Suoritinsuunnittelija ARM on esitellyt seuraavan sukupolven huippuälypuhelimiin ja kannettaviin tietokoneisiin suunnatuista suoritinytimistään.
Cortex-A76-suoritinytimet seuraavat Cortex-A73- ja Cortex-A75-ytimiä, ja edustavat täysin uutta mikroarkkitehtuuria, jonka kehitystä ARM tulee jatkamaan vielä parin seuraavankin suoritinydinsukupolven ajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Grafiikkasuoritinten puolella Mali-G76 puolestaan perustuu edeltäneen G72:n kanssa vielä samalle Bitfrost-arkkitehtuurille, mutta tuo myös merkittäviä suorituskyky- ja virrankulutusparannuksia.
Mali-G76-grafiikkasuorittimia toimitetaan jo näyte-erinä, ja ensimmäisissä myyntiin tulevissa tuotteissa niitä nähdään mahdollisesti jo tänä vuonna. Sen sijaan Cortex-A76-suorittimilla varustettuja älypuhelimia on lupa odottaa markkinoille vasta ensi vuoden kuluessa.
Cortex-A76-suoritinytimet ja Mali-G76-grafiikkasuorittimet tulevat päätymään markkinoille osana laitteiden sisältä löytyviä järjestelmäpiirejä, joita esimerkiksi Qualcomm, Samsung, Huawei ja MediaTek laitevalmistajille toimittavat. Osa näistä voi myös vielä kustomoida suoritinytimiä omilla ratkaisuillaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka mallinumero on kasvanut vain yhdellä Cortex-A75:stä Cortex-A76:een, on kyse merkittävästä muutoksesta suoritinten arkkitehtuurissa. ARMin itsensä mukaan tarjolla on nyt ”läppäritason suorituskykyä”.
Cortex-A76-ytimet tulevat markkinoille pienemmällä 7 nanometrin viivanleveyden valmistusprosessilla nykyisiin 10 nanometrin koossa valmistettuihin huippupiireihin verrattuna. ARM toteaa laskennassa Cortex-A76:n suorituskyvyn 3 gigahertsin kellotaajuudella olevan kokonaisuutena GeekBench-mittauksessa 35 prosenttia edeltävää Cortex-A75:tä 2,8 gigahertsillä parempi. Suorituskykyparannus tätä edeltäneeseen Cortex-A73:een verrattuna on kasvanut 80 prosentilla.
Lisäksi tärkeä muutos on yhden ytimen huippusuorituskyvyn säilyttäminen käytännössä rajattoman ajan. Lämmönhallintavaatimukset eivät siis pakota alentamaan kellotaajuutta yhtä ydintä rasitettaessa. Näin piiristä saadaan huipputehoa irti pidempään käyttöön. Kokonaisuutena suoritinytimen energiatehokkuus on parantunut 40 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Markkinoille uusi Cortex-A76 on tulossa edelleen ARMin DynamIQ big.LITTLE -konfiguraatioissa yhdessä jo aiemmin tuttujen vähävirtaisempien, vähemmän tehokkaiden Cortex-A55-ydinten kanssa. Huippupuhelimissa nähtäneen edelleen 4+4-ytimen ratkaisuja, mutta edullisemmissa älypuhelimissa voi olla vain yksi tai kaksi uutta Cortex-A76-tehoydintä ja säästöytimiä 6 tai 7.
Mikäli Cortex-A76:n arkkitehtuuriset muutokset kiinnostavat seikkaperäisellä tasolla, kannattaa tutustua AnandTechin laajaan katsaukseen uutuudesta.
Mali-G76-grafiikkasuorittimelle puolestaan luvataan arkkitehtuurisesti 50 prosenttia parempaa suorituskykyä kokonaisuutena, yhdessä akunkeston pidentävien 30 prosentin tehokkuusparannusten kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä ARM on parantanut grafikkasuorittimen yksittäisten ydinten suorituskykyä tuplaamalla niiden laskentaväylät (execution pipeline). Yksinkertaistettuna yksi uusi ydin vastaa näin kahta aiempaa.
Mali-G72-grafiikkasuorittimessa mahdollista on korkeintaan 32 ytimen ratkaisu, mutta uudistusten myötä Mali-G76:ssa ydinten enimmäislukumäärä on 20. Näin lopputuloksena huippusuorituskyky on 25 prosenttia aiempaa parempi. Älypuhelimissa ydinten lukumäärä on asettunut jonnekin 10-20 välille aiemmin, ja todennäköisesti myös jatkossa G76:n kanssa.
Sekä Cortex-A76-ytimissä että Mali-G76-grafiikkasuorittimessa ARM on myös panostanut tekoälyyn liittyvään koneoppimislaskentaan rutkasti. Cortex-A76:n osalta koneoppimislaskennan suorituskyvyn kerrotaan nelinkertaistuneen, Mali-G76:n osalta 2,7-kertaistuneen.
Lisää tietoa Mali-G76:sta kiinnostuneille löytyy myös AnandTechin laajasta artikkelista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »