Motorolan huhtikuun lopulla esittelemä ja toukokuun puolella myyntiin tuoma Moto G6 Plus on tämän vuoden Moto G -malliston kehittynein ja kallein älypuhelin. Edeltäjämalli Moto G5 Plussaan verrattuna G6 Plus tarjoaa muun muassa suuremman näytön, kaksoistakakameran sekä tietenkin kehittyneemmän järjestelmäpiirin.
Kiinalaisen Lenovon Motorola-brändillä valmistaman Moto G6 Plussan hinnat alkavat Suomessa 299 eurosta, mikä asettaa puhelimen edullisempaan keskiluokkaan. Edullinen hinta yhdistettynä monipuolisiin ominaisuuksiin tekevät Moto G6 Plussasta, ainakin paperilla, varsin tasokkaan haastajan hintaluokassaan. Älypuhelimen Suomessa myytävä versio sisältää 4 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennusmuistia, mutta joillakin markkinoilla saatavilla on myös malli 6 gigan RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla.
Motorola Moto G6 Plus
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,9" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 + 5 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 630 -piiri
- 3200 mAh akku
Moto G6 Plussan tekniset tiedot
- 5,9 tuuman IPS LCD -näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä
- Sormenjälkilukija edessä, Face Unlock -kasvojentunnistus etukameralla
- 12 + 5 megapikselin takakamera, f/1,7-aukko pääkamerassa, 4K-videokuvaus
- 8 megapikselin etukamera, myös LED-kuvausvalo
- Kahdeksanytiminen 2,2 gigahertsin Qualcomm Snapragon 630 -järjestelmäpiiri
- 4 gigatavua RAM-muistia
- 64 gigatavua tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- USB-C-liitin ja 3,5 mm -kuulokeliitäntä
- 3 200 milliampeeritunnin akku
- Mitat: 160 x 75,5 x 8,0 millimetriä
- Paino: 167 grammaa
Tyylikäs ulkoasu, kameramoduuli jakanee mielipiteitä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Moto G6 Plussasta julkaistiin kolme värivaihtoehtoa: sinihopea, kultainen ja tummansininen, joista viimeisimmän saimme testiimme. Ulkoasultaan Moto G6 Plus miellyttää silmää ja pyöreiden kulmiensa ansiosta verrattain kookas älypuhelin istuu mukavasti käteenkin. Hohtavan tummansininen väri on varsin tyylikäs, mutta sormenjäljet erottuvat puhelimesta erittäin helposti. Lasinen runko on sen verran liukas, että pakkauksessa mukana toimitettavaa silikonisuojaa kannattaa käyttää.
Puhelimen etupuolelta löytyy perinteinen ja loveton 18:9 kuvasuhteen 5,9-tuumainen LCD-näyttö, jonka yläpuolelle on asetettu etukamera, erinäisiä sensoreita sekä G6 Plussan ainut kaiutin. Sormenjälkilukija Motorolan logon ohella puolestaan sijaitsee näytön alapuolella, kuten myös puhelimen mikrofoni.
Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet paikantuvat puhelimen oikealle kyljelle USB-C-liitännän ja 3,5 millimetrin kuulokeliitännän löytyessä alareunasta. Samanaikaisesti kahta SIM-korttia ja microSD-muistikorttia tukeva korttipaikka puolestaan on puhelimen yläreunassa vasemman kyljen ollessa täysin tyhjä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhelimen takaosa on huomattavasti pelkistetympi sisältäen vain kaksoistakakameran LED-kuvausvalolla. Kamera koostuu 12 megapikselin pääkamerasta sekä 5 megapikselin apukamerasta, joka on käytössä lähinnä boke-efektin parantamiseksi. Minkäänlaista optista zoomia Moto G6 Plussan kamerakokoonpano ei tarjoa. Kameramoduuli ulkonee puhelimesta suhteellisen selkeästi, muutaman millimetrin verran, mikä varmasti jakaa mielipiteitä. Käytännössä ulkoneva kamera johtaa siihen, että puhelinta ei kameran naarmuuntumisen pelossa oikein henno asettaa näyttö ylöspäin pöydälle käyttöä odottamaan, mutta myyntipakkauksessa toimitettava läpinäkyvä silikonisuoja kuitenkin auttaa osaltaan asiaa.
Sujuva käyttökokemus, mainio näyttö myös auringossa
Moto G6 Plussan käyttö on miellyttävän sujuvaa oli kyse sitten pelaamisesta, suoratoistopalveluiden käytöstä tai puhelimen perinteisistä toiminnoista. Qualcommin Snapdragon 630 ei ole järjestelmäpiirien kärkeä, mutta jostakin on 299 euron hintalapulla karsittava. Motorola on kuitenkin tehnyt viisaan valinnan, sillä Snapdragon 630, tukenaan 4 gigatavua RAM-muistia, riittää mainiosti puhelimen vaivattomaan toimintaan ja myös suorituskykyä vaativien pelien toistamiseen. Viikon testirupeaman aikana ei esiintynyt juuri minkäänlaista kaatuilua, huomattavaa lämpenemistä tai suurempaa sovellusten tökkimistä. Paljon pelaaville iloinen uutinen on, että akunkesto pelejä tahkottaessa ansaitsee erityiskiitoksen.
Moto G6 Plussassa on 5,9-tuumainen Corning Gorilla Glass 3 -suojattu, Full HD+ LCD-näyttö, joka on tarkkuudeltaan 2160×1080 pikseliä. Nykyaikaisella 18:9-kuvasuhteella pikselitiheydeksi muodostuu 407, joka on hiuksenhieno pudotus viime vuoden malliin nähden, mutta käytännössä eroa ei huomaa.
Moto G6 Plussan näyttö on kokonaisuudessaan varsin hyvä, eikä siitä löydy suuremmin moitittavaa. Mustat ovat LCD-näytölle erittäin tummia ja muutenkin suurta näyttöä on ilo katsella. Erityiskehun ansaitsee korkea maksimikirkkaus, joka etenkin automaattiasetuksilla mahdollistaa puhelimen sujuvan käytön myös kirkkaassa auringonvalossa ilman ylimääräistä siristelyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorolan puhelimissa käytetään Androidia, joka on lähellä vakioversiota, mutta sisältää kuitenkin muun muassa monipuolisemmat mahdollisuudet näytön värimaailman muokkaamiselle. Moto G6 Plussassa vaihtoehtoja on lukuisia: lämpimän, neutraalin ja kylmän lisäksi pääsee valitsemaan eloisan ja standardin välillä, joita voitaisiin kutsua myös korostetuksi ja luonnolliseksi värimaailmaksi.
Kalliimpiin älypuhelimiin verrattuna Moto G6 Plus antaa tasoitusta esimerkiksi siinä, että se sisältää vain yhden kaiuttimen. Ilahduttavasti kyseessä on kuitenkin erittäin kovaääninen kaiutin, jonka äänenvoimakkuus maksimitasolla riittää varmasti ainakin keskikokoisiin kesäbileisiin. Lisäksi Motorola on sisällyttänyt G6 Plussaan myös Dolby Audio -sovelluksen, jonka avulla äänimaailman voi säätää tukemaan vaikkapa elokuvien katselua tai pelaamista, ja onpa mukana graafinen toistokorjainkin.
Moto G6 Plus sisältää sormenjälkilukijan lisäksi myös kasvojentunnistukseen perustuvan lukitusmetodin. Sormenjälkilukija toimii mainiosti ja, vaikka kyseessä ei olekaan markkinoiden nopein lukija, aukeaa puhelin kuitenkin vajaassa puolessa sekunnissa. Kasvojentunnistus puolestaan vaatii puhelimen herättämisen virtakytkimellä, minkä jälkeen lukitus aukeaa kiitettävällä tarkkuudella myös kasvojen perusteella, vaikka virheitäkin toisinaan tapahtuu. Kannattaa huomioida, että iltahämärässä kasvolukituksen toimintavarmuus heikkenee nopeasti, ja että puhelinta on kasvoja luettaessa pidettävä noin 50 senttimetrin päässä kasvoista.
Motorolan omat mausteet
Kuten sanottua, Moto-puhelimissa ollaan varsin lähellä vakio-Androidia, ja Googlen tarjontaan luotetaankin esimerkiksi puhelinsovelluksessa, galleriassa ja kalenterissa. Paketista Moto G6 Plussan saa käyttöönsä Android 8.0 Oreolla varustettuna, mutta ainakaan toistaiseksi Android 8.1 -päivityksestä ei ole kuulunut mitään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google on käyttökokemuksessa vahvasti läsnä, mutta valmistajan oma kosketus puolestaan näkyy muun muassa kamerassa sekä Moto-sovelluksen esittelemissä ominaisuuksissa, jotka hyödyntävät puhelimen erinäisiä sensoreita. Esimerkiksi liikkeentunnistusta voi halutessaan hyödyntää siten, että puhelimen nopea heilautus avaa tai sulkee taskulampun, tai siten, että sen edestakainen kääntäminen avaa kameran. Toiminnot ovat kokonaisuudessaan näppärä ja mukava lisäys, mutta mitään mullistavaa ne eivät tarjoa, vaikka jokapäiväistä käyttöä piristävätkin.
Erinäisten toimintojen lisäksi Moto-sovellus sisältää myös esimerkiksi akkua tai silmiä säästäviä älykkäitä asetuksia näytölle ja ääniohjauksen mahdollistavan Moto Ääni -tilan. Tämän ohella sovellus osaa myös opastaa vaikkapa tallennustilan tyhjentämisessä tai akunkeston maksimoimisessa.
Sormenjälkilukija tukee tarvittaessa myös pyyhkäisyeleitä, joten Androidin toimintapainikkeet saa halutessaan poistettua käytöstä kokonaan ja näin avattua lisää tilaa näytön alaosaan. Sormenjälkilukijan nopea kosketus toimii kotipainikkeena pidemmän painalluksen lukitessa näytön, ja aktiiviset sovellukset -näkymän avaaminen tai takaisinpäin siirtyminen puolestaan onnistuvat oikealle tai vasemmalle suuntautuvilla pyyhkäisyeleillä. Eleisiin tottuminen vie oman aikansa, mutta parhaimmillaan nekin nopeuttavat puhelimen käyttöä ainakin hitusen. Virhepainalluksia tapahtuu kuitenkin sen verran, että välillä puhelimen omistajalta vaaditaan hermoja, jos kuitenkin haluaa pitää eletoiminnot käytössä.
Mainio kamera takkuilee toisinaan
Älypuhelinta ostettaessa kamera on usein prioriteettilistalla varsin korkealla. Moto G6 Plus sisältää Moto G -sarjan aiemmista malleista poiketen kaksoiskameran, joka koostuu 12 megapikselin pääkamerasta f/1,7-aukolla sekä 5 megapikselin kamerasta suuremmalla f/2,2-aukolla. Apukamera on aina tarvittaessa mukana pääosin boke-efektiä, eli sumennettua taustaa vaikkapa muotokuviin, luomassa, mutta muutoin valokuvissa käytetään vain pääkameraa. Etukamera puolestaan on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä. LED-salama löytyy niin edestä kuin takaa.
Morotola luottaa kamerasovelluksensa osalta edelleen omaan ammattitaitoonsa, joten itse käyttöliittymä eroaa jonkin verran esimerkiksi Googlen tarjoamasta. Kameran käyttäminen on kuitenkin helppoa myös manuaalitilassa, ja erinäisten säädinten asettelu on ainakin Nokia-puhelimia kuten vanhoja Lumioita käyttäneille tutun oloinen puoliympyrämäisine ulkoasuineen.
Moto G6 Plussalla otetut valokuvat ovat mukavaa katseltavaa suuremmallakin näytöllä, mutta heikkoutensakin kameralla on. Kuvien värimaailma etenkin hyvissä valo-olosuhteissa kuvattuna on kohdallaan, minkä lisäksi puhelin pärjää kohtalaisen hyvin myös hämärämmissä olosuhteissa. Ikävä kyllä, mitä kauemmas valokuvan tarkennusalueelta loitotaan, sitä epätarkempina valokuvatut kohteet näyttäytyvät. Tämä ei tietenkään ole mitenkään harvinaista, mutta Moto G6 Plussalla ero tarkennetun ja tarkentamattoman alueen välillä näyttäytyy jostakin syystä erityisen selkeänä, kuten alla olevasta esimerkkikuvastakin huomaa.
HDR-asetus puolestaan parantaa valokuvia oikeastaan olosuhteista riippumatta, vaikka toisinaan värit tallentuvatkin hitusen ylisaturoituneina. Jokaisella on omat mieltymyksensä, mutta HDR-tilaa kannattaa kuitenkin kokeilla, vaikka olosuhteet eivät sitä välttämättä vaatisikaan.
Mukana on ilahduttavan runsas valikoima erilaisia kuvaustiloja, ja muotokuvien lisäksi Moto G6 Plussalla voi hyödyntää myös esimerkiksi Spottiväri-tilaa, joka korostaa valokuvasta haluttua väriä jättäen taustan mustavalkoiseksi, tai Leikkaa-tilaa, jolla esimerkiksi muotokuvalle voi vaihtaa uudenlaisen taustan. Lisäksi mukana on integroituna myös Google Lens tekoälyä hyödyntävine palveluineen sekä mahdollisuus lähettää videota, myös 4K-tarkkuudella 30 ruudun sekuntinopeudella, suorana YouTubeen. Paljon videokuvaavalle Moto G6 Plus on kaksijakoinen valinta. Videoihin tallentuu mukava määrä yksityiskohtia, mutta äänimaailma ei tyynissäkään olosuhteissa ole markkinoiden kärkikastia.
Lisää esimerkkivalokuvia on nähtävillä arvostelun lopussa.
Kokonaisuus ratkaisee – Moto G6 Plus on pienellä varauksella erinomainen älypuhelin
Moto G6 Plus on hintaluokassaan vahva haastaja esimerkiksi Nokia 6.1 -älypuhelimelle, sillä sen jokapäiväinen käyttö on miellyttävää, eikä merkittäviä puutteita oikeastaan ole, kuten nykypäivänä saattaa odottaakin. Erityiskehuja Moto G6 Plus ansaitsee tyylikkäästä ulkoasusta sekä mainion näytön myötä käytettävyydestä myös kirkkaassa auringonvalossa. Ulkoneva kamera puolestaan saattaa häiritä joitakin käyttäjiä, minkä lisäksi valokuvien tarkennusongelmat harmittavat toisinaan.
Puhelimenakin Moto G6 Plus toimii mallikkaasti ja kuulokkeen sekä kaiuttimen äänenlaatu sekä -voimakkuus riittävät varmasti useimpien ihmisten tarpeisiin. Akussa riittää kohtuukäytöllä virtaa useammallekin päivälle, mutta ilmoituksista kertovaa LED-valoa jää toisinaan kaipaamaan.
Kokonaisuutena 299 euron Moto G6 Plus on kelpo älypuhelin, jota on helppo suositella hintaluokassaan sillä varauksella, että hieman edullisemman älypuhelimen kohdalla joistakin asioista on tietenkin karsittava.
Alla vielä muutama esimerkkivalokuva, jotka kaikki on kuvattu automaattiasetuksilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »