Google on julkaissut tätä nykyä vuotuisin ilmestyvän merkittävän uuden Android-käyttöjärjestelmäpäivityksensä. Uusi Android-versio on numeroltaan 9.0 ja lempinimeltään Pie eli piirakka.
Android Pie julkaistaan nyt ensin tänään Googlen omille Pixel ja Pixel XL sekä Pixel 2 ja Pixel 2 XL -älypuhelinmalleille. Jakelu käynnistyy verkon yli tapahtuvina tavanomaisina päivityksinä vielä tämän päivän aikana. Lisäksi Android Pien omalle puhelimelleen on julkaissut jo Essential. Android Pie ei ole enää tulossa päivityksenä lainkaan Nexus 5X:lle tai Nexus 6P:lle eikä Pixel C -tabletille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin Android Pie tunnettiin Android P:nä ja siitä julkaistiin useita esitestiversioita.
Muut valmistajat aloittavat Android Pie -päivitykset omille laitteilleen myöhemmin omilla aikatauluillaan. Googlen mukaan laitteita Sonylta, Xiaomilta, Nokia-puhelinten HMD Globalilta, Oppolta, Vivolta ja OnePlussalta sekä Android One -laitteet päivittyvät Android Piella ”tämän syksyn loppuun mennessä”. Nämä valmistajat toivat jo aiemmin laitteilleen Android P:n testiversioita.
Alle on koottu Android Pien tuomia uudistuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Merkittävänä johtolankana päivityksessä on muun muassa tekoälyn hyödyntäminen. ”Android 9 hyödyntää koneoppimisen voimaa tehdäkseen puhelimestasi älykkäämmän, yksinkertaisemman ja paremmin sinulle räätälöidyn”, toteaa Googlella Androidin kehityksestä vastaava Dave Burke julkaisusta kertovassa blogimerkinnässä.
Merkittäviä muutoksia vakio-Androidin käyttöliittymässä
Android Pie uudistaa vakio-Androidin näytön alareunan toimintopainikkeet. Erillinen painike avoinna oleville sovelluksille katoaa. Avoinna olevat sovellukset sisältävään katsausnäkymään pääsee jatkossa kotipainikkeesta ylöspäin pyyhkäisemällä, ja kaikki laitteen sovellukset esittävään sovellusvalikkoon tämän jälkeen toisella ylöspäin pyyhkäisyllä tai suoraan pidemmällä pyyhkäisyllä.
Toinen vaihtoehtoinen tapa selata avoinna olevia sovelluksia on pyyhkäistä sivusuunnassa näytön alareunassa. Esikatselukuvat avoinna olevista sovelluksista esitetään nyt horisontaalisesti rinnakkain aiemman pystysuuntaisen korttinäkymän sijaan. Avointen sovellusten katsausnäkymässä on jatkossa mukana myös Google-hakupalkki sekä viiden ehdotetun sovelluksen kuvakkeet.
Sovelluksista kotinäkymään siirrytään yhä kotipainikkeen painalluksella. Pitkä painallus avaa Google Assistantin tai muun vastaavan toiminnon. Takaisin-painike näkyy näytön alareunassa vain tarvittaessa sovellusten sisällä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kannattaa huomioida, että nämä muutokset tapahtuvat suoraan vain Googlen versiossa Androidista. Muilla valmistajilla voi jatkossakin olla omia toimintopainiketoteutuksiaan. Lisäksi Pixeleissäkin uusi eleohjausnavigaatio ei ole käytössä vielä oletusasetuksena, vaan vasta käyttöön otettavissa asetuksista.
Google uudistaa myös näytön kääntöä laitteen asennon mukaan. Jos näytön asento on lukittu, avaa laitteen kääntäminen avaa näytöllä kuvakkeen josta näkymän saa kuitenkin halutessaan käännettyä.
Samoin äänenvoimakkuuden säätöä on yksinkertaistettu. Soittoäänen äänenvoimakkuutta säädetään jatkossa yksinkertaisesti kolmella eri vaihtoehdolla (äänetön, värinä, äänellinen) ja äänenvoimakkuuden säätökytkimet vaikuttavat mediatoiston äänenvoimakkuuteen.
Android Pie tuo myös mukaan uuden Markup-työkalun näytöstä otettujen kuvankaappausten helppoon pikaiseen rajaamiseen ja muokkaamiseen esimerkiksi piirtämällä.
Lisää tekoälyä
Kuten monien muiden Googlen palveluiden kanssa, myös Androidin osalta keskiöön on nousemassa tekoäly.
Adaptive Battery on uusi ominaisuus, joka hyödyntää koneoppimista ymmärtämään mitä sovelluksia käyttäjä todennäköisesti käyttää tulevina tunteina ja optimoi puhelimen toimintaa sen perusteella akunkestoa pidentäen.
Android Pie tuo myös oppivan, mukautuvan automaattisen näytön kirkkauden säädön, joka ottaa ajan myötä huomioon käyttäjän mieltymyksen näytön kirkkauden säätämisessä.
Androidin sovellusvalikko saa viiden yläreunassa ehdotetun sovelluskuvakkeen ohella uusia älykkäitä pikavalintoja (App Actions). Se osaa ehdottaa esimerkiksi ehdottaa soittamista tietylle henkilölle puhelimen ajatellessa tämän olevan relevanttia tai osaavan ehdottaa äänentoiston aloittamista kuulokkeiden puhelimeen kytkemisen jälkeen.
Lisäksi Google avaa sovelluskehittäjille mahdollisuuden tuoda sovelluksensa osa tarjolle jatkossa pienempänä palasena (Slices). Aluksi osana hakua Android-puhelin osaa jatkossa kertoa asioita sovelluksista, kuten ehdottaa kyytitilauksen tekoa tai kuvia omista Google Kuvista. Slices on tulossa mukaan osaksi Android P:tä hieman myöhemmin syksyllä.
Sovelluksilta vaaditaan erillistä tukea niiden mukaan tulemiseksi osaksi Actions- ja Slices-toimintoja.
Digitaalinen hyvinvointi
Google korostaa Applen tapaan syksyn päivityksessään kohtuullista käyttöä. Myös Android saakin uuden Dashboard-näkymän, joka kertoo kuinka paljon laitetta käytetään – mukaan lukien lukumäärät puhelimen lukituksen avaamisista ja ilmoituksista sekä eri sovellusten käytöstä.
Digitaalinen hyvinvointi osana Android Pieta on aluksi saatavilla erillisenä latauksena Google Play Kaupan kautta beetatestiversiona, ja julkaistaan valmiina versiona myöhemmin syksyn aikana.
Android Piessa voi asettaa myös sovelluksille ajastimia. Asetetun ajan täyttyessä puhelin muistuttaa tästä ilmoituksella ja loppupäivän ajaksi sovelluskuvake myös muuttuu harmaaksi.
Google Assistantin kautta tarjolle tulee myös Wind Down -toiminto, joka tiettynä asetettuna aikana päivisin muuttaa koko näytön harmaasävyiseksi.
Älä häiritse -tilan saa jatkossa asetettua päälle todella helposti: kääntämällä puhelimen näyttö alaspäin pöydällä tai muulla pinnalla. Lisäksi se myös piilottaa ilmoitukset kokonaan eikä enää näytä niitä lukitus- tai ilmoitusnäkymässä.
Android Pie tarjoaa myös uusia helpompia tapoja poistaa sovellusten ilmoituksia pois käytöstä.
Lisäksi perhetoiminnon kautta vanhemmat voivat yhä hallita lastensa puhelinten ruutuaikaa.
Uusia emojeja
Android Pie tuo mukaan myös laajan joukon uusia emoji-kuvakkeita.
Aivan uusina emojeina mukaan tulevat muun muassa kylmä ja kuuma hymiö, laama, mango, skeittilauta ja lankakerä. Uusia ovat myös punapää-emojit, kuten myös kihara- tai valkohiuksiset sekä kaljut ihmiset. Erinäisten emojien designia on myös hienosäädetty.
Tuki näyttölovelle suoraan käyttöjärjestelmässä
Android Pie tuo käyttöjärjestelmätasolle tuen myös Android-älypuhelimissa yleistyville näytöille, joissa on joitakin komponentteja kuten etukameran sisältävä lovi yläreunassa.
Android Pien myötä sovellukset pääsevät halutessaan hyödyntämään täysin lovinäyttöjä käyttöjärjestelmän huolehtiessa muuten näytön yläreunan tilapalkin oikeasta korkeudesta tavallisissa sovelluksissa.
Kellonajan paikka siirtyy myös näytön yläreunan tilapalkissa oikealta vasempaan reunaan.
Uudistetut ilmoitukset
Ilmoitusten esittäminen uudistuu jälleen Android Piessa. Kokonaisuutena ilmoitukset muuttuvat edelleen monipuolisemmiksi toiminnoiltaan ja sisällöltään. Suoraan ilmoituksissa voi näkyä laajemmin viestikeskusteluja, kuvia, tarroja sekä älykkäitä vastausvaihtoehtoja.
Myös pika-asetusten ja ilmoitusten ulkoasu uudistuu vakio-Androidissa. Asetukset ja ilmoitukset ovat erillisissä laatikoissa, joiden kulmat on pehmeästi pyöristetty.
Parantunut sovellusten suorituskyky ja vähentyvä virrankulutus
Android Pie parantaa Android Runtime ja Kotlin -sovellusten suorituskykyä jonkin verran. Esimerkiksi Android Runtime -päivitysten myötä sovellusten tiedostokoot voivat olla jopa 11 prosenttia pienempiä nopeuttaen jokapäiväistä toimintaa vauhdittamalla sovellusten käynnistymistä ja vähentämällä muistin käyttöä.
Lisäksi Android Pie vie eteenpäin Androidin Doze-taustatoimintoa, sovellusten valmiustilaa ja taustatoiminnon rajoituksia, joiden myötä akunkeston pitäisi jälleen parantua.
Parannuksia yksityisyyteen – sovelluksille rajoitteita
Sovellusten mikrofoni-, kamera- ja anturikäyttöä taustalla rajoitetaan parantaen merkittävästi tietoturvaa ja yksityisyyttä.
Turvallisuutta sovellusten toiminnassa parantaa jatkossa myös HTTP-liikenteen pakottaminen TLS-salatuksi.
Markup näyttökuvien rajaamiseen ja muokkaamiseen
Android Pie tuo mukaan uuden Markup-työkalun näytöstä otettujen kuvankaappausten helppoon pikaiseen rajaamiseen ja muokkaamiseen esimerkiksi piirtämällä.
Yhtenäinen sormenjälkitunnistuskokemus
SormenjälkitunnistuskokemAndroid Pie esittelee yhtenäisen näkymän, joka kehottaa käyttäjää asettamaan sormen lukijalle ja kertoo tietoja tunnistautumisesta.
Wi-Fi-pohjainen sisätilapaikannus
Androids Pie tuo tuen Wi-Fi Round-Trip-Time -teknologialle, joka mahdollistaa sovellusten hyödyntävän Wi-Fi-verkkoihin pohjautuvaa sisätilapaikannusta. Kyse on IEEE 802.11mc -standardista, joka mahdollistaa Wi-Fi-tukiasemien etäisyysmittauksen ja sen myötä paikannuksen, jos kantomatkan sisällä on kolme tukiasemaa, joiden sijainti on tiedossa.
Käyttöjärjestelmässä suora tuki useille kameroille
Kaksois- ja pian myös kolmoiskameroiden yleistyessä älypuhelimissa, tuo Android Pie itse käyttöjärjestelmään rajapinnan, jolla sovellukset pääsevät käsiksi kahden tai useamman kameran kuvaan. Tämä helpottaa zoom-, bokeh- ja muiden kahta kameraa hyödyntävien toimintojen kehittämistä.
Käyttöjärjestelmän suoraan sisältämät kameraominaisuudet kehittyvät muutenkin, muun muassa rajapinnalla näytön toiminnalle salamavalona.
Tuki HDR VP9 -videolla ja HEIF-kuvanpakkaukselle
Android Pie sisältää tuen HDR VP9 Profile 2 -videopakkausformaatille HDR:n kera. Lisäksi mukana on tuki HEIF-kuvaformaatille, joka vähentää tallennustilan tarvetta merkittävästi normaaleihin JPG-kuviin verrattuna. Myös Apple lisäsi viime vuonna uusimmissa iOS- ja macOS-versioissaan jo tuen HEIF:lle. HEIF:n pitäisi pystyä pakkaamaan sama kuvanlaatu puolet pienempään tiedostokokoon.
Tekoälyä eteenpäin – neuroverkkorajapinnoista uusi versio
Android 8.1:ssä ensi kertaa esiteltyä neuroverkkorajapintaa viedään Android Piessa eteenpäin tuella uusille operaatioille.
Autofill-parannuksia
Edellisessä Android-versiossa, Oreossa, esiteltiin myös salasanojen ja muiden tietojen automaattiseen täydennykseen uusi Autofill-kokonaisuus, joka helpotti ja paransi salasanahallintasovellusten toimintaa merkittävästi. Android Pie parantaa Autofilliä usein eri tavoin, kuten yhteensopivuustilalla, joka mahdollistaa kokonaisuuden sulavan yhteistoiminnan vielä vain vanhoja käytäntöjä tukevien sovellusten ja uuden Autofillin käytössä rinnakkain.
Tiukennuksia sovellusten rajapintojen käyttöön
Android Pien myötä Google on myös tiukentamassa suhtautumistaan muiden kuin julkisten rajapintojen käyttöön sovelluksissa. Toistaiseksi kyse on lähinnä varoituksesta jatkossa tulevista muutoksista.
Vaatimus sovelluksille uusien Android-versioiden tuesta
Samoin Android Pien tulon myötä Google tiukentaa vaatimuksia Android-sovelluksille. Syyskuusta 2018 alkaen sovellusten pitää tukea API-rajapintatasoa 26 eli Android 8.0 Oreota.
Android Pie tulee varoittamaan päivittämättömistä sovelluksista, jos ne ovat vanhempia kuin rajapintatasoa 17 eli tähdätty Android 4.2 Jelly Beania vanhemmille versioille.
Muutosten myötä Google pakottaa sovellukset jatkossa nopeammin uusissa Android-versioissa esiteltyjen uudistusten mukaisiksi parantaen muun muassa suorituskykyä ja tietoturvaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »