Telia kertoo ottaneensa ensimmäisenä operaattorina Suomessa käyttöön esineiden internetiä palvelevan Narrowband-IoT –teknologian (NB-IoT) koko verkossaan. Uuden teknologian avulla voidaan yhdistää helposti valtavia määriä hyvin pieniä sensoreita suoraan mobiiliverkkoon ja kerätä haastavistakin paikoista reaaliaikaista tietoa hyödynnettäväksi.
”Koko verkkoomme tehdyn päivityksen myötä esineiden internet lunastaa sille asetetut lupaukset. Lukuisat asiakkaamme ovat innostuneita palveluista, joilla pystytään seuraamaan ja ohjaamaan toiminta- ja tuotantoprosesseja reaaliajassa. Teknologia on tärkeässä roolissa mm. älykoti- ja älykaupunkiratkaisuissa sekä henkilökohtaista terveyttä mittaavissa palveluissa”, arvioi johtaja Marko Lepola Telian IoT-liiketoiminnasta.
Myös Telian kilpailijat DNA ja Elisa ovat alkaneet ottaa NB-IOT:tä käyttöön verkoissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
NB-IoT:n avulla verkkoon voidaan kytkeä yhä erilaisempia sensoreita ja yhä haastavimmissa paikoissa olevia laitteita, ja näin helpottaa esimerkiksi ilmanlaadun, viemäriverkoston tai varastojen täyttöasteen valvontaa.
Käytännössä NB-IOT-yhteydet ovat tehokkaampi seuraaja 2G-sukupolven GPRS:lle, jota yhä käytetään laitteiden internetissä yleisesti. Pienemmän virrankulutuksen ohella NB-IOT:n etuja ovat parempi kattavuus, mahdollisuus liittää yhteen verkkosoluun merkittävästi suurempi laitemäärä sekä edullisempi moduulien hinta.
Yksi tukiasema voi palvella tuhansia laitteita, jotka ovat hyvin energiatehokkaita – yksinkertainen mittausdataa välittävä sensori voi toimia 10 vuotta samalla virtalähteellä. Hyvä kuuluvuus takaa, että mittausta ja seurantaa voidaan tehdä myös heikommalla peittoalueella, kuten kellarissa tai maanalaisissa tiloissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yksi ensimmäisiä käyttäjiä Telian NB-IOT-verkossa on Posti, joka on kehittänyt Telian kanssa ensimmäisenä maailmassa NB-IoT-teknologiaa hyödyntävää älykirjelaatikkoa.
”Uusi IoT-tekniikka on merkittävin askel verkossamme sitten 4G-verkon lanseerauksen. Edullisia sensoreita voidaan käyttää kaikkialla mistä halutaan kerätä dataa, ja verkko kykenee vastaamaan valtavan sensorimäärän yhteystarpeisiin. Tämän tyyppinen verkkokapasiteetin jakaminen eri tarkoituksiin on yksi 5G-verkoilta odotettavia ominaisuuksia”, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »