Tietopaljastusskandaalin kurimukseen ajautunut Facebook on vihdoin kommentoinut asiaa julkisuudessa. Samoin yhtiön perustajajäsen Mark Zuckerberg on avannut sanaisen arkkunsa asian tiimoilta.
Uutisoimme aiemmin maailmaa kuohuttaneesta tietopaljastusskandaalista, jossa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän henkilökohtaisia tietoja päätyi Cambridge Analyticalle, joka keskittyy esimerkiksi poliittiseen markkinointiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebookin virallisen tiedotteen mukaan tilanne pääsi syntymään, sillä Cambridge Analytica käytti väärin Facebookin luottamista hankkiessaan hämärästi käyttäjätietoja itselleen ilman asianmukaista suostumusta. Yhtiön perustajajäsen Mark Zuckerberg puolestaan totesi Recoden haastattelussa olevansa valmis todistamaan Cambridge Analyticaa vastaan oikeudessa pahoitellen samalla Facebookin tekemiä virheitä.
”Olen avoin ajatukselle todistamisesta [Cambridge Analyticaa vastaan], mikäli olen oikea henkilö siihen hommaan. – – Olemme tehneet valtavia virheitä Facebookin kehittämisessä vuodesta 2007 alkaen ja pettäneet koko yhteisön luottamuksen. Minulla on asiasta erittäin paha mieli, ja olen hyvin pahoillani tapahtuneesta.”
Zuckerberg tiedosti myös, että tehtyjen virheiden korjaaminen ei ole helppoa tai halpaa. Pahin mahdollinen tilanne olisi dataregulaation lisääminen, joka vaikuttaisi huomattavasti Facebookin saamiin mainostuloihin. Yksistään tällä viikolla yhtiön markkina-arvo on laskenut jopa 50 miljardia Yhdysvaltain dollaria skandaalin vuoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebookia on viime päivinä kritisoitu rajusti myös esimerkiksi siitä, että yhtiö ei kertonut julkisuuteen tietopaljastuksista, vaikka oli niistä itse tietoinen. Nyt Zuckerberg julkaisi aiheesta myös blogipäivityksen, jossa kertoo yksityiskohtaisesti nykytilanteeseen johtaneista päätöksistä ja tapahtumista.
Vuonna 2013 tutkija Aleksandr Koganin kehittämä kyselysovellus keräsi kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja, johon vastattiin kiristämällä ehtoja, joiden tuli täyttyä ennen tietojen keräämisen aloittamista. Vuoden 2014 jälkeen sovellukset eivät ole enää esimerkiksi saaneet kerätä kaverilistalta löytyvien henkilöiden tietoja ilman heidän suostumustaan, minkä lisäksi tietojenkeruusta on ollut velvollisuus ilmoittaa Facebookille.
Koganin sovelluksen kautta jopa 50 miljoonan ihmisen käyttäjätiedot päätyivät Cambridge Analyticalle, mistä Facebook sai tiedon jo vuonna 2015 ja vaati tutkimusyhtiötä poistamaan luvatta haalitun datan. Zuckerbergin mukaan Cambridge Analytica vakuutti poistaneensa käyttäjätiedot ja myös toimitti asianmukaiset todistukset, vaikka todellisuudessa vaadittuja toimia ei ollut tehty.
”Kyseessä oli petos Koganin, Cambridge Analytican ja Facebookin välillä. Mutta mikä pahinta, se oli petos myös Facebookin ja sitä käyttävien ihmisten välillä, jotka luottivat tietojaan meidän haltuumme ja käyttöömme luottaen siihen, että ne olisivat turvassa. Tämä meidän on nyt korjattava”, totesi Zuckerberg viitaten tuleviin toimiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebook aikoo nyt perusteellisesti tutkia kaikki sovellukset, joilla on oikeus kerätä käyttäjätietoja. Lisäksi sen suunnitelmissa on vastaisuudessa kertoa niille käyttäjille, joiden tiedot ovat mahdollisesti joutuneet vääriin käsiin. Yhtiö lupaa myös automaattisesti evätä tietojenkeruuoikeudet sellaisilta sovelluksilta, joita ei ole käytetty yli kolmeen kuukauteen, minkä lisäksi sovellusten automaattisia oikeuksia karsitaan entisestään. Facebook kertoo niin ikään palkitsevansa henkilöitä, jotka löytävät sovelluksista haavoittuvuuksia tai merkkejä väärinkäytöstä.
Mark Zuckerberg osallistui myös toiseen tietopaljastusskandaalia käsittelevään haastatteluun televisiokanava CNN:llä. Haastattelu on katsottavissa Facebookin sivuilla.
Facebook on viime aikoina ajautunut erittäin hankalaan tilanteeseen, jonka korjaaminen ja käyttäjäkunnan luottamuksen palauttaminen on varmasti työn ja tuskan takana. Ensimmäiset askeleet on kuitenkin nyt otettu.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »