Kamerat ovat nykyään yksi tärkeimpiä ominaisuuksia älypuhelimissa, ja niiden laatu onkin parantunut huimasti viime vuosien aikana. Otimme nyt kameravertailuun Android-puhelimista joukon alkuvuoden aikana lanseerattuja huippumalleja. Tässä vertailussa mittaa ottavat toisistaan Samsungin Galaxy S9+, Huawein P20 ja P20 Pro sekä Sonyn Xperia XZ2.
Vertailussa kokeilemme puhelimien kameroita eri tilanteissa sekä valokuvien että videoiden saralla.
Samsung Galaxy S9+
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,2" Super AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana Iirisskanneri
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 9810 -piiri
- 3500 mAh akku
Huawei P20 Pro
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,1" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 40 + 20 + 8 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 970 -piiri
- 4000 mAh akku
Sony Xperia XZ2
- Android
- Lasi + alumiini
- 5,7" IPS LCD + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 19 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 845 -piiri
- 3180 mAh akku
Kameroiden tekniset tiedot
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy S9+
- Takakamerassa 12 megapikseliä, vaihtuva f/1,5- tai f/2,4-aukko ja PDAF- ja laser-automaattitarkennus – lisäksi toinen 2x optisen zoomin mahdollistava 12 megapikselin takakamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus: 4K (30 / 60 fps), 1080p (30 / 60 / 240 fps), 720p (30 / 960 fps)
Sony Xperia XZ2
- Takakamerassa 19 megapikseliä, f/2,0-aukko, PDAF- ja laser-automaattitarkennus
- Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 60 / 120 / 960 fps), 720p (30 / 960 fps), tuki HDR-videokuvaukselle
Huawei P20 Pro
- Takakamerassa 40 + 20 + 8 megapikseliä, f/1,8-aukko, PDAF- ja laser-automaattitarkennus, monokromikamerassa f/1,6-aukko ja 3x optisen zoomin mahdollistavassa kamerassa f/2,4-aukko
- Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 60 / 120 fps), 720p (30 / 240 / 960 fps)
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei P20
- Takakamerassa 12 + 20 megapikseliä, f/1,8-aukko, PDAF- ja laserautomaattitarkennus, monokromikamerassa f/1,6-aukko
- Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 60 / 120 fps), 720p (30 / 240 / 960 fps)
Kamerasovellukset
Jokainen valmistaja on tehnyt puhelintensa kamerasovelluksista omanlaisensa. Ne eroavat toisistaan niin ulkonäöllisesti kuin ominaisuuksiensakin tasolla. Kaikissa puhelimissa on rutkasti erilaisia valmiita kameratiloja, jotka soveltuvat eri tilanteisiin. Huawei hyödyntää P20-malleissa myös tekoälyä, joka mahdollistaa eri tilanteiden tunnistamisen ja kameran asetuksien säätymisen tilanteeseen sopiviksi.
Alla kuvakaappaukset eri puhelimien kamerasovelluksien perusnäkymästä.
Valokuvaus
Valokuvien osalta suuria eroja ei vertailun puhelinten välillä hyvässä valaistuksessa nähdä. Kaikki puhelimet tuottavat varsin vakuuttavaa jälkeä ja suurimmat erot on värien tallentumisessa ja vastavalon hallinnassa. Esimerkiksi Xperia XZ2 polttaa helpommin kuvan kirkkaat alueet puhki kuin vertailun muut laitteet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hyvässä valaistuksessa erot eivät ole kovinkaan suuria, mutta hämärässä eroja alkaa olla helpompi havaita.
Kaikki vertailukuvat nähtävillä täysikokoisina Google Drivessa. Artikkelin kuvat voi myös klikata suuremmiksi. Kaikki vertailukuvat ovat otettu automaattiasetuksilla tai valmiilla kameratilalla. Kuvat on otettu kameran maksimitarkkuudella 4:3-kuvasuhteella lukuun ottamatta P20 Prota, jolla kuvat otettiin 10 megapikselin kokoisina.
Yleiskuva:
Lähikuva:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Boke-efekti erillistä kameratilaa käyttämällä:
Yleiskuva:
Kolminkertaisella zoomilla otettu kuva:
Lähikuva kukasta:
Tarkennus auringonlaskussa.
Hämäräkuva, tarkennus Xperia XZ2:n myyntipakkauksessa.
Hämäräkuva rajattuna.
Kuva hämärässä salamavaloa hyödyntäen.
Hämäräkuvissa eroja on huomattavissa enemmän, kun puhelimien kamerat taltioivat värejä eri sävyisinä. Viimeisimmissä kuvissa Galaxy S9+ tuottaa luonnollisimmat värit. Oranssi langaton laturi on Xperia XZ2:lla otetussa kuvassa lähes punainen, kun taas P20:llä ja P20 Prolla otetussa kuvassa se on hyvin hailakka. Galaxy S9+:lla otetussa kuvassa väri on lähimpänä todellisuutta. Yksityiskohtia P20 Pro taltioi parhaimmin, hieman paremmin kuin Galaxy S9+. P20:lla ja Xperia XZ2:lla otetuissa kuvissa oranssin laturin Nokia-logosta on vaikea saada edes selvää.
Vaaleanpunainen taivas viimeisimmissä kuvissa on Galaxy S9+:llä otetussa kuvassa lähimpänä totuutta, mutta kaislikon vihreä väri pomppaa esille todellisuutta voimakkaammin. Huawein kaksikko ylikorostaa vaaleanpunaista väriä, kun taas Xperia XZ2 taltioi värit melko luonnollisesti.
Päivänvalossa otetussa kukkakuvassa eroja saadaan näkyviin voimakkaan vastavalon ansiosta. Galaxy S9+ ja Huawei P20 Pro kamppailevat tasaväkisesti parhaan kuvan tittelistä, kun taas P20 ja Xperia XZ2 polttavat kirkkaat alueet puhki. P20 Pron kuva on väreiltään hieman Galaxy S9+:n kuvaa lämpimämpi, mutta se näyttää myös astetta enemmän prosessoidulta kuvalta. Molemmat kuvat ovat kuitenkin mainioita ja on pitkälti mielipidekysymys, kummasta pitää enemmän.
Videokuvaus
Videokuvauksen puolella kaikki puhelimet tallentavat parhaimmillaan 4K Ultra HD -videota. Otimme vertailussa kaksi eri videota lähes samasta tilanteesta – toinen Ultra HD -tarkkuudella ja toinen Full HD -tarkkuudella. Huawei P20 Pro ja P20 häviävät Ultra HD -videokuvauksessa kilpailijoilleen, sillä kuvanvakautus ei ole käytettävissä korkeimmalla tarkkuudella. Ero on huomattava ja sen vuoksi P20-puhelimilla Ultra HD -videoiden taltioiminen ei ole kovinkaan miellyttävää. Kuitenkin Full HD -videoita kuvatessa kuvanvakautus toimii hyvin.
Xperia XZ2:lla elektroninen kuvanvakautus toimii hyvin Full HD -videoita kuvatessa, mutta on astetta heikompi Ultra HD -videoita kuvatessa. Kuitenkin tilanne on parempi kuin P20-puhelimilla. Galaxy S9+ on taasen tasainen ja vahva suorittaja sekä Ultra HD -videoissa että Full HD -videoissa.
Yhteenveto
Tasaisin suorittaja vertailussamme oli Samsungin Galaxy S9+, sillä siinä on erinomaiset valokuvausominaisuudet ja hyvät video-ominaisuudet. Kamera tuottaa hyvää jälkeä niin valoisassa kuin hämärässäkin. P20 Prossa on myös erinomainen kamera, joka pärjää hyvin tilanteessa kuin tilanteessa. Sen ehdottomia vahvuuksia ovat zoom-ominaisuudet, jollaisia kilpailijoissa ei tällä hetkellä ole. Kuitenkin Ultra HD -videoiden kuvaaminen on ärsyttävää kuvanvakaimen puutteen vuoksi ja hämäräkuvissa värit jäävät monesti hyvin hailakoiksi.
Xperia XZ2 ja Huawei P20 eivät loistaneet vertailussa haastavissa kuvausolosuhteissa, kun vastavalotilanteessa kirkkaat alueet paloivat pitkälti puhki ja hämärässä kuvat olivat molemmissa väreiltään ja tarkkuudeltaan heikot. Xperia XZ2:ssa on kuitenkin hyvä elektroninen kuvanvakautus myös Ultra HD -videoita kuvattaessa, vaikkei se ole yhtä hyvä kuin Full HD -videoissa.
Ultra HD -videot
Full HD -videot
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »