Googlen on jo parin vuoden tiedetty työstäneen mystistä uutta Fuchsia-nimellä kulkevaa käyttöjärjestelmää. Tietoja Fuchsiasta on nähty ja kuultu, koska kehitystyö on edennyt avoimen koodin projektina.
Nyt Bloombergin tuore raportti taustoittaa hieman Googlen tarkoitusperiä ja tavoitteita Fuchsian kanssa.
Juttunsa otsikossaan Bloomberg kuvailee uutta työn alla olevaa käyttöjärjestelmää Androidin seuraajaksi. ”Fuchsia-tiimin jäsenet ovat keskustelleet suuremmasta suunnitelmasta, josta raportoidaan tässä ensi kertaa: uuden käyttöjärjestelmän luomisesta yhtiön kaikille omille laitteille Pixel-puhelimista älykaiuttimiin, kuin myös kolmansien osapuolten laitteille, jotka luottavat Androidiin ja toiseen Chrome OS -nimiseen järjestelmään”, kertoivat asioita tuntevat lähteet Bloombergille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toisin kuin Android, Fuchsia ei perustu Linux-käyttöjärjestelmäytimelle. Käyttöjärjestelmän perustavaa laatua olevissa lähtökohdissa on myös muita eroja: Fuchsian arkkitehtuuria on rakennettu jatkuvat päivitykset paremmin huomioiden, minkä lisäksi näytöllisten laitteiden lisäksi se olisi paremmin optimoitu myös puhuen käytettäviin laitteisiin.
Fuchsiaa Googlella kehittävää tiimiä kuvataan vielä pieneksi ja salamyhkäiseksi – Fuchsian parissa työskentelee vasta yli 100 työntekijää.
Bloomberg kertoo Google-insinöörien suunnittelevan Fuchsian käyttöönottoa ensin kotilaitteissa, kuten ääniohjatuissa kaiuttimissa, kolmen vuoden sisällä ja siirtymistä tämän jälkeen suurempiin laitteisiin, kuten kannettaviin tietokoneisiin. Lopulta Fuchsia-tiimin tavoitteena on uuden käyttöjärjestelmän nousu Androidin seuraajaksi seuraavan vuosikymmenen alkupuoliskon aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi Fuchsian kehitystyön voidaan kuitenkin olevan lähinnä kokeellisella asteella eikä Googlen ylimmän johdon kerrota vielä määrittäneen sille tarkkaa suunnitelmaa tai tavoitteita.
Julkisesti Google kommentoi Fuchsian olevan yksi avoimen koodin esimerkki sen panostamisesta innovaatioon. Toisaalta Fuchsia-projektia kuvataan lähteiden toimesta myös mielenkiintoisena haasteena Googlen kyvykkäimmille insinööreille, joita ei haluta menettää kilpailijoiden leipiin.
Luonnollisesti Googlen sisällä, kuten kaikissa suurissa yrityksissä, myös Fuchsian kehitystyöhön liittyy paljon sisäisiä ristiriitoja ja painotuseroja. Fuchsian yksityisyyslähtökohdat ovat Androidia tiukemmat, ja tältä osin Fuchsia-tiimin ja Googlen bisneksestä valtaosan synnyttävän mainososaston kerrotaan olleen jo eri mieltä. Lopulta mainososaston kannan kerrotaan voittaneen.
Android löytyy tätä nykyä lähes 90 prosentista myytyjä älypuhelimia. Googlen suunnitelmat Androidin mahdollisesta korvaamisesta edes pitkällä tulevaisuudessa tyhjästä rakennetulla Fuchsialla ovat näin ollen erittäin merkittäviä koko alan kehittymisen kannalta. Google voi pyrkiä kahmimaan itselleen enemmän valtaa Fuchsiaan liittyen kuin mitä sillä nyt on Androidin kanssa. Kaikki tämä tapahtuu myös samalla, kun Euroopan unioni langetti Googlelle tällä viikolla 4,3 miljardin euron jättisakot ja edellyttää sitä muuttamaan Android-laitevalmistajasopimuksiaan omien palveluidensa liittämisestä mukaan esiasennettuina Android-laitteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaiken kaikkiaan kokonaisuutena Androidin tuleva kehitys vaikuttaakin nyt varsin epäselvältä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »