapaan hyödynnetään myös Honor Playn kamerassa kuvauskohteiden tunnistamiseen tekoälyllä (AI) ja säätöjen optimointiin sen perusteella kulloisenkiin tilanteeseen sopivaksi.
Käytännössä AI-kuvaustila usein vain korostaa värejä ja tekee kuvista ”karkkimaisia”. Osan silmää tämä miellyttää ja osan ei, minkä takia on hyvä, että AI-tilan saa kytkettyä päälle ja pois erittäin helposti suoraan kamerasovelluksen etsinnäkymästä yhdellä painalluksella.
Kokonaisuutena Honor Playn kamera vaikuttaa kohtuulliselta, mutta se on ehkä kuitenkin se osa-alue, joka puhelimessa on vähiten erinomainen suhteessa hintaan.
Alla muutama esimerkkikuva Honor Playlla.
Yhteenveto: Erinomaista vastinetta rahalle suurta näyttöä hakevalle
Honor Play on monin tavoin positiivinen yllätys, mutta oikeastaan kokonaisuus rakentuu ennen kaikkea kohtuulliselle hinnalle.
Honor Playssa on tarjolla erinomaisen paljon vastinetta rahalle kookkaassa ja laadukkaassa näytössä, tässä hintaluokassa suorituskyvyltään kovatasoisessa Kirin 970 -järjestelmäpiirissä sekä kaikin puolin laadukkaalta tuntuvassa rakenteessa.
Samanaikaisesti varsinaiset heikkoudet ovat Honor Playssa ovat vähissä. Toki ominaisuuksissa on monia puutteita korkeahintaisempiin älypuhelimiin verrattuna (kuten vaikkapa stereokaiuttimet ja luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys), mutta jostakin halvemman hinnan vuoksi on tingittävä.
Ominaisuuksien osalta kamera ei ole Honor Playn vahvin osa-alue, joten jos hakusessa on ensisijaisesti hyvä kamerapuhelin, kannattaa katseet suunnata toisaalle mutta jos etsii kokonaisuutena hyvää, kookkaalla näytöllä varustettua ja tehokasta älypuhelinta kohtuuhinnalla, Honor Playta on vaikea vaihtoehtona ohittaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »