Huawein kehitystyö oman käyttöjärjestelmän luomiseksi yhtiön älypuhelimiin on noussut jälleen esille, kun Yhdysvaltojen paine kiinalaisia teknologiayhtiöitä on kasvanut.
Kiinalaisen South China Morning Postin lähde kertoo Huawein aloittaneen oman käyttöjärjestelmänsä kehitystyön Yhdysvaltojen vuoden 2012 Huaweihin ja ZTE:hen kohdistuneen tutkinnan jälkeen. Älypuhelinten ohella käyttöjärjestelmä on luotu myös tableteilla ja tietokoneille.
Yhdysvallat rankaisi parisen viikkoa sitten toista kiinalaista älypuhelin- ja verkkolaitevalmistajaa ZTE:tä kovalla kädellä kieltämällä yhdysvaltalaisyhtiöiltä teknologian ja ohjelmistojen myynnin ZTE:lle seitsemän vuoden ajan. Tämä tarkoittaa tämän hetken käsityksen mukaan, ettei ZTE voi hyödyntää jatkossa puhelimissaan esimerkiksi Qualcommin järjestelmäpiirejä eikä välttämättä myöskään Android-käyttöjärjestelmää, ainakaan Googlen esiasennetuilla palveluilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ZTE:n rangaistus tuli väärien tietojen antamisesta sen jälkeen, kun ZTE oli tehnyt sovintosopimuksen Yhdysvaltojen kanssa tämän asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta. Aiemmin tällä viikolla raportoitiin Yhdysvaltojen oikeusministeriön ja sen alaisen FBI:n parhaillaan tutkivan myös Huaweita samojen pakotteiden rikkomisesta, käytännössä siis yhdysvaltalaista teknologiaa sisältävien tuotteiden myymisestä Iraniin.
Aiemmin alkuvuonna yhdysvaltalaispoliitikot painostivat maan suurimmat operaattorit AT&T:n ja Verizonin luopumaan suunnitelmista tuoda myyntiin Huawein huippupuhelin. Siittemmin merkittävistä jälleenmyyjistä ainakin Best Buyn, ”Amerikan Gigantin”, on raportoitu lopettavan Huawei-myynnin. Taustalla tapahtumasarjassa ovat yhdysvaltalaiset epäilyt tietojen paljastumisesta Huawein kautta Kiinan valtionhallinnolle.
Huawein oman käyttöjärjestelmän kehitys nousi aiemmin esille esimerkiksi kesällä 2016. Tuolloin The Information raportoi Huawein omaa mobiilikäyttöjärjestelmää kehitettävän myös ex-nokialaisten toimesta ja tiimin sijaitsevan jossakin Skandinavian alueella, mutta raportti ei yksityiskohtaisesti ottanut kantaa, tapahtuuko kehitystyötä Suomessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
South China Morning Postin mukaan oman käyttöjärjestelmän kehitystyön sysäsi liikkeelle itse Huawein perustaja Ren Zhengfei, ja työ on jatkunut vuosien ajan, koska se nähdään strategisena panostuksena valmistautumiseen huonoimpaan mahdolliseen lopputulemaan. Raportissa todetaan, ettei Huawein käyttöjärjestelmä ”ole yhtä hyvä kuin Android” eikä sille ole monia sovelluksia.
Hyviä vaihtoehtoja älypuhelinten käyttöjärjestelmäksi Androidin ohella ei tätä nykyä juuri ole. Androidin ja Applen vain omissa laitteissaan käyttämän iOS:n markkinaosuus älypuhelinten käyttöjärjestelmissä on lähellä sataa. Markkinoilla on vain muutama muu kokonaismarkkinoiden kannalta merkityksetön käyttöjärjestelmä, kuten suomalaisen Jollan Sailfish OS sekä Samsungin oma Tizen.
Huawein sisarbrändin Honorin johtajalta Zhao Mingiltä kysyttiin Huawein käyttöjärjestelmäkehityksestä tilaisuudessa tällä viikolla. ”On kyse kyvykkyydestä ja tarpeellisuudesta”, kommentoi Zhao Global Mobile Internet Conferencen yhteydessä. ”Ei ole epäselvyyttä, etteikö Huawei pystyisi tekemään sitä, mutta toistaiseksi en ajattele sen olevan tarpeellista, koska työskentelemme läheisesti Googlen kanssa ja jatkamme sen Android-järjestelmän käyttöä.”
Huaweilla ”ei ole suunnitelmia julkaista omaa käyttöjärjestelmäänsä nähtävässä tulevaisuudessa”, kommentoitiin yhtiöltä vastauksena South China Morning Postille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on maailman kolmanneksi suurin älypuhelinvalmistaja yli 10 prosentin maailmanlaajuisella markkinaosuudella.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »