Kesä on monella tapaa vaarallista aikaa erilaisten palvelujen tietoturvan suhteen, muistuttaa Viestintävirasto. Yksi hyvä keino suojautua on vaihtaa salasana pidempään.
Muun muassa sosiaalisen median ja esimerkiksi matkavarausjärjestelmien käyttö lisääntyy kesällä. Tietomurtojen todennäköisyys kasvaa, jos salasana-asiat eivät ole kunnossa. Esimerkiksi: jos jokaisessa palvelussa on käytössä sama tai samantyylinen salasana, salasana on verrattavissa yleisavaimeen, jolla pääsee kulkemaan useasta eri ovesta, toteaa Viestintävirasto.
”Viestintäviraston kuluttajatutkimuksesta on selvinnyt, että suomalaisista vain noin kolmasosa käyttää eri salasanoja jokaisessa palvelussa. Merkittävimmät heikkoudet ovat samojen salasanojen käyttö useammassa eri palvelussa sekä sanasanojen lyhyys”, kertoo Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen päällikkö Arttu Lehmuskallio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viestintävirasto antaa salasanojen parantamiseen muutaman yksinkertaisen vinkin:
1. Tee pitkä salasana, joka on sinulle itsellesi ymmärrettävä ja helppo muistaa. Kokonainen lause on parempi salasana kuin yksittäinen sana.
2. Käytä erikoismerkkejä, numeroita ja isoja kirjaimia. Salasanan voi vaikka aloittaa numerolla ja päättää isoon kirjaimeen sekä erikoismerkkiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
3. Tee jokaiseen käyttämääsi palveluun oma, erilainen salasana ja ota käyttöön salasanojen tallennusohjelma.
Jokainen lisämerkki kasvattaa salasanan turvallisuutta: pidempi on parempi. Tämä juontuu suoraan siitä matemaattisesta tosiseikasta, että pidemmässä salasanassa eri vaihtoehtoja salasanaksi on enemmän, joten sen arvaaminen on hyökkääjän järjestelmille vaikeampaa.
Suosituista ja hyväksi havaituista salasanojen hallintaohjelmista esimerkkejä ovat esimerkiksi 1Password sekä LastPass.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »