Ruotsalainen verkkoratkaisuyhtiö Ericsson on julkaissut jälleen mobiiliverkkojen tulevaisuuden näkymiä tarkastelevan Ericsson Mobility Reportin
Uusimman raportin mukaan viiden vuoden kuluttua eli vuoteen 2023 mennessä mobiiliverkoissa toimii 3,5 miljardia IoT-laitetta ja noin 20 prosenttia globaalista mobiiliverkkoliikenteessä kulkee 5G-verkoissa. Pohjois-Amerikka on uuden verkkoteknologian yleistymisen etunenässä.
Esineiden internet on nyt nousussa, sillä ennuste mobiiliverkkoja hyödyntävän IoT:n kasvusta on lähes tuplaantunut verrattuna puolen vuoden takaiseen raporttiin. Suurin yksittäinen vaikuttaja arvion kasvuun on Kiina, jossa on käynnissä laajoja IoT-teknologian käyttöönottohankkeita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Maailmanlaajuisesti mobiilipalvelujen tarjoajat ovat käynnistäneet Ericssonin mukaan yli 60 IoT-verkkoa, jotka toimivat osana LTE (4G) -verkkoja. Käyttökohteita on hyvin monenlaisia, esimerkiksi Pohjois-Amerikassa pääosa sovelluksista on keskittynyt logistiikkaan ja kuljetuskaluston hallinnointiin. Kiinassa IoT:n kehitys on puolestaan keskittynyt älykaupunkeihin ja älyviljelyyn.
IoT:n yleistymisen ohella toinen merkittävä huomion kohde on tietenkin 5G. Myös sen osalta arviot käyttöönotosta ovat siirtyneet aiemmaksi.
Kaikki merkittävimmät yhdysvaltalaiset mobiilioperaattorit ovat ilmoittaneet ottavansa käyttöön 5G-verkon tämän vuoden lopussa tai viimeistään vuoden 2019 puolessavälissä, todetaan Ericssonin raportissa. Ennusteen mukaan vuoteen 2023 mennessä noin puolet mobiililiittymistä Pohjois-Amerikassa hyödyntää 5G-verkkoa. Koillis-Aasiassa vastaavan luvun arvioidaan olevan 34 prosenttia, Länsi-Euroopassa puolestaan 21 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Maailmanlaajuisesti 5G yleistyy vuodesta 2020 alkaen. Ericssonin raportin mukaan 5G-liittymien määrä ohittaa 1 miljardin merkkipaalun vuoden 2023 loppuun mennessä, kattaen noin 12 prosenttia kaikista mobiililiittymistä maailmanlaajuisesti. Vastaavasti mobiilidatan käytön ennustetaan kahdeksankertaistuvan 107 eksatavuun kuukaudessa – vastaten datamäärältään tilannetta, jossa jokainen maailman mobiilikäyttäjä suoratoistaisi 10 tuntia Full HD -videota.
”Suomi on 5G-käyttöönotossa aivan kärkikastia, sillä ensimmäiset 5G-lisenssit jaettaneen jo tänä vuonna ja verkot voidaan käynnistää heti ensi vuoden alusta. On hienoa, että maailman ahkerimmat mobiiliverkon käyttäjät saavat ensimmäisten joukossa myös makua 5G-verkkojen nopeudesta”, sanoo Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.
Kuten aiempien verkkouudistusten kohdalla myös 5G:n ennustetaan levittäytyvän ensin kaupunkeihin mahdollistaen kuluttajille entistä tehokkaampia mobiililaajakaistapalveluita. Varhaisia 5G-käyttökohteita ennakoidaan myös terveydenhuoltoon, valmistavaan teollisuuteen, autoteollisuuteen sekä veden, sähkön ja lämmön jakeluun.
”Vuosi 2018 on vuosi, jolloin 5G-verkkoja otetaan kaupalliseen käyttöön ja vastaavasti mobiiliverkkoja hyödyntävä IoT yleistyy laajamittaisten hankkeiden myötä. Nämä teknologiat tuovat uusia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat ihmisten elämään ja muuttavat pysyvästi teollisuutta. Tämän muutoksen aikaansaamisessa avainasemassa on yhteistyö teollisten toimijoiden, lainsäätäjien ja viranomaisten kesken päämääränä muodostaa yhteinen näkemys taajuusalueista, standardeista ja teknologioista,” sanoo Ericssonin Networks-liiketoimintayksikön johtaja Fredrik Jejdling.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäisen polven ainoastaan dataliikennettä tukevat 5G-laitteet ennakoidaan julkaistavan tämän vuoden loppupuolella. Ensimmäisten kuluttajille suunnattujen, niin sanottua noin 3,5 gigahertsin keskitaajuusaluetta hyödyntävien 5G-älypuhelinten ennakoidaan tulevan markkinoille vuoden 2019 alkupuoliskolla. Viimeistään ensi vuoden puolessavälissä markkinoille saataneen myös korkeita 5G-taajuuksia hyödyntäviä 5G-älylaitteita.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »