Facebook on viime päivinä joutunut tilille vanhoista synneistään. Tämän seurauksena sosiaalisessa mediassa leviää nyt Facebookin vastainen boikottikampanja, johon on liittynyt mukaan myös WhatsAppin toinen perustaja.
Viikonlopun aikana paljastui, että vuonna 2014 brittiläinen muun muassa poliittiseen markkinointiin keskittynyt Cambridge Analytica -yritys oli saanut käsiinsä 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot salakavalalla toiminnalla. Cambridge Analytica oli maksanut akateemiselle tutkijalle saadakseen tämän julkaisemaan profiileista tietoja keräävän tutkimussovelluksen Facebookissa. Noin 270 000 Facebook-käyttäjää asensi sovelluksen ja hyväksyi tietojensa luovuttamisen tutkimuskäyttöön. 270 000 ihmisen hyväksynnän kautta heidän ja heidän kavereidensa, yhteensä noin 50 miljoonan käyttäjän, tiedot päätyivät kuitenkin lopulta Cambridge Analyticalle – mitä käyttäjät eivät olleet hyväksyneet.
Tietojen siirto Cambridge Analyticalle oli jo vuonna 2014 Facebookin käyttöehtojen vastaista. Sittemmin Facebook on myös vähentänyt sovelluskehittäjien käyttäjistä saamien tietojen määrää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Facebookin kannalta tilannetta pahentaa kuitenkin se, että se sai tietojen laajemman paljastumisen tietoonsa jo kaksi vuotta sitten ja vaati tiettävästi tietojen poistamista. Näin Cambridge Analytica ei kuitenkaan tehnyt, eikä Facebook tuonut asiaa julkisuuteen.
Tilanteen herkkyyttä nostaa vielä se, että Cambridge Analytica tietoineen oli keskeisessä roolissa sekä Yhdysvaltojen presidentiksi nouseen Donald Trumpin että Iso-Britannian Brexitin kampanjoinnissa.
Koko tapahtumasarja on saanut liikkeelle #DeleteFacebook-ilmiön. Uusille kierroksilla tilanne yltyi, kun myös WhatsAppin toinen perustaja Brian Acton lähti mukaan. Facebook omistaa nykyisin myös WhatsAppin, jonka se osti 19 miljardin dollarilla vuonna 2014. Acton itse jatkoi töitään WhatsAppilla Facebookin alaisuudessa viime syksyyn asti.
It is time. #deletefacebook
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
— Brian Acton (@brianacton) March 20, 2018
Eri viranomaiset Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa ovat jo käynnistämässä tutkintoja Facebookin viimeisimmästä paljastuneesta yksityisyysmokasta. Koko kriisiytyneen tilanteen ajan hämmennystä on herättänyt myös Facebookin johtohahmojen, perustaja-toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin sekä operatiivisen johtajan Sheryl Sandbergin, pysyminen vaiti. Kumpikaan ei ole vielä sanallakaan kommentoinut tapahtunutta. Tiettävästi Zuckerbergin odotetaan kuitenkin puhuvan Facebookin työntekijöille viimeistään ylihuomenna perjantaina.
Facebookin markkina-arvo on painunut paljastusten myötä viime perjantaista jo yli 50 miljardilla dollarilla, noin 10 prosentilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »