Viime vuonna HMD Globalin Nokia-älypuhelinten mallistossa oli ammottava aukko alle 250 euron alkuperäisen Nokia 6:n ja 579 euron hintaan myyntiin tulleen, sittemmin halventuneen Nokia 8:n välillä.
Nyt tilanne on toinen, kun markkinoille keskihintaluokkaan tulee 399 euron suositushinnan Nokia 7 Plus. Samalla kyseessä on erittäin mielenkiintoinen uutuus, sillä sen myötä Nokia-älypuhelimiin tulee ensi kerran myös laaja näyttö sekä optisen zoomin kaksoiskamera.
Nokia 7 Plus
- 6,0" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 12 + 13 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 660 -piiri
- 3800 mAh akku
Nokia 7 Plussan myynti alkaa torstaina 19. huhtikuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 7 Plussan tekniset tiedot
- Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio
- 6 tuuman IPS LCD -näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä, kirkkaus 500 nitiä ja kontrastisuhde 1500:1, Gorilla Glass 3 -lasi
- Sormenjälkilukija takana
- Kaksoiskamera takana
- 12 megapikseliä (dual pixel PDAF -tarkennus, f/1,75-aukko ja 1,4 µm pikselikoko)
- 13 megapikseliä (f/2,6-aukko ja 1,0 µm pikselikoko)
- ZEISSin optiikka, kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- Etukamera: 16 megapikseliä, f/2,0-aukko, ZEISSin optiikka
- Jopa 4K 30 fps -videokuvaus, lisäksi hidastuskuvaus
- Kolme mikrofonia ja Nokia-tilaäänitallennus videokuvauksessa
- Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri (4x Kryo 260 @ 2,2 GHz + 4x Kryo 260 @ 1,84 GHz, Adreno 512 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4)
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 256 gigatavua)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 6, 2CA, 300 / 50 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- Yksi kaiutin
- 3 800 milliampeeritunnin akku
- Pikalataus (Qualcomm Quick Charge 3.0)
- Mitat 158,38 x 75,64 x 7,99 millimetriä (paksuus 9,55 millimetriä kameran kohdalta)
Ei häviä laatutuntumassa yli tuplasti kalliimmille
Nokia 7 Plussassa on kuusituumainen näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä. Näyttö on onnistunut. Katselukulmat ovat laajat, kirkkaus enemmän kuin riittävä ja luettavuus auringonvalossa hyvä. Eri kuvasuhteen ansiosta Nokia 7 Plus on käytännössä yhtä leveä kuin 5,5 tuuman näytöllä varustettu uusi Nokia 6, mutta jonkin verran pidempi.
Näytönreunukset eivät ole pienimmät mahdolliset mutta ihan kohtuulliset. Kokonaisuutena Nokia 7 Plussan design on erittäin sopusuhtainen – ja mikä tärkeintä, tuntuu mukavalta. Nokia 7 Plussan runko on alumiinia, mutta siinä on käytetty erityistä pinnoitetta. Sen sanotaan muistuttavan keraamista, mitä en ehkä aivan näkemyksenä jaa, mutta tärkeintä on pinnan miellyttävyys – Nokia 7 Plus todella tuntuu sen ansiosta paremmalta ja hienommalta. Pinta myös parantaa otetta puhelimesta ollessaan tavallista anodisoitua alumiinia huomattavasti pitävämpi. Muuten hyvän pinnoitteen heikkous on rasvaisten jälkien tavallista herkempi tarttuminen ja pinnan vaikeampi putsattavuus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja Nokia 7 Plussasta on kaksi kappaletta, musta ja valkoinen. Kumpaakin yhdistävät kuparinväriset kylki ja yksityiskohdat takana. Kaksivärisyys antaa uusille Nokia-puhelimille – myös uudelle Nokia 6:lle – omaa uniikkia ilmettään ja on ihan tyylikäs. Nokia 7 Plussassa huolettaa kuitenkin, miten kyljen kiiltävä kupariväritys kestää aikaa.
Arkikäytössä Nokia 7 Plussaa on ilo käyttää. Kyljen lukitus- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden tuntuma on hyvä, nopeasti ja luotettavasti toimiva sormenjälkilukija on ainakin omaan käteeni puhelimen takana juuri oikeassa kohdassa etusormen alle, näyttö on hyvä ja laatutuntuma erinomainen.
Lisäksi Nokia 7 Plussassa riittää hyvin myös suorituskykyä. Sisältä löytyy Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri ja 4 gigatavua RAM-muistia. Suorituskyky ei papaerilla ole aivan samalla tasolla kuin viime tai tämän vuoden huippupuhelimissa, mutta peruskäytössä – juuri edes vielä raskaammissa peleissä – ei käytännössä huomaa eroa.
Myös akunkesto on erinomaisella tasolla. 3 800 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa kahdeksi päiväksi melko aktiivisellakin käytöllä, kuten myös HMD Global itse lupaa. Nokia 7 Plus tukee myös 18 watin pikalatausta, jolla akun saa tyhjästä noin puolilleen puolessa tunnissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaiuttimia Nokia 7 Plussasta löytyy vain yksi laitteen pohjasta. Kaiuttimen äänenlaadun selkeys jättää jonkin verran toivomisen varaa huippupuhelimiin verrattuna.
Optisen zoomin kaksoiskamera ensi kertaa Nokia-puhelimessa
Viime vuoden Nokia 8:ssa oli jo kaksoiskamera, mutta siinä yhdistyivät värikamera ja mustavalkoinen monokromikamera. Nyt uudessa Nokia 7 Plussassa kaksoiskameraratkaisu on erilainen.
Pääkamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä kookkaalla 1,4 mikronin pikselikoolla ja varustettu f/1,75-koon aukolla. Pääkameran kennossa on myös nopea dual pixel -vaihetarkennus. Rinnalla toisena kamerana on tarkkuudeltaan 13 megapikselin kamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,6-koon aukolla. Kamera tuo eri polttovälinsä myötä mukaan 2x optista zoomia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kamerasovellus oli yksi viime vuoden Nokia-puhelinten heikkouksia. Onneksi siihen on uutuuksien myötä tullut merkittävää parannusta.
Kamerasovelluksen käytettävyyttä on parantanut sen sulavampi toiminta sekä lukuisat pienet muutokset. Lisäksi mukaan on saatu kattavat manuaaliasetukset Ammattilainen-nimellä suomeksi kulkevassa Pro Camera -tilassa. Sen kaarikäyttöliittymä on tuttu menneiltä vuosilta Lumioista, ja on kokonaisuutena onnistunut ratkaisu.
Nokia 7 Plus tukee myös ensimmäisenä viime vuonna Nokia 8:ssa esiteltya Dual Sight -kuvaustilaa eli taka- ja etukameran rinnakkain yhdistäviä bothie-kuvia ja -videoita. Mahdollista on myös live-videolähetys suoraan kamerasovelluksesta Facebookiin tai YouTubeen. Bothiet onnistuvat nyt myös kuva-kuvassa-tilassa.
Nokia 7 Plussassa zoom-kaksoiskameran myötä uutta kamerasovelluksessa on laukaisupainikkeen vierestä löytyvä 1x- ja 2x-vaihtopainike, minkä lisäksi tarjolla on Live Bokeh -kuvaustila.
Muiden zoom-kaksoiskamerapuhelinten tavoin myös Nokia 7 Plus hyödyntää 2x-kuvissa ajoittain pääkameraa toisen, varsinaisen ”zoom-kameran” sijaan, kun valoa on puhelimen mielestä liian vähän toisen kameran tarpeisiin.
Videokuvauksessa Nokia 7 Plus sisältää myös tuen Nokian OZO Audio -tilaäänitallennukselle sisältämiensä kolmen mikrofonin avulla. Äänien selvästi eri suunnat tallentuvat sillä yllättävän hyvin. Videokuvaus onnistuu 4K-tarkkuudella.
Hämäräkuvauksessa Nokia 7 Plus jättää kuvat jonkin verran tummiksi. Kokonaisuutena kamera tekee kuitenkin varsin hyvää jälkeä, ja tarkennus toimii suhteellisen nopeasti. Kuviin tallentuu reilusti yksityiskohtia. Aivan huippuluokkaa Nokia 7 Plussan kamera ei ole, mutta hintaluokassaan suoritusta voidaan pitää hyvänä. Parantamista olisi jonkin verran hämäräkuvauksen ohella tarkennuksen nopeudessa, mutta esimerkiksi verrattuna viime vuoden Nokia 8:aan on Nokia 7 Plussan kamera selvästi parempi. Lisäksi kaksoiskameran nyt mukaan tuoma 2x optinen zoom on mukava lisä.
Alla esimerkkikuvia Nokia 7 Plussalla. Kuvapareista lähemmät on otettu 2x zoom -tilassa.
Puhdas Android ja nopeat päivitykset valttikortteja
Uudet Nokia-älypuhelimet ovat nyt osa Android One -ohjelmaa. Käytännössä tämä tarkoittaa jatkoa jo viime vuodelta tutulle puhtaalle vakio-Androidille, mutta nyt puhelimille luvataan kahden vuoden versiopäivitysten lisäksi tietoturvapäivityksiä vielä kolmannen vuoden ajan puhelimen lanseerauksesta aiemman kahden vuoden lupauksen sijaan.
Kokonaisuutena puhdas Android-käyttöjärjestelmä on Nokia-älypuhelimille vahvuus. Eri valmistajien omissa käyttöliittymissä voi olla joitakin näppäriä lisätoimintoja, mutta samalla ne tuovat mukaan paljon ylimääräistä ja ovat yleisesti raskaampia.
Suurin etu puhtaasta Androidista on kuitenkin päivityksissä. HMD Global on jo puolitoistavuotisen historiansa aikana osoittanut Android-versiopäivitysten tulevan sen puhelimille ensimmäisten joukossa, ja tietoturvapäivitysten tapahtuvan luvatulla tavalla kuukausittain. Monet muut valmistajat eivät lupaa saati sitten todellisuudessa julkaise päivityksiä varsinkaan edullisemmille tai keskihintaluokan älypuhelimilleen yhtä tiheästi.
Käytössä Nokia 7 Plussassa on nyt toistaiseksi tuorein Android-versio 8.1 Oreo. Lisäksi puhelimessa on jo huhtikuulle päivätyt tietoturvakorjaukset. Testissä ohjelmisto toimi Nokia 7 Plussassa ilman merkittäviä ongelmia.
Nokia 7 Plus mahdollistaa myös takasormenjälkilukijan käytön eletoimintoihin. Pika-asetukset ja ilmoitukset saa halutessaan avattua pyyhkäisemällä alaspäin ja sivusuunnassa pyyhkäisyllä avattua avoinna olevien sovellusten näkymän. Lyhyt sormenjälkilukijan painallus puolestaan korvaa takaisin-painikkeen, pitkän viedessä kotinäkymään. Nämä eletoiminnot ovat valinnaisia eikä niitä ole pakko ottaa käyttöön. Tämä onkin hyvä, sillä erityisesti takaisinpäin vievä lyhyt painallus tapahtuu helposti vahingossakin puhelinta pideltäessä.
Lisäksi Nokia 7 Plus on mahdollista herättää valmiustilasta napauttamalla kahdesti näyttöä. Mukana on myös puhelinta nostettaessa heräävä vilkaisunäyttö, joka esittää kellonajan ja päivämäärän. Lisäksi vilkaisunäyttö aktivoituu uusien ilmoitusten saapuessa.
Julkistuksen yhteydessä Nokia 7 Plussan kerrottiin myös tukevan etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta, mutta toistaiseksi tätä ei vielä ohjelmistosta käytettäväksi löydy.
Mistä joutuu tinkimään alle 400 euron puhelimessa?
Nokia 7 Plus on varteenotettava haastaja huomattavasti kalliimmillekin älypuhelimille, mutta selvää on, että edullisemman hinnan vastapainoksi monista ominaisuuksista joutuu myös tinkimään.
Nokia 7 Plussaa ei ole luokiteltu kestämään upottamista veteen, se ei tue langatonta latausta eikä sisällä stereokaiuttimia.
Lisäksi järjestelmäpiiri on tietenkin vain keskiluokan parempaa sarjaa, ei aivan tuoreinta huippuluokkaa. Samoin RAM-muistia on joissakin puhelimissa jo 4 gigatavun sijaan 6 tai 8 gigatavua ja tallennusmuistia enemmän kuin Nokia 7 Plussan 64 gigatavua. Nokia 7 Plussassa tallennusmuisti on myös hitaampaa eMMC 5.1 -tyyppiä, mikä näkyy hieman raskaampien sovellusten latausajoissa.
Myös 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys Nokia 7 Plussassa rajoittuu 300 megabitin lataus- ja 50 megabitin lähetysnopeuteen tuella kahden operaattoritaajuuden yhdistämiselle kolmen sijaan. Parhaimmat huippupuhelimet yltävät tukemansa teoreettisen nopeuden osalta jo jopa 1,2 gigabittiin sekunnissa, ja taitavat kolmen operaattoritaajuuden yhdistämisen, josta on joka tapauksessa nopeuksia nostavaa vähemmänkin ideaaleissa olosuhteissa.
Kamerassakin Nokia 7 Plus häviää paremmilleen ja siitä puuttuu muun muassa optinen kuvanvakain.
Yhteenveto: Rahalle todellakin vastinetta
Jos nyt pitäisi astella puhelinkauppaan ja ostaa mahdollisimman paljon vastinetta rahalle tarjoava puhelin, olisi Nokia 7 Plus yksi erinomainen vaihtoehto.
Nokia 7 Plussan vahvuuksia ovat laaja ja asiallisen laadukas näyttö, erinomainen laatutuntuma – kiitos osittain myös mukavan pinnoitteen, riittävän kova suorituskyky sekä selkeä käyttöliittymä ja takeet nopeista päivityksistä.
Varsinaiset heikkoudet ovat vähissä – ennemminkin kyse on jo edellä luetelluista puutteista. Aivan kaikkea kuin huippupuhelimissa ei vaan voi saada puolta pienemmällä hintalapulla.
Kokonaisuutena, myös hinta huomioon ottaen, Nokia 7 Plus on toistaiseksi paras uuden ajan Nokia-älypuhelin. Jopa aivan selkeästi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »