Viime vuodet ovat olleet LG:lle vaikeita ja sen huippupuhelimet eivät ole käyneet kaupaksi samalla vauhdilla kuin kilpailijoilla. LG:n tuorein yritys markkinaosuuden kasvattamiseksi huippuluokassa on LG G7 ThinQ, joka on nimensä mukaisesti osa LG:n älykästä ThinQ-tuoteperhettä.
Onko G7 ThinQ:sta kuitenkaan luomaan uutta nousua LG:lle?
Erinomainen muotoilu – pari yksityiskohtaa kuitenkin mietityttävät
LG G7 ThinQ
- 6,1" RGBW IPS LCD + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 16 + 16 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 845 -piiri
- 3000 mAh akku
LG G7 ThinQ rakentuu alumiinista ja lasista – niin kuin valtaosa tämän vuoden muistakin lippulaivaälypuhelimista. Laitteen etu- ja takapintana on käytetty Corningin Gorilla Glass 5:tä. Lasi kerää luonnollisesti paljon sormenjälkiä, mutta ainakin sinisessä testilaitteessamme sormenjäljet eivät näkyneet yhtä selvästi kuin esimerkiksi Huawein P20 Pro -älypuhelimessa. G7 ThinQ tulee myyntiin Suomessa näillä näkymin mustana ja sinisenä. Testaamamme sininen värivaihtoehto oli varsin tyylikäs. Puhelimen pinnan väri vaihtelee valaistuksesta ja ympäristöstä riippuen. Välillä puhelin näyttää sinivihreältä, välillä tummansiniseltä ja välillä lähes turkoosilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
G7 ThinQ:n takapuolella on myös sormenjälkilukija, kaksoiskamera sekä LED-kuvausvalo. Sormenjälkilukijan paikka on varsin hyvä ja etusormi löytää helposti lukijalle. Toiminnaltaan lukija on hyvällä tasolla, mutta nopeudessa se ei aivan pärjää markkinoiden kärjelle.
Samsungin huippupuhelimissa on jo hetken ollut Bixby-näppäin, joka on saanut laajasti kritiikkiä – varsinkin, kun sitä ei voi ohjelmoida esimerkiksi avaamaan kameraa. LG on lisännyt G7 ThinQ -puhelimeen puolestaan Google Assistant -näppäimen äänenvoimakkuuspainikkeiden alapuolelle – ja ei, silläkään ei voi tehdä muuta kuin aktivoida Google Assistant tai kaksoisklikkaamalla avata Google Lens -älykameran. Suomessa Google Assistant ei ole vielä käytössä, joten kaikkea tästä näppäimestä ei saa irti. Näppäimen voi kytkeä pois päältä, jolloin siitä tulee vain ylimääräinen, turha näppäin. On valitettavaa, että LG ei anna G7 ThinQ -käyttäjien päättää, mitä näppäimellä haluaa tehdä, sillä moni hyödyntäisi sitä varmasti muussa kuin Assistantin avaamisessa.
LG on jälleen panostanut paljon äänentoistoon. G7 ThinQ:ssa on nelinkertainen 32-bittinen DA-muunnin ja tietenkin 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Puhelin tukee DTS:X-tilaääniteknologiaa, jolla mahdollistetaan kuulokkeiden kanssa 7.1-tilaääni. Itse G7 ThinQ:n kaiutin on varsin äänekäs: Boombox-kaiutin perustuu puhelimen toimintaan resonanssikammiona, minkä avulla äänestä saadaan vielä täyteläisempi, kun puhelin asetetaan esimerkiksi pöydälle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alta olevalta videolta huomaa selvästi, kuinka ääni muuttuu täyteläisemmäksi. Todellisuudessa myös kuultava äänenvoimakkuus kasvaa huomattavasti, vaikkei tätä ei videolta yhtä hyvin huomaa. Videota katseltaessa kannattaa myös käyttää kuulokkeita, jotta eron huomaa paremmin.
On kuitenkin ihmetyksen aihe, ettei LG G7 ThinQ:ssa ole stereokaiuttimia. Moni älypuhelinvalmistaja on toteuttanut stereokaiuttimet puhelukuulokkeen avulla ja etenkin näin äänentoistoon painottuvassa älypuhelimessa tätä olisi odottanut. Kokonaisuudessaan LG G7 ThinQ:n Boombox-kaiutin on hyvä ja musiikinkuunteluun saa lisää potkua ääneen asettamalla puhelimen pöydälle. Ainakin allekirjoittaneelle on kuitenkin pettymys, ettei LG ole mahduttanut myös stereokaiuttimia uutuuteen – ne olisivat tehneet hyvästä äänentoistosta vielä paremman.
Näyttö on todella kirkas
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
LG G7 ThinQ:ssa on 6,1 tuuman todella pitkulainen 19,5:9-kuvasuhteen näyttö, joka on toteutettu RGBW LCD -tekniikalla. Näytön tarkkuus on 3120 x 1440 pikseliä ja pikselitiheys on 564 pikseliä tuumaa kohti. LG:n mukaan näytön kirkkaus yltää parhaimmillaan 1000 nitiin asti, joten kyseessä on erittäin kirkas näyttö. Kirkkaassa auringonvalossa puhelimella voi kytkeä Tehostettu-tilan päälle, jolloin näyttö on kirkkaimmillaan.
LG:n puheet todella kirkkaasta näytöstä eivät ole mitenkään tyhjiä, vaan kirkkaassa auringonvalossakin luettavuus säilyy hyvänä, kun Tehostettu-tila oli aktivoituna. Näytön värit eivät myöskään juurikaan muutu lukuun ottamatta mustaa, joka muuttuu harmaaksi kirkkauden noustessa. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S9+:lla pääsee samanlaiseen luettavuuteen kirkkaissa tilanteissa kuin LG G7 ThinQ:lla, mutta S9+:lla värit muuttuvat haaleammiksi ja täyttä kirkkautta ei voi itse erikseen aktivoida.
G7 ThinQ:lla voi myös laajasti säätää näytön asetuksia. Puhelimessa on yhteensä kuusi valmista esiasetusta, jotka ovat Automaattinen, Eko, Elokuvateatteri, Urheilu, Game ja Asiantuntija. Näiden lisäksi näytön värilämpötilaa voi säätää viisiportaisesti sekä hienosäätää punaista, vihreää tai sinistä väriä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värit toistuvat G7 ThinQ:n näytöllä mukavasti ja värientoistossa, katselukulmissa tai kirkkaudessa ei ole mitään valittamista. Näytön suurin heikkous on kuitenkin musta väri, joka ei ole oikeastaan koskaan mustaa. Katsoi sitten videoita tai pelasi pelejä, musta on hyvin harmaata ja näyttöloven erottaa helposti, kun se ei sulaudu puhelimen yläreunaan niin kuin OLED-näytöillä.
Näyttölovi toimii G7 ThinQ:ssa hyvin samalla tavalla kuin monissa muissa Android-puhelimissa. Sen saa piilotettua, mikäli niin haluaa, mutta muuten se sulautuu sovellukseen sopivalla taustavärillä tai piiloutuu esimerkiksi videoita katsellessa. LG New Second Screeniksi nimeämää ylälaitaa voi muokata muutamilla tavoilla, joista esimerkkejä alla olevissa kuvissa.
Kameraan ei ole tullut suuria muutoksia
LG G7 ThinQ:ssa on kaksoiskamera takapuolella. Pääkamerassa on 16 megapikseliä, f/1,6-aukko ja optinen kuvanvakain. 107 asteen laajakulmalinssillä varustetussa toisessa kamerassa on niin ikään 16 megapikseliä, mutta aukon koko on f/1,9 ja optista kuvanvakainta ei ole.
Kameran toiminta ei ole juurikaan muuttunut edeltävään LG G6:een nähden, mutta laajakulmakamera ei ole yhtä laaja kuin G6:ssa (107 vs. 125 astetta) ja megapikseleitä on toisaalta tullut hieman lisää (16 vs. 13 Mpiks.).
Tietenkin LG on lisännyt kamerasovellukseensa myös hieman tekoälyä, ja nyt puhelin tunnistaa eri kuvaustilanteita. Käytännössä aina, mikäli puhelin tunnisti jonkun tilanteen, ylikorosti se värejä ja AI Cam -tilaa ei tästä syystä tullutkaan juuri käytettyä.
Alla LG G7 ThinQ:lla otettu esimerkkikuvia.
Akunkesto kompastuskivenä
LG G7 ThinQ:ssa on pienehkö 3 000 milliampeeritunnin akku, joka on kapasiteetiltaan verrattain pieni, sillä käytännössä kaikissa G7 ThinQ:n kilpailijoissa on suurempi akku. Esimerkiksi Huawei P20 Prossa on 4 000 milliampeeritunnin akku ja Galaxy S9+:ssa sekä HTC U12+:ssakin on 3 500 milliampeeritunnin akku. G7 ThinQ:n akku on samankokoinen kuin Galaxy S9:ssä.
Tietenkään pelkät milliampeeritunnit eivät kerro koko totuutta ja akunkestoon vaikuttaa moni muukin asia, mutta G7 ThinQ:n akunkesto ei ole kovin hyvä. Parin viikon testijakson aikana jouduin monena päivänä lataamaan puhelimeen lisävirtaa kesken päivän. Mikäli olin pärjännyt päivän ilman lisävirtaa, oli akkua jäljellä illalla aina alle 15 prosenttia. Vastaavaa ei tapahtunut esimerkiksi Galaxy S9+:n, Xperia XZ2:n tai Huawei P20 Pron testijaksojen aikana.
Virtaa LG G7 ThinQ vastaanottaa tarvittaessa kuitenkin nopeasti, sillä puhelin tukee Qualcommin Quick Charge 4.0:aa. Valitettavasti myyntipakkauksessa ei toimiteta Quick Charge 4.0 -laturia, mutta paketissa on kuitenkin 16,2 watin pikalaturi, jolla virtaa saa puhelimeen suhteellisen nopeasti. Aivan OnePlussan tai Huawein huippupuhelimien latausnopeuksiin sillä ei päästä, mutta lataus on kuitenkin huomattavasti nopeampi kuin normaali laturi.
Niin kuin tämän vuoden Android-huippumallilta voi odottaa, on LG G7 ThinQ:n sisuksissa Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdeksasta Kryo 385 -ytimestä, joista neljä toimii 2,8 gigahertsin taajuudella ja loput neljä 1,7 gigahertsin taajuudella. Järjestelmäpiirin tukena on 4 gigatavua RAM-muistia. Tallennusmuistia on 64 gigatavua, josta käyttöjärjestelmä ja valmistajan esiasennetut sovellukset haukkaavat lähes 20 gigatavua.
Tehoa LG G7 ThinQ:ssa piisaa eikä testijakson aikana tullut ongelmia käytettävyyden kanssa. Raskaat pelitkin pyörivät mallikkaasti ja kaikki oli kokonaisuudessaan varsin vikkelää.
LG:llä on luonnollisesti omanlainen käyttöliittymä ja se eroaakin vakio-Androidista paljon. Eroja on käytännössä kaikkialla ja puhtaasta Androidista ei paljoa ole jäljellä. Kuitenkin käyttöliittymäkin toimii vikkelästi ja on pitkälti mielipidekysymys, tykkääkö siitä vai ei. Tällä hetkellä LG G7 ThinQ:ssa on käyttöjärjestelmäversiona Android 8.0 Oreo ja tietoturvapäivitykset ovat toukokuulta.
Alla kuvakaappauksia LG:n käyttöliittymästä.
Testijakson aikana tuli törmättyä yhteen hieman erikoisempaan ongelmaan. G7 ThinQ:n näyttöloveen sijoitettu puhelukuuloke on normaalia pienempi ja aluksi muutaman kerran kuuloke ei osunut sopivasti korvalle ja puhelun ääntä ei meinannut heti kuulla. Ensimmäisissä puheluissa jouduin aina tekemään korjausliikkeitä ennen kuin äänen kuuli normaalisti. Vastaavaan ongelmaan en törmännyt Huawein P20-puhelimien kanssa, vaikka niissäkin on varsin pieni puhelukuuloke. Ongelma on kylläkin pieni ja nopeasti myös G7 ThinQ:n oppi asettelemaan sopivasti, mutta pienen eron takia joutui puhelimen asettelun korvalle opettelemaan uudelleen LG:n kanssa.
Yhteenveto: LG G7 ThinQ:ssa on pari kompastuskiveä
LG G7 ThinQ:n suositushinta on 849 euroa, mutta tällä hetkellä jälleenmyyjillä se maksaa 799 euroa. Hinnaltaan G7 ThinQ sijoittuu huippupuhelimien keskikastiin, sillä jotkut sen kilpailijat maksavat noin 1 000 euroa, kun taas osa maksaa 100-300 euroa vähemmän. Kokonaisuudessaan LG G7 ThinQ jätti hieman ristiriitaiset tunnelmat eikä se mielestäni ole markkinoiden kärkiluuri.
Hyvinä puolina LG G7 ThinQ:ssa on sen erinomainen rakenne ja laadukas viimeistely. Sen näyttö on kirkas ja hyvä – lukuun ottamatta mustaa. Puhelimen kamera on laadukas ja laajakulmalinssille löytää yllättävänkin paljon käyttöä eri tilanteissa – toki kamerassa ei ole suuria edistysaskelia viime vuodesta eikä puhelimessa ole Super Slow-mo -videokuvausta.
Akunkesto oli puhelimen suurimpia heikkouksia ja mikäli arvostaa hyvää akunkestoa, ei LG G7 ThinQ liene sopiva vaihtoehto. Lisäksi LCD-tekniikkaan pohjautuva näyttö ei yllä mustan värin toistossa kilpailijoiden tarjoamien OLED-näyttöjen tasolle.
Kokonaisuudessaan LG G7 ThinQ tehokas ja laajasti hyvin toimiva huippuluokan älypuhelin parilla kompastuskivellä.
LG G7 ThinQ:n tekniset tiedot
- 6,1 tuuman RGBW LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 3120×1440 pikselillä (564 pikseliä tuumaa kohti), jopa 1 000 nitin kirkkaus, HDR10 ja Dolby Vision -tuki Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana: 16 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera f/1,6-aukolla ja optisella kuvanvakaimella (71 asteen näkymä) ja 16 megapikselin kiinteätarkenteinen laajakulmakamera f/1,9-aukolla (107 asteen näkymä), molemmissa kameroissa Sony IMX351 -kenno
- Edessä 8 megapikselin kamera f/1,9-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
- Suomen versiossa 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- Suomen versiossa 64 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1) ja microSD-muistikorttipaikka
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 16, maks. 1 Gbit/s / 150 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- FM-radio
- Boombox-kaiutinjärjestelmä ja DTS:X-tilaäänituki
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 3 000 milliampeeritunnin akku
- Nopea pikalataus (Qualcomm Quick Charge 3.0/4.0) ja langaton lataus
- Mitat 153,2 x 71,9 x 7,9 millimetriä
- Paino 162 grammaa
- Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »