5G-verkkojen pian tapahtuva esiinmarssi on hallitseva pääteema tällä viikolla Barcelonassa järjestettävillä vuotuisilla mobiilialan Mobile World Congress -jättimessuilla.
Vuosia jatkuneen kehitystyön jälkeen 5G on nyt alkanut konkretisoitua. 5G:n radiomäärittelyn ensimmäinen standardi saatiin sovituksi joulukuussa ja aivan ensimmäisten 5G-verkkojen odotetaan avautuvan käyttöön ympäri maailmaa jo tämän vuoden aikana. Ensimmäisen standardointivaiheen kokonaisuus on valmistumassa tämän vuoden puolivälin paikkeilla.
Ensi vuoden aikana 5G-verkkojen käyttöönotto alkaa toden teolla, kun luvassa on myös 5G-verkoissa toimivia mobiilipäätelaitteita – älypuhelimia, tabletteja ja kannettavia tietokoneita. Tätä ennen ensimmäisten 5G-päätelaitteiden odotetaan olevan kotikäyttöön tarkoitettuja 5G-yhteyden Wi-Fi-verkoksi jakavia modeemireitittimiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Todennäköisesti vuoden päästä Mobile World Congressissa tullaan näkemään hengästyttävä määrä kaikenlaisia erilaisia 5G-laitejulkistuksia.
Verkkovalmistajat kiirehtivät
5G:n osalta on olemassa edelleen näkemysero verkkovalmistajien – Nokia, Ericsson ja Huawei – sekä operaattoreiden välillä. Verkkovalmistajien mielestä uusi teknologia tarvitaan vauhdilla, ja sille on enemmän käyttökohteita kuin operaattorit ajattelevat. Luonnollisesti verkkovalmistajat haluavat päästä myymään tuotteitaan samalla operaattorien pelätessä turhia investointeja, joille ei saataisi asianmukaista tuottoa.
5G-verkot ovat tuomassa käyttäjille huomattavasti lisää tiedonsiirtonopeutta sekä pienemmän latenssin eli viiveen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Saavutettavat todelliset latausnopeudet ovat 5G-verkoissa nousemassa nykyisin yleisestä kymmenien megabittien sekuntinopeudesta useampiin satoihin megabitteihin. Teoriassa 5G-verkot pystyvät jopa useiden gigabittien yhteyksiin.
5G:n myötä käyttöön otettavat uudet taajuusalueet mahdollistavat myös tarpeellista lisäkapasiteettia, jota ilman nykyiset 4G-verkot uhkaisivat tukkeutua jatkuvasti kasvavan tiedonsiirtomäärän takia.
5G-verkot ovat tuomassa nopeamman verkkoselailun sekä yhä tarkempia videosisältöjä mobiilikäyttöön, mutta operaattorit kaipaisivat rinnalle myös aivan uusia käyttökohteita, jotka eivät olisi edes mahdollisia nykyisillä 4G-verkoilla.
Nokian asema vaikuttaa vahvalta
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri on viime aikoina, myös Mobile World Congressin yhteydessä, puhunut itsevarmasti 5G:n etenemisestä odotettua nopeammin sekä myös Nokian vahvasta asemasta 5G-verkkoratkaisuissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samaa kertoo myös Nokian verkkoliiketoiminnan tutkimuksesta ja teknologiasta vastaava johtaja Lauri Oksanen.
”Suhteellinen asemamme on hyvä. Olemme olleet aktiivisia standardointityössä. Toimitamme jo tukiasematuotteita, jotka ovat 5G-valmiita ja tuemme asiakkaita, jotka haluavat avata verkkojaan jo aikaisessa vaiheessa”, kommentoi Oksanen Mobiili.fin haastattelussa.
5G on edennyt viimeisen parin vuoden aikana nopeammin mitä aluksi ajateltiin.
”Alalla oli operaattoreita, jotka halusivat edetä nopeammin”, toteaa Oksanen ja kertoo 5G:n aikataulukiihdytyksen onnistuneen standardointia vaiheistamalla. Joulukuussa saatiin standardoitua 5G-radiomäärittely, jonka jälkeen tältä osin verkkokehitys on voitu jo saattaa valmiiksi ja aloittaa siirtymä verkoissa 5G-valmiuteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Operaattorit ovat kiinnostuneita 5G:ssä erityisesti sen mahdollisuuksista IoT:n eli esineiden internetin, nopeiden yhteyksien tuomisessa koteihin sekä 4G-verkkojen kapasiteetin vapauttamiseen.
Nokia esittelee Mobile World Congressissa erityisesti 5G-tukiasemaradioitaan, tarjoamiin kokonaisratkaisuja sekä ratkaisuja operaattoreilla palveluiden luomiseen ja hallintaan.
”Erityisesti end-to-end-kokonaisratkaisujen tarjoaminen on Nokian vahvuus. Voimme tarjota 5G:hen kaiken tarvittavan”, kommentoi Oksanen. Pakettiin kuuluu myös yrityksille toimialakohtaisia palveluja. Nokia tarjoaa myös kiinteiden verkkojen kuituratkaisuja, joita tarvitaan myös mobiiliverkkojen taustalle siirtoyhteyksiksi 5G:n myötä huomattavasti lisää. Nokian kilpailijoista Ericssonin tuotevalikoima ei veny yhtä laajalle Nokian kanssa. Näin Nokian asema kovan kilpailijan Huawein rinnalla voi nousta 5G:ssä kenties jopa aiempia verkkosukupolvia vahvemmaksi.
Nokia on hiljattain kertonut muun muassa onnistuneista yhteensopivuustesteistä Qualcommin kanssa. Niissä todistettiin, että Nokian uuden spesifikaation mukaisen 5G-tukiaseman toimivan yhdessä Qualcommin 5G-modeemilla varustetun päätelaitteen kanssa.
5G tulee tuomaan verkkoihin myös verkon viipaloinnin, jossa saman verkon sisälle voidaan luoda ominaisuuksiltaan eroavia ”virtuaaliverkkoja”. Esimerkiksi jatkossa itseajavat robottiautot voivat käyttää useampiakin verkkoviipaleita: toiminnan kannalta kriittiset karttatiedot välittyvät toimintavarman viipaleen kautta, viihdesisällöille puolestaan riittää vähempikin varmuus.
Lisäksi samalla tavalla osaksi 5G-verkkoa tukevat laajojen laitemäärien erilaiset IoT-laitteet, jotka eivät vaadi merkittävää kapasiteettia tiedonsiirrossa, sekä toisaalta vaikkapa verkkojen kapasiteetille raskaat virtuaalitodellisuuden ratkaisut.
Oksasen ja Nokian visioissa jatkossa verkoista voidaan hankkia erilaisia palvelutasoja, viipaleita, myös lyhytaikaisesti. ”Jos haluan esimerkiksi pitää sukukokouksen virtuaalitodellisuudessa 50 henkilön kanssa, niin otan vain joksikin aikaa käyttöön erilaisen kapasiteetin mahdollistavan palvelun”, toteaa Oksanen.
Kun erilaisia palvelutasoja tulee verkkoon aiempaa selvästi enemmän, vaatii se myös operaattorien ja verkkojen taustatoiminnan automatisointia. Nokian tarjontaan kuuluukin verkon hallinnan mahdollistavia uudenlaisia ohjelmistoja palveluiden luomiseen ja hallintaan. Näistä suuri osa tuli Nokialle sen ostettua toisen suomalaisyhtiön Comptelin.
Suomessa tilanne 5G:n tuloon hyvä – muualla enemmän kysymysmerkkejä
Suomi etenee eturintamassa 5G:hen, sillä liikenne- ja viestintäministeriön odotetaan huutokauppaavaan tulevissa 5G-verkoissa tärkeimmän 3,5 gigahertsin taajuusalueen toimiluvat vielä tämän vuoden aikana. Muualla Euroopassa prosessi on etenemässä hitaammin, mikä voi hidastaa 5G:n laajempaa yleistymistä.
Testiverkkoja on jo Suomessa käytössä. Telia yhdessä Nokian kanssa on kertonut jo aiemmin suunnittelevansa avaavan 5G-verkon Helsingissä jo tänä vuonna.
3,5 gigahertsin taajuusalueen lisäksi 5G:tä tullaan näkemään erittäin korkeilla taajuuksilla, kuten 28 gigahertsiä, sekä myöhemmässä vaiheessa myös matalammilla, kuten Suomessa 4G-käytössä nyt olevalla 700 megahertsilläkin.
Nokian Lauri Oksasen mukaan 3,5 gigahertsin taajuuksilla pystytään uudella tekniikalla kattamaan yhtä suuri alue kuin aiemmin 1 800 megahertsillä, joka on ollut käytössä GSM- ja 4G-verkoissa. Näin operaattorit voivat rakentaa 5G-verkkonsa perustan kaupungeissa vanhoille antennipaikoilleen. Sijainneissa, joihin halutaan vielä enemmän kapasiteettia ja nopeampaa tiedonsiirtoa, voidaan verkkoa laajentaa korkeilla millimetriaaltojen taajuuksilla toimivilla tukiasemilla, jotka kuitenkin vaativat tukiasemia jopa 50-150 metrin välein.
Alemmilla taajuuksilla kuten 700 megahertsillä tullaan myöhemmin kattamaan 5G:llä harvemmin asuttuja alueita, kuten Suomessa vaikkapa Lappia.
5G:n toisen vaiheen standardointi on valmistumassa vasta vuoden 2020 loppuun mennessä. Ensimmäisten 5G-laitteidenkin osalta tarjolle tulee kuitenkin heti 3,5 gigahertsin taajuusalueeen lisäksi korkeampia taajuuksia tukevia laitteita ja ensimmäisen vaiheen 5G-laitteet tuovat jo monia etuja aiempaan nähden.
Kehityshän ei mobiiliverkoissa lopu koskaan. Tulevina vuosina 5G:ssä tullaan jälleen näkemään samaa vaiheittaista kehitystä kuin mitä 4G:ssä viime vuosina: laitteiden virrankulutus pienenee ja nopeudet kasvavat entisestään.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »