Broadcomin suunnitelmat ostaa älypuhelimissa keskeisten järjestelmä- ja modeemipiirien kehittäjä Qualcomm epäonnistuivat aiemmin tällä viikolla, kun Donald Trump kielsi kaupan vedoten kansalliseen turvallisuuteen.
Broadcom oli viimeisimmässä tarjouksessaan tarjonnut Qualcommin osakkeista yhteensä 117 miljardia dollaria rahana ja uusina osakkeina yhdistyneessä yhtiössä.
Trumpin hallinto laittoi stopin Broadcomin Qualcomm-haaveille, koska se pelkäsi aiemmin nähdyn perusteella, että Broadcom voisi leikata Qualcommin panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jolloin sen asema tulevassa teknologiakehityksessä heikkenisi. Näin Kiina voisi saavuttaa johtavan aseman esimerkiksi tulevien langattomien verkkostandardien kehitystyössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Broadcomin aikeiden ostaa Qualcomm kaaduttua katseet ovat nyt kääntyneet tulevaisuuteen. Voisiko joku muu ostaa Qualcommin?
Qualcommin perustajan pojan, sen aiemman toimitusjohtajan ja vielä hetki sitten hallituksen puheenjohtajana toimineen Paul Jacobsin on kerrottu neuvottelevan mahdollisuudesta ostaa Qualcomm ulos pörssistä.
Jacobs on kartoittanut mahdollisia rahoittajia tarjoukselle, jonka pitäisi epäilemättä ylittää Broadcomin 117 miljardia dollaria, jota Qualcommin hallitus piti vielä liian matalana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Qualcomm kertoi perjantaina, että Jacobs jättää yhtiön hallituksen. Hallitus tuli tähän päätökseen Jacobsin ilmoitettua sille tutkimastaan mahdollisuudesta tehdä Qualcommista ostotarjous.
Jacobsin mukaan Qualcommin ostaminen ulos pörssistä parantaisi yhtiön pitkän aikavälin suorituskykyä ja vahvistaisi amerikkalaisen teknologian yhtä tärkeää kehittäjää.
Jacobsin ongelmana voi olla riittävän rahoituksen turvaaminen. Yhtenä tahona Jacobsin kerrotaan houkutelleen mukaan japanilaista SoftBankia ja sen Vision Fund -sijoitusrahastoa. Monissa teknologia-alan suurdiileissä viime aikoina esillä olleen SoftBankin kiinnostuksesta Qualcomm-järjestelyyn ei ole kuitenkaan varmuutta. SoftBankinkin varat ovat rajalliset, minkä lisäksi sen osalta ongelmia aiheuttaisi intressiristiriita SoftBankin pääomistaessa brittiläisen ARMin. ARM suunnittelee suoritinarkkitehtuureja, joiden pohjalle myös Qualcommin järjestelmäpiirit rakentuvat.
Muun muassa Bloombergin lähteiden mukaan SoftBank osallistuisi Qualcomm-ostokseen vähemmistöomistajana, jos osallistuu lopulta ollenkaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jacobs itse omistaa Qualcommista tällä hetkellä alle 0,5 prosenttia.
Voi myös olla, että tyydyttääkseen myös Trumpin hallinnon, pitäisi valtaosan mahdollisen ostotarjouksen pääomista tulla Yhdysvalloista. Tämä voi vaikeuttaa merkittävästi Jacobsin suunnitelmia ostotarjouksen rahoittamisesta.
Viime aikoina Qualcommin finansseja on heikentänyt ajautuminen riitaan Applen kanssa: yhtiöt ovat haastaneet toisiaan oikeuteen Applen ensin aloitettua oikeustoimet. Se näkee Qualcommin liiketoimintamallin, jossa piiritoimituksia ja patenttien lisensointia kytketään yhteen, hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttönä. Merkittävä osa Qualcommin tuloksesta syntyy sen omistamien patenttien lisensoinnista. Apple on riidan myötä keskeyttänyt nyt lisenssimaksunsa Qualcommille.
Qualcommin taloudellisen tilanteen heikentyminen Apple-riidan myötä lienee ollut keskeinen tekijä niin Broadcomin aiemmassa kiinnostuksessa kuin myös nyt Jacobsin tutkimassa mahdollisuudessa ostaa yhtiö ulos pörssistä. Heikentynyt taloudellinen tilanne ja epävarmuus kun ovat toki laskeneet myös jonkin verran hintaa, millä Qualcommin osakkeenomistajat ovat valmiita luopumaan omistuksestaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »